Dá sa prežiť so 112 - 150 eur na mesiac?
Dobrý ďeň.
Mám otázku, aj keď to tu už bolo viackrát ale neboli konkrétne napísané veci.
Nadpis vraví jasne. Dá sa prežiť resp. jesť normálne so 112-150 Eurami na mesiac? Nejde o to, že by som zarábal málo, ale chcem si našetriť veľa za málo času. Žijem sám v BA a do tohto rozpočtu chcem počítať len stravu, všetky iné veci ako napríklad kozmetika alebo niečo do bytu sa neráta, čiže čisto iba jedlo. vychádza to na cca 28-37,5 EUR na týždeň. Všetky diskusie sú buď z 2011 alebo 2015 a pod.
Je to teda možné? Ak nie, koľko je pre Vás min. rozpočet pre jedného na mesiac? A nie, žiadne reštiky ani bolt, wolt, foodpanda nič podobné nepripadá do úvahy. žiadny alkohol, cigarety, nič. Čisto len jedlo.
Poprípade kde je lacnejšie? V Rakúsku alebo na Slovensku? Nejem veľmi mäso, čiže kľudne beriem aj bezmäsité jedlá. Autobus do Hainburgu an der Donau je za tri éčka. Zase nechcem kupovať a jesť odpad, nechcem zase jesť nezdravé veci a odpad, ktorý nám sem doviezli len aby som otočil každý cent vynútene. Všetko s mierou a rozumom.
Ďakujem.
Viete baby, ako vas tu tak citam, problem je najma ten, ze ludia sme rozozrani, doslova obzrati a nenasytni. Nie vyjst zo 150€ na mesiac, co sa podla mna pre jedneho da.
My ludia uz Nejeme, ale zerieme. Mircalla, maso 2 dni pred zarukou je absolutne v poriadku. Rovnako tie, co pisete, domace maso, bio eko. Hej, lebo nepozname, ako to chodi pri bio veciach.
Nakupujete bio avokada, co presli pol sveta v kontajneroch, ale nad nasou slovenskou mrkvou a kapustou ohrnate nos. Paradoxy dnesnej doby. Kupite jablka kuku a neviem co a pritom mozno vasim susedom padaju z jablone a nechaju ich zhnit, lebo si radsej kupia. A tie su skutocne BIO.
Mucne jedla nie su vobec zle, ak su s mierou.
Take ste niektore presrane, ze to az boli.
Ale hej, nakupy v Yeme a Rakusku su styl, rozumiem.
Samozrejme, že sa to dá.
Ja som sama s 2 malými deťmi a minieme okolo 300€, čize ja sa v pohode zmestim na 150€, a to žijeme v krajskom meste.
A vôbec sa nestravujeme nezdravo, vyše polovica nákupu u nas zakaždým tvorí zelenina a ovocie. Nejeme vysmážané, nejeme prívarky, ani múčne jedlá. Nekupujem sladkosti, sladené vody, granka a podobne. Kupujem celozrnné pečivo, celozrnné cestoviny, orechy, obilniny, strukoviny, olejniny..
No chce to plánovanie. Potraviny kupujem v akcii, normálne máme aj kvalitné maslo, v akcii si kúpim 10ks a dám do mrazaka.
Ked ostane vývar, dám zmraziť a použijem inokedy do rizota.
Nefungujem spôsobom, že dnes mám chuť na také a také jedlo, tak si na to idem kúpiť suroviny. Skôr sa pozriem, čo mám doma, a z toho navarím.
Zeleninu kúpim iba takú, aká je práve v akcii. Niekedy bataty, cukety, inokedy mrkva, atd.. aj ovocie. Niekedy mame čučoriedky, inokedy trebárs jablka (sú aj za 50c), teraz je zas hrozno.
Jedlo nevyhadzujeme.
Robievam často ovsené kaše na ranajky, do toho ovicie, Arašidové maslo 100%ne, semienka.. jogurty kupujem kilove.
Za 150€ na týždeň sa to dá.
som sama, takze presne viem, kolko miniem. Dokonca som uz rok na diete, tak pojem menej - ale pri tych cenach ovocia a zeleniny aj mliecnych vyrobkov ci masa, ked aj nakupujes sezonne, je to bez sance. jedine na rozkoch a spagetach keby si zil. ale ak chces nejaky protein a vlakninu - co by si mal pre zdravie, tak aj ked budes fungovat na akciach - ja sa podla toho stravujes, napr dnes brokolica, bola v akcii. jasne, mozes kupovat zmrazene ovocie a zeleninu, to vyjde lacnejsie... ale uprimne 112e je uplna utopia, pri 150 by som jedla asi 2x denne... ratala by som urcite so 45/tyzden ako minimum...
@emilka_1 pises za 150 na tyzden - autorka spomina 150 ako maximum na cely mesiac....
neviem si predstavit vykryt zeleninu a ovocie, dnes mam brokolicu z akcie a aj tak stala 1,39e (z 2e zlacnena). uhorka pozeram vcera 1,69... jedna uhorka... aj ta zelenina a ovocie v akcii sa mi zda strasne draha a to ozaj idem len po zlavach... zoberiem ju, lebo som mala v zlom stave zdravie, ked som sa stravovala na rozkoch, ale miniem istotne 250e mesacne na beznu stravu ako minimum... lebo na ranajky ci vecere nemavam chlieb, co by vysiel lacnejsie, ale grecky jogurt kvoli proteinu, co mi treba (s vahou stracam svaly) + ovocie. obed a vecera zelenina vzdy aspon ako priloha... neviem, ako to uplatim. Teraz som kupila paradajky a papriky v akcii a aj tak ma to vyslo 3,3 e cc na jednu porciu.... proste, neviem,ako to davas... ked listujem kazdy den akciove letaky lidl billa tesco kaufland a vyslovene bezim po akcie na zeleninu a ovocie a aj tak miniem na ne majland. Ale ked som zila nezdravo, minula som len 130e cca mesacne :D a bola som obezna, ach ...
@kakcka1020 možno by sa dalo,keby si jedol jednoduché doma varené jedlá ako kedysi. Proste to základné,strukoviny,zemiaky,kapusta,polievky a pod. Čo sa pomeru kvality a ceny týka,určite Rakúsko. Kvalitnejšie a keď je v akcii,tak cena ako tu,keď nie lacnejšie.A záleží aj koľko zješ,čo do množstva.
@kakcka1020 ale o to ide pri setreni. Ze si odopieras a teda urcity cas vidis len postel a pracu, ten svet "caka".
@drahomirrra ja kupujem len podla akcii v letakoch, nad Yeme sa mozem akurat tak zasmiat, ale o 150 e mesacne mozem snivat. teda takto - ano, tolko bol moj rozpočet, ked som ranajkovala makovku, obed hocico a vecerala chleba vo vajci. to som minula tak 120e mesacne bez namahy. A po par rokoch takehoto stravovania som mala riadne zle zdravotne vysledky, musela som to otocit. a bohuzial ovocie aj zelenina aj v akcii su riadne drahe, ak mam mat kazdy den, do 150e sa nezmestim nijako... a to ozaj obieham obchody podla akcii, beriem to ako dalsi sport :D ze pobeham mesto zaradom obchody (chodim a taham vsetko peso)
Určite môžeš v pohode ak ti stačí málo,ja tiež nejem mäso a strukoviny,ryža,zemiaky,múka nie sú tak vysoké položky,keď bude leto tiež zelenina sa dá kúpiť lacnejšie alebo aj dostaneš,v Rakúsku ak vyčíhaš zľavy sú zľavy ozaj nie ako u nás ojebavači,držím prsty
@missviolet nie, ja myslím 150€ na mesiac.
Varím každé 2 dni obed, večere buď niečo ľahké, alebo polievky, kludne aj pečivo. No aj to si obložím sunka, syr, niekdy cottage, inokedy mozarella, inokedy strukovinova nátierka a k tomu hrsť zeleniny.
Raňajky tie kaše. Varím buď ovsené, alebo pšenove, pohankove, amarantove. Do toho ovocie, orechy.
Nič si neodopierame, máme kvalitnú stravu a krvný obraz po pôrode som mala ukážkový.
Neviem, kde sa berie názor, že za menej peňazí sa daju variť len typické slovenské nezdravé jedlá.
Chce to len rozum. A prestať byť totálne rozmaznaný.
Pozri vyskusaj. a uvidis. Za to nic nedas. Cestoviny, mrazena zelenina, ryza, strukoviny, veci co zasytia je toho vela a ked navaris za hrniec napr. polievky mas to na 3 dni v klude. zalezi ako si narocny. A potom okrem toho vareneho, este ranajky napr. co jedavas... je to na jedneho cloveka, takze si to viem predstavit. Ja napr. too tolko nepojem, 3 ludom varim a aktualne tyzdenne miniem cca 70-90eur max na nakupoch a to aj somariny pokupim, len teda napr. maso, kupujeme narazovo,vela ovocia zeleniny mame nasej bezne, aktualne v mrazaku, zavarene atd jablka kapusta a tak v pivnici... toto by som musela poratat, a rozdelit na tyzdne. Al eza to u nas sa strasne vela je, ja ked spravim z kila masa rezne, to ti moji dvaja zjedia na posedenie, 4l vyvar zmizne za dva dni ako nic.
Naozaj vyskusaj a uvidis. Kazdy je iny a ma ine zvyky.
@kakcka1020 myslim ze ano, ale bude to velice tazke. Kedze jest sa musi aj v praci aj cez vikendy, zrejme to bude chciet viac trpezlivosti ale je to mozne (pre jedneho. )
@mircalla ale prosím ťa, keď si kúpim karé v akcii z Kauflandu z pultu, tak to neberiem ako hazard so zdravím. Tebe neberiem tvoje eko bio trade friendly mäso, ktoré bolo odchované len na pastvinách v malebnej dedinke v chránenej krajinnej oblasti. Ale chalan sa pýta či sa to dá.. no dá. Každý má iné štandardy a tvoj je možno nadpriemerne nastavený. A to že niekto dokáže vyžiť z menej ako 300€ na osobu nie je znakom žobráctva ani nič také
Veď ovsené vločky zaleje mliekom alebo vodou, povarí, kúsok masla na zjemnenie, a k tomu si kľudne môže dať 1 banán. Alebo jogurt za 45 centov. Alebo si kúpi veľký pol kilový biely.
A mimochodom je to MINIMÁLNA trvanlivosť. Určite sú prípady keď to bolo pokazené aj pred tým lebo bola nejaká dierka v balení alebo čo, ale je aj xy prípadov keď môžeš niečo zjesť 2 dni po tomto dátume a tomu jedlu absolútne ale absolútne nič nebude.
@kakcka1020 nie nedá sa
@drahomirrra 300e na mesiac je extrém? Keď chceš čerstvé ovocie a zeleninu, nejaké jogurty a zdravú stravu tak 300e nie je absolútne žiaden extrém. Veď to je 10e na deň a z 10e na deň potrebuješ raňajky, obed, večeru + nejaké ovocie.
@buberova Ten pokilovy biely jogurt po otvoreni treba aj do urcitej doby zjest, dost pochybujem, ze ho sam zje. Ale tak moze ho susit 2-3 dni otvoreny v chladnicke, i tak sa da.
Nejem ziadne bio maso z pastvin, ale balene maso s dnesnym datumom expiracie z Polska tiez nie.
Minimalna trvanlivost je sice pravda, nie raz to uz bolo pokazene, ked som si to vybrala z chladnicky den dva pred expiraciou. Oblukom sa takym potravinam vyhybam.
Minule tu niektore mamicky pisali ako sa da super lacno stravovat, potom zabije, ze cela rodina je 4 dni privarok s parkom, nasledne urobi langos z prasku atd....co najviac mucnych jedal, miesto cersveho ovocia a zeleniny zavaraniny....no da sa....za aku cenu
Ja si napriklad neviem predstavit nemat ryby ci hovadzie aspon obcas.
A keby si si nedával rozpočet na základe názorov anonymných diskutujúcich, Len reálne si mesiac písal čo varíš, a koľko na to minies? Pre informáciu, z čoho vychádzať. Prup. Sa poradiť o recepty, variť na viac dní, do mraziaku odkladať. Sú suroviny, ktoré vieš kúpiť do zásoby, napr. Múka, cestoviny... Ďalšia vec je, že záleží aj aké porcie jedla potrebujes, v tomto smere majú rôzni ľudia rôzne potreby. Iná strava patrí malému dieťaťu, iná dospelému mužovi s kancelárskymi prácou, ona dospelej osobe manuálne ťažko pracujúcej. A keď už nič iné, každý má iný metabolizmus.
Záleží veľmi aj aké jedla.oblubujes, resp. Aspoň zjes. Sú ľudia, čo žijú na zelenine, iní potrebujú v jedálničku mäso a mäsové výrobky. Tak za mňa mesiac dva si písať a potom uvidis, nakoľko to vieš nastaviť.
V prvom rade by som odporučila si začat zapisovat vydavky, tak si vieš spravit prehlad, kde presne a na čo odchadzaju peniaze a presne si určit, kde sa da ušetrit ( a to nielen na potraviny, kolkokrat si niektore zbytočnosti uvedomiš len, ked to maš rozpisane pred sebou). Vyškrkla by som hned na začiatku čipsy, sladke vody, mineralky, energeticke napoje, alkohol minimalizovat, hotovky, sladkosti obmedzit a podobne. Dalšia rada je začat si zostavovat jedalniček dopredu, tu je zas velka otazka jak si zbehly v vareni a jak vieš využivat suroviny. Dalšia podstatna vec je na aku stravu si zvuknuty a aku oblubuješ a z toho vychadzat. Mnohy tu sa tu negativne stavaju napriklad k mučnym jedlam, cela talianska kuchyna je plna cestovin a pritom sa doživaju relativne vysokeho veku, maju niekolko modrych zon. Napr spageti napoli, cacio e pepe, carbonara, aglio, olio e peperoncino. Ja napriklad v zime nekupujem paradajky možu byt eko bio a neviem ake, nechutia jak paradajka, kvalitna pasata ma podla mna lepšie využitie. My sme napr velmi zataženy na polievky mnohe su velmi jednoduche na pripravu, zasitia a su aj zdrave. Dalšou velmi vydatnou kategoriou su lušteniny ono naozaj existuje viac jak fazulova polievka a privarok. Fazulovy alebo šošovicovy šalat ako priloha su fantasticke a podobne.
Ak má človek firemné obedy, ktoré do tej sumy neráta, tak by to snáď nejako šlo. Ale bolo by to striktne varenie zo základných (a lacných) surovín, teda veľa zemiakov, ryže, žiadne mrazené či chladené polotovary.
Zalistuj v kuchárskych knihách našich babiek, jedla ako šošovicový prívarok na 2 dni s vajcom, halušky s kyslou kapustou, zamiakove placky, cestoviny s tvarohom, kelovo-mrkvova hustá polievka s krúpami,...dá sa, len to treba spísať a kalkulovať
@lucka243 ahoj. Do tohto rozpoctu by sa pocitali ranajky+obed+vecera. Pri najhorsom len posledne dve
@kakcka1020 určite sa to dá. Nenakupuj v akcii, nenakupuj sladkosti a sladké vody, pochutiny. 3 x do týždňa strukoviny (polievka, prívarok, fašírky), 2x mäso a 2x zeleninové jedlo. Strukoviny sú lacné a výživné, veľmi zdravé. Mäso kúp, aké máš rád, aj rybu. Treba hneď naporcovať a zamraziť. Zeleninové jedlá var z čerstvej zeleniny.
Obmedz salámu a šunku, sú drahé a nezdravé. A ešte nevyhadzovať.
no a este ak ma mamina babina zavaraniny :DDD tak mas vybavene, alebo sem tam skocit na navstevu niekde. Kamosku mam, nechapala som rpeco s rodinou kazdy vikend k nejakej rodine odide a potom teda vyslo z toho, ze nevychadzali isty cas, tak im to velmi pomohlo :D
@kubkovamama ahoj. No v minuse nie som uz od decembra 😁 uz davno mam aj nasetrene. Vydaje mam najom 485€ za jeden izbovy byt, internet 50€ a jednu splatku 30€. To je vsetko ake mam mesacne vydaje. To je 530€ vydaj. Cize ak povedzme zarobim 1000€ zostava 470€. Teraz som zarobil 1500€ so vsetkym. To znamena ze mi zostane 970€. Preto uz nechcem minut 100% z toho co mi zostane ale zase nechcem si setrit po 10€ ani 100€ momentalne to mam nastavene tak ze setrim po 320€
Asi budem za divnu ale podla mna sa to da a ani tym vela neutrpis..
@kakcka1020 oprava. Internet 15€😂
@kakcka1020 tak potom kde máš problém.Z 900€ musíš vedieť šetriť.200 daj na stravu a 700€ na sporenie.Resp.prat a umývať sa niečím asi treba tiez🤷Stále nevieme akú sumu a za aky čas tak nutne potrebuješ mať.
@emilka_1 prosim, citala si si aj ine moje odpovede v diskusii? Ked som setrila a zmestila sa na uroven cca 120e, stratila som svaly, krvny obraz priserny. Ja nekupujem ani neoblubujem ziadne manga, avokada, chia, a pod. orechy nejem vobec, za cenu. mam velmi jednoduchy jedalnicek, takze ti ho aj vypisem, aby si mi povedala, s ktorymi potravinami som rozmaznana: ranajky - vzdy grecky jogurt, kvoli proteinu - ten velmi ovsena kasa nema, jedavala som ju - nenaplnila som dennu potrebu proteinu = stratila som svaly. Do jogurtu - trocha ovsených/granole domacej, ak su v akcii cucoriedky, hodim par ks, male balenie vystaci na par dni. pripadne ine ovocie, ked je v akcii. obed - aka zelenina je v akcii, napr brokolica s kuracim - kupenym v akcii. olovrant: jablko/3 platky 96percentnej najlacnejsej lidl sunky. vecera: mozzarella s paradajkami, ak je v akcii cottage, tak cottage, pripadne tvaroh. niekedy zamenim paradajky za papriky - tie su ale teraz drahe, tak ich nemozem kupovat uz velmi. cely mesiac tocim presne toto a nie, nedostala som sa na 150e, bohuzial. prosim, rada sa necham poucit, ktore potraviny su nadstandard a mam ich vyhodit.

@mircalla kavu ale človek nepotrebuje k životu, keď ma obmedzeny budget. Aj keď ktovie, možno sa to oplatí, keď ma z toho energiu a je menej. To mi pripomína ďalší overený recept z Afriky na obed za 20 centov: šálka čierneho čaju s kusom bagety. Proste tam si dajú jedno "normálne" jedlo za deň. A omáčku urobia aj z toho zeleného, čo raste na mrkve a tekvici (inak je to fakt dobré). Krupica sa tam vari s vodou a je to ako príloha k napríklad mäsu, rybe (potom s tým treba viac omáčky).