icon

Dá sa refinancovať úver v SLSP s rodičovským príspevkom?

8. jan 2025

Ahojte dá sa refinancovať znížiť splátky úveru v slps keď mám rodicak? Aké sú možnosti ? Ďakujem

luliu
•
8. jan 2025

Nie, pre banku nie je dôvod ti znižovať splátky kvôli RP. S tým si mala rátať, keď si žiadala hypotéku. Máš možnosti ako všetci, môžeš požiadať, ale treba rátať s tým, že dnes sú oveľa horšie podmienky ako boli kedysi, takže v budúcnosti ti môžu ísť úroky ešte vyssie

petamich
•
8. jan 2025

Nerozumiem uplne 🙂 chces ho refinancovat do inej banky? Ak ano, tak tam to moze byt problem, vacsina bank neakceptuje RP ako jediny prijem = musi byt dalsi prijem alebo spoludlznik. Chces si ho nechat v SLSP ale chces natiahnut splatnost? To by teoreticky mohlo ist, pre banku je jednoduchsie sa dohodnut s klientom ako riesit nesplacanie, infromovala by som sa priamo v banke, ci je mozne natiahnut splatnost a pripadne zaplatis poplatok za zmenu zmluvnych podmienok.

Vzdy vies poziadat o odklad splatok ale to je iba na kratku dobu, urok platit musis a neodporucam to robit, kedze budes mat automaticky negativny zaznam v uverovom registri.

11brano11
•
Odpoveď bola odstránená
•
misanthropicdann
•
8. jan 2025

Ak ti hrozí ze by si nezvládla splácať môžeš navrhnúť banke predĺženie doby splácania.
Napríklad ak ti ostáva hypo na 25 rokov môžeš požiadať o zmenu na 30 rokov čím sa ti zníži splatka.
Banka ti s najväčšou pravdepodobnosťou vyhovie pretože zarobí viac a hlavne jej budeš platiť a nebude musieť riešiť exekútora, konkurz a odpredaj nehnuteľnosti.

autor
•
8. jan 2025

@misanthropicdann ja mám úver spotrebný nie hypotéku , na 8 rokov, fixný úrok, 5 rokov som už splatila , platím po 262€ , ale je to veľa chcela by som aspoň tak na 120€

misslilac13
•
8. jan 2025

Rodičovský sa ráta ako prijem, tak dá. My sme brali hypotéku keď som bola na rodičaku. Nájdi si hypo poradcu, usestris si kopu nervov

janka286
•
8. jan 2025

Pokiaľ máš iba rodičak, tak bohužiaľ nie
Ako písali vyššie, musí byť aj iný príjem alebo spoludlznik

misanthropicdann
•
9. jan 2025

To sem nejak prehliadol. Tak ak máš niečo vyplácane môžeš si ho opäť natiahnuť na 8 rokov.
Ak vlastnis nehnuteľnosť môžeš ju založiť banke a vytiahnuť hodnotu úveru aby si ho vyplatila a nastavíš si splácanie na 10-15-20 rokov.

petamich
•
9. jan 2025

@misslilac13 pise o spotrebnom uvere, ktory uz ma a evidentne je sama ziadatelka, ty pises, MY sme ziadali - vtedy sa to da ak je iny prijem (partnerov), ak je sama ziadatelka a jediny prijem je rodicovsky prispevok, tak to moze byt problem

gab1sol
•
9. jan 2025

@misslilac13 rodičovský je akceptovateľný ako vedľajší príjem k hlavnému. Nie, ako hlavný a jediný príjem.

autor
•
9. jan 2025

@petamich rodičovský mi nebude akceptovaný , potrebujem spoludlžníka v tom prípade , úver je len môj , manžel nebude spoludlžnik , čiže sa to nedá len na rodicak čisto , ale nevadí už sme to vyriešili inak a ďakujem za rady

misslilac13
•
9. jan 2025

Ale ved aj my to máme tak, úver je len na muža a ja som s nim spoludlznik na hypotéku. Prečo by to nešlo?

gab1sol
•
9. jan 2025

@misslilac13 vy to máte inak - manžel má akceptovateľný príjem na spotrebnom úvere. Na hypotéke je hlavný dlžník manžel s akceptovateľným príjmom a ty ako spoludlžník s vedľajším príjmom (samostatne neakceptovateľným).
Autorka si asi úver vzala pred manželstvom a preto píše, že je to jej úver a preto manžel nebude a asi ani nechce byť spoludlžník. Preto autorka momentálne s len vedľajším príjmom nepochodí.

luliu
•
9. jan 2025

@misslilac13 no lebo keby si žiadala sama problém by to bol a to je prípad autorky - takže tvoja rada je bezpredmetna a aj nepravdivá v jej pripade

petamich
•
9. jan 2025

@misslilac13 trosku to mas pomotane a potom nechtiac zle radis 🤷‍♀️ ak si spoludlznik uver nie je na muza, ste v zasade rovnocenne strany vystupujuce v uverovom vztahu, autorka je sama ziadatelka a sama dlznik (kedze uver vznikol pred manzelstvom), co je prva uplne odlisna vec a druha, ze tvoj manzel ma akceptovatelny prijem, ty ako spoludlznik mas prijem, ktory sa berie do uvahy pre potreby schvalenia uveru ale ak by bol jedinym, tak vam uver nedaju a toto je druhy velky rozdiel, ze autorka sa pytala na situaciu, kedy ona sama ma uver a jediny prijem je rodicovsky a to banka neakceptuje, ak by do uveru vstupil teraz jej muz s inym prijmom, vsetko by sa dalo ale to evidentne nechce