icon

Dá sa refinancovať úver v SLSP s rodičovským príspevkom?

8. jan 2025

Ahojte dá sa refinancovať znížiť splátky úveru v slps keď mám rodicak? Aké sú možnosti ? Ďakujem

luliu
8. jan 2025

Nie, pre banku nie je dôvod ti znižovať splátky kvôli RP. S tým si mala rátať, keď si žiadala hypotéku. Máš možnosti ako všetci, môžeš požiadať, ale treba rátať s tým, že dnes sú oveľa horšie podmienky ako boli kedysi, takže v budúcnosti ti môžu ísť úroky ešte vyssie

petamich
8. jan 2025

Nerozumiem uplne 🙂 chces ho refinancovat do inej banky? Ak ano, tak tam to moze byt problem, vacsina bank neakceptuje RP ako jediny prijem = musi byt dalsi prijem alebo spoludlznik. Chces si ho nechat v SLSP ale chces natiahnut splatnost? To by teoreticky mohlo ist, pre banku je jednoduchsie sa dohodnut s klientom ako riesit nesplacanie, infromovala by som sa priamo v banke, ci je mozne natiahnut splatnost a pripadne zaplatis poplatok za zmenu zmluvnych podmienok.

Vzdy vies poziadat o odklad splatok ale to je iba na kratku dobu, urok platit musis a neodporucam to robit, kedze budes mat automaticky negativny zaznam v uverovom registri.

11brano11
Odpoveď bola odstránená
misanthropicdann
8. jan 2025

Ak ti hrozí ze by si nezvládla splácať môžeš navrhnúť banke predĺženie doby splácania.
Napríklad ak ti ostáva hypo na 25 rokov môžeš požiadať o zmenu na 30 rokov čím sa ti zníži splatka.
Banka ti s najväčšou pravdepodobnosťou vyhovie pretože zarobí viac a hlavne jej budeš platiť a nebude musieť riešiť exekútora, konkurz a odpredaj nehnuteľnosti.

autor
8. jan 2025

@misanthropicdann ja mám úver spotrebný nie hypotéku , na 8 rokov, fixný úrok, 5 rokov som už splatila , platím po 262€ , ale je to veľa chcela by som aspoň tak na 120€

misslilac13
8. jan 2025

Rodičovský sa ráta ako prijem, tak dá. My sme brali hypotéku keď som bola na rodičaku. Nájdi si hypo poradcu, usestris si kopu nervov

janka286
8. jan 2025

Pokiaľ máš iba rodičak, tak bohužiaľ nie
Ako písali vyššie, musí byť aj iný príjem alebo spoludlznik

misanthropicdann
9. jan 2025

To sem nejak prehliadol. Tak ak máš niečo vyplácane môžeš si ho opäť natiahnuť na 8 rokov.
Ak vlastnis nehnuteľnosť môžeš ju založiť banke a vytiahnuť hodnotu úveru aby si ho vyplatila a nastavíš si splácanie na 10-15-20 rokov.

petamich
9. jan 2025

@misslilac13 pise o spotrebnom uvere, ktory uz ma a evidentne je sama ziadatelka, ty pises, MY sme ziadali - vtedy sa to da ak je iny prijem (partnerov), ak je sama ziadatelka a jediny prijem je rodicovsky prispevok, tak to moze byt problem

gab1sol
9. jan 2025

@misslilac13 rodičovský je akceptovateľný ako vedľajší príjem k hlavnému. Nie, ako hlavný a jediný príjem.

autor
9. jan 2025

@petamich rodičovský mi nebude akceptovaný , potrebujem spoludlžníka v tom prípade , úver je len môj , manžel nebude spoludlžnik , čiže sa to nedá len na rodicak čisto , ale nevadí už sme to vyriešili inak a ďakujem za rady

misslilac13
9. jan 2025

Ale ved aj my to máme tak, úver je len na muža a ja som s nim spoludlznik na hypotéku. Prečo by to nešlo?

gab1sol
9. jan 2025

@misslilac13 vy to máte inak - manžel má akceptovateľný príjem na spotrebnom úvere. Na hypotéke je hlavný dlžník manžel s akceptovateľným príjmom a ty ako spoludlžník s vedľajším príjmom (samostatne neakceptovateľným).
Autorka si asi úver vzala pred manželstvom a preto píše, že je to jej úver a preto manžel nebude a asi ani nechce byť spoludlžník. Preto autorka momentálne s len vedľajším príjmom nepochodí.

luliu
9. jan 2025

@misslilac13 no lebo keby si žiadala sama problém by to bol a to je prípad autorky - takže tvoja rada je bezpredmetna a aj nepravdivá v jej pripade

petamich
9. jan 2025

@misslilac13 trosku to mas pomotane a potom nechtiac zle radis 🤷‍♀️ ak si spoludlznik uver nie je na muza, ste v zasade rovnocenne strany vystupujuce v uverovom vztahu, autorka je sama ziadatelka a sama dlznik (kedze uver vznikol pred manzelstvom), co je prva uplne odlisna vec a druha, ze tvoj manzel ma akceptovatelny prijem, ty ako spoludlznik mas prijem, ktory sa berie do uvahy pre potreby schvalenia uveru ale ak by bol jedinym, tak vam uver nedaju a toto je druhy velky rozdiel, ze autorka sa pytala na situaciu, kedy ona sama ma uver a jediny prijem je rodicovsky a to banka neakceptuje, ak by do uveru vstupil teraz jej muz s inym prijmom, vsetko by sa dalo ale to evidentne nechce