Dá sa takouto metódou ušetriť?

14. sep 2022

Ženy, muži ahojte.
Dnes som si povedala, že by som si vybrala celú výplatu v hotovosti a nechala v peňaženke, že by som všetko platila hotovosťou.
Videla by som, koľko mi zostáva a koľko som už minula.
Pretože mám pocit, že keď platím kartou tak len "pipam" kade chodim, prikladam
Potom otvorím zostatok účtu a cudujem sa kde som tolko minula.
Myslíte, že by som touto metódou vedela aj niečo ušetriť?
Praktizuje to niekto tak?
Keby mi zostali na začiatku ďalšej výplaty nejaké oeniaze by som si ich odložila bokom a zas vytiahla novú výplatu

viestta
14. sep 2022

Ušetrím tak, že hneď po výplate vyplatím stále platby, prevediem peniaze na sporenie a so zvyškom musím do ďalšej vyjsť. Hotovosť nepoužívam, keď tak minimálne.

miroslava2710
14. sep 2022

Šetriť sa nemá odložiť to čo ti ostane po mínaní ale mínať to čo ti ostane po odložení. Takže sumu ktoru chces usetrit daj bokom a pouzivaj iba peniaze ktore ti ostali. Ak nevies kolko cca by si mohla usetrit tak svoje vydaje ktore musis zaplatit (byvanie, doprava do prace, ucty, dlhy, jedlo) z tvojej vyplaty a uvidis kolko ti ostane penazi. Z toh ci to ostane si daj nejaku cast bokom na mínanie na veci ktore nepotrebujes a zvysok odloz.

patka06
14. sep 2022

Ušetrím viac ak platím kartou, peniaze z peňaženky sa rýchlo "rozkotúľajú" za drobnosti.

dskjhfdlkdjhl
14. sep 2022

Aby si vedela setrit, tak to musis mat usporiadane v hlave, nie v penazenke.

ysseba
14. sep 2022

A to budeš nosiť celú výplatu v peňaženke aby si videla koľko reálne máš? Či necháš doma v obálke? Veď aký je rozdiel či otvoríš obálku a vidíš koľko peňazí máš alebo či otvoríš internet banking a vidíš? A navyše z čoho si prekvapená, však Ti nechodia notifikácie? Veď zaplatím, otvorím notifikáciu a vidím realitu na účte. Myslím, že Tvoj problém je inde ako v tom či máš peniaze na účte/v peňaženke 😖

slavkadi
14. sep 2022

Po výplate prevediem nieco na druhý účet, kde sporim, tých peňazí sa nedotknem. A fungujem len zo zvyšnými. Keby si mala celú výplatu v peňaženke, to by si po každom nákupe preratavala koľko ešte máš? A čo ked ju naaaahodou stratis? Však stačí si nastaviť notifikácie alebo pozrieť do internetbankingu a hneď vieš koľko ti ešte ostáva.

nika23t
14. sep 2022

Moja švagriná to takto robila. Neviem, či ušetrila, ale určite mala prehľad o hotovosti a tiež vedela, kedy už s nakupovaním konci. Ja som to neskúšala, ale daj vedieť potom 😊

mikadooo
14. sep 2022

Myslím si, že to bude to isté 😄. Budeš vyťahovať 50tky a čudovať sa na konci mesiaca, že čo ti to v tej peňaženke ostalo a kde si to minula....😄. Alternatíva 1 - píš do zoznam výdavkov. Alternatíva 2 - hneď na začiatku oddeľ čiastku niekam do ponožky/ na druhý účet, ktorú by si "akokeby nemala". A hospodár len s tým, čo ti ostane. Ale možno ti ten peňaženkový trik výjde, držím palce. Ja som to vyskúšala a mne sa to teda neosvedčilo. Akurát som potom hútala a hútala, kam sa tie 50tky vyparili. Pri bankovej karte si môžem aspoň pozrieť výpis z účtu a pospomínať na nejaké detaily. Pri hotovosti je to horšie, ak teda neodkladás každý blok.

lindous
14. sep 2022

Ja robím presne tak ako je napísané vyššie, teda hneď dávam to čo viem a chcem ušetriť na druhý účet, od ktorého nemám kartu...s hotovsťou práve naopak, tým, že platím všetko kartou, tak keď vyberiem hotovosť, to už mi v IB odpíplo, cítim sa teda akoby som to už vlastne minula lebo na účte to nevidím a potom to ľahšie rozhádžem na blbosti 😂 ale či budeš robiť tak alebo tak, odporúčam si výdavky podrobne zapisovať nejaký ten mesiac, aby si zistila kde ti tie peniaze "miznú" 🙂

mandzula
14. sep 2022

Je to skor o nastaveni v hlave ako o nastaveni v penazenke/na ucte.

renab
14. sep 2022

U mna plati, ze ked mam peniaze v hotovosti, miniem menej, ako ked platim kartou. A zrejme ma tak viac ludi peniaze pod kontrolou, kedze sa zvysil v obchodoch podiel platieb v hotovosti. Menej ludi plati kartou.
Ale na setrenie odchadzaju peniaze z uctu medzi prvymi.

barborachors
14. sep 2022

Zaved si obalkovy system. Papierove obalky si pooznacuj, peniaze vloz a hospodar. Je to mozno trochu neprakticke, ale aspon minies menej a budes mat prehlad co kam davas.

kabinka11
14. sep 2022

Presne toto spomínal jeden psychológ v telke. Ze keď máš platiť hotovosťou, tak musíš reálne tie peniaze vytiahnuť a dať. Ze áno, funguje to. Poviem Ti to takto. Kúpila som si minulý týždeň botasky za 90e. Platila som kartou. Keby som mala dat hotovosť, tak nedám, niečo na tom bude... Vyskúšaj.

deti95060810
14. sep 2022

šetrenie musíš mať v krvi...
nezdá sa mi tvoja metóda presvedčívá

elizabet173
14. sep 2022

nie, to je úplne zlý systém navyše s rizikom, že môžeš peniaze stratiť, alebo ti ich môže niekto odcudziť. Tak, ako ti písali vyššie, odložiť hneď, ako tí výplata príde, máš zrejme trvalé príkazy na platby, ktoré musíš uhradiť, tak si k nim pridaj trvalý príkaz na sumu ktorú prevedieš na sporiaci účet, čiže na ňu nebudeš mať dosah. To, čo ti zostane, s tým budeš disponovať. Hádam nie si malé decko, keď vieš, že to bude napr. 800 eur, tak nemôžeš v prvý týždeň minúť 650. Ak sa nedokážeš držať na uzde, rozdeľ aj túto čiastku na štyri časti a budeš vedieť, koľko môžeš minút týždenne. A každý večer si pozri, koľko si minula a koľko ti ostalo.

liljana
14. sep 2022

Ked platis kartou, vidis kde a za co si minula. Ked platis hotovostou, ked si nepoznacis, na konci mesiaca nevies nic. Tak nepipaj kartou, kade chodis. Iba v nutnych pripadoch. Chodenie do obchodu nema byt sposob zabijania nudy. Nezastavuj sa v kazdom bufete, butiku,...
Neznasam chodit do obchodu. Preto idem 2krat na velky nakup (Kaufland, Lidl), dvakrat pipnem kartou za tyzden a to je vsetko. Na home office ani netankujem. Raz za mesiac, dva plna nadrz. Jazdim vlakom, tak este platby 4xvlak za mesiac. Trvale platby odchadzaju same.

reenie
14. sep 2022

Dakedy keď boli výplaty v hotovosti, moja mama mala doma takú tú časnícku peňaženku z veĺa priehradkami. Označila si priehradky, napr. nájomné, strava, oblečenie.šetrenie.atď..rozdelila peniaze podĺa potreby a naozaj dokázala lepšie gazdovať. Ak neminula všetko, odniesla do banky, alebo odložila na budúci mesiac

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marca12
15. sep 2022

To je ciel bank,aby clovek minal co najviac a tak drzal ekonomiku,qby si len chodila a prikladala kartu,lebo je to psychologicky efekt,clovek si nesleduje financie a nevie si povedat dost. Ak nevies inak usetrit,tak ano,takto by si usetrila,keby si mala peniaze na kopke a rozdelila na jednu kopku,co mozes minut a co nie. No efektivnejsie je po vyplate poplatit ucty,teda nastavit trvale prikazy tak,aby ti odisli par dni po vyplate,cast dat na sporiaci ucet a zo zvyskom hospodarit.

deginko
15. sep 2022

Za mňa určite nie hotovosť lebo nemám prehľad a presne tie peniaze rýchlo miniem na blbosti,veď tam 2€ na zmrzku pre deti..tam toto...atď a peniaze sú fuč...predsa keď platím kartou viem,čo a kde ide a ten prehľad práveže mám .Platby odídu po výplate,plus pár drobných na sporenie a zo zvyšku musíme fungovať ..keď viac nemas tak ani neminiete...treba nastaviť príkaz a podieľať na sporiaci ucet

cubo2
15. sep 2022

@liljana ja len takú mini technickú poznámku, dve plné nádrže mesačne to je 1500 km mesačne.. to je fakt dosť veľa

Ja nijak, mám pomerne vysokú hotovosť na účte a väčšinou platím kartou.. vždy si premyslím, či danú vec potrebujem a nie je to zbytočné (alebo to viem poriešiť inak). Ak potrebujem, tak kupujem.

mogaa
15. sep 2022

no ak platíš hotovosťou - máš financie viac pod kontrolou.....ak v penaženke nemáš hotovosť, prípadne obmedzenú, kúpiš len toľko na koľko tam financie máš....za mňa sa tým ušetriť teda dá(hlavne pri potravinách), lebo v obchode automaticky nekupuješ kraviny, ale ak si tam dáš na potraviny na týždeň 50eur,tak si to vieš odsledovať že neminieš viac....samozrejme nepoužívať popri tom kartu a nenosiť celú hotovosť čo máš v penaženke🙂ale rovnakú službu ti urobí aj robiť si nákupný zoznam vopred, písať si položku po položke čo kupuješ/platíš a na konci vieš vyhodnotiť čo bolo zbytočné....samozrejme sa z toho poučiť a na budúce to nekupovať....len ty vieš ovplyvniť za čo míňaš peniaze a je jedno či to platíš v hotovosti alebo kartou...zrušiť posedenia s kamarátkami, jedlá v reštike, nekupovať sladké vody a sladkosti a podobné blbosti ako čipsy...vždy sa seba spýtať - potrebujem to kúpiť?je to nevyhnutné kúpiť?potrebujem naozaj novú kabelku, topánky...?

liljana
15. sep 2022

@cubo2 Bolo myslene plna nadrz raz za jeden alebo raz za dva mesiace. Ze nadrz vydrzi 2 mesiace, kedze v poslednom case moc nejazdime. Akurat teraz trochu viac cez prazdniny na vylety. Inak akurat na vacsi nakup.

kristiii
15. sep 2022

Napíšem ti, ako fungujem ja. Každý mesiac vytiahnem po výplate tú istú sumu, bez ohľadu na jej výšku (vždy tam zostane samozrejme na hypo, poplatky čo platím z účtu, čo mi strha na sporenie a ešte aj niečo navyše). A z týchto peňazí, čo vytiahnem sa snažím vyjsť do ďalšej výplaty. Jasné že nie vždy to vyjde, ak sú nejaké neočakávané väčšie výdavky a pod. Ale, za 1. v peňaženke rozhodne nenosím celú výplatu, to je hlúposť. Peniaze odložím do obálky a vyťahujem vždy len podľa potreby. Mám v nej väčšinou od 5 do 50 eur. A za 2. v mobile mám aplikáciu, do ktorej si ideálne každý deň zapisujem na čo som koľko minula, takže mám prehľad a vidím aj presne zostatok (priznám sa pravidlo číslo dva občas flákam a potom po týždni rozmýšľam, čo som kde platila 😆takže naozaj doporučujem zapisovať vždy večer, kým máš míňanie v čerstvej pamäti). Ak mi do ďalšej výplaty niečo v obálke zostane, vytiahnem z ďalšej o toľko menej (alebo si za to môžeš spraviť radosť, že aká si šikovná 😉). Mne to takto vyhovuje a viem takto celkom fajn ušetriť aj z mála. Mne sa platenie kartou neosvedčilo, často mi skončilo vo vozíku viac vecí než bolo treba, lebo veď na karte mám. Ale keď mám v peňaženke povedzme dvacku, tak za viac skrátka nenakupim. Veď vyskúšaj, len pri sebe fakt nenos celú výplatu.

mimikas
15. sep 2022

Tak u nás to funguje takto:
Dojde výplata a hneď z nej odkladáme na šetrenie a pod.
Zo zvyšku sa platia účty - toto máme zmanazovane a zapisujem si mesačne do tabuľky presne mesačné platby, ale aj nečakane výdavky ako teraz na začiatku roka škola a škôlka, deťom krúžky a pod. Tak presne viem pozrieť koľko sme minuli napr na telefón, poistky a či je to nutné.
Oblečenie: tam deťom vždy pred sezónou prezriem a pretriedim skrine, spisem čo reálne potrebujú - takto nekupujeme chujoviny ktorých doma majú už 5.
Topánky: deťom kvalitné jedny na sezónu
Pre seba to riešim tak, že keď idem na nákup, poskusam ale nekúpim, rozmýšlim si to a ak to chcem aj o 4 hod alebo na druhý deň tak si to kúpim. Väčšinou ale prídem na to že nepotrebujem 😁😁😁.
Vo všeobecnosti je to tak ako píšu hore: odložia na začiatku mesiaca po vyplate.
Nemáš peniaze=neminies

20erika07
15. sep 2022

Ja by som asi viac usetrila, keby minam hotovost, pretoze po obchodoch neznasam chodit a tak nakupujem len cez net . A tam to ide fú 🙈 nenakupujem kazdu prkotinu, proste len to co treba a co chcem, alebo co chcem vyskusat a tak. Verim tomu, ze az by som si vytiahla vsetky prachy z b.účtu a nechala tam len na účty, bola by som inak prachatá lebo by som nakupovala o polovicu menej 😀

evinqua
15. sep 2022

Neviem ci šetriť, ale my takto fungujeme s mužom stale, ze - moj príjem ide na šetriaci účet, nepoužívame ho bezne, ale na velke výdavky typu predcasna splatka hypo, kupa auta,...z jeho účtu odidu vsetky platby plus vyberie mi hotovost, ktorú pouzivam ja na male nakupy/suma vzy rovnaká na mesiac, zvyšovali sme ju časom ako rastu ceny ale aj jeho plat, z jeho účtu platíme aj 2-3krat mesacne velky nakup potraviny drogéria a zvyšok, ktorý ostáva na jeho ucte sledujeme ako klesa/rastie, darí sa nám byt v pluse stale a vieme odhadnúť kolko ušetríme za rok napr.spolu obaja , teda moj prijem + zostatok z jeho príjmu po odideni povinných platieb, základných veľkých nakupov, vybere hotovosti plus cca priemerných výdavkoch mimo tohto/darceky,oblecenie,lieky, .../

ropucha6
15. sep 2022

Neznasam platit hotovostou, ved na karte aspon vidim, kde som co minula. Ako vravia viaceri, hned po vyplate vyplatit vyplatit vsetky pravidelne platby, previest na iny ucet, co chcem usetrit a zvysok mozem minut.

hopsadobrandejsa
15. sep 2022

Platim cash aj kartou a v oboch pripadoch nemam problem.

Ja mam appku v telefone na vydavky. Chcel som mat vacsi prehlad kolko a na co minam v priebehu mesiaca a uzivam to doteraz. Mam celkom dobry prehlad o svojich vydajoch a pomaha to aj v pripade ak nechcem podliezt urcitu hranicu ak na nieco setrim alebo tak.