icon

Dá sa vyžiť z príjmu 800 eur?

tslobik
16. feb 2015

Ahojte, dá sa vyžiť z celkového mesačného príjmu do 4-člennej rodiny 800€ mesačne? Dvaja dospelý a jedno malé dieťa, druhé na internáte v BA. Obidvaja sme zamestnaní, ale zúfavam z tejto situácie, možno aj preto, že beriem antidepresíva. Proste nech robím, čo robím je to len horšie ☹

natalym
12. máj 2015

@decode Presne tak. Ma nasral, že ani neporadil.

janickacrazy
12. máj 2015

@helena220 Prečo si nenájdete nejakú opatrovateľku pre deti a muž nejde do práce? Určite by zarobil viac ako dáte opatrovateľke. Je kopu mamičiek na MD, čo by si radi trochu privyrobili opatrovaním detí a nepýtajú za to veľa. Neviem ako možete takto žiť, ved ste prakticky stále v mínuse. To neplatíte nájom alebo ako to robíte? Nechápem. 😒

decode
12. máj 2015

@natalym Však nech sa má dobre, ale ak je taký dobrý, väčšinou majú taký ľudia aj dobré rady lebo sú v takom biznise zbehlý a vedia dobre poradiť, ale on neradil, on sa vysmieval a ponižoval a to je sakra rozdiel 🙂

libka1
12. máj 2015

@decode to si vystihla. Nechapem ako sa moze niekto stotoznovat s jeho prispevkami. To co v nich bolo mudre a malo hlavu a patu uplne zotrel urazkami a aroganciou...

cenculinka
12. máj 2015

@tslobik manzel kde pracuje? Necitala som celych 15 stran prispevkov...depka je zla vec, ale dostan sa z nej co najskor...hlavu hore!!! Vyzit sa da aj z menej...my sme s mm jedli rok liptovsku salamu s rozkami a bujon s rezancami a to he muz diabetik...zacali sme stavat dom, muz podniká, komplet vsetky prachy sli tam...dnes sa mame uz dobre, od leta nam ostane uz len hypoteka 450,- mesacne, inkaso a skolka pre starsieho syna 200,- mesacne, mladsi (3mes) pojde k svokre a ja do prace...ale ked mi volal sef, ze ci planujem bavrat hned po md ako pri.prvom synovi (mal 7 mes.ked som sla do prace 40km denbe tam a 40 km naspat), vravela som ok, ale chcem povýšenie. Fuuu aka som odvazna? Drza? Matka s 2 dwtmi co by mala byt rada ze sa ma kam vratit? Prd!!! Poznam svoju cenu a cenu casu bez deti. Mam vs a robim trochu mimo idbor, v banke!!! Naucila som sa zarobit si hubou (pozor, nie okradanim ludi a tlakom na nich).takze nastupujem na vyssie miesto s vyssim platom...ak nie je praca tam kde zijete, nech manzel ide na tyzdnovky za pracou (Ak uz chodi, beriem spat)...vies, neviem ci ti pomoze hladat odpovede a nnávody ako sa da vyzit/ako ini vyziju z toho prijmu...lebo kazdy ma ine poziadavky a inu predstavu o svojom zivote...najdi si motivaciu, preco chces viac penazi a uvidis ze topojde lahsie

dai
12. máj 2015

@libka1 lebo okrem tych sociek - cize vyrazu do pouzil, bolo ostatne zial smutne pravdive... ( ludia nehladaju moznost ako nieco spravit, skor vyhovorky preco to nerobit...aj v tejto diskusii je toho kopu )

959touareg
12. máj 2015

takze som spat...bola som mimo domu, cize teraz citam co mi adresujete...
@decode slovko zavist nenavidim tiez . a vies kde? najma tu, kde nikto nikoho nepozna. ako moze niekto o druhom vo virtualnom svete vediet ako zije, co vsetko ma? ale tu je to bezne-opacny nazor-zavist. v realnom svete, tam to poznam dobre. tam nas ludia poznaju a vidia kto sme, co mame. na zaklade toho som bohuzial a jo pracu prisla. riaditelka mi doslova povedalal, ze sa mame nad pomery a ze ja robit nemusim, ze ja mam reprezentovat partnera . ako sa obliekam, mam sa dobre, ze ostatnym v praci to kole oci.... tak co nato povies? nemam slov. primitivizmus aky moze byt.

@natalym som v soku co mi pises...aku radu ma dat dotycnej? ved som to vyssie pisala. zdvhnut rit a hladat lepsie platenu pracu inde, najma manzel. co viac mam robit? a to hadam nemyslis vazne, ze jej mam ponuknut pracu u nas vo firme a dat jej byt!!!si pri zdravom rozume???ale to je typicke slovenske. vy, co sa mate dobre ste POVINNI dat chudobnejsim. nesuhlasim. preco? zaco? tak isto sme my hovno mali , zacali sme od piky...a pomaly, za takmer 30 rokov driny, nevidenia si muza doma mame co mame. to moze kazdy skusit...preco ja mam dat niekomu nieco? co to mame nakradnute???a aku pracu jej mam dat? my stale mame inzeraty na volne pracovne miesta, ale na to miesto zoberieme sikovneho, kvalifikovaneho cloveka, ktory to vie robit. predsa od neho zavisi, ako pojdu trzby, vsetko...davame si zalezat na dobrych zamestnancoch. moj manzel zobral miliony uver a splaca to a nie je mu jedno koho zamestna. ked zamestna darmozraca, jemu je to jedno ked vdaka nemu firma krachne lebo je neschpony zamestnanec. . on odide a hotovo,jeho to prd nieco szoji, pride akurat o pracu... ale my skrachujeme...chapes to???ak je dotycna sikovna, prosim. moze prist na pohovor a s radostou ju zamesrname. ked nie, pojde prec ako 40 ludi v priebehu 2 rokov pred nou. moj mm je prisny, chce kvalitne urobenu pracu . aj dnes sme mali pohovor so zaujemcami...a ten byt...po akej pamiatke jej mame byt zabezpecit. co je nesvojpravna? nevie si byt sama zabepecit ? syn tiez nebude pracovat v mieste bydliska. ale byt si musi najst sam...halooo, nie je socializmus...ale u nas je to dodnes zvykom natrcit ruky a cakat...ale pecene holuby ani nam do huby nepadaju. takze si uvedom, co pises. ...ja umrem, ze daj jej byt a pracu...nie som charita. a pracu dame iba tym, co su na to kvalifikovani. ani lekara nejde robit stavbar. vies kolko ludi denne chodi za manzeloma zobroni o pozicanie prachov, o to, hento...ja neviem co si ti ludia myslia...nie sme banka, ani charita...ani neserieme peniaze. ale kazdy si to mysli, ze ked dame, tak coze. nam 2-3000 chybat nebude...ale aj pre nas je 1e ako pre toho chudbneho. tiez si nan zarobit musime.

959touareg
12. máj 2015

@dai presne ako pises. s tou sockou to prehnal, mozno to tak nemyslel. ja vzdy poviem, ze smiat a ponizovat chudobnych netreba. raz sa tam moze ocitnut aj ten,c o je vyssie. ja s tym aj zijem. dnes som tam, zajtra mozem spadnut na hubu...ale verim, ze aj keby k tomu doslo, s cim pri podnikani treba ratat, tak mm je tak sikovny, ze sa z toho vylizeme....aj keby uz nebolo tak dobre ako je teraz, ale biedou by sme urcite netrpeli...
ja vzdy poviem, ze kazdy je rovnaky clovek ci ten hore, ci ten uplne na dne. vzdy hovorim aj muzovi, ze sa treba pekne ku zamestnancom chovat. aj pokarhat, aj pocvalit...ale on to vie. keby boli vsetci zamestnavatelia ako on. on v prvom rade na nich mysli, vyplaty v zivote za XY rokov im nemeskali, casto on nemal vyplatu ale oni dostali...maju odmeny, 13 platy, teraz mali obrovske vyplaty, ku tomu im dal kazdemu wellness pobyt na 4 dni nech idu s rodinami.....hanbit sa za neho nemusim, nastastie.

tslobik
autor
12. máj 2015

@959touareg mne vadí názor, že každý môže.......ak chce, napr. byť šikovný, podnikať.....Nemôže. Keby všetci podnikali, kto by pre podnikateľov robil? A takisto, mám sa hanbiť, za to že robím keď mám málo platenú prácu? Nesťažovať sa a byť šikovnejšia a hľadať si lepšie platenú? A ľudia, čo vykonávajú menej platené práce sa akože musia mať zle? Lebo nie sú dostatočne šikovní alebo vzdelaní aby si našli inú? Lenže aj "tieto" práce musí v tomto štáte niekto vykonávať.....A nie sú ničím menej ako iné..... Pretože aj taká opatrovateľka, ktorej plat je skoro smiešny je dôležitá, takisto zdrav. sestry a mnoho iných. Zato, že majú nižší plat, tak sú "socky"? Som zvedavá, kto by sa o ľudí, ktorí na to aj prachy majú staral, nebyť rôznych profesií.

dai
12. máj 2015

@tslobik lenze co chces tymto prispevkom povedat? uprimne nerozumiem mu - casto to tu ludia pisu... hlavne ti ktori akoze nemoze ( pre mna este nikto neuviedol naozajstny dovod - vaecsinou to skonci presne takymto prispevkom ako si ty uviedla - nie kazdy moze lebo musia aj ostatne prace byt spravene etc. ...)
- lenze vies to mas tak - ja mam napr. 8 rocnu dceru - ked doma mrnci ze sa nechce ucit... davam jej na vyber - jasne, nemusis sa... ale ber ze cim mas vyssiu kvalifikaciu tym menej ludi bude ktori dokazu tvoju pracu robit - cim ich bude menej, tym vyssie bude ta praca cenena - je to predsa logicke a takto svet funguje od svojich pociatkov - uz v prvotopospolnej spolocnosti si mala ludi dolezitejsich vykonavajucich vodcov, ci samanov vseliakych a podobne - preco? lebo robili to co ostatni nevedeli ...
jasne, kazda praca je dolezita a musi ju niekto robit - ale ty mas moznosti si vybrat - chcem mat poslanie a je mi jedno ze to bude slabo platene? ( kedze tu pracu vie vykonavat vela ludi, neni tym padom tak moc cenena ), alebo chcem zarabat vela penazi? - potom ale musim sa tak vyprofilovat aby som mohla robit pracu ktora je chcena a vysoko cenena - asi budem musiet vela na sebe pracovat ( a nemyslim tym len studovat, ale aj sa nadstavit pozitivne, otvorit svoju mysel, rozvijat svoju osobnost etc. ) alebo mi je vsetko jedno, kaslem na vsetko a budem cely zivot mrncat ze aj ja chcem a predsa aj ja mam pravo mat vela ked 8 hodin robim - preco ja za kopanie kanalu nedostanem to iste co spickovy chirurg za 8hodinovu operaciu mozgu ci srdca? - no ano, aj toto mozme... ale zial nikam to nevedie - ani tvoju osobnost to nerozvinie, ani sa nic nenaucis, skor ta to bude deprimovat a hlavne budes zatrpknuta, zavistliva a tvoja osobnost namiesto rozvoja zazije skor kolaps...
takze sorry, ale @959touareg ma pravdu - kazdy moze - len nie kazdy chce...

reva6
12. máj 2015

podala mna mozes byt rada ze tvoj muz aj ty robite...... da sa vyzit urcite.. treba chcit..... kamaratka ma 3 male deti najstarsia ide teraz do skolky najmladsia ma rok... jej manzel nepracuje... ona z marerskej zaplati najom ostane im 15 euro z vyplaty...... a ziju... tazko ale ziju... nejako si to musis zariadit... ale kto chce vyzije.. aj z mala.... naucit sa to da....

natalym
12. máj 2015

@959touareg všetko čo píšeš je fakt, dobre to poznám aj my s mm podnikáme. Myslela som to úplne inak, ale ok. V takej diere ako ona býva by si ani warren buffet neškrtol.

@tslobik Ale my sme si to už vysvetlili, takže to chápem. A dobré rady sa vždy zídu.

959touareg
12. máj 2015

@tslobik ano, stojim si za tym, ze kazdy moze skusit. tak ako skusil moj mm. vies kolko ludi ho chcelo tronfnut a ked vdeli...sype mu-idem aj ja skusit,bude aj mne mozno...nie, nesypalo. tak ako zacali-skoncili. ale aspon skusili a potom uz nezavideli a nemali sproste reci, pretoze videli, ze to nie je med lizat.
a na tie posledne vety ti iba tolko napisem...ano, mas pravdu, nemoze byt kazdy podnikatel. su rozne profesie a to je dobre. kazda je potrebna k zivotu. ale tu ide o to, ze TY PLACES ako zijete a nevies kudy kam z tejto situacie. cize vam tie peniaze co zarobite asi nestacia. a ked nestacia, treba sa poobzerat inde. nie vyplakuvat. ja ti nikde redsa nepisem, ze nech ti muz podnika....moj syn tiez nejde robit podnikatela...ide do istej nemenovanej firmy praovat ako radovy zamestnanec. a zarobi tolko, co u nas riaditel ma ledva...takze nemusis byt podnikatel aby si zarobil. a preco vlastne u nas si kazdy mysli, ze IBA podnikatel ma prachy...ved ten pdnikatel ma casto menej ako hociktory radovy zamestnanec.
o to tu ide. ved si precitaj mnohe komentare tu..vela zien ti pise, co jajkas, ze mnohe tu ziju este z menej ako ty a staci im. tak ked sa uspokoja s tym malo-OK. nech tak ziju. ich vec,ich zivot.ale ty nie si spokojna-nariekas, tak rob nieco!!! o to tu ide. az si spokojna, zi a nenariekaj. niekto je spokojny s nizkym platom- niekto nie.

959touareg
12. máj 2015

@dai krasne napisany ten tvoj posledny prispevok. ani ja by som ho lepsie nenapisala. palec hore. vystihla si to vsetko na jednotku. 🙂

tslobik
autor
12. máj 2015

@959touareg beriem, čo si napísala. Ja som len chcela počuť rady, ako to zvládnuť čo najlepšie. A nemyslela som ani tak, nájsť si lepšiu prácu.....Mohla by som byť zaiste viac cieľavedomejšia čo sa práce týka, ale pri mojej dg. to ide ťažšie, vieš.....

959touareg
12. máj 2015

m@dai akurat dnes sme sa so synom bavili o tom nasom starom_teda manzelovi. on ti je az nezdravo optimisticky naladeny cely zivot. on aj v pesimizme najde pozitivum....proste ked pesimista povie-sme v riti, tak on -manzel povie-super, ze sme tam, aspon mame teraz moznost sa pokusit z tej prdeli vyjst von....alebo ako to napisat. ist chapes co myslim....
on si cely zivot dava ciele. ked jeden si splni, da si dalsi a takto ide dalej. tie ciele ho posuvaju dopredu a nedovolia spat.
on dokonca miluje aj konkurenciu. ked si niekto v meste otvori detto co mame my, ja zblednem, on ako slniecko je vyteseni. povie-super ze konecne je tu konkurencia. to ma motivuje ku lepsim vykonom, ku kreativite, ako urobit nieco este lepsie, nech prave ku nam budu chodit zakaznici a nie ku konkurencii...

natalym
12. máj 2015

@959touareg tak to má fakt na to povahu. 😀 Ale je dobré mať niekoho takého pri sebe. To u nás doma, keď ja poviem, že budeme robiť, že sme v takej riti, tak môj muž povie, že ROBIŤ.

959touareg
12. máj 2015

@tslobik ja ta chapem, aj ked sa priznam, necitala som vsetky komentare,je ich vela....ked mas zdravotne problemy, nech manzel pracuje viacej. bud dalsia praca popri tej co ma, alebo nech si hlada inde , lepsie platenu...alebo nech ide vonka, ale to neuznavam. ludia si myslia, ze za harnicami ich caka iny svet...vies kolki od nas odilsi akoze von pracovat a pekne krasne sa po par mesiacoch vratili spat? mnohi si myslia, ze vonka na nich cakaju s otvorenou narucou..nie, necakaju. teraz uz aj ako obycajny umyvac riadu potrebujes vediet jazyk, predtym si nemusel...a plat? mozno tam vac clovek zarobi, ale to jedine vtedy, ak si a jtam bude od ust odtrhat, bude byvat v zalostnych podmienkach, odluceny od rodiny...za takychto podmienok nevem, ci by som muza pustila....no niekto mal stastie aj v zahranici a dari sa mu, ale to je jeden zo sto....tak ale treba skusat rozne alternativy....
my tiez zijeme v hladovej doline, mame jednu z najvacsich nezamestnanosti na SK a neuveris, ale aj ked je Tolko nezamestnanych, nemas ludi, nema kto pracovat...normalni, sikovni su bud zamestnani, bud su zahranicami a ten zvysok nestoji za nic. to su bud doslova devarianti, alebo ti, co su sice nezamestnani, ale nechce sa im pracovat. to by nikto neveril, ze nemame ludi do prace.
nikdy nezabudnem na jedneho dementa...stoji to, zobre to pred obchodom...moj muz pride ku nemu a povie mu, ze da mu eura, ale nie zadarmo. ze ked nam pride vyhadzat spred domu sneh, da mu za to prachy. vies co urobil? pozrel na manzela a poslal ho do piii..a to doslovne, a vynadal mu do vsetkych kooo...ov, ze co si on mysli ze on mu bude sneh odpratavat....no krasne. za nic by to chcelo prachy. to by chcel kazdy. manzel da vdacne, ale zadarmo urcite nie. ked nieco urobi, aspon burinu vytrha, pozameta pred obchodom -da vdacne.. zadarmo nie. a preco aj. aj on musi na tie prachy zarobit.

natalym
12. máj 2015

@959touareg To je pravda, všetci šikovný sú buď zamestnaní alebo vonku a tí čo zostali, tým sa nič nechce. Problém zohnať normálneho človeka.

libka1
12. máj 2015

@dai co jeho prispevok to vysmech, neucta a vyvysovanie sa. moja skusenost je taka ze ti mudrejsi a sikovnejsi, castokrat aj ovela bohatsi su ovela skromnejsi ako vselijake individua co pisu taketo prispevky. odrapotat tu ako treba makat aj cez vikendy na neviem kolko % tu vie aj bezdomovec. stare otrepane frazy... tisickrat omielane. skutocnost podla mna uplne inde. clovek bez zeny a deti s uzasnou karierou si nebude honit ego v teme o nedostatku financii na modrom konikovi... leda ze by bol nenormalny 😅 a nazyvat ludi sockami 🙂 jdu blit velebnosti...

959touareg
12. máj 2015

@natalym tak to mas pravdu. je dobre mat taku povahu. ja som pravy opak. skor pesimista. ja niekedy uz rano vidim slnko zapadat. 😀 som stresmen.samonasieraci typ cloveka 😀 ja skor v probleme vidim ako sa to neda zvladnut a preco sa to neda, on naopak. spekuluje ako sa to da zvladnut....ked sa aj nieco stane ja som hotova, stresujem, nafukujem problem, on vzdy povie-kliiidek, ziadna kasa sa neje za horuca...nechaj to vychladnut a rozmyslaj s chladnou hlavou .....a ma casto pravdu. vzdy sa to potom utrasie, poriesi.
to si neviem predstavit, keby ze sme obaja ako ja. sodoma-gomora cecilo. 😀

natalym
12. máj 2015

@959touareg U nás som zase kľudas ja. Len keď sa dostanem do svojej fázy ťažkej depresie, tak vtedy neradno so mnou sa zahrávať. Ja som taký herec, zahrám komédiu akú chceš, ale v srdci mám smútok.

959touareg
12. máj 2015

@natalym hmm, tak depresia je svina. je mi luto.

decode
12. máj 2015

@959touareg ale tu ti predsa nikto nezávidí. Ja napr ľuďom doprajem, teším sa s nimi. Samozrejme, niekedy mi v minulosti prišlo ľúto, že im sa darí a nám furt nie,ale keď sa nám podarilo odísť z neperspektívnej lokality konečne som našla "to šťastie" za ktorým mi bolo tak ľúto. A čo sa týka tej riaditeľky, tak to je riadna pixla

natalym
12. máj 2015

@decode Ale ľudia závidia ojoj aj to čo nemáš. Na Slovensku normálka. 😎

libka1
12. máj 2015

@natalym tak to je pravda... zavist panuje Slovensku... ale zas to neznamena ze zavistlivy je uplne kazdy, tu sa vzdy tak dobre vsetko zvaluje na zavist 😀 mne je uplne jedno ci mi niekto zavidi alebo nezavidi, ja neviem ani ako sa nam susedia volaju, maximalne tak mena deciek z ihriska 😅 zato minule ma prisla neohlasene pozriet kolegyna z BA a neboli sme doma a nejaka susedka co stala pred vchodom jej hned oznamila ze "ti nikdy nie su cez vikendy doma, furt sa niekam vyvazaju" 😀 no jej problem ze je zavistliva, sama sebe zle robi, tu energiu co venuje na zavist mohla venovat niecomu inemu a mat sa lepsie 😀

dai
12. máj 2015

@libka1 fakt mas taku skusenost? lebo to citam casto... ja poznam vela velmi bohatych ludi - niektori su skromni ale vaecsina nie - su skor pysni nato co dokazali a radi sa tym pochvalia ( pokial to teda nenakradli ale realne natom pracovali )... zaroven ale vedia ze ludia su ten najvaecsi kapital a radi ocenia inych schopnych...cize pouzitie jeho slov urcite neschvalujem... ale viem ako sa citi clovek ktory vlastnymi silami nieco dokazal - je na seba pysny a rad to da najavo...

libka1
12. máj 2015

@dai ja mam skusenost ze sa prave chvalia ti hlupejsi, t.j. ti co vacsinou nakradli alebo nejak nahodne sa dostali k majetku... ti co naozaj makaju su celkom skromni v mojom okoli, ako dopraju si, ale nevykrikuju to do sveta...

natalym
12. máj 2015

@libka1 Mne to jedno, neriešim, ja som rada keď sa ľudom darí, bude sa aj mne. Ale aké konšpirácie si vedia navymýšľať. Mám skúsenosť, že tí čo najviac komentujú druhých sú sami takí.

dai
12. máj 2015

@libka1 tak potom mame odlisne skusenosti... ja mnohych z nich poznam a su to mudri ludia - otazka je ako ty vnimas chvalenie sa - lebo ja napr. pokial su za tym schopnosti to vobec nevnimam negativne - ak ma clovek cim , tak nech sa pochvali...