Dá sa vyžiť z príjmu 800 eur?
Ahojte, dá sa vyžiť z celkového mesačného príjmu do 4-člennej rodiny 800€ mesačne? Dvaja dospelý a jedno malé dieťa, druhé na internáte v BA. Obidvaja sme zamestnaní, ale zúfavam z tejto situácie, možno aj preto, že beriem antidepresíva. Proste nech robím, čo robím je to len horšie ☹
@dai Ze ake priznacne, slachticky povod a pohrda ludmi za pasom. Pritom sam by taku pracu nezvladol a bez toho ze ju robia ini neprezil. Ale nie, robim si srandu. Nicmenej nieco na tom je ze rovnovaha nie je a vyvoleni v danom historickom obdobi ziju z prace inych. V "slachtickej" dobe zili slachtici na ukor prace chudobnych a tak ako dnes birmovany preceda si boli urcite isti ze aj oni si to zasluzia a pravom im to nalezi a ze oni si vlastne zarabaju "vlastnou hlavou". Aki bol prekvapeni ked im to nespokojna masa spocitala, podla toho v akom historickom obdobi, ci uz pri francuzskej revolucii, ci komousi pri znarodnovani, ci potom nasledne komousom prave ti nespokojni intelektuali, ale tam bolo viac pricin, ono to vyhnilo aj zvnutra, nebolo to zdrave.
Nebolo to spravne ale tak to uz chodi ked je nieco historicky zabetonovane a skodi to. Za komouskov sa nadcenovala robotnicka trieda az sa na to dojelo, postupne sa to rozpradlo. Teraz sa nadcenuju bankari, pravnici, celebritky, sasovia politici a rozni narcisi napriec spektrom, ktori sa len vedia "sebaprezentovat", rozni uradnici ktori od najvrchnejsich urovni statov kde riadia ekonomiku na dlh nasich deti, virtualne pridavaju do ekonomiky nekryte prachy, riadia nuly a jednotky bez realneho zakladu, hraju sa na burzach, alebo rozkradaju a tuneluju pri statnych zakazkach, neumerne sa zabezpecuju a to nielen tie spicky ale cely aparat ktory ich drzi a ktory je velmi prerasteny, az po uroven pracovnicok na prepazkach v bankach ktore sice uprimne casto netusia akemu systemu pomahaju prisluhovat, nicmenej neznalost neospravedlnuje. Aj toto co tu je, len slepy nevidi ze vacsina bohacov nie je bohatych po zasluhe. Je mi jasne ze kazdy jeden z nich si mysli ze ved ako makal-studoval-stolicky dral, a ako mu to mysli, a tak si zasluzi. Len to je velmi zjednoduseny pohlad. Ale aj s tymto zacina byt konecne viac a viac ludi nespokojnych. A napriek tomu ze tiez sa mi dari, nemyslim si zial, po hlbokych uvahach, ze je to ciste, nielen na osobnej urovni, hoc nic "protizakonne", ale bolo by fakt na dost dlhu filozoficku debatu o tom preco si myslim ze zdaleka nie kazdy kto len studoval a potom si nieco nasiel a on vlastne nic, nemusi byt zdaleka cisty v tomto hladisku. Az po uroven statov a nasej zapadnej civilizacie ktora zije potazmo z kolonialnej minulosti a vykoristovania, na ukor inych ktorym potom pokrytecky akoze pomaha a hadze omrvinky, pritom zdaleka nie sme tak zivotaschopni skor paraziti. Ja som to nemyslela ani tak osobne, skor celkovo. Cela spolocnost nie je zdrava, ale ako hovorim, bolo by to na dlho a mimo temu diskusie, nechcem odbacat, mala to byt len poznamka k zasluham a prisluchajucemu platu, hoc sa mi osobne dari, cize neprihrievam si polievocku, chodime si na dovce, domcek zahradka a vsetko, ten pocit v pozadi sa mi neda umlcat. Vidim na okoli x ludi v krizach a vacsina nie su nemakacenkovia ktori cakaju so zalozenymi rukami, a ja cim som starsia tym viac mam silnejsi mam dojem akejsi pokory.
@tslobik Ahoj, nečítala som všetko ale myslím, že sa to dá, sú na tom aj horšie ľudia. Ak chodí tvoje dieťa na SŠ, tak môže chodiť na brigády, to by dosť pomohlo. Niektorá písala, že ťa práca nebaví?? Ak je to tak, rob to, čo ťa baví lebo naozaj to nie je dobré chodiť do práce "len" kvôli peniazom, to ťa položí časom. Nájomné máte dosť vysoké..my platíme 90eur 2. izb byt. Možno by som uvažovala aj o zmene prostredia, ak sa dá. A čo sa týka teba..skús trošku zmeniť postoj k životu, trápiš sa moc, hoď všetko za hlavu, veď vždy nejako bolo aj bude. Doteraz ste to zvládali, zvládnete to aj ďalšie mesiace. Tiež som sa stresovala nad peniazmi, rodinou a robila som si sama zle, skončila som v nemocnici a mám podobné problémy ako ty len neberiem tabletky lebo to je sviňa a robí to ešte väčšiu zlotu v tele. Držím ti prsty, hlavu hore, zvládnete to..ver si !!! 😉
@horana tak si tu svoju pokoru uzivaj... prepac uplne si ma vytocila. Takyto hlboky paskvil co si tu vydala zo seba - kedze som pisala o mojej matke tak to teraz vnimam osobne... som tu popisala svoju mamu a jej zivot - chapes??? Moja mama sa narodila za komunizmu kedy majetky rodiny jej mami boli uz davno skonfiskovabe ( aj jej rodina boli len zemani vlastniaci podu - ziadny krali krvavo ziskajuci moc )- moja mama sa narodila do doby kedy jej rodicia boli spolocensky to posledbe ( kedze aj otec bol ucitel nemala robotnicky povod ani po nom ) - moja babka napriek vzdelaniu kvoli povodu robila cely zivot kucharku a upratovacku takze si zavri prosim ta pudinku o nejakom pohrdani... otec mojej mamy sa pokusil zacrazdit jej mamu ked bol ozrati '- zena skus aj roznyslat predtym ako pises svoje hlboke uvahy a nielen trepat bachorky. Skromnejsieho a obetavejsieho cloveka ako je moja matka nepoznam a verim tomu ze ani ty jej nesiahas ani na paety - ona by so v xivote nedovolila hodnotit inych ako ty urodzena -... ale kludne si dalej filozofuj v pohodli svojho domova - mozno tym zachranis svet...
A este jedna otazka pani filozofka a politicka analyticka - aky system by tebe vyhovoval ked vlastne vsetko co v historii bolo a vlastne len mapovala ludsku prirodzenost je pre teba malo?
@horana a este dodatok- moja rodina nic nerestituovala - ani ja ani moja rodina feudalizmus nekvitujeme, tak ako moji roducia aj ja a moji surodenci sme si vsetko zasluzili sami... a ano, tym ze sme sa prisposobili dobe, drali lavice ( a popritom manualne robili ) a nasledne zase ucili v praci a ucim sa stale...
@horana a este k tomu prispevku... ty si naozaj myslis ze existuje clovek ktory nezvladne pracu za pasom? prepac ale ja som robila za pasom ako 14rocna ked som vypomahala cez prazdniny v nasej fabrike ( kde teda aj moja mama robila za pasom pokial sa nevypracovala...) - zaucenie trvalo celych 30 minut...
@dai Neber to osobne, lebo to ani nebolo myslene osobne. Aj nasej rodine sa stali krivdy v minulosti, tiez sme sa x krat odrazali s dna, a co? Zivit v sebe hnev a zatrpknutost nepomoze. Kto si je isty ze je v prave, ten sa nemoze urazit. Kazde jedno zriadenie bolo voci x ludom nespravodlive, vzdy su skupiny co sa prizivuju a parazituju mysliac si ze prave oni su ti najsvatejsi, tak to bolo aj bude, boli civilizacie kde sa malo vseobecne viac ludi dobre nez inokedy, resp. kde pravidla boli ako tak, sucasnost napriek tomu ze zle sa az tak nemame, prave naopak, bolo to cele vystavene neeticky a na ukor mnohych, pokracuje to v rovnakom garde a tak to aj padne. Nie je to moralizovanie, len konstatovanie prosteho faktu. Kto chce vidi, kto nie, zije si v bubline.
Ad 3. prispevok - Existuju aj tvrdi chlapi ktori maju dost so zmien vo Wolksvagen, aj v sirsej rodine mamem jedneho, co sa tak musel docasne zivit kym si nenasiel lepsie a tak viem ako to tam chodi. Nie je to lahke a ano, myslim si ze kdeaky manazerko by to nezvladol.
@horana tiez som brigadovala za "pasom"..poobedne/nocne, cez den skola... pridavam sa ku @dai - zaučíš sa za pár minút, po pár dňoch naberáš prax, zrýchlujes tempo... stačí ti podpriemerné IQ.
ja osobne nesuhlasim s tvojim prispevkom... pretoze si myslim, ze na slovensku sa nemame az tak zle... a ano, aj SR a ludia v nom sa prizivuju na druhych... preco si mi nevyrabame tzv. cinske smejdy? no pretoze nam ich niekto spravi za pracovnu dobu 7 dni v tyzdni 12 hodin denne v Cine pri mesacnej mzde 150 eur... áno, vdaka tomuto si zariadujeme zivot aj my.
@horana reagovala som na toto: Ze ake priznacne, slachticky povod a pohrda ludmi za pasom. Pritom sam by taku pracu nezvladol a bez toho ze ju robia ini neprezil. - a kedze si to adresovala mne tak sa to inak ako osobne zobrat nedalo - a kedze sa to dotyka mojej mami tak tu zial neviem byt nad vecou ( viem ake detstvo mala - maloktora si take vie predstavit, a viem co vsetko musela robit aby sa dostala tam kde je... a hlavne viem aka je teraz ... )
toto casto pocuvam hlavne o komunizme - ze sa tam malo viac ludi dobre... ak si to aj ty myslis tak podla mna toto je to zakryvanie si oci - lebo aj tam boli rovni a rovnejsi... zial aj ti normalni ludia sa nemali rovnako... nehovoriac o tom ze to bola doba lajdakov a rodinkarstva - moja mama mala najmenej polku podriadenych ludi dosadenych funkcionarov a kamaratov stranikov ktori cely den kavickovali a viedli politicke recicky... ostatni to samozrejme museli odmakat za nich kedze oni boli nedotknutelni, kradlo sa vo velkom - lebo ved ked nekradnes tak okradas svoju rodinu ( toto zial stale aj tieto generacie este maju v hlave ), pred kostolmi stali udavaci ktori nasledne udavali ( na moje primanie mama isla na tajnasa cez zakristiu, prisla uz 2 hodiny predtym a skryvala sa tam, aby ju udavacky - momentalne clenky zboru a katechetky, nevideli a neudali v praci...) - takze ano, mozme si tuto dobu speknovat, kedze aj lajdaci sa tam mali ako tak a praca bola povinna... ale na historiu by sa nemalo zabudat
a tomu ze pracu za pasom by manazer nezvladol neverim - aspon v normalnej spolocnosti sa vypracujes z dna na vyssie pozicie ( ja tiez som zacinala ako radovy pracovnik , tak ako vsetci manazery tu - najskor tam museli dokazat ze vedia viac ako ostatni, az potom mohli postupit... kedze VW nie je sr firma tak verim ze aj tam to funguje podobnym systemom...) - samozrejme ze zdvihat 50kg hranoly by som ani ja nezvladla - ale nie preto zeby som to nevedela, ale preto ze sama tolko kg mam a jednoducho som nato nenarastla....ale 90% prac za pasom dam kedykolvek...( mimo podobnych co si menovala, aj ked teda ja si myslim ze vaecsina je uz robena strojom...)
@mima4 osobne si myslim ze priemerny slovak s platom okolo 600 euro sa ma lepsie ako vaecsina ludi na svete... len ked my tak radi mrncime a hladame vinnikov v inych☹
Fakt je, ze existuju mnohe profesie kde sa ludia nadru ako kone a nezarobia vela, vyhadzovat im na oci ze to je ich chyba a maju sa viac snazit je naozaj blbe... povedzme si na rovinu, sli by ste niektora k pasu ak by ste tam zarobili viac ako zarabate teraz? Ja nie! Tiez som brigadovala v pekarni, konzervarnach a som rada ze to bola len brigada na mesiac a nie celozivotny udel 😅
@libka1 tak u mna hlavne tie brigady v detstve viedli k tomu aby som si povedala ze toto robit cely zivot nechcem...( ja som lepila podosvy na topanky - si vies ten smrad predstavit... a teda variabilita prace... podla mna ked si tam rano prisla s IQ 110 vecer si odchadzala s IQ 80☹ )
@dai ...a hned za tebou citovanym som dala ze si robim srandu. Tak ako inak nez kto ma neciste svedomie sa osobne chyti toho? Nie je fakt ze slachtici zili na ukor poddaneho ludu? Je! A treba to povedat na plne usta. Ak vasi predkovia boli ini, tak co? Minule som prispela do diskusie o atributoch hladania si zeny, kde podla najnovsich vyskumov nejde len o miery ale miery v urcitom pomere, teda ze aj plnsie zeny mozu byt ziadane - to tvrdil clanok, mnohi chlapi to dementovali ze teda u nich nie, ja som napisala ze tiez mam vyssie naroky na chlapov ako len svaly (v kontexte diskusie bolo by na dlho) a ze na druhych zenach je mi sympatickejsia charizma nez miery, naco sa dotycny nechal pocut ze som akiste nejaka zatrpknuta o ktoru by sportovec nazavadil. Nahodou obaja s muzom pomerne aktivne sportujeme (aj okrem ineho), moj prispevok sa tykal takych co rozvijaju iba telo, a kedze sa to nemalo v com vo mne odrazit, nielenze som sa neurazila, ale skratka si len pomyslim ze ano, no, pokusil sa chlapec, ale vedla, co uz...
Toto je obdobne, tak ste boli ini... Zato vsetci slachtici boli OK?! Nie, skoro vsetci boli paraziti!
O zvladani za pasom mam svoj nazor, nevadi ze je iny, ale stoji si za nim. Brigada je jedna vec, napr. skus niekedy rano do autobusu 21 ked idu po nocnej smene s VW a porovnaj ked si ide po praci manazerko domov, staci im sledovat tvare, byt vnimanvy. A aj v sirsom, neznamena ze kto sa vyparacoval odspodu (mmch minimum takych medzi vzynamnymi na SK) zvlada vsetko to co ti v spolocnosti pod nim, ani zdaleka. Ze toto vacsina si nie je ochotna pripustit a preto su platove rozdiely neumerne, preto sa noznice medzi chudobnymi a bohatymi stale viac roztvaraju a preto to tu aj cele padne, skor ci neskor.
Komunizmus bol zlo, neobhajujem ho ani v najmensom, ale aj pozadie kapitalizmu ako je vo svete nastaveny, ze sme v podstate v mnohom len novodoba kolonia, a potom kor ta odroda oligarchizmu, klientelizmu a korupcnictva ktorym je Slovenko len prelezene, to tiez nevidim ako ideal, chcelo by sa povedat cert ako diabol. A ano, mame sa tu v podstate dobre - docasne kym tym hore este zo zotrvacnosti dobiehaju neciste hry, aj ti co maju len odrobinky, to je dovod, preco sa to este drzi, lebo mame istym sposobom zacpane usta nadbytkom a preto akceptujeme aj to co je nespravne. A tym sa na tom sami podielame...uzavrety kruh.
@horana a tvoja odpoved? dala som ti otazku... ked sa tak vela zamyslas... co podla teba je spravodlive? ako by si nadstavila system aby bol podla teba dobry?
- osobne nie som fanusik kapitalizmu, ani feudalizmu ( moji predkovia ma zaujimaju ako historicku - tak z matkinej ako aj z otcovej strany, ale nijak inak feudalizmus neriesim - tento system mi pride zvrateny a nechapem ako ho stale niektore narody inak sa tvariac vyspelo mozu tolerovat ),nepaci sa mi komunizmus ( aj ked som mala v mladosti tiez utopisticke obdobie ), pri niektorych narodoch mi vychadza vzhladom na geograficke podmienky a spravanie sa ako najlepsi system diktatura ( a tu mam castokrat pocit ze aj mnoho slovakov by to bralo - nech niekto za nich prevezme zodpovednost, rozhoduje, riadi im zivoty - oni potom budu len mrncat a nadavat...), pre mnohe by som sa vratila az do obdobia vlady mudrych ( nechapem ako mozu o politike rozhodovat ludia ktori nechapu zakladne pojmy, nezaujimaju sa o nic, staci im naslubovat hory doly a oni ako ovce idu - a tu ma kludne za neskromnu oznac ale mne toto pride chore na demokracii )
takze daj svoje - k comu si dospela, ako by mal teda podla teba stat fungovat ( tebou spominane noznice su u nas otvorene asi najmenej zo vsetkych modernych krajin, mimo miziveho percenta milionarov tu hovorime o rozdiele mozno 2-3 tisic euro medzi najspodnejsou a kvazi najvrchnejsou vrstvou...)
@libka1
vo výrobe som sa utvrdila v jednom - ze toto nechcem! a mali by tam robit exkurzie zo škol... aby mladi ludia videli... a hlavne, aby sa motivovali 😉
Cielom nie je nadriet sa! Ale mat pracu, ktora ta naplna, bavi..a je slusne ohodnotena a mas priestor aj na normalne fungovanie mimo nej.
Cenu prace urcuje TRH! Cena prace vsak nehovori o hodnote cloveka, pretoze hodnota cloveka nie je v praci, penazi, majetku, postaveni atd....
Nie je problem najst na muklovanie ludi... tych je plna prdel... ale najst na dobry job sikovneho cloveka je vazny problem, človeka, ktory chce niečo v praci odovzdat..dosiahnuť..posunut firmu/organizaciu dopredu...a tam neplati ze 8 hodin padlo.. napady, inspiracie... takehoto cloveka posuvaju dopredu... a jeho job je pre neho vyzva!
@dai System sa neda nastavit, nejaka forma monarchie s "tyraniou" mudrych je utopicka, da sa predstavit ako pomerne spravna, ale nie je vonkoncom realna, musi na to dozriet moralka ludi a ta este prilis nepokrocila. V tom sa velmi malo vyvijame a napriek tomu ze kulisy technickeho pokroku nam davaju zdanie ze sme kdesi inde nez pred 2000 rokmi, morlane ani nie. Ani to otrokarstvo nevymizlo, len sa zmenila jeho forma a nazov - napelka zriadenia, a to ze zvonku sa rafinovane stiahlo dovnutra. Sme zotroceni konzumom, ze zapredame za to idealy a nevsimame si za aku cenu. Preto to tu cyklicky pada a bude padat, nech si to zriadenie nazveme akokolvek a nech su akekolvek vzletne myslienky na zaciatku, pomerne rychlo sa to zdiskredituje. Ono aj ten komunizmus bol v zasade dobry, kym tie myslienky nespotrvorili, tak isto aj kapitalizmus, idea bez chyby, ale realizacia, tak ako socializmu padla na nizkej urovni moralky ludi, ktori ju prestali dodrziavat, postupne prekrutili.
Stredna trieda na Slovensku pomaly uplne mizne (v BA to pravda moc nevidno, ale nie skutocne ale danove uniky a pod. to zakryva, ale nie sme pupok SK, inde to vypuklo vidno naopak o to viac) a to aj napriek tomu ze u nas zmanena cosi ine nez na Zapade a v ich ociach sme relativne chudobna zem. A ze tu viac nez tam plati ista rozdelenost na kasty, kde dostat sa z chudobnej rodiny do istych pozicii je narocnejsie nez na Zapade.
Samotna vyska rozdielov medzi bohatymi a chudobnymi v porovnani s inymi statmi este strednu triedu netvori, ide o to aby ludia po zaplateni vydavkov mali volnu este cca 1/3 na minanie, na to aby si ludia mohli dopriat nejake benefity. Staci porovnat aka je tato vrstav ludi napr. v Nemecku a u nas, diametralny rozdiel. Ale ani oni to neziskali uplne cisto, prave rozne medzinarodne korporacie pomahaju udrziavat novodobe kolonie...ale uz zase odbacam, samej sa mi nechce tieto traktaty pisat, kto to vidi vidi, kto si fakt mysli ake je to tu spravodlive a uzasne...
@horana a co s tym? lebo bez toho aby si mala plan tak su to len tie traktaty ako si to sama nazvala... to co popisujes je fakt a ja s nim nepolemizujem... ale neda sa zit z filozofovania - z toho co pises vyplyva ze chces zmenu - ci nie? ale ak ano tak predsa musis mat nejaky plan - inak je to len take fukanie do vetra...
( osobne prave toto nemam rada - milion mudrych reci a skutek utek... tak bud mam odvahu na zmenu a plan za tym alebo nie a vediem krcmove reci )
- neviem... toto co ty teraz robis mam pocit ze ja som prekonala niekedy ked som mala 20 rokov... ked som pochopila ze stav je taky ako ty pises tak som zacala realizovat 2 veci: 1. prisposobit sa svetu 2. v svete aky je sa snazit malymi krokmi zmenou samej seba, vychovou svojich deti etc. zmenit co najviac okolo seba...
- co sa tyka moralky...hm, tiez pojem na zamyslenie - co to je ? lebo opaet podobne ako pri vzdelani je utopia ze vsetci ludia sa dostanu na taku istu moralnu uroven... ked ja budem ta moralna tak ake spravanie bude to spravne? a ako to ze napr. 50% ludi dosiahne urcity stupen moralky ovplyvni spolocnost? budu oni ta vladnuca vrstva, ci ta udupana?
@horana v porovnani zo zapadom sme chudobni, ale v porovnani s afrikou, aziou, latin, amerikou sme veeeeeeeeeelmi na tom dobre... !!
Okrem toho mame take vymozenosti, ktore v mnohych krajinach neexistuju, ci PN, ci OCR, ci materske davky, či invalidne davky... zdravotne poistenie = toto vacsina populacie na tejto planete nepozna!
V zasade by mal kazdy zit tak aby bol v sulade so svedomim, aby zil najlepsie ako vie. Ale malokto by sa vedel dobrovolne uskromnit ci si nebodaj utrhnut od ust, aby branil iste ideje, lebo by to znamenalo aj vzdat sa istych standatrov. A preto to musi jednoduchosamo vyhnit. Osobne dufam ze cim rychlejsie, stupen rozkladu je uz znacny a cim dlhsie sa to bude udrzovat tym viac to bude nasich potomkov boliet. Neovplyvnime to vsak. Prave preto ze system vyuziva nase slabosti, pohodlnost, ist cestou najmensieho odporu, na chlieb a hry zatial umelo este je, uvidime dokedy.
Prepacte musim dnes uz naozaj koncit, uz toto rozverne poredpoludnie, budem musiet nadhanat
@dai ale je aj profesia ako ucitel (kde ten plat tiez nie je bohvieco...vsak vies.......)......nemyslim si, ze je to moja chyba, ze plat mame tabulkovy a hoci som ja osobne aj v tejto profesii urobila v podstate maximum (kruzky, projekty, kredity, doktorat...)...aby som mala plat ako sa vramci moznosti da naj dosiahnut.....nepresiahnem hranicu 600e (netto).......teraz nemrncim...mne to staci, nakolko som si tu profesiu vybrala, milujem ju a chcem ju robit.....ale nemyslim si, ze som leniva a pohodlna len preto, ze ma tabulka dalej nepusti a nedosihanem napr. nad 1000E.....
to bola reakcia na
@libka1 a jej prispevok z rana...
Nepaci sa mi,ako sa "obtierate"o robotnikov. Ja som poslednych 5 rokov robotnicka za pasom. Prosto nebola robota,tak som sla mimo kraj a mimo odbor. A som na seba hrda. Neplakala som,neknucala,ale aktivne som sa zaradila medzi robotnikov.
A dakujem sebe aj svojmu zamestnavatelovi za vzajomne "posunutie" On ma potreboval,a ja som si mohla platit napr.hypoteku. Strechu nad hlavou.
Robotnici su taky isty ludia ako vy.
@anatalia77 ja proti robotnikom nemam nic, som rada ze tu pracu nerobim, lebo je tazka...
@libka1 svojim sposobom je tazka. Niektora na hlavu a niektora fyzicky.
Na robotnice v uli nikto nenadava. A pritom ako su uzitocne.
@anatalia77 pre mna by bola tazka hlavne smenami, predstava nocnych ma psychicky zabija...
@libka1 vsak sa nic nedeje,nemusis sa teraz rozhodovat o nicom.
Ale ked ta mam na drate,tak hypoteticky:ak by si musela prejst na "robotnicku"pracu,co by si si vedela predstavit,ze zvladnes?
No proste,nemas na vyber...kam by si sa zvrtla?
@anatalia77 ako myslis aky typ roboty robotnickej by som bola schopna robit? no pokial by som nemusela na nocne tak asi kazdy, ale bola by som z toho strasne vydepkovana a chodila by som tam naozaj len kvoli peniazom... nicilo by ma to...
@libka1 tak jasne nocne su zabijak. Kamaratka robi 27 rokov na smeny. Nepretrzite. Ma moj obdiv. Ona zas obdivuje mna. Ona by za pas nesla. Povedala,ze by radsej zomrela.
A ja som kludnaaaa,ona strhana,lebo co ak ju prepustia,co s nou bude.
Ja sa prepustenia nebojim. Toto je snad velka vyhoda. Pokial ste dobry,tak mozte za pasom fungovat roky. Tam sa nemoze stat,ze vas niekto"vystrnadi" 😀
@anatalia77 chybala by mi pri takej praci tvorivost... to bz ma zdepkovalo poriadne, neznasam monotonne prace
@sorciera24 Presne, sú profesie, kde sa môžeš snažiť ako chceš a aj tak sa nedostaneš platovo nad určitú hranicu.

@horana prepac ale myslim ze prave ti ktori naozaj makaju... a opaet myslim ze mima pod makanim nemyslela ze 8 hodin stoji za pasom... skor ze pracuje na svojich schopnostiach aby mohol nasledne robit kvalifikovanejsiu pracu - cize opaet - nemyslim ze ti nedokazu zhmotnit ako si zasluzili to co maju... to co ty si vykladas ako nedostatok empatie je myslim prave to ze ti ludia vedia co vsetko museli obetovat, kolko odmakat, kolko prekazok preskocit, kolkokrat sami seba prekonat ( svoj strach, svoje vnutorne bariery etc. ) pokial sa dostali tak kde su tak ich o to viac irituju tie reci ze veci sa nedaju...
ja osobne priznavam ze mam stastie na rodinu - na druhej strane som sa tiez nenarodila so zlatou lyzickou v puse a vsetko som si musela vybojovat sama... Ked sa ale uz pozriem na mojich rodicov - mama zo 4och deti vlastne vychovavajuca surodencov kedze otec bol alkoholik a mama musela pracovat - k tomu zly profil pre studium ( nerobotnicka trieda, slachticky povod, krestanka ) - napriek tomu si spravila popri praci a 3om detom VS ( cely cas pracovala ako robotnicka pocas VS ), v cisto muzskom kolektive v obchode sa dokazala vypracovat na veducu poziciu, s tazkou diagnozou pozitivne zvlada svoje problemy a je stale velkou oporou mne, mojim surodencom, svojmu muzovi, vnucatam - takze ani zla zivotna situacia, ani skarede detstvo, ani spolocnost, ani choroba ti nemusia branit ist dalej ked preto vela urobis a ides... just keep walking...