Dá sa vyžiť z príjmu 800 eur?
Ahojte, dá sa vyžiť z celkového mesačného príjmu do 4-člennej rodiny 800€ mesačne? Dvaja dospelý a jedno malé dieťa, druhé na internáte v BA. Obidvaja sme zamestnaní, ale zúfavam z tejto situácie, možno aj preto, že beriem antidepresíva. Proste nech robím, čo robím je to len horšie ☹
@sorciera24
pises tu o vasom prijme, vydavkoch, hypoteke..ale to vsetko je velmi relevantne...
Napr. v BA vacsina ludi ma tu splatku okolo 400 az 500 eur - hypoteka a nie ze to splati za par rokov..ale pekne na 30 rokov. Plus cca 150 naklady na byt, nejaka elektricenka pre 3-4 ludi (80 eur) a hned mas takmer 750 EUR v čudu a to si ešte nejedla, nekupila si oblecenie, ziadna kultura, ziadne vylety.. nehovoriac o nepredvidavych vydavkoch..ktore neraz tiez prekrocia stovku... ci su to smeti, ci toto ci hento..ci treba dat opravit tuto vec.... + ak su deti skolaci, tak skolske pomocky a veci spojene s tymito aktivitami, plus pravdaze kruzky...
Cize v BA priemerna 4 člena rodina ak nema v cistom minimalne 1300 EUR, tak je to o hubu.
@natalym pravze je cudne, ze ti je lepsie, ekd je prec tyzden, kazdy tyzden 😉 ale no dobre...to je presne to, o com som pisala....tym, ze pracujeme a zijeme v jednej domacnosti, kazdy chodi do inej rpace, nei sme nalepeny na sebe 24h 😉 .....sluzobky su obcasna zalezitost u neho i u mna...beriem ako fakt.... a hlavne s doverou.....(ale uz sme mimo temu)
@mima4 ano, ved preto pisem, mimo BA 😉 v ba by som z toho nevyzila ani ja...som pisala...ale myslela som, ze riesime mimo BA...ak nie, ospravedlnujem sa..
@sorciera24 No my sme včuľ spolu 24 hodín denne. Tak ide to, takže preto by mi niekedy celkom bodli tie týždňovky, ale tak život priniesol, zvládame. Nepovažujem to však za nenormálne. Pre mňa sú nenormálne veci, ktoré sú pre iného bežné, no ale ok.
@natalym je niečo ine sem tam sluzobka (to mam aj ja, aj muz) a ine vidiet muza pomaly 3 dni v mesiaci... Nielen, ze by mne chybal ako manzel, priatel... ale ako si taky clovek moze vytvarat aj vztah s detmi... spolupodielat sa na ich vychove.... ani postaveny dom, super auto ci dovolenka vztahy nevytvoria
@natalym aha, tak...ok 🙂
@sorciera24 tak to klobúk dole, na západe (nie v BA) sa určite hypotéka na byt alebo dom nedá splatiť s nízkymi splátkami za 5 rokov. ok, nebudem sa hádať, ale stojím si za tým, že muž ako živitel rodiny by sa mal snažiť zarobiť čo najviac.. a žena si za 400 eur vie nájsť aj 8 hodinovú prácu a nie dvanástky a nočné.. beriem to tak, že každý máme na to iný pohľad..
p.s. ak na SK bude každému stačiť málo, nikdy sa situácia nezlepší 🙂
O tych vydavkoch daju sa rychlo doatat do stavu nekontrolovatelnosti a preto mam v mobile program na prijmi a vydavky a znacim si vsetky vydaje a tak viem ze na co kolko minam. Ale nebudem extra setrit nadalej budem kupovat proshuto parmezan a aj raz zacas lososa lebo si vravim ze zijem len raz. Nekupujem si tak casto handry ako kedisi. A naklady na byvanie mame minimalne co som spokojna . Uvidim ako to porastie ked budu deti. 😀
Moja odpoved na otazku,nie neda. My mame len naklady na byvanie 385e a to bez telwfonov,stravy,poistiek,nakladov na auto,splatok na spotrebice...Takze tak. My mame mesacne daleko viac ale vyskakovat si nemozem.
@natalym
na vytvaranie vztahov dieta potrebuje rodicov... ak rodica vidi par dni do mesiaca, nevytvori sa medzi nim a tym rodicom puto. Ako sa taky rodic moze venovat tomu dietatu, ked je mimo? par dni do mesiaca vidi dieta hociktory cudzi clovek pomaly...
ake aktivity s dietatom moze mat ten otec? volny cas? zaujmy? zdielanie sa v beznom rodinom zivote?
za tie peniaze co prinesie domov si tieto veci nekupi.
Chapem, ze to vela zenam tu nevadi..lebo su vacsinou na peniaze..hlavne ze "stavaju dom"... ale doplatia v prvom rade na to deti a aj ich manzelstva.
@mima4 Vieš čo môj muž sa tiež nejako extra nestará o deti. Sú to dievčatá, všetko riešia so mnou. Záujmy spoločné nemajú takmer žiadne, okrem mladšej, spolu lyžujú, ale tiež to nie je každý deň. Ale majú ho radi, veľmi, chýba im, keď nie je doma, rešpektujú ho viac ako mňa. A to ani až tak nezarába. Niekto môže byť stále doma, starať sa a aj tak na neho deti koniec koncov s prepáčením serú. Nie je to vždy podľa nejakého vzoru.
@tajka1986 to asi skoro každý kto normálne pracuje tu na Slovensku. My to máme tiež o drzku niekedy. Žiť sa dá ale jasné že je to málo. A záleží aj od nákladov aké kto má a kde býva.
@mima4 pomaly polovica manželstiev je rozvedených, pomaly polovica detí vidí svojho biologického otca ešte menej ako 2x do týždňa, tiež sa dá polemizovať o tom, ako majú tieto rodiny vytvorené vzťahy...
Čo je ideálne? Aký príjem je ideálny? Aké vzťahy sú ideálne? Koľko minút/hodín denne je ideálnych pre trávenie času rodičov spolu s deťmi? Všetko je relatívne a vzťah sa v takýchto prípadoch dá budovať aj keď chodí chlap na týždňovky. Dnes existuje skype, takže to nie je zložité. A to, že chlap pracuje na Slovensku vôbec nie je záruka, že sa venuje deťom, keď maká od rána do večera a večer padne do postele a nemá energiu na nič.
@mima4 suhlasim s tebou... zaroven ale vnimam realitu... cize moj nazor je ze vztahy na dialku su nefunkcne... to ze otec ci matka chybaju je normalne ( chybaju aj ked rodic zomrie, ci opusti rodinu - to neznamena ze je tam vytvoreny realny vztah ale na strane deti je realna potreba - cize vznikne pocit chybania aj ked vztah realny neexistuje ). Partnery na dialku - no... za mna uprimne hovorim ze by som to nezniesla a nedokazala tak zit kedze od partnerstva cakam viac ako materialne zabezpecenie ( materialne zabezpecit sa dokazem aj sama, nato nepotrebujem muza ) - a teraz k faktom - zial vela sr rodin takto zije - vztahy tam realne nie su - akoby mohli byt ked spolu neriesia starosti , nedelia sa o radosti - to sa cez skype neda, tak ako sa neda pomojkat, objat, pohladit - toto vsetko su prirodzene potreby cloveka a ked to tam nie je vztahy sa ochladzuju az su to uz len zvykove materialne spolocenstva, ktore teda tiez maju nejaky zmysel ale o realnom partnerstve sa tu uz neda hovorit...
v kazdom pripade ako si kto zariadi tak ma - viac sa k tomu asi neda napisat... ( ked sme k sebe uprimny , bez vyhovoriek )
800 euro je strasne malo penazi ak ma clovek z toho platit vsetko... urcite da sa chvilkovo ak je tam nejaka perspektiva zlepsovania sa, ale ak to ma byt dlhodoby stav tak ani 10 deti zijucich z kopy lasky podla mna vztahy nezachrani - clovek musi mat zabezpecene aj zakladne materialne potreby aby bol primarne spokojny a mohol rozvijat aj svoju duchovnu stranku ( hlavne ak zije v rodine s detmi )
@dai nie, aj ja mam funkcny vzah, zdrave dieta, zijem si co chcem zit...takze ja nemam komu co zavidiet. Ale je mi smiesne, ze chce niekomu silou mocou nanutit "ideal" Kedze sme rozdielny, kazdy iny, tak pre kazdeho je ideal nieco ine. Niekomu vyhovuje, ze muz odchadza na sluzobky aby uzivil rodinu a niekomu ze mu sedi 24 hod za zadkom (co netvrdim, ze je jej pripad) Myslim si, ze zdrave vztahy sa daju budovat aj tak aj tak 😀 Takze tak 😉
@sam2 ako pises - sme rozni ludia - ona sa snazi presadit si svoj nazor a diskutuje o nom slusne - naco teda ta ironia v tvojom prispevku?
- a suhlasim s tebou ze ludia maju rozne potreby vo vztahu... tu sa ale myslim ona bavila o potrebach deti - a tie su viac menej v tomto vsetky rovnake - svojich milovanych chcu mat pri sebe a delit sa s nimi o svoj zivot... co sa tyka partnerov ktori sa vidia 3x do roka a tvrdia ze maju krasny vztah - tak toto je mi trosku smiesne🙂 ako ja beriem ked povedia ze im to vyhovuje ( ona mina prachy co on zarobi a on si uziva s milenkou - ano, moze im to vyhovovat... ) - ale napisat o tom ze je to funkcny vztah je dost silna kava🙂 a napisat ze aj deti su si schopne vybudovat vztah s niekym koho vidia 3x do roka... tak to myslim ze ani ta osoba nemysli vazne🙂
@sam2 nikde som sa to nesnazila "navnadit" a ak niekde pisem o niecom z mojho vztahu, je to preto, ze to povazujem za pozitivne a chcem sa s danou skusenostou podelit s inym clovekom, ci ludmi.
Ja som clovek, co tiez sa rada inspirujem dobrymi vecami a skusenostami inych a nezavidim im to..ale hladam to dobre a prospesne pre moj zivot.
A taktiez nic nikomu nevnucujem, kazdy si tvori zivot podla seba... to ze napisem svoj nazor nie je o presviedcani, ze ho ten druhy clvoek musi prijat. Opat..kazdy si nesie zodpovednsot za svoj zivot, za svoje vztahy a rodiny sam.

my platime za 3 izbovy 135e mali by sme platit 124e ale platim vzdy o nieco viacej ako mame urobeny predpis...