Dali by ste deťom alebo aj sebe životné poistenie?
Dobrý deň, prosím vás o radu. Dali by ste deťom alebo aj sebe životné poistenie? Či už so sporením alebo bez.
Viete povedať výhody a nevýhody? Veriť Či neveriť finančným poradcom? Aké sú vaše skúsenosti?
Ďakujem za všetky rady 🙂
@zalka 3x poistku a dve krytia. Oplatí sa ti to platiť? Možno, ak by si si to zlúčila do jednej, vyšlo by ťa to lacnejšie, resp. našiel by sa priestor pre doplnenie ďalšieho krytia. Treba sa stým pohrať.
@martinp288 nevyšlo...mám investicko z úrazom a smrťou s úrazu, potom len urazovku so smrťou v tej istej poisťovní a v ďalšej mám úraz zo smrťou...
Defakto ako ztp a ID uzatvarane...ani nepamätám kt. poisťovňa presetrovala zdravotný stav...za tých 15 rokov necerpane nič našťastie... Ešte v SK uzatvarane...a tie dve urazovku len pred prvým letom lietadlom...🤣
@sheila121 @martinp288 ale na K sú dve...ale obe temer totožné
@mima1608 Rozumiem tomu správne, že poisťovňa urobila výluku, teba o tom neinformovali, iba to dali do zmluvy a nech sa páči platiť ?
Ak je to tak, tak je to dosť smutné ako zo strany poisťovne a aj zo strany agenta, ktorý stým robí a vie ako to funguje.
Pre porovnanie napíšem ako to funguje u nás.
Vytvorí sa návrh zmluvy, vyplní sa zdravotný dotazník, kde sa uvedú všetky diagnózy, operácie atď... K návrhu sa pripoja lekárske správy. Návrh sa zašle na schválenie. Následne sa čaká na poisťovňu. Ak poisťovňa návrh zmluvy akceptuje a neurobí výluky, tak je podľa poistných podmienok povinná plniť. Ak navrhne výluky, alebo sa rozhodne navýšiť poistné, tak sa zasiela klientovi dodatok, kde je o tejto zmene klient informovaný. Poistka vznikne teda až po odsúhlasení zmien a podpisom dodatku. Keď sa klient rozhodne tento dodatok nepodpísať, poistenie nevzniká a hľadajú sa iné možnosti ako je napríklad aj poistenie bez skúmania zdravotného stavu, ktoré som už spomínal.
Asi sa netreba ani pýtať, ktorá možnosť a ktorý prístup je pre klienta lepší.
životnú poistku mám ja aj syn
@martinp288 tak nejako. Ja som s agentkou riešila len návrh zmluvy a zdravotný dotazník. Potom mi poslala zmluvy na podpis, o pár dní a k nim mi napísala, že k tomu a tomu dátumu mám zaplatiť prvýkrát. No a potom som to vlastne riešila až cca o rok, keď mal muž problémy s ramenom 🫤
@lenusska72 mame vsetci ja manžel aj deti aj sporenia...my sme mali aky deti maju aj moje .
@martinp288 A nevyjde takáto poistka bez skúmania zdravotného stavu pridraho? A sú len úrazové, či napríklad kryjú aj kritické choroby? Som bývalý onkopacient 20 rokov v remisii, tak mi zatiaľ všade povedali, že sa mi viac oplatí zabezpečiť výpadok príjmu investovaním ako poistkou, ale odkedy mám dieťa a začala som šoférovať, prehodnocujem…
@martinp288 a viete mi prosím vysvetliť kvôli čomu to nie je výhodné? Ďakujem
@jazula Klientka ktorú mám s takýmto poistením platí mesačne do 20€. Keďže je to pre poisťovňu rizikovejší produkt, tak kryje hlavne úrazy.. Ak súhlasíte ich rozsah vám zašlem počas dňa do správy.
Pre dieta poistka nie.Pre dieta skor sporenie.Zistila som ze je to za kazdych okolnosti stratove.Ak sa aj stane uraz,tak mi vyplatia nejaku sumu ale vo finale by si mala tie peniaze aj ked by som ich odkladala bokom.
Ja mám životné 41€ (úrazy,kritické choroby,smrť) a krpec za 1€ (v tej sume 41€) je tiež poistený na úrazy (je to vlastne len pripoistenie k tej poistke čo mám,samozrejme to nieje nejaká horobilna suma,ale moja mamina mu uzavrela urazovku tak toto je len bonus)+ som si minulý mesiac uzavrela onkologické poistenie (človek nikdy nevie čo ho postretne ,samozrejme dúfam že ho nikdy nebudem musieť využiť ale ja vždy idem na istotu) to vychádza necelých 7€ poistná suma okolo 30tis a v Tom je tiež krpec (grátis na sumu 9tis)
@martinp288. Mozem sa opytat v ktorej poistovni to takto funguje? Dakujem
@dollyzv aka je toto poistovna prisimta? Dakujem
@lenusska72 Ak myslíte na sporenie v poistení, tak to je nevýhodné pre vysoké poplatky ( alokačné percento) na začiatku poistenia. Záleží od poisťovne, ale štandardne sú to prvé tri roky poistenia.
Uvediem príklad. Mesačne sa rozhodnete dať do sporiacej zložky poistenia 10€.
Alokačné percento v prvom roku je 50%. Takže z vašich 10€ si poisťovňa vezme každý mesiac polovicu na poplatok.
V druhom roku si nevezme 50%, ale už menej a to 40%
Z vašich 10€, vám vezme 4€ každý mesiac.
V treťom roku je poplatok 30%
Z vašich 10€ si vezmú 3€ každý mesiac.
Od štvrtého roku je už fixný poplatok vo výške 4%.
Toto alokačné percento má každá poisťovňa nastavené ináč, ale veľké rozdiely tam niesu.
Tieto vecí žiaľ veľa agentov klientovi nepovie.
Ja to vravím každému klientovi, lebo sa stým klientom chcem stretávať a nie vyhýbať sa mu.
Čo je dobrá správa, tak sú možnosti ako zhodnotiť peniaze pri oveľa nižšom poplatku.
@kulumulu123 S poistením bez skúmania zdravotného stavu som sa stretol asi pri 3 poisťovniach. Ja fungujem pod hlavičkou NN.
@kulumulu123 obe poistky v Union..životnú som uzatvárala ešte cez poštovú banku,lenže potom to prevzala od nich Union,neviem či sa u nich dajú ešte otvoriť zivotky lebo tu čo mám ja je už nepredajný produkt. onkologicke choroby tiež cez union- to som si vyklikala online na ich stranke
@martinp288 poisky máme manžel, ja aj staršia Dcéra v NN. Teraz sme urobili aj mladšej. Obom sme dali sporenie 30e mesačne plus poistenie. Čiže na konci, v 25 rokoch dcéry budeme v strate? Tým že jej tam odložím 9000€ za 25 rokov nijako sa tam tie peniaze nezhodnotia nenavysia?
@lenusska72 Peniaze sa samozrejme zhodnotia. Urobil som porovnanie investície 30€/mesačne na dobu 25 rokov v poisťovni a v inom produkte. Rátal som s priemerným výnosom 5.5% ročne
poisťovňa - vložená suma - výnos na konci obdobia
9 000€ 16 814
iná spoločnosť - vložená suma - výnos na konci obdobia
9 000€ 19 349,37 €
rozdiel 2 535.37€
Je to zanedbateľná suma ? Práve pre tento rozdiel vravím, že je to pre klienta nevýhodné.
@lenusska72 ja som veľmi sporlivy človek a rozmýšľam kde peniaze dám a kde je to zbytočne. Ja by som nad poistením so sporením ani neuvažovala. Keďže z celkovej vloženej čiastky vám 20/30 % zožerú iba poplatky. A riešila by som rizikové životne poistenie bez sporenia ktoré odporúčam pre živiteľa rodiny. Pokial keď si položíte otázky a odpoviete na ne áno tak je nutne minimálne nad rizikovym poistením aspoň popremýšľať.
Je od vás niekto ekonomicky závislý ? Ak sa niečo stane živiteľovi rodiny ako to obmedzí vás rozpočet ?
Všetko sa nastavuje na mieru, tak aby ak nastane problém poisťovňa vykryla vase náklady, popritom aby ste mali pokryté všetko nutne, žiadúce a neplatili zbytočne na blbostiach. Veľký pozor pri vypĺňaní, každé jedno zamlčanie skutočnosti, vynechanie áno môže viesť k tomu že vam nepreplatia poistné plnenie. A v tom je ten háčik keďže sú rôzni špekulanti ktorí keď už maju problém, rýchlo chcú nejakú poistku a len získať na tom. Tak takto sa poisťovňa chráni. Ale pri správnom vyplnení, nastavení individuálnych potrieb pri roznych životných udalostiach poisťovňa vam musí vyplatiť poistné plnenie, má to v poistných podmienkach. Určite by som to riešila cez fin. agenta, nech vám porovná všetky ponuky z každej fin. inštitúcii ale iba na odporúčanie od ľudí ktorí už majú pozitívnu skúsenosť s dotyčným. Ja za seba vám môžem odporučiť jedného dlhoročného sprostredkovateľa, ktorý už má na starosti celu finančnú poradňu na MK. A čo sa týka deti, my niesme od nich ekonomicky závislí. Takze naj poistenie pre deti je práve poistený rodič. 🙂
POISTENIE áno, napr. úrazové - do dospelosti (potom sa deti rozhodnú samé, či chcú pokračovať + sa im zmení situácia, potreby, príjmy), SPORENIE v poisťovni nie...
@martinp288 na základe čoho ste rátali priemerné zhodnotenie 5,5% p.a.??? Ktorá poisťovňa ho priemerne dosahuje/GARANTUJE? Zhodnotenie ledva poráža infláciu resp. je pod jej úrovňou (a to hovoríme o tých najvýkonnejších = najrizikovejších fondoch).
Je to tak, sporenie v poisťovni sa neoplatí, nájdite si podrobne popísané o koľko sa zhodnotia tam tieto úspory. Chodí aj taký ročný výpis, tam to tiež býva.
Alebo ak to chce zrušiť, tak zaplatiť poplatok.
Pre deti len úrazové dať, pre istotu a sporiť im podľa možnosti na sporení.
@dalimilhatok Slovo garancia v investovaní nemá čo robiť. Vychádzal som z dlhodobého priemerného výkonu.
Nasimulovať investovanie sa dá na rôznu výšku percentuálneho zhodnotenia, čiže to nieje téma. Je jedno, či do kalkulačky zadám 1, 5, alebo 8 či 10% zhodnotenie.
Výsledok bude stále rovnaký. -- Investícia v poistení je nevýhodná.
@martinp288 ďakujem vám veľmi pekne 🙂

@lenusska72 nie. Považujem to za vyhodene peniaze.