icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

petula8
8. feb 2012

@angua27
ahoj môžeš mi poradiť ohľadom dnp. Som zamestnaná, môj hrubý príjem je 550 EUR, dnp si platím od 1.6.2011 vo výške 24.93 EUR z max. vymer. základu, od 12.10.2011 som na pn mám rizikové tehotenstvo, ešte nemám splnenú podmienku 270 dní, tie budem splňať ať 25.2.2012. Od januára do 11.10.2011 som pracovala moje príjem za toto obdobie sú vo výške 4402,2 EUR, odvody 1147,2. PN za 10/2011 vo výške 108,9EUR, 11/2011 vo výške 308,46EUR, 12/2011 vo výške 318,74EUR. Daňový bonus na dcéru mi nebol vyplatený v novembri a decembri. Môžem si v daňovom aj toto uplatniť? Moja účtovníčka netuší že sa dá aj dnp uplatniť v zúčtovaní dane, tak mi prosím poraď čo treba vydokladovať aby som si to mohla uplatniť, napíš mi postup čo s čím zrátať , neviem ako ti to mám napísať, lebo tomuto sa vôbec nerozumiem, tak aby som to aj ja vedela povedať svojej účtovníčke. Ďakujem za odpoveď.

angua27
autor
8. feb 2012

@petula8, v prvom rade si zo sociálky vyžiadaj potvrdenie o úhrade DNP za rok 2011. to priložíš svoje účtovníčke k žiadosti o ročné zúčtovanie (pozor, žiadosť treba zamestnávateľovi doručiť do 15.2.2012). a ona potom k Tvojim odvodom sociálnym, ktoré Ti strhávajú zo mzdy priráta aj zaplatené DNP.
čo sa týka daňového bonusu, keďže si splnila podmienky, že z 12 mesiacov máš minimálne 6 odpracovaných a príjem za rok máš vyšší ako 1.902,- Eur, tak si môžeš tie dva mesiace uplatniť spätne, aby Ti boli vyplatené.
účtovníčke odporúčam preštudovať zákony, to čo sa pýtaš sú základné veci pre mzdárku. 😉

petula8
8. feb 2012

ďakujem ti za odpoveď

mimi321
8. feb 2012

@angua27 ahoj, chcem sa spýtať, som zamestnaná, do augusta som platila DNP (potom som bola do konca roka na PN)... Idem si robit danove priznanie FO typ B, lebo mam este iny prijem zo scitavania obyvatelstva a urok. Mozem si dat do riadku 35 aj DNP... vlastne to pripocitat k tomu co mam od zamestnavatela? a potom to pripocitat aj do 35a?

Lebo danovy poradca mi tvrdi, ze dnp je dobrovolne a nikde do DP si ho nemozem uplatnit. Tak ja uz fakt neviem.

petula8
8. feb 2012

@angua27 ahoj, práve som dorozprávala so svojou účtovníčkou a tá mi povedala, že aj tak sa dnp nedá uplatniť v ročnom zúčtovaní dane. Že volala aj do sociálnej poisťovni aj na daňový úrad tam jej povedali, že sa to nedá uplatňovať. Tak ja už fakt neviem či sa to dá uplatniť alebo nie.

majolenka11
8. feb 2012

@angua27 ahoj, dnes som bola na SP pýtala som si potvrdenie o úhrade DNP povedali mi že oni takého potvrdenia nevydávaju, že vraj max. mi môžu dat potvrdenie že nemám žiadne pozdlžnosti.Ako mám postupovovat.Vedela by si mi poradit.Dakujem

koniarova
8. feb 2012

@angua27 Smiem sa spýtať. Manžel bol minulý rok november a december PN. Chce si uplatniť daňový bonus na deti. Treba k tomu aj nejaké potvrdenie? Napr. PN, alebo to stačí len uviesť do žiadosti o RZ a uviesť mená detí a počet mesiacov?Ďakujem.

zoja
8. feb 2012

@majolenka11 ono to fakt asi zalezi na aku pracovnicku natrafis, ja som si prave volala do soc. poistovne a potvrdenie o zaplatenej ciastke DNP mi poslu domov na adresu, pytala som si priamo pani co ma ma na starosti, ak by ti to nevydali tak si poziadaj v banke o vypis o uskutocnenych platbach.

angua27
autor
8. feb 2012

@mimi321, @petula8, baby DNP je riadne platenie sociálneho poistenia a zarátava sa do odvodov. daňový poradca, s ktorým úzko spolupracujem, je tiež presvedčený, že DNP je možné zarátať do poistného. odobrila mi to aj jedna správkyňa na daňovom úrade. ak vám toto nechce zahrnúť do ročného zúčtovania zamestnávateľ, máte ešte možnosť spraviť si daňové priznanie samé.
@mimi321, ak si vypĺňaš priznanie Typ B dala by som to do tých riadkov, k tabuľke v odieli VI.

sama som ešte daňové, kde by som uplatňovala DNP nerobila. preto vám neviem odpovedať ako sa k tomu postavia konkrétne pracovníčky daňového úradu. jednoznačne však zastávam názor (a opieram sa o daňového poradcu a informácie od správkyni dane z DÚ), že je možné si o DNP znížiť základ dane. praktické skúsenosti majú kočky v téme o DNP. niektoré si už niekoľko rokov znižujú základ dane o DNP.

@majolenka11, je zaujímavé, že potvrdenie o úhrade DNP zo sociálky som videla. bolo to z bratislavskej pobočky. ak sa však k potvrdeniu nedostaneš, stačia aj kópie výpisov z účtu, kde je vidieť úhrady, alebo ústrižky šekov, ak si platila na pošte.

angua27
autor
8. feb 2012

@koniarova, ak manžel počas roka pracoval aspoň 6 mesiacov (teda poberal mzdu, nie PN) a dosiahol ročný príjem minimálne vo výške 1.902,- Eur, tak si v ročnom zúčtovaní môže požiadať o doplatenie bonusu za tie dva mesiace. ako si napísala napíše tam rodné čísla detí, mená a ak zamestnávateľ ešte nemá kópie rodných listov detí, tak aj tie priloží.

koniarova
8. feb 2012

@angua27 Vďaka. Teda netreba žiadne výplatné pásky, či PN za tie dva mesiace.

mona333
8. feb 2012

Ahojte, aj sa chcem opytat, v roku 2011 som od januara do marca brigadovala, potom som bola doma,lebo som sa ucila na statnice medzitym firma zanikla. Nemam od nich potvrdenie o prijme,ako mam postupovat ak si chcem podat danove priznanie? Taktiez sa chcem opytat, ci mozem ja poziadat o vratenie dani a aj moj manzel si na mna uplatnit nezdanitelnu cast? Minuly rok som zarobila cca 1500 eur.

angua27
autor
8. feb 2012

@koniarova, manželov zamestnávateľ nepotrebuje výplatné pásky ani potvrdenie PN, všetko by mal mať.

@mona333, ak firma nemá nástupcu, ktorý by Ti potvrdenie vystavil (mali to spraviť najneskôr, keď firma vedela, že končí), tak si robíš daňové priznanie z výplatných pások. ak nemáš ani tie, môžeš požiadať daňový úrad o údaje, ktoré potrebuješ k daňovému priznaniu a ktoré mal na DÚ zasielať zamestnávateľ. to však stojí poplatok.
ak si zarobila 1500,- Eur, môžeš, ale nemusíš si podať daňové priznanie sama za seba, zarobila si menej, ako je hranica, odkedy je podanie daňového povinné. manžel si na Teba môže uplatniť nezdaniteľnú čiastku aj v prípade, že si spravíš aj sama daňové priznanie. od nezdaniteľnej čiastky odpočíta Tvoje príjmy (z brigády, PN, podporu v nezamestnanosti,...)

koniarova
8. feb 2012

@angua27 Ešte budem otravovať. Minulý rok som poberala RP a 1 mesiac som pracovala na dohodu za 350 eur. Ny výplatu som dostala nejakých 347 a niečo. To znamená, že si u svojho zamestnávateľa môžem tiež vyplniť tlačivo na ten preddavok? Čiže by mi vrátili tie necelé 3 eur?
A manžel zase požiada svojho zamestnávateľa. Len mi nie je jasné ako to tlačivo vypísať. Zakrúžkovať ten bod I.?A potom vyplniť len bod VI. 1 a 2? A ostatné poškrkať, že nežiadam? A v tom bode VI. 2 škrknúť slovo nemala?

angua27
autor
8. feb 2012

@koniarova, ak Ti strhli z tej dohody necelé 3,- Eurá, to Ti daňový nevráti. vracajú späť až od 3,32 Eur. takže za seba si daňové robiť nemusíš.
manžel v žiadosti vyplní svoje údaje, Tvoje údaje, bod I. sa nekrúžkuje, to, že žiada vyjadruje podpísaním toho tlačiva. bod II. vyplní, či poberal, alebo nepoberal dôchodok. bod III. zaškrtne správnu možnosť. bod IV. vyplňuje iba ak nie je občan SR. bod V. neviem aké mal príjmy, takže to by ste mali určiť podľa toho, či má nárok, alebo nemá nárok na zamestnaneckú prémiu, bod VI. tam napíše deti a tie dva mesiace, čo mu nevyplatili bonus a k Tebe napíše, že mala vlastné príjmy a do úhrnu vyplní ten príjem z dohody. bod VII. ak chce darovať 2% z daní niekomu, tak dá žiadam a už len dátum a podpis.

koniarova
8. feb 2012

@angua27 Zlatá si, idem to povypĺňať. A ešte ako zistím, či by mohol mať nárok na zamestnaneckú prémiu? V živote som o takej prémii nepočula. 😕 Má mesačný príjem cca 750 eur.

veronique_1
8. feb 2012

Ahojte, ja som bola v roku 2011 priblizne 3 mesice na materskej, zvysok na rodicovskej. Na dohodu som zarobila v hrubom 1700 eur, vyplatene mi boli uz po odratani dane, teda som dostala cca 1360 eur. Viem, ze aj manzel si moze na mna uplatnit danovu ulavu. Co mame urobit? Ja si mam podat danove priznanie, vratia mi dan, tych cca 340 eur? A muz si ma uplatint danovu ulavu na mna s tym, ze ja som zarobila tych 1700 eur v hrubom a oni mu odpocitaju z tej ulavy tych 340 eur, co dostanem a daju zvysok? Alebo si nemusim ja podavat danove a staci, ked si on uplatni ulavu a prilozi ten papier, ze som zarobila v hrubom tie peniaze a jemu daju vsetko???

koniarova
8. feb 2012

@angua27 A ešte v tom bode II. Dôchodok nepoberal, tak to škrtnem. A v tých bodoch a/ a b/? O poberaní tých príjmov? Tam dám jednotku? Ako len jeho zamestnávateľ? Či tam nič už nepíšem, len škrtnem ten dôchodok?

koniarova
8. feb 2012

@angua27 Bod VI. 2 zdaňovacie obdobie: 2011 a počet mesiacov 1 /ten čo som odrobila/, alebo tam treba napísať 12?Ďakujem za trpezlivosť.

angua27
autor
8. feb 2012

@koniarova, o zamestnaneckej prémii sa dočítaš v zákone o dani z príjmov. ak Tvoj muž zarába mesačne cca. 750,- Eur určite na ňu nemá nárok. je to nástroj na podporu zamestnanosti a je určený pre nízkozárobkové skupiny obyvateľstva. hlavne teda pre ľudí, ktorý poberajú minimálnu mzdu. je tam viac podmienok, ktoré musia byť splenené, aby daňovník na ňu mal nárok.
ak dôchodok nepoberal, tak sa preškrtne som, treba čítať, čo je napísané dole malými písmenkami "nehodiace sa preškrtnite". 😉
ak mal za celý rok iba jedného zamestnávateľa, tak v bode II. odsek a, nevypĺňa nič.
bod II. odsek b, slúži pre tých, ktorý pred 1.1.2011 zrušili DDS, životnú poistku, alebo účelové sporenie, ktoré si predtým dávali ako daňovú úľavu do daňových priznaní.
bod VI. zdaňovacie obdobie rok 2011 a počet mesiacov, koľko ste spolu žili v jednej domácnosti.
apropo, toto by mala manželovi pomôcť vyplniť personalistka. je za to platená. 😉

koniarova
8. feb 2012

@angua27 Si zlatá, tak už to mám vyplnené. 😉 Veru platená za to je. 😒 Želám všetko dobré a ešte raz vďaka.

angua27
autor
8. feb 2012

@veronique_1, ak chceš, aby Ti štát vrátil dane, ktoré Ti boli strhnuté z dohody, musíš si podať daňové priznanie sama za seba. do Tvojho daňového vypĺňaš iba zárobky z dohody, tam sa neberie do úvahy materská, ani rodičovská.
manžel si Ťa môže uplatniť vo svojom daňovom a to ak od nezdaniteľnej čiastky na daňovníka odpočíta Tvoje príjmy (v Tvojom prípade príjmy z dohody a materskú), bude platiť nižšie dane, preto sa to volá úľava na dani.

veronique_1
8. feb 2012

@angua27 Dakujem pekne a ako sa dokladuje, kolko som dostala na materskej. Mam ist do socialnej poistovne a vypytat si nejake potvrdenie. Ja som bola na mateskej august 2010-april 2011. Oni mi daju nejake potvrdenie, kolko mi vyplatili materske za rok 2011?

angua27
autor
8. feb 2012

@veronique_1, áno treba ísť do Sociálky a vyžiadať si potvrdenie. 😉

andrea7385
9. feb 2012

Ahojte, potrebovala by som poradit ohladom DP. V roku 2011 som bola SZCO, od 1. maja som na materskej dovolenke. Uvazujem, ze by som isla na pausal, len neviem, ako to zmenili a kolko si vlastne mozem uplatnit, takisto neviem, ci sa mozu dat zaplatene odvody do ZP a SP do nakladov. Na socialke mi dali este aj doklad kolko som mala matersku za rok 2011. to si mozem odpocitat zo zakladu, ci co s tym???
Dakujem za info.

Andrea

angua27
autor
9. feb 2012

@andrea7385, v roku 2010 si si uznávala reálne náklady, alebo paušálne? ak reálne náklady, tak musíš podať aj teraz daňové s reálnymi nákladmy a nie paušálnymi. ak si v 2010 ešte nemala živnosť, alebo si aj vtedy mala paušálne, tak potom paušálne v pohode. je to 40% s príjmov + zaplatené odvody do SP a ZP.
doklad o poberaní materskej dávaš k daňovému ako potvrdenie, prečo si v tom období nepodnikala, ani nemala žiadne zdaniteľné príjmy. materská sa do Tvojho daňového nepíše nikde.

andrea7385
9. feb 2012

v roku 2010 som mala realne naklady, takze tym padom to musim mat aj teraz, fajn.... a odvody idu do nakladov?

andrea7385
9. feb 2012

a este jedna otazocka: Danovy bonus na dieta si mozem uplatnit ja, alebo si to ma otec?

barocka
9. feb 2012

@angua27 ahojky,tak zuctovanie z firmy som uz dostala za ten mesiac a mala som tam stiahnute preddavky vo vyske 184eur a celkovy prijem 1120 aj nejake drobne,takze hvoris ze si mam podat to danove?a ked som si zacala robit danove a ked som si odpocitala polozku na danovnika tak mi tam vysiel strasny minus....ako to mam teraz pocitat?

barocka
9. feb 2012

@angua27 alebo je to tak ze ked to podavam za jeden mesiac tak tam je ta nezdanitelna cast na danovnika len za jeden mesiac?a nie ta cela suma?a to je tych 4025,70eur alebo uz 3644,74eur?