Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@holubicka28 áno dáky preplatok ti výjde ...( hrubá mzda - odvody ) -3803,33 = suma x 0,19 = daň reálna
a vrátia ... preddavky - reálna daň = vrátená daň
@zalka dakujem🙂
@holubicka28 rado sa stalo
@holubicka28
Ako bolo spomenuté preplatok by mal vyjsť vzhľadom minimálne za takmer dva mesiace kedy ste boli na materskej. Treba pýtať od zamestnávateľa potvrdenie o príjme za rok 2015. Pokiaľ potrebujete pomôcť s daňovým priznaním stačí mi zaslať kópiu tohto potvrdenia a obratom ho spracujem 🙂
@lili007 a to ze som bola pn 1,5mesiava tak to nic? Uvidim co mi poslu v marci by mali posielat z prace vsetky doklady k tomu.
ahojte, ak som FO - zamestnanec, vyplňam DP A, chcem venovať 2% z dane. stačí to vyplniť iba do DP (údaje o tej organizácii) alebo musím dať k DP aj to vyhlásenie?
@gabriellka stačí iba v DP
@zalka dakujem
@gabriellka rado sa stalo
@zalka ešte by som mala na teba jednu. ak szčo prevádzkuje eshop. tovar zasiela po nabehnutí platby na účet. v rámci mesta v ktorom žije rozváža výrobky (konkrétne výživové doplnky) zákazníkom sám aby nemuseli platiť poštovné. vystavuje týmto zákazníkom pokladničný doklad. moja otázka je nemal by mať reg.pokladnicu?
@gabriellka samozrejme, že mal by mať registračnú pokladňu, ak nie klasickú tak aspoň virtuálnu ... ak ovšem nie je občanom ŤZP v tom prípade pokladňu mať nemusí
@zalka ♥
@holubicka28 Treba mat potvrdenie o prijmoch od zamestnavatela a z toho sa vypocita preplatok. PN-ka bude zahrnuta v tomto potvrdeni...preplatok tam urcite nejaky bude🙂
Prosim kto by vedel.poradit na par otazok ak by manzell isiel n matersku ako by to bolo s danovym ,on je SZCO...atd.dakujem
@zalka evita68 chcem vedieť aj tvoj názor ako je to pri dôchodcoch, lebo som pozerala aj ja nejaké stránky a nie je mi to jasné... niekto tvrdí že áno, má nárok na vrátenie dane a iný že nie.
Mama berie starobný 3219 za rok a vdovský 1375 pretože ak sa ráta do toho aj vdovský tak jej to presahuje 3803 e. ak nie tak sa na ňu vzťahuje príklad 2? príjem mala 950e za minulý rok ...
prosím ťa pomôž ak tomu lepšie rozumieš
aj tu je to popísané... kopírujem
Dôchodca a uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka
Ide o daňovníkov, ktorí sú na začiatku zdaňovacieho obdobia poberateľom starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku zo sociálneho poistenia, starobného dôchodkového sporenia alebo dôchodku zo zahraničného povinného poistenia rovnakého druhu alebo výsluhového dôchodku (ďalej len "dôchodok"), alebo ak im dôchodok bol priznaný spätne k začiatku zdaňovacieho obdobia (k 1.1.2015).
Poberateľ dôchodku, ak bol poberateľom tohto dôchodku k 1.1.2015, má nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane iba v prípade, že ročná suma vyplateného dôchodku v roku 2015 v úhrne nepresahuje sumu 3 803,33 eura. Potom nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka predstavuje rozdiel medzi sumou 3 803,33 eura a vyplatenou sumou dôchodku.
Príklady:
Príklad č. 1: Daňovník je k 1.1.2015 poberateľom starobného dôchodku v sume 350 eur mesačne. Za rok 2015 suma dôchodku predstavuje 4 200 eur (12 x 350). Daňovníkovi nevzniká nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, nakoľko úhrn dôchodku presiahol sumu 3 803,33 eura.
Príklad č. 2: Daňovník je k 1.1.2015 poberateľom starobného dôchodku v sume 290 eur mesačne. Za rok 2015 suma dôchodku predstavuje 3 480 € (12 x 290). Daňovníkovi vzniká nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka v sume 323,33 eura (3 803,33 – 3 480).
@mimi36 kedže príjem mamy nepresiahol 1901,67e .. tak ak podá DP tak sa jej všetka daň strhnutá zo mzdy vráti ... lebo dôchodca
a dalšia vec, vdovský dôchodok sa neráta ... čiže mama má nárok aj na NCZD ... tj. 3803,33-jej dôchodok ...
ale toto je pre nu nepodstatné, lebo jej na základe príjmu celú dan vrátia ... lebo neprekročila príjem
ahojte baby, mozem prilozit elektronicke potvrdenie na uplatnenie nezdanitelnej c asti základu dane fyzickej osoby podla § 11 ods. 10 a nasl. , ktore si vytlacim, alebo musim ist do banky a vypytat ci si original. Dakujem

@pimpilla samozrejme manzel si moze na Vas uplatnit nezdanitelnu cast zakladu dane nakolko rodicovsky prispevok je socialna davka a nepovazuje sa za prijem. Roznako nech si manzel uplatni aj dieta/deti. K dan.priznaniu treba v takom pripade prilozit rodne listy deti.