Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@zalka . Ahoj Zalka,prosim ta,chcem sa opytat ohladne prilezitostneho prijmu. Cely tento rok som na RD.
Tento rok mam prilez. prijem vo vyske 500e. - a teda nepodavam DP ani nic neriesim
Ak by som tento rok mala prilez. prijem spolu vo vyske 1900e -je to menej ako hranica na povinnost podat DP, ale je tych 500e prekrocenych - je treba robit DP a aj pripadne poistenie?
@liliana363 ak ne máš príjem vyšší ako 1900e tak nemusíš podať DP,
ak chceš môžeš poslať oznámenie na DU, že nepodávať DP lebo tvoj príjem nepresiahol 1/2 NCZD teda 1901,67e
@zalka , dakujem, pozeram ze este 15.2. mi prisla posledna materska a az potom zacal rodicovsky - ale to asi nic na tom nemeni. Aby som tomu rozumela, hranica oslobodenia 500e je pre tych co maju aj prijmy - napr. zo zamestnania, alebo SZCO a v nich presiahnu tych 1900e , musia dat DP a tak potom uz aj prilezitostny nad 500e tam uvadzaju?
@liliana363 áno dobre chápeš
a ked si mng. uplatnuje na teba nczd tak odrátate MD a tiež ten príležitostný príjem ..
@zalka bude si na mna uplatnovat. Takze minus MD a prilezitostny v celej vyske. Dakujem zalka
@liliana363 áno presne tak
@zalka ahoj vidim ze vies co a ako tak skusim aj ja. V januari 2016 som pracovala na dohodu iba ten 1 mesiac. Podpisovala som to tlacivo ohladom dani. Potom som vsak v marci nastupila na HPP a tu pracujem doteraz. Neuvedomila som si vsak a opat som aj tu podpisala tlacivo na dane. Mala by som ho vsak mat podpisane iba u 1 zamestnavatela za rok ak dobre chapem. Co s tym teraz?
Vdaka.
@dany85 ved ja v tom problém nevidím, skončila ti dohoda skončilo ti u toho zamestnávateľa vyhlásenie. Je to v poriadku. U jedného kvôli tomu aby nebol súbeh, že v jeden mesiac máš u viac zamestnávateľov podpísané vyhlásenie, lebo by si mala nedoplatok na dani. Ale ak počas roka vymeníš 5 zamestnaní za sebou tak nevidím s tým problém prečo by si nemala mať u každého podpísané vyhlásenie.
Ahojte viete mi prosím poradiť ....Január,február ,marec som bola na rodičovskom ,april na úrade práce a od mája mám pridelené DIČ ...Môže si manžel na mňa uplatniť nezdaniteľnú časť za tie 4 mesiace ? Ďakujem
Prosím o radu. Od januára som bola pn. V apríli som dostala výpoveď. Mam nárok si podať daňové v bývalej práci. Ďakujem za info
@katrenka18 Môže, ak váš brutto príjem (tržby) za zvyšok roka (maj - decemeber) boli nižšie ako je nezdaniteľná časť. Samozrejme predpokladame, ze ste manzelia zijuci v tej istej domacnosti....
@m_lucia áno sme manželia žijúci v jednej domácnosti .... Aký je suma ktorú nesmiem prekročiť? Ďakujem
@katrenka18 3803,33 Eur.
@buba183 Tak na čo si chceš podávať DP? PN a MD sú nezdaniteľné príjmy v tvojom prípade. Môže si na teba uplatniť manžel NČZD ale tvoj príjem za PN a MD nesmel byť vyšší ako 3803,33Eur.
A čo sa týka toho DP v bývalej práci - no neviem, ktorá firma by spravila bývalému zamestnancovi len tak ročné zúčtovanie.....Nemá prečo-nemá na to ani dôvod a nemá ani povinnosť.
@evittam ďakujem

@lili007 Ano. Pozri si zákon o účtovníctve