Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
Baby , baby, nie je lepšie si otvoriť elektronický formulár DP a vyplniť to ? Daň vám naskočí sama aj to čo treba.
dnes som bola u zamestnavatela,lebo mi vcera volala uctovnicka,ze si mam prist podpisat danove,tak som to bola dnes podpisat aco by malo nasledovat dalej?
@nelinqua môžeš mi to poslať. ak ti to vyhovuje tak sem, alebo do IP, prípadne ti dám svoj email
Uff mame po tom🙂 Velmi napomocne rady. Som rada za toto forum🙂
ano nech žije @zalka 🙂
Ahojte, neviem ci sa to tu uz riesilo, ale potrebovala by som poradit ohladom 2% percent. Mam doma uz viacero vyhlaseni aj od kolegov a chceli by som to darovat poskytnut jednej organizacii. Mozem tieto vyhlasenia poslat postou naraz ? Ci musim kazde zvlast ? Tieto tlaciva sa posielaju na danovy urad v mieste bydliska ? Dakujem.
Ahojte, najde sa tu niekto ochotný, kto by skontroloval DP???? Mám ho hotové, no potrebujeme niekoho kto by mi potrvrdil, že je to správne....
?!?! JE TO NAOZAJ TAK AKO PÍŠU V ČLÁNKU hnporadna ?!?!
V článku:
http://hnporadna.hnonline.sk/poradca/540034-vyd...
v jeho časti:
„1. Ak prenajímate nehnuteľnosť ako nepodnikateľ a nezahrniete ju do obchodného majetku“
je časť „Nevýhody“ a tam je uvedené nasledujúce:
-Medzi nevýhody patrí aj
Riziko platenia dane, ak sa rozhodnete danú nehnuteľnosť predať.
Pre oslobodenie od dane NESTAČÍ v tomto prípade podmienka, aby ste boli vlastníkom nehnuteľnosti najmenej 5 rokov.
AJ KEĎ STE NEZARADILI NEHNUTEĽNOSŤ DO OBCHODNÉHO MAJETKU a neodpisujete ho, platí pre vás, že DAŇ PRI PREDAJI NEZAPLATÍTE v tom prípade, ak k predaju dôjde po 5 rokoch ODO DŇA UKONČENIA UPLATŇOVANIA SKUTOČNÝCH VÝDAVKOV.
?!?! Čiže keď som 8rokov prenajímala byt, ktorý NEBOL zaradený do obchodného majetku a teraz som ho predala, mám zaplatiť daň z rozdielu medzi cenou za ktorú som ho kúpila a za ktorý som ho predala ?!?!
-skutočné výdavky ako elektrina, plyn a voda som si uplatňovala, ale už žiadné iné, ktoré sa môžu uplatňovať
iba ak by bol byt zaradený do obchodného majetku.
Ďakujem pekne za odpoveď.
Je to dosť zásadná vec a významne by to ovplivnilo moju situáciu
Keď od nájomníka bytu príjmem za rok 2600,- a na energie dám 2200,- tak môj zisk činí 400,-
??? Takže keďže som nepresiahla 500eur nemusím nič uvádzať do daňového priznania a následne to daniť ???
-som zamestnana, brutto príjem zo zamestnania mám ročne cca 11.000
AHOJTE ...
kočky dnes mi jedna doniesla na kontrolu manželove danove...ale mne sa tu trošku niečo nezdá...viete mi poradiť?
manžel celý rok zamesntnaný + mal príjem z finančného poradenstva,
manželka mala v marci príjem z poradenstva + od júna do decembra bola zamestnaná...
a mna teraz zaujíma jedna vec - do údajov o manželka - meno priezvisko rodné číslo - prijem (zrátam čo zarobila + príjem z poradenstva ) a mesiace? pani tam dala 12mesiacov...
ale ona bola zamestnaná len od 06 a jeden mesiac v marci dostala proviziu....nemalo by tam byť 7mesiacov?
ĎAKUJEM ZA ODPOVEDE
Ahojte hladam seriozneho danoveho poradcu-profesionala/ku na konzultaciu k vypracovaniu DP samozrejme za odmenu. Najde sa tu niekto taky?
@molly28 ako mohla mať príjem v marci z poradencstva .. ak je evidovaná v NBS tak je defakto SZCO a tým pádom nemohla byť evidovaná na UP
ale ak aj bola na UP .. tak sa tam uplatnujú len mesiace kedy je splnená podmienka k prvému v mesiaci ..
tj. danové je zle .. má tam byť 5 mesiacov nie 12 mesiacov
a ak mala príjem z finančného poradenstva tak treba skúmať aký to bol príjem , či je evidovaná v NBS, či mohla byť evidovaná na UP ...
PS: myslím, že tá čo robila DP ho robila tak ako keby si nenaštudovala zákony čo platia posledné dva roky, a detto ty máš tiež v nich medzery ... https://podpora.financnasprava.sk/659152-Podmie... skús si prečítať čo to o tom na nete.
PS2: divím sa že jej také DP vzali na DU, u nás to kontrolujú pri prevzatí.
@zalka ďakujem...netajím sa že mám medzery...profíkom určite nie som......preto som sa snažila pýtať....keď sa mi niečo nezdalo...veď táto stránka je o tom...či? :D
presne tak isto, ako som nedávno sa pýtala, či sa niečo zmenilo, kedže kočka ktorá odrobila pol roka, nemala odpočitalnu položku na danovníka na seba udanu... zostalo tam miesto sumy prázdne poličko.... :/
@zalka a ja ti za ten link dakujem :D
no je to nefér... lebo prisluchala jej, a ked sme to prerobili tak sa potešila cca 250eur... :/
oni to posielali postou vieš...tak asi preto....
napriklad minule sa mi dostalo do ruk tiež zajímavé DP - manžel zamestnaný, manželka poberala matersku + rodičovský - a napriklad tam bolo udané v odpočitatelne položky komplet suma a počet mesiacov 2.... :/ pri vysvetlení prečo 2...nenapisalo 12..... :D
takže ešte raz ďakujem a vieš čo ...som rada že je tu taký expert ako ty... pekný den
@molly28 komplet suma MD+RD? no teda .. vlastným príjmom je len MD v takom prípade, a tiež sa môžu uplatniť len mesiace kedy je dieťa k prvému na svete, na MD sa nastupuje 6t pred pôrodom, ak sa porodí napr. 15.teho 6 tak Uplatniť sa dá až od 1.7. tá pomerná časť ... aj ked na MD je od 1.5. napr.
no a čo s tou províziou? ako agent nemože byť na UP .. to si zistila aká to je ?
@zalka dieťa sa narodilo v novembri 2014....a na potvrdení zo sociálnej mala mesiace 02/2015-06-2015 - materská
a čo sa týka toho UP..no ona o tom nevedela, a bola subežne aj na UP aj v NBS...ale vraj to len cca mesiac a ta provizia čo dostala to bola ako anketárka...takže to nebola ešte vedená v NBS.... (teda aspon sa jej zdá...že to zisti ked pride domov)
Poraďte prosím čo s potvrdením o príjme zo zahraničia UK, kde nevidím ani odvody ani zrazenú daň. Spracovať ho? Ako?
Kocky prosim Vas sro-cka s nulovymi prijmami...necinna podava nulove dan priznanie? A aj uctovni zavierku alebo to nie je povinne?

@zalka a ešte jeden dotaz mám 😀 sľubujem, že posledný 😀
do riadku 43 - daň podľa paragrafu15 zo základu dane ide aká hodnota?