icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

evittam
30. jún 2016

@lili007 Ano. Pozri si zákon o účtovníctve

maminuska
30. jún 2016

@lili007 ako môže s.r.o s nulovými príjmami podávať nulové daňové priznanie ? Veď minimálne tam máš daň z licencie , ktorú musíš aj zaúčtovať plus nejaké pohyby na účte ak je .

lili007
1. júl 2016

@maminuska ...samozrejme licencia je jasna.
Dakujem za info kocky.

liliana363
1. dec 2016

@zalka . Ahoj Zalka,prosim ta,chcem sa opytat ohladne prilezitostneho prijmu. Cely tento rok som na RD.
Tento rok mam prilez. prijem vo vyske 500e. - a teda nepodavam DP ani nic neriesim
Ak by som tento rok mala prilez. prijem spolu vo vyske 1900e -je to menej ako hranica na povinnost podat DP, ale je tych 500e prekrocenych - je treba robit DP a aj pripadne poistenie?

zalka
1. dec 2016

@liliana363 ak ne máš príjem vyšší ako 1900e tak nemusíš podať DP,
ak chceš môžeš poslať oznámenie na DU, že nepodávať DP lebo tvoj príjem nepresiahol 1/2 NCZD teda 1901,67e

liliana363
1. dec 2016

@zalka , dakujem, pozeram ze este 15.2. mi prisla posledna materska a az potom zacal rodicovsky - ale to asi nic na tom nemeni. Aby som tomu rozumela, hranica oslobodenia 500e je pre tych co maju aj prijmy - napr. zo zamestnania, alebo SZCO a v nich presiahnu tych 1900e , musia dat DP a tak potom uz aj prilezitostny nad 500e tam uvadzaju?

zalka
1. dec 2016

@liliana363 áno dobre chápeš
a ked si mng. uplatnuje na teba nczd tak odrátate MD a tiež ten príležitostný príjem ..

liliana363
1. dec 2016

@zalka bude si na mna uplatnovat. Takze minus MD a prilezitostny v celej vyske. Dakujem zalka

zalka
1. dec 2016

@liliana363 áno presne tak

dany85
5. jan 2017

@zalka ahoj vidim ze vies co a ako tak skusim aj ja. V januari 2016 som pracovala na dohodu iba ten 1 mesiac. Podpisovala som to tlacivo ohladom dani. Potom som vsak v marci nastupila na HPP a tu pracujem doteraz. Neuvedomila som si vsak a opat som aj tu podpisala tlacivo na dane. Mala by som ho vsak mat podpisane iba u 1 zamestnavatela za rok ak dobre chapem. Co s tym teraz?
Vdaka.

zalka
5. jan 2017

@dany85 ved ja v tom problém nevidím, skončila ti dohoda skončilo ti u toho zamestnávateľa vyhlásenie. Je to v poriadku. U jedného kvôli tomu aby nebol súbeh, že v jeden mesiac máš u viac zamestnávateľov podpísané vyhlásenie, lebo by si mala nedoplatok na dani. Ale ak počas roka vymeníš 5 zamestnaní za sebou tak nevidím s tým problém prečo by si nemala mať u každého podpísané vyhlásenie.

dany85
5. jan 2017

@zalka ahaaa tak super ja som v tomto uplny pako a myslela som ze to skratka za rok mozem podpisat iba u 1 zamestnavatela aj ked nepracujem subezne.

zalka
5. jan 2017

@dany85 nikto nevie všetko, takže máš to určite v poriadku 🙂

majusqa77
5. jan 2017

@dany85 a este za ten mesiac, ked si nemala nikde si to mozes douplatnit v rocnom zuctovani dane, resp. v danovom priznani 🙂

dany85
5. jan 2017

@majusqa77 no februar som mala prazdny. Doma. S tym sa da nieco urobit?

majusqa77
5. jan 2017

@dany85 budes si davat robit danove v praci, alebo si budes robit sama?

dany85
5. jan 2017

@majusqa77 urcite v praci. Ked mi to ma kto spravit tak nech spravia 🙂

majusqa77
5. jan 2017

@dany85 tak oni budu vediet, co s tym. akurat teda - douplatnia ti to a mal by ti vyjst preplatok 🙂 (ak tam nebude nic ine, tak okolo 60 eur)

dany85
5. jan 2017

@majusqa77 a musim sem do terajsieho zamestnania priniest to tlacivo z dohody? Alebo ako toto funguje?

majusqa77
5. jan 2017

@dany85 do 15.2. treba poziadat (je na to tlacivo) o rocne zuctovanie dane. a ano, z dohody treba potvrdenie o prijme (za rok 2016)

dany85
5. jan 2017

@majusqa77 to by mi oni mali poslat. Ok tak super, dakujem za pomoc.

katrenka18
19. jan 2017

Ahojte viete mi prosím poradiť ....Január,február ,marec som bola na rodičovskom ,april na úrade práce a od mája mám pridelené DIČ ...Môže si manžel na mňa uplatniť nezdaniteľnú časť za tie 4 mesiace ? Ďakujem

buba183
19. jan 2017

Prosím o radu. Od januára som bola pn. V apríli som dostala výpoveď. Mam nárok si podať daňové v bývalej práci. Ďakujem za info

m_lucia
20. jan 2017

@katrenka18 Môže, ak váš brutto príjem (tržby) za zvyšok roka (maj - decemeber) boli nižšie ako je nezdaniteľná časť. Samozrejme predpokladame, ze ste manzelia zijuci v tej istej domacnosti....

evittam
20. jan 2017

@buba183 Co bolo po aprili?

katrenka18
20. jan 2017

@m_lucia áno sme manželia žijúci v jednej domácnosti .... Aký je suma ktorú nesmiem prekročiť? Ďakujem

buba183
20. jan 2017

@evittam pokračovala som pn a potom materská

evittam
20. jan 2017

@katrenka18 3803,33 Eur.

evittam
20. jan 2017

@buba183 Tak na čo si chceš podávať DP? PN a MD sú nezdaniteľné príjmy v tvojom prípade. Môže si na teba uplatniť manžel NČZD ale tvoj príjem za PN a MD nesmel byť vyšší ako 3803,33Eur.
A čo sa týka toho DP v bývalej práci - no neviem, ktorá firma by spravila bývalému zamestnancovi len tak ročné zúčtovanie.....Nemá prečo-nemá na to ani dôvod a nemá ani povinnosť.

katrenka18
20. jan 2017

@evittam ďakujem