icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

mima1
7. mar 2017

@evittam ja viem nemam problem ho zobrat no ak tam bude vela ludi tak stat tam nemozem preto som to chcela vyriesit rychlejsie na poste

evittam
7. mar 2017

@mima1 Neviem odkial si. Ak pojdes este tak do pol marca tak by to malo byt v pohode a na posledny tyzden maju zvlast pracovisko kde je aj 5-6 pracovnikov co preberaju DP takze aj ked je viac ludi ide to rychlo.😉 Aspon u nas to tak funguje.

maminuska
7. mar 2017

@mima1 keď sa v minulosti nedoporučovalo elektronicky všetko som doručovala poštou , všetko na doporučený lístok.
V zmysle zákona 563/2009 27 ods.5 dňom podania na pošte je tvoja povinnosť splnená . V prípade reklamácie , jednoducho predložíš lístok z pošty a tým je tvoje dôkazné bremeno splnené .

janhe
7. mar 2017

Zeny aj baby na rodicaku podavaju danove?

evittam
7. mar 2017

@maminuska No mne bolo povedane na DU, ze ten podaci listok nie je doklad o tom co som poslala,ze som kludne mohla poslat aj cisty papier....😉😀

evittam
7. mar 2017

@janhe Nie, pokial nemas zdaniteľné prijmy.

evittam
7. mar 2017

@maminuska Ja si radsej vsetko a vsade nechavam potvrdit prevzatie.😉

majusqa77
7. mar 2017

@evittam akoze 🙂)) ja som raz, este kedysi davno, ked sa posielali mzdove vykazy na diskete, poslala prazdnu disketu 🙂))))) a co ma prekvapilo, nikto to nikdy neriesil :P

evittam
7. mar 2017

@majusqa77 Hm,sranda....No asi zalezi aj na danej pracovnicke co to mala na starosti a jej preciznosti.😉

lucka_ke
7. mar 2017

podľa podacieho čísla sa dá zistiť či zásielka bola doručená, ale je pravda, že to nič nehovorí o obsahu zásielky... v každom prípade ak máš možnosť ísť osobne choď

maminuska
7. mar 2017

@evittam neviem kto ti to povedal , či nejaká "tetuška" , ale nie je to tak . Podaním na pošte je tvoja povinnosť splnená . Dôkazné bremeno DS nie je absolútne. Opak preukazuje daňový úrad.

maminuska
7. mar 2017

@evittam tak to by som si ja mohla rovno hodiť, odovzdávať všetko na mieste zvlášť ak máš rôzne DÚ . Aj keď existuje povinnosť prevziať podanie aj na inom DÚ, pani na klientskom centre to veľmi neradi robia.
10 rokov som posielala doporučene , pošta hneď vedľa mňa, aby som sa ja terigala v ZA na Janka kráľa alebo do Domina, tak to teda nie.

evittam
7. mar 2017

@maminuska Ved ja sa nikde nehadam. Napisala som vlastnu skusenost to je vsetko😉. A neboj,tetuske som razne vysvetlila,ze nech mi ona dokaze,ze som to neposlala ked som to poslala.😉

evittam
7. mar 2017

@maminuska Uz sa "terigas" len na J.Krala a 2x do roka ma to nezabije.😉

maminuska
7. mar 2017

@evittam n len keby som ja osobne že na každom ... tak tam mám že Trnava, Bratislava , Žilina, Trenčín , Ružomberok ..za 10 rokov so nemala jediný prípad . A to nie je len dvakrát do roka , ak si mala dohodu a nie elektronický podpis tak sa kedysi posielali aj krycie listy k DPH , spotrebné dane, daň z motorových vozidiel a iné dane aj na iné inštitúcie .

maminuska
7. mar 2017

@evittam dvakrát do roka je v relatívne v pohode, ale to parkovanie tam .. katastrofa , často pokazený ešte aj automat na lístky ...no už som asi rozmaznaná 🙂. Ale stále lepšie na daňový ako na sociálku a zdravotku , to sa vyhádžem len tam idem .

evittam
7. mar 2017

@maminuska Hehehe tak to ano to mas pravdu. My sme boli vcera na MsU overovat podpisy-skoro som tu tetusku vytiahla z poza toho okienka a ona, ze "bez emocii" poprosim......kks😖
Tak sedia tam knedle 4 a ziadna nic nerobi a ani klientov nevolaju a cakas a cakas.....a este sa budu stazovat na platy.....

mijo53
7. mar 2017

@lucka_ke v konkrétnom prípade išlo o živnosť "z donútenia" práca v súkromnom školstve, kde jedni mali pracovnú zmluvu a druhí živnosť a pritom všetci robili to isté. "Spravodlivosť naša nado všetko"

mysicka123
7. mar 2017

@janhe nie pokial nemaju ine prijmy

lucya89
7. mar 2017

ahojte baby chcela by som sa opytat, vyplatenie penazi z poistiek sa zahrnuje do prijmu szco alebo nie? (ide o pausalne výdavky, nie podvojne ucto)neviem konkretne o aku poistku ide, len som nasla vo vypise uctu takyto prijem, ktory bol posielany z uctu poistovne takze predpokladam, ze ide o nejaku poistku.

duun
7. mar 2017

https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/dane/d...

Všetky príjmy, ktoré sú od dane oslobodené, sú taxatívne vymenované v ustanovení § 9 zákona o dani z príjmov. Príjmy oslobodené od dane z príjmov sú napríklad:
...plnenia z poistenia osôb okrem plnenia z poistenia pre prípad dožitia určitého veku, alebo doplnkového dôchodkového sporenia podľa osobitného predpisu,

Oslobodené sú úrazové poistky, životné, ak sa vyplatilo po zosnulom alebo pre chorobu či úraz. Ak je poistka "so sporením", teda vyplatia viac, ako zaplatil vklady, tak mu z vyplácanej sumy zrazia daň zrážkou (a uvedú to vo výpise, oznámia to).

Bez toho, aby si presne vedela o čo - akú poistku ide, tak si s tým neporadíš či áno alebo nie.

mysicka123
7. mar 2017

@lucya89 ak to bolo vyplatene na podn ucet predpokladam ze je to vynos z poistnej udalosti tak ano zahrna sa do prijmov kedze naopak,keby sa viedlo ucto,zaplatenie poistneho by bolo ako danovy naklad.

mysicka123
7. mar 2017

@duun ale urazova a zivotna nesuvisia s podbikanim ci sa mylim? Skor si myslim ze pojde o nejaku poistnu udalost a toto je nahrada od poistovne tj zdan vynos. Kazdopadne vsak suhlasim s tym ze treba mat podklad k tomuto prijmu a z toho bude vsetko zretelnejsie😉

duun
7. mar 2017

noo životku (a dochodkove) môžeš odpočítať platby poistného ako nezdaniteľnú čiastku za určitých podmienok, preto ma to napadlo. Ja som toho roku na tom ušetrila cca 1,70 na dani, ergo kúpim za ušetrené synovi dve medové bio lízatká a budem myslieť na to, ako milujem podnikanie v SR!

mysicka123
8. mar 2017

😂

sadul
10. mar 2017

ahojte, mam este otazku ako je to s poukazanim 2% z dane? ked bolo viac dohod a viac zamestnavatelov? danove priznanie si robim sama..kedy sa podava vyhlasenie a kedy potvrdenie o zaplateni dane? je vyhlasenie sucastou DP?a ktory zamestnavatel mi opeciatkuje potvrdenie o zaplateni dane? dakujem velmi pekne!

majusqa77
10. mar 2017

@sadul vsetko uvadzas v danovom priznani

laciko
10. mar 2017

ahojte, je tu niekto, kto by mi vedel urobiť daňové typu B, bol tam príjem mimo zamestnania cca 700 e, ??? trnavský kraj

duun
10. mar 2017

@laciko stiahni si zo stránky KROS ich program na dane, alebo inej firmy - nechcem robiť reklamu, ale.. zadara si spravíš až 10 priznaní typu A, B. Program ťa povedie, upozorní, posčítava.. ja som mala zamestnanie, SZČO aj dohody. Urobiť priznanie mi trvalo ako paušalistovi v tom programe 15 min. Viac času strávim hľadaním dokladov (rodný list na bonus na dieťa).

Od zamestnavateľa dostaneš papír - jednotlivé riadky si presne podľa paragrafov prepíšeš do riadkov priznania, niekde je v nápovede uvedené presne číslo riadka. Nie je to zložité.

sadul
10. mar 2017

@majusqa77 co vsetko?dp mam urobene..len neviem co stym vyhlasenim a potvrdenim?