Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@mima1 keď sa v minulosti nedoporučovalo elektronicky všetko som doručovala poštou , všetko na doporučený lístok.
V zmysle zákona 563/2009 27 ods.5 dňom podania na pošte je tvoja povinnosť splnená . V prípade reklamácie , jednoducho predložíš lístok z pošty a tým je tvoje dôkazné bremeno splnené .
Zeny aj baby na rodicaku podavaju danove?
podľa podacieho čísla sa dá zistiť či zásielka bola doručená, ale je pravda, že to nič nehovorí o obsahu zásielky... v každom prípade ak máš možnosť ísť osobne choď
@evittam tak to by som si ja mohla rovno hodiť, odovzdávať všetko na mieste zvlášť ak máš rôzne DÚ . Aj keď existuje povinnosť prevziať podanie aj na inom DÚ, pani na klientskom centre to veľmi neradi robia.
10 rokov som posielala doporučene , pošta hneď vedľa mňa, aby som sa ja terigala v ZA na Janka kráľa alebo do Domina, tak to teda nie.
@evittam n len keby som ja osobne že na každom ... tak tam mám že Trnava, Bratislava , Žilina, Trenčín , Ružomberok ..za 10 rokov so nemala jediný prípad . A to nie je len dvakrát do roka , ak si mala dohodu a nie elektronický podpis tak sa kedysi posielali aj krycie listy k DPH , spotrebné dane, daň z motorových vozidiel a iné dane aj na iné inštitúcie .
@maminuska Hehehe tak to ano to mas pravdu. My sme boli vcera na MsU overovat podpisy-skoro som tu tetusku vytiahla z poza toho okienka a ona, ze "bez emocii" poprosim......kks😖
Tak sedia tam knedle 4 a ziadna nic nerobi a ani klientov nevolaju a cakas a cakas.....a este sa budu stazovat na platy.....
@janhe nie pokial nemaju ine prijmy
ahojte baby chcela by som sa opytat, vyplatenie penazi z poistiek sa zahrnuje do prijmu szco alebo nie? (ide o pausalne výdavky, nie podvojne ucto)neviem konkretne o aku poistku ide, len som nasla vo vypise uctu takyto prijem, ktory bol posielany z uctu poistovne takze predpokladam, ze ide o nejaku poistku.
https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/dane/d...
Všetky príjmy, ktoré sú od dane oslobodené, sú taxatívne vymenované v ustanovení § 9 zákona o dani z príjmov. Príjmy oslobodené od dane z príjmov sú napríklad:
...plnenia z poistenia osôb okrem plnenia z poistenia pre prípad dožitia určitého veku, alebo doplnkového dôchodkového sporenia podľa osobitného predpisu,
Oslobodené sú úrazové poistky, životné, ak sa vyplatilo po zosnulom alebo pre chorobu či úraz. Ak je poistka "so sporením", teda vyplatia viac, ako zaplatil vklady, tak mu z vyplácanej sumy zrazia daň zrážkou (a uvedú to vo výpise, oznámia to).
Bez toho, aby si presne vedela o čo - akú poistku ide, tak si s tým neporadíš či áno alebo nie.
@lucya89 ak to bolo vyplatene na podn ucet predpokladam ze je to vynos z poistnej udalosti tak ano zahrna sa do prijmov kedze naopak,keby sa viedlo ucto,zaplatenie poistneho by bolo ako danovy naklad.
@duun ale urazova a zivotna nesuvisia s podbikanim ci sa mylim? Skor si myslim ze pojde o nejaku poistnu udalost a toto je nahrada od poistovne tj zdan vynos. Kazdopadne vsak suhlasim s tym ze treba mat podklad k tomuto prijmu a z toho bude vsetko zretelnejsie😉
noo životku (a dochodkove) môžeš odpočítať platby poistného ako nezdaniteľnú čiastku za určitých podmienok, preto ma to napadlo. Ja som toho roku na tom ušetrila cca 1,70 na dani, ergo kúpim za ušetrené synovi dve medové bio lízatká a budem myslieť na to, ako milujem podnikanie v SR!
😂
ahojte, mam este otazku ako je to s poukazanim 2% z dane? ked bolo viac dohod a viac zamestnavatelov? danove priznanie si robim sama..kedy sa podava vyhlasenie a kedy potvrdenie o zaplateni dane? je vyhlasenie sucastou DP?a ktory zamestnavatel mi opeciatkuje potvrdenie o zaplateni dane? dakujem velmi pekne!
ahojte, je tu niekto, kto by mi vedel urobiť daňové typu B, bol tam príjem mimo zamestnania cca 700 e, ??? trnavský kraj
@laciko stiahni si zo stránky KROS ich program na dane, alebo inej firmy - nechcem robiť reklamu, ale.. zadara si spravíš až 10 priznaní typu A, B. Program ťa povedie, upozorní, posčítava.. ja som mala zamestnanie, SZČO aj dohody. Urobiť priznanie mi trvalo ako paušalistovi v tom programe 15 min. Viac času strávim hľadaním dokladov (rodný list na bonus na dieťa).
Od zamestnavateľa dostaneš papír - jednotlivé riadky si presne podľa paragrafov prepíšeš do riadkov priznania, niekde je v nápovede uvedené presne číslo riadka. Nie je to zložité.

@evittam ja viem nemam problem ho zobrat no ak tam bude vela ludi tak stat tam nemozem preto som to chcela vyriesit rychlejsie na poste