Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@evittam ahoj,mala by som otázku ohľadom DP (SZČO) 1. Z hrubej mzdy sa odrátajú paušálne náklady,potom sa odrata nezdaniteľná cast,ZP a SP a potom sa vyrata daň?? Alebo 2. hrubé príjmy-odvody-nezdanitelna časť a potom z tej sumy - paušál a vyrátať daň?? V 1. Prípade vyjde menšia daň keďže % z väčšej sumy sú väčšia suma
vedel by mi niekto ukazat ako vyzera danova evidencia?dakujem

ahojte kočky, keď som bola celý rok 2016 na materskej a mama bola celý rok 2016 nezamestnaná a zaevidovaná na úrade, musíme si podávať DP? lebo som sa dočítala, že DP treba podávať ak príjem dosiahol 1 901,67 eura. neviem prečo sa mi furt marí, že DP priznanie treba podávať aj pri nulovom príjme, alebo aspoň že to tak bolo. Ďakujem
mima283 ak ste nedosiahli sumu 1901,67 eura tak nemám povinnosť, ale ak mala mama nejakú dohodu kde odviedla dan, tak si podať môže, vrátia jej celú dan.
@sadul ja mám excelovskú tabulku. to je najlepšie ak si urobíš sama takú ako tebe vyhovuje
Ďakujem vam
@gabriellka dakujem;)
Chcem sa opýtať či mám podať daňové priznanie.rodicovsky príspevok mi skončil v novembri ale bola som aj zamestnana
@martinahudu Stale sa to tu pise dookola,staci citat.
Ak si mala zdanitelny prijem vyssi nez 1901Eur tak ano. Ak to bolo menej a zrazili ti nejaku dan tak mozes podat DP a dan ti bude vratena. Ak si bola zamestnana a zamestnanie trva tak si mala poziadat zamestnavatela o rocne zuctovanie.
Kočky prosím o radu:
1.)keď si živnostník otvorí živnosť v priebehu roka, tam mu paušálne výdavky max 420,- mesačne uplatňujem aj na ten mesiac kedy otvoril živnosť?...aj keď ju otvoril napr. v polovici mesiaca?
2.) do tabuľky sa v tomto prípade uvádzajú paušálne výdavky alebo paušálne výdavky+odvody?
2.) keď niekto predá byt (do 5rokov od kúpy), tak čo si môže uplatniť do výdavkov? opravy, sanita, práce ako napr.maľovanie, klíma? Asi nie, že?
Ďakujem Vám z celého srdca za pomoc. Robím DP len kámošom a bum takéto špeciality.
@lili007 1. pocnuc mesiacom, kedy zacal podnikat....
2. do tabulky vedla prijmu sa uvadzaju pausal + odvody.... odvody samostatne sa uvadzaju pod tabulkou....
3.pokial su to naklady na rekonstrukciu bytu, tak si myslim, ze sa mozu zaratat.... s klimou som si nie ista, skor nie.....
Ak sa mylim, opravte ma ... 🙂
@lili007 toto som stiahla zo stranky financnej spravy.... bude to stacit?
Príklad č. 2: V decembri 2011 daňovník nadobudol byt kúpou za 60 000 eur a v roku 2012 ho zrekonštruoval (výdavky na rekonštrukciu boli 10 000 eur). V marci 2016 ho predal za 80 000 eur. Byt nebol zaradený v obchodnom majetku.
Takýto príjem z predaja bytu nie je od dane oslobodený, nakoľko nie je splnená podmienka oslobodenia - a to 5-ročná lehota vlastníctva. Daňovník uvedie v daňovom priznaní príjem z predaja bytu v sume 80 000 eur. Ako výdavky k príjmom dosiahnutým z predaja bytu si môže predávajúci uplatniť: kúpnu cenu preukázateľne zaplatenú za byt pri jeho nadobudnutí (60 000 eur), preukázateľné výdavky na jeho rekonštrukciu (10 000 eur), prípadne ďalšie preukázateľne zaplatené výdavky súvisiace s predajom bytu. V prípade, že sú výdavky spojené s príjmami z predaja nehnuteľnosti vyššie ako dosiahnutý príjem, na rozdiel sa neprihliada. To znamená, že pri dosiahnutí príjmov z predaja nehnuteľnosti nie je možné vykázať daňovú stratu.
👍
Baby prosim vas,moze obycajny zamestnanec poziadat o odklad?d

@zuzana030 nech oznámi odklad daňového o 3 mesiace, to je dosť dlhá doba, aj odvody do SP a ZP budú vyššie až od októbra
nevieme čo živnostník robí, čiže ťažko radiť o nejakých výdavkoch