Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@ivushka19 ďakujem za info
Zúbky poprosím o radu ak sa ide podávať daňové teraz za rok 2015 aká suma je nezdaniteľná časť na daňovníka ? Je to 3803,33€ alebo musím nájsť sumu z roku 2015 ? Ďakujem
@katrenka18 Ano je.
@katrenka18 v r.2015 bola rovnaká ako v 2016
@gabriellka ďakujem 😉
@evittam ďakujem 😉
Poprosím rýchlu radu - kamoške robím priznanie
Zamestnaná časť roka, príjem 2300, zamestnávateľ odviedol odvody, daň cca 24€, zohľadnil pomernú časť nezdaniteľnej na daňovníka. Ostal základ 1960€
Celý rok robí kamoška znalca, príjem 2300 spolu, zaplatené iba zdravotné.
Znalečné som spracovala s paušálom 40%, odčítala zapl. odvody - ostal základ 1050€
Keď si to spočítam - cca 1960 + 1050 vyjde základ dane cca 3010€... a ak z toho odpočítam CELÚ sumu nezdaniteľných na daňovníka, ostane mi, že:
Zamestnávateľ je vysporiadaný, daň 24€ odvedená = nič viac netreba platiť
Znalečné - základ dane "sa vopchá" pod nezdaniteľnú na daňovníka = nič netreba platiť
je to ok?
este jej tam uvedies tu zrazenu dan a tu jej vratia. vznikne preplatok
Ďakujem, ste strašne zlaté - vidíte, srnka nedovidela na ten ďalší riadok :D bude rada, pri deťoch každé euro poteší.
@gabriellka mohla by som ta poprosit o radu?
Mm minulý mesiac stiahla mzdová 222 eur s tým že má nedoplatok. Teraz doniesol domov papier o rocnom zúčtování kde má uvedené že má 500 eur preplatok. Tak ako to vlastne je? Mal nedoplatok či preplatok? Skadial vo vyplatnej paske došla k sume 222 eur? Daňový bonus na děti tam má ale na mna si uplatnoval a nie je tam uvedené nic, ked jej volal tak zevraj dobře že si vsimol lebo to je niečo cez 700 eur a doplatí mu ich ten mesiac, máme v tom chaos tak by som chcela vedieť či nedoplietla aj niečo s tou danou. Prilozim foto aj vyplatnej pásky aj rocneho zuctovania. Ďakujem
ročné zúčtovanie vyzerá byť v poriadku, ale na výplatnej páske je správne len vrátenie daňového bonusu, daňový nedoplatok 222,09 Eur je nesprávne, mal tam byť preplatok -500,55 Eur, čiže zrejme v ďalšej výplate mu to vyplatí celé
@lucka_ke uvidíme co doplatí, mala by mu vrátit na mna lebo nedala ale či vie aj o tejto chybe uvidíme, len či sa to bude dát este opravit kto vie.
@majulienka27 opravit sa to vzdy da. treba to reklamovat, najlepsie pisomne
@majulienka27 na teba uplatnila odpočet v ročnom zúčtovaní... však v riadku 4b to je
@lucka_ke a vo výplatnej paske je to ktorá suma?
@majulienka27 v páske to už nie je, v ročnom zúčtovaní sa mu tým znížila suma, z ktorej sa vypočítavala daň za rok 2016, je to správne spočítané
@lucka_ke cize vsetko sedi, aj ten nedoplatok ktory mu ona stiahla-tych 222 eur?
prečítaj si vyššie čo som napísala
@evittam Manžel pracoval popri svojej živnosti pre firmu z Bratislavy, ktorá mu poslala na e-mail potvrdenie o výške príjmu za rok 2016 - dal to do daňového priznania, ale včera mu volali z DU v Nitre , že na potvrdení musí byť aj pečiatka tej firmy, tak sme tam telefonovali a oni hovoria, že v Bratislave tam nie je potrebná pečiatka, že doklad obsahuje všetky potrebné údaje. Je to niekde v predpisoch, či má tam byť alebo nemusí byť?
@mpg Neviem ci to je niekde v predpisoch-nikdy som to neskumala. Ale nikdy som ani nevidela potvrdenie bez podpisu a peciatky. A ked tam je raz "peciatka a podpis zamestnavatela" tak to tam ma byt. Poznam pripad,ze ak bolo zle prefotene potvrdenie o prijme-ze nebolo vidno peciatku tak to pracovnicka na DU nevzala...A ked to raz DU ziada tak to treba dolozit a hotovo a nie,ze si bude nejaka firma klast a vytvarat vlastne podmienky. A aky je vlastne problem vytlacit potvrdenie a dat tam peciatku s podpis?!
žiadny zákon neupravuje povinnosť používať pečiatku pre podnikateľa, takže potvrdenie je platné aj bez pečiatky (ak teda nejde o štátnu inštitúciu)
poznam firmy, co peciatku ani nemaju. Naco..

@ivushka19 najnižšia pokuta je 30 a nemenilo sa .