Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@michaela025
Prepáč nerozumiem ti, tvoju otázku som nakopírovala z inej témy, lebo tam sa nedalo konkretne tebe odpovedať.
CHodila si do roboty 4 mesiace?
Koľko si mala hrubý príjem za tie 4 mesiace?
Koľko Ti stiahli daň?
ANo materská ani PN sa nepočíta, ale ty píšeš že si 4 mesiace robila. Skús to napísať nejako v bodoch ... lebo ani čítať po tebe neviem.
z hrubom som mala 412e otehotnela som 2010 v september ale uz som sa dala vypisat z na marotku takze od 2010 az do teraz som doma za minuly rok nemam ani jeden den odrobeny
@michaela025
Tak DP podávať nemusíš, nemala si príjem, nemala si stiahnutú daň teda nič sa Ti nevráti. Tvoj manžel si môže na teba uplatniť vo svojom DP rozdiel 3559,30 - tvoja marodka za rok 2011 - tvoja materská za rok 2011
Baby, prosim vas, moze ist danove priznanie odovzdat na Danovy urad za mna moj manzel?
Mozno ste to tu uz niekde spominali, ale nemam cas vsetko citat a co som prebehla, nenasla som taketo info. Dik.
@zalka no len sme neni zobraty a roboty ma po mino nie na zmluvu vtom je to zle
@michaela025
ak má robotu na čierno tak dane neplatí, tak neni čo žiadať späť . Späť môžeš dostať len to čo štátu dáš neoprávnene.
A ked nie ste manželia tak si na teba nemôže nezdaniteľnú časť .
Ahojte som na RD a poberam rodicovsky prispevok. Robim na dohodu, minuly rok som zarobila v hrubom 100 eur, ktore boli zdanene. Mam podavat danove priznanie? Alebo co sa v takomto pripade robi?
@moonlightka, ak si zarobila 100,- Eur nemáš povinnosť podávať daňové priznanie, iba ak chceš, aby sa Ti to čo Ti strhli na daniach vrátilo.
@angua27 ... vyplnam si DP a trosku ma prekvapila jedna vec. za r. 2011 som mal a príjmy: materskú, RP, príjem z dohody a vecnú výhru. Z dohody mi automaticky strhavali dan, ale kedze tento príjem nedosiahol výsku nezdanitelnej casti na danovníka, tak som si myslela, ze si mozem narokovat spät celu zaplatenú dan. Problém mi vsak robí tá výhra. bola v hodnote cca 250 E. Myslela som si, ze nakolko príjem z dohody+hodnota daru je vyrazne nizsia, ako nezdanitelna cast, tak ze som v suchu a vratia mi celu dan. Lenze teraz ako vyplnam to DP, tak to vyzera, ze na tú výhru ako keby som si nemohla "uplatnit" nezdanitelnu cast.... no neviem ci so tom pochopitelne opisala 🙂. Je to tak? Mozem si narokovat spät len rozdiel medzi zaplatenou danou z dohody znízenou o dan z tej výhry?
Ahojte baby, prosím Vás o radu, keďže som z toho jeleň🙂 Celý minulý rok som už bola na materskej + rodičovskej, ale môj zamestnávateľ mi prispieva na životné poistenie, predtým (keď som ešte robila) som mala na výplatnej páske 33e ako odmenu a potom 40e stiahnuté ako splátku životky, teraz, keď som už doma, tak mi tých 25e (zdanených 33e) posielala na môj účet a ja som si potom vyplatila tých 40e. No a teraz mi prišiel z práce papier "Potvrdenie o príjmoch FO zo závislej činnosti, o preddavkoch na daň, o dani vybranej zrážkou z týchto príjmov a o daňovom bonuse na vyživované deti za obdobie 2011", kde mám teda "úhrn zúčtovaných a vyplatených príjmov" 398,40e, "poistenie a príspevky" 15,84e a úhrn preddavkov na daň 72,60e. Ak si podám daňové, vrátia mi tých 72,60e? Lebo však to som nezarobila tých 25e mesačne, tak neviem. Vopred ďakujem za odpoveď🙂
@akrimkamirka, ahoj, ak Ti zamestnávateľ prispieva na životné poistenie, tak je to Tvoj príjem. ak si spravíš daňové, vyplatia TI späť tých 72,60 Eur. 😉
@angua27
porosím ťa o malú radu...svokra má rakúsku živnosť, poritom robí aj na dohodu na SK. Poprosila ma o vypísanie DP..
Dobre robím, ked príjmy z rakúska napr.9000 dám ako príjmy zo živnosti (+6,54€ na den ako stravné ?-zdroj internet), 40perc. výdavky a potom vyňaté príjmy v zahraničí.....kde ich uvediem..r,87?? 90?
s tou dohodou na SK viem, len som si nie istá tými zahraničnými príjmami a moja účtovnička nevie ☹
ahojte. chcela by som sa spytat, robim si danove priznanie typ A neviem si poradit s dvoma vecami.
1. do ktoreho riadku si mam pripisat sumu uhradenu na DNP?
2. musim dokladovat danovemu uradu obdobie ked som bola na PN? alebo len si urobit danove zo svojho zdanitelneho prijmu a podlozit potvrdenie o prijmoch a hotovo.
Dakujem
@angua27 Ďakujem veľmi pekne za odpoveď a prosím Ťa, mne niečo zníži ten príjem, či z akého titulu budem mať nárok na vrátenie? Lebo pozerám to tlačivo, ale keď tam napíšem len ten príjem, tak mi proste tá daň vyjde.
@akrimkamirka, z titulu nezdaniteľnej čiastky na daňovníka, čo je vo výške 3559,30 Eur, ak vypisuješ priznanie Typ A, zadávaš ju do riadku 37.
@kacenna, DNP do riadku 33 a 33a. PN dokladovať nemusíš a nikde v daňovom ju ani neuvádzaš.
@ukana, svokra má živnosť vedenú v Rakúsku, alebo má slovenskú živnosť a pracuje na ňu v Rakúsku? lepšie povedané, platí v Rakúsku dane? každopádne, začiatok máš dobre.
neviem čo myslíš tým stravným. či to chceš dať ako jej príjem? ak si ju vypláca zo živnosti, tak je to náklad, ale keď chceš robiť 40% paušál, tak reálne náklady do úvahy neberieš. iba zaplatené poistné.
a teraz k vyňatiu príjmov - spravila si svokra daňové v Rakúsku, zaplatila tam dane? ak nie, zdaňuje všetko tu a Ty nič nevynímaš. ak áno, tak potom odporúčam radšej riadok 87, v riadku 90 iba započítaš daň uhradenú v zahraničí a tým by sa jej mohlo stať, že by časť príjmov zdaňovala tu aj tam.
@angua27 svokra ma zivnost vedenu v Rakusku...nevznika jej zatial povinost podavat DP podla rakuskych zakonov.
ma aj tak zdanovat prijem u nas? aj ak ma zivnost v rakusku? len v aprili si ju otvorila.... 😕
este otazka, poistne platene v Rakusku - ZP aj SP- beriem do uvahy aj v nasom DP, vsak? 🙂
Uvadza sa, i ked nic neovplyvnuje..
dakujem velmi pekne za rady, si zlata..
@ukana, ak jej podľa rakúskych zákono nevznikla povinnosť, ale teda všetko tam ok, tak príjmy odtiaľ výjmi na tom riadku 87. zaplatené poistné uveď pri výdavkoch 40%.
skús ešte osloviť machrov na www.porada.sk, lebo v tomto som si 100% istá neni. 😉
@angua27 aha, ďakujem🙂 som myslela, že na to nárok nemám, keďže som už nepracovala. Ešte raz ďakujem, potešila si ma🙂)
@angua27 Prosím Ťa, vypisujem daňové priznanie. Ja som bola na RD, potom som dostala výpoveď s odstupným, manžel minulý rok pracoval iba pár mesiacov (dostával aj nezamestnanecký príspevok-ten asi nikde v mojom priznaní neuvádzam, však?), takže si chcem uplatniť nezdaniteľné časti aj na manžela... Už v 40-tej položke som sa dostala do mínusu a to som ešte neuviedla nárok na daňový bonus (riadok 55). Ako tie mínusové sumy uviesť? Mám ich napísať červenou, alebo so znamienkom pred tými sumami?
@angua27 prosim ťa nevedela by si mi poradiť? čech má trvalý pobyt aj na slovensku aj v čechách väčšinu roka prežil na slovensku tu má aj živnost a tu mal aj prijmy. podáva dp len na slovensku? alebo aj v čechách? a ešte otázka živnost má od januáru 2011 a bude ju ukončovať apríl 2012 od kedy vlastne vzniká povinnpsť platiť SP? 😝
@tatolu, ak si uplatňuješ manžela v daňovom, podpora v nezamestnanosti sa započítava do jeho príjmov. o túto sumu znižuje nezdaniteľnú čiastku na neho.
ak si sa dostala do mínusu, tak miesto mínus sumy vypisuješ nulu.
@bv_alexandra, ak sa na to pozerám z pohľadu slovenských zákonov, ak väčšinu roka strávil tu, tak tu podáva daňové. nech si vyžiada na daňovom úrade potvrdenie o daňovej rezidencii a v Čechách predloží toto potvrdenie miesto daňového.
povinnosť platiť SP vzniká od 1.7. v roku nasledujúcom po roku, kedy bolo podané daňové. ak ukončí živnosť medzitým, myslím, že nemusí platiť SP, ale skús sa radšej informovať na SP. 😉
ohladom toho rezidenta, pojde na danový a povie že chce toto potvrdenie abo ako? 😝
@angua27
@bv_alexandra, áno, presne tak. nech sa nakontaktuje na svoju správkyňu daní na svojom daňovom úrade ona mu potvrdenie vystaví.
@angua27 ahoj, pekne ta prosim, potrebovala by som surne poradit: priatel bol v mesiacoch 1-7/2011 nezamestnany, poberal len davku v hmotnej nudzi spolu vo vyske 437,50 eur. V mesiacoch 8-12/2011 bol normalne zamestnany. V mesiaci 5/2011 mal dohodu o vykonani prace.
1/ Nezdanitelnu polozku na danovnika mu mozem uplatnit v plnej vyske, t. j. 3559,30 eur??? alebo musim od tejto sumy odpocitat davku v hmotnej nudzi???
2/ Prijem zo ZC aj z dohody sa uvadza spolu v rovnakom riadku 32 alebo sa kazdy prijem uvadza osobitne?
3/ Koncom minuleho roku som mala prijem z poistovne - zrusila som dochodkovu investicnu poistku, o toto poistne som v minulych rokoch znizovala zaklad dane. Kedze som poistku zrusila, musim teraz zaklad dane zvysit???
Pekne ta prosim o pomoc, neviem si s tym sama dat rady... Dakujem, lenka
@lenka_da, takže postupne, predpokladám, že priateľovi robíš jeho daňové priznanie. 😉
1 - priateľovi uznávaš plnú nezdaniteľnú položku, dávka v nezamestnanosti sa neberie do zdaniteľný príjem. takže ju v jeho daňovom nikde neberieš do úvahy. ak by ste boli manželia a Ty si ho uplatňuješ vo svojom daňovom, tak vtedy sa nezdaniteľná položka na neho znižuje o túto dávku. 😉
2 - príjmy zo zamestnania a dohody idú na rovnaký riadok.
3 - ak si zrušila poistku pred 1.1.2012, tak si v tomto daňovom zvyšuješ základ dane o tie sumy, ktorými si si znižovala základ v minulých rokoch, na základe tejto poistky. môžeš to všetko dodaniť naraz v jednom roku, alebo si to rozložiť na tri roky, ak by toho bolo naraz veľa. 😉
@angua27 dakujem moc, si velmi zlata, ze nam takto pomahas 😉 akurat v tom bode 1 ma pletie prave ten fakt, ze nepoberal davku v nezamestnanosti ale davku v hmotnej nudzi, to uz poberal akoze "socialku", ci ako sa to vola... viem, ze sa to nezdanuje ale nieco sa mi mari, ze o niektore prijmy sa znizuje narok na uplatnenie nezdanitelnej polozky na danovnika, alebo sa mylim? nebolo to tak nahodou aj s rodicovskym prispevkom? no, mozno trepem, som na materskej uz takmer 4 roky (s dvomi detmi), takze som uz uuuuplne mimo tejto problematiky, nestiham sa tomu venovat, jedine sebe a priatelovi robim danove priznanie... 😉 tak ak som nepisala uplne zmatocne, mohla by si ma uviest do obrazu, ci sme sa spravne pochopili... ??? ☹ dakujem

@zalka za 2011 nemam nic odrobene lebo som uz v juli porodila mam len matersku zo socialnej bonus mam stale ja