Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
Dobrý den chcela by som sa poradit a opýtat čo sa vybavuje a ako to chodí ked som slobodná matka a chce si priatel uplatnit na mna tu nazdanitelnú čast čo ako sa to volá a čo poterbujeme okolo toho nemala som iné prími ani som nebola na pn potrebujem to vediet dakujem
baby mozete mi povedat ze do kolko eur nie je potrebne robit danove priznanie?
ahojte chcela som sa opýtať, som na RD a od oktobra poberám aj invalidný dôchodok..musím aj tento príjem dokladovať pre manžela ku daňovému priznaniu?
@tehulka2011 máš zlé info 🙂
@evita68 fakt? a co povies na toto? http://peniaze.pravda.sk/obcan-a-stat/clanok/25...
@tehulka2011 to je ale v prípade, že si invalidný dôch. sám podáva daňové priznanie, vtedy má nárok na celú čiastku..
tu ide ale o nezd. čiastku na manželku a tam sa odrátava aj inv. dôchodok
@evita68 je to urcite tak? priklad: chlap je plny invalidny dochodca,pobera 2000 eur rocne, nezdanitelne minimum teda moze vyuzit iba keby mal sam prijmy? V pripade ze nema prijmy, a jeho manzelka ano, moze si na neho uplatnit len cca 1644eur nezdanitelnu cast? Dakujem
@tehulka2011 presne tak
@evita68 este raz dakujem, velmi si mi pomohla ze si ma takto opravila 🙂
@micikatka pri príjme 350,- v čistom mu nejakú daň stŕhali a ak si podá daňové priznanie vrátia mu aj to máličko, prečo by si to nechávala štátu aj keď je to 10,- € ja by som podala
ak si neuplatňoval daňový bonus na dieťa tak pri čistej mzde 350,- bola daň cca 11,- za mesiac krát 5 mesiacov prečo by si to mala nechať na menšiny???
treba pozrieť na páske tam má napísanú daň, daňové ti pomôžu vypísať aj na daňovom úrade, teda aspoň u nás pomáhajú takýmto občanom to vypísať a je to bezplatné.
zamestnávateľ mu mal dať potvrdenie o zdaniteľnom príjme prípadne je povinný mu ho doručiť poštou a tam máš všetky údaje potrebné na vypísanie daňového priznania.
taktiež pokiaľ si neuplatňoval daňový bonus na dieťa tak si ho môže vyžiadať v daňovom priznaní.
@micikatka ak nevieme jeho hrubý príjem, tak ti neporadíme.. ak mal príjem viac, ako 1963,2, tak môže si požiadať o daňový bonus za 9 mesiacov..
čiže, ak chceš vedieť, či musíš alebo by bolo dobré podať DP, tak potrebujeme vedieť:
hrubá mzda
preddavky dane, ktoré strhol zamestnávateľ
a preto treba potvrdenie o príjme od zamestnávateľa.. alebo ak má výplatné pásky, tak to vyčítaj z nich..
inak, ak toto bol jeho jediný a posledný zamestnávateľ, môže do 15.2. požiadať jeho o ročné zúčtovanie dane
ahojte chcem sa spytat, ze ak som bola cely rok na RD a manzel ma doniest personalnej aj papier z upsvaru, ze poberam Rodicovsky prispevok, kôli rocnemu zuctovanie, co to vlastne znamená? Budu nam nieco vracat, ci ani nie? dakujem moc za odpoved, toto velmi neovladam.
ahojte ja sa chcem spytat. Min rok som pracovala januar,potom vo februari som bola Pn do polovice marca, nastup na MD, koncom marca skoncila prac zmluva....Zarobila som min.mzdu... Chcem sa spytat ci mi nieco vratia na daniach, alebo nie... A kolko cca, ci sa mi to vobec oplati davat robit..
@angua27 Ahoj, poradíš? 😉
môjmu mužovi SZČO zatiaľ vychádza pomerne vysoké daňové priznanie. a stále mi píli uši, že si chce dať na mňa tú odpoč. položku na manželku. Avšak ja neviem, či to pôjde.
moja situácia:
1.1-28.9 - rodičovský príspevok
29.9 - 1.12 úrad práce bez príjmu z podpory
1.12 - 31.12 prac. pomer s príjmom 850€ brutto
+ mala som počas roka jednu dohodu o vykonaní práce za 40€
U môjho zamestnávateľa som pri nástupe do práce podpísala to vyhlásenie o uplatnovaní čiastky na daňovníka, ..
to vlastne znamená, že pri počítaní mesačnej mzdy zohľadnujú alikvotnú časť z tejto čiastky pri výpočte mojej mesačnej dane, dobre to chápem?
Môže si teda môj muž uplatniť na mňa tú nezdaniteľnú položku na manželku? A celú sumu...?
A posledná dôležitá otázka - ak si on na mňa položku odpočíta - ako to bude s mojím ročným zúčtovaním, ktoré som mala v pláne požiadať môjho nového zamestnávateľa, za ten jeden mesiac a tú dohodu o vykonaní práce. Chápem to dobre, že muž si na mňa uplatní ročnú čiastku na manželku mínus môj príjem z decembra + dohody a ja si v ročnom zúčtovaní uplatním len alikvotnú časť nezdaniteľnej časti na daňovníka za ten december ? Čiže vrátia mi daň zaplatenú za december a z dohody?
Každopádne počkám, čo si o tom budeš myslieť Ty, vopred veľmi pekne ďakujem

Dobrý den chcela by som sa poradit a opýtat čo sa vybavuje a ako to chodí ked som slobodná matka a chce si priatel uplatnit na mna tu nazdanitelnú čast čo ako sa to volá a čo poterbujeme okolo toho nemala som iné prími ani som nebola na pn potrebujem to vediet dakujem