icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

janicka83
23. jan 2013

@jajamalka zamestnávateľ to zrejme automaticky posielal, či už s číslami alebo bez nich...manžel si môže na teba uplatniť NCZD v prípade, že výška materskej za rok 2012 bola menej ako 3644,74...ak je to tak, tak na urade prace ti daju potvrdenie o RP a na socialke o vyske materskej, ktore treba prilozit k manzelovym dokladom, ked si bude na teba odpocitavat NCZD

lenkaga
23. jan 2013

@janicka83 ano, uz len materska to prevysuje.

lenusiknr
23. jan 2013

@zalka dakujem ti velmi pekne a este mam jednu otazku tie odvody to mam ratat celkovo zrazky(nemocenske, starobne, poistne v nezamest.- to co je na vyplatnej pasky strhnute alebo len nieco z toho mam pripocitat?

zalka
23. jan 2013

@lenusiknr zamestnávateľ ti dá bud potvrdenie o zdaniteľných príjmoch .. tam to máš v súčte všetko spísané ... a odvody sa celé pripočítajú ... tie čo platíš ty ako zamestnanec ...

lenusiknr
23. jan 2013

@zalka este raz ti velmi pekne dakujem🙂

marges
23. jan 2013

ahojte... som na rodičovskej dovolenke a chcem si podať DP (mala som popri rodič. príspevku príjem z jednej dohody) - budem okrem potvrdenky o príjme a zaplatenej dani od zamestnávatela potrebovať priložiť aj nejaké potvrdenie z UPSVR? Alebo stačí niekde v DP podpísať, že som iné príjmy okrem tej dohody žiadne nemala ? ďakujem za radu

janicka83
23. jan 2013

@marges ja by som si skočila na UPSVaR vypytat potvrdenie o poberani RP , lebo v DP sa nic take podpisat neda, skor to potvrdenie je iba doklad na vykrytie casoveho obdobia, pokial si na dohodu nepracovala celych 12 mesiacov...

stojdulka
23. jan 2013

baby poradte mi čo je pravdy na tom že ked som szčo a mám aktívnu živnosť tak sa mi rodič.príspevok zaratáva do príjmu?

zalka
23. jan 2013

@stojdulka a to kto ti takú hlúposť povedal? Na tom nič pravdy nie je. RP je štátna dávka, tá sa nezapočítava nikde.

marci1408
24. jan 2013

@angua27 môžem ešte jednu otázočku? 🙂
Na daň.úrade ma upozornili, že si môže môj manžel, ktorý nie je synovým otcom, uplatniť spätne tri roky pozadu, daň. bonus na môjho syna. Vzali sme sa v auguste 2010, ja som bola vedená na úrade práce a potom som nastúpila na materskú dov. takže som si nemohla tento bonus uplatniť. Znamená to, že si teda môže manžel za mesiace 09,10,11,12/2010 uplatniť spomínaný bonus, lenže nevieme, či sa daň.priznanie má podať ako opravné alebo dodatočné.
Vieš mi s tým pomôcť?
Ďakujem 🙂

zalka
24. jan 2013

@marci1408 no musí podať dodatočné daňové priznanie, a naozaj si mohol uplatňovať DB na tvoje dieťa .

sofinka13
24. jan 2013

Ahojky kočky, vedeli by ste mi niektorá poradiť? Moj muž je zamestnaný u českého zamestnávateľa. Takže daňové priznanie si bude podávať v čechách a tam si bude žiadať aj daňový bonus na deti. Ale chcem sa opýtať, je možné si žiadať daňový bonus aj u nás na Slovensku? Teda, že by sme dostali daňové bonusy z oboch štátov? Jedna účtovníčka mi čosi také spomínala, ale teda neviem, či môžem tomu veriť. Ďakujem za každú odpoveď 🙂. Pekný deň prajem všetkým.

simca06022011
24. jan 2013

@sofinka13 pokila viem danove priznanie sa moze davat iba v jednom state, a to v tom kde sa danovnik zdrziava viac ako 180dni v roku, resp. ma tam staly prijem... podla mna teda nie

sofinka13
24. jan 2013

@simca06022011 aha, oki, takže je to jasné, musíme ho podať len v ČR. Ďakujem.

angua27
autor
24. jan 2013

@sofinka13, možno mimo témy, ale chcela by som upozorniť na to, že ak si Tvoj manžel bude podávať daňové v Čechách, treba na SK daňový úrad napísť list, že podával DP v Čechách.

stojdulka
24. jan 2013

@zalka jedna kočka z apríloviek pisala v našej téme že materská sa nezapočitáva ale rodičak že hej...takže je to blbosť?

zalka
24. jan 2013

@stojdulka no vieš občas sa baby pomýlia ... v pojmoch .. a pletú si čo je MD a čo je RD ...
z NCZD odrátavaš vyplatenú MD ... RP si nevšímaš lebo je to štátna dávka.

stojdulka
24. jan 2013

@zalka tomu akosi nerozumiem z nčzd mám odpočítať md? to akože ked za rok 2012 je nčzd suma xy a v roku 2012 som mala vyplatenej 2200eur materskej tak môj nčzd bude predstavovať xy-2200? rozumiem tomu dobre?

zalka
24. jan 2013

@stojdulka tvoj mng. si nemôže uplatniť na teba tvoju NCZD vo výške 3644,74 eur ..
môže si uplatniť len 3644,74-2200 .. teda si môže uplatniť len 1444,74 eur ,
ak si si platila DNP .. tak si môže uplatniť 1444,74+ zaplatené odvody do SP ...

stojdulka
24. jan 2013

@zalka asi sme si nerozumeli pretože moj mm si na mna nemôže nič uplatniť kedže som ja tiež živnostník nie? ja som nemala prerušenú živnosť ani počas md ani počas rp

zalka
24. jan 2013

@stojdulka no ak si mala príjem zo živnosti vyšší ako 1444,74 eur tak si naozaj nemôže nič uplatniť.

stojdulka
24. jan 2013

@zalka tak, a ked sa môžem ešte raz uistiť ohľadom môjho tohtoročného danového tak ho podávam normálne a do príjmov si nezaratávam ani md ani rp iba príjmy zo živnosti a ani sa mi neznižuje nčzd na danovníka

zalka
24. jan 2013

@stojdulka áno do svojho DP nezarátavaš ani MD, ani RD, sú to nezdaniteľné príjmy ... ani sa Ti NCZD nekráti ...

rikarika
24. jan 2013

@zalka to teda nesúhlasím!!! Máš síce pravdu, že ani materské ani rodičovské sa nezdanuju, avsak materská sa určite zaratáva do vlastného príjmu a teda o jej sumu sa NCZD na danovnika ponizuje

rikarika
24. jan 2013

@stojdulka aj ked si živnostník a tvoje celkové príjmy za rok - hovorím len o príjmoch, teda bez ohladu na výdavky. nepresiahli NCZD - manžel si na teba može uplatniť rozdiel medzi tvojimi príjmami a NCZD... Uvedie sa výpočet v jeho DP v kolonke pomocné vypočty

zalka
24. jan 2013

@rikarika a to skade si moja na takú hlúposť prišla ha?
Aj PN ked ti vypláca SP tak si ju zahrnieš do príjmu a zdaníš ....
MD, nie je zdaniteľným príjmom preto sa do celkových príjmoch nezapočítava ...

zalka
24. jan 2013

@rikarika akurát si zabudla brať do úvahy že @stojdulka okrem príjmom zo živnosti má aj MD ... a o tom píšem vyššie.

rikarika
24. jan 2013

no na takú hlupost som prisla v zákone o dani z príjmov, ktorý ti jasne hovorí co sa zdanuje ! a co sa síce nezdanuje ale sa zaratava do vlastného príjmu, tak sa ukludni a študuj. Pretože dávky socialneho zabezpečenia t.j. materské, nemocenské - PN sa sice nezdanujú ale sa zaratavaju do VLASTNEHO prijmu a teda sa o ne ponižuje nezdanitelna čiastka základu dane. Štátne socialne dávky pod ktoré sa radí aj rodičovký príspevok sa ani nezdanuju ani nezapocitavaju do vlastného prijmu a tým sa o ne neponižuje ani NCZD

rikarika
24. jan 2013

@zalka no na takú hlupost som prisla v zákone o dani z príjmov, ktorý ti jasne hovorí co sa zdanuje ! a co sa síce nezdanuje ale sa zaratava do vlastného príjmu, tak sa ukludni a študuj. Pretože dávky socialneho zabezpečenia t.j. materské, nemocenské - PN sa sice nezdanujú ale sa zaratavaju do VLASTNEHO prijmu a teda sa o ne ponižuje nezdanitelna čiastka základu dane. Štátne socialne dávky pod ktoré sa radí aj rodičovký príspevok sa ani nezdanuju ani nezapocitavaju do vlastného prijmu a tým sa o ne neponižuje ani NCZD

zalka
24. jan 2013

@rikarika bože dievča a čo píšem ja ...
prv sa stojdulka pýtala na mng. .. to som jej vysvetlila že tam má do príjmov zahrnúť MD,
a potom ked si sa pridala ty .. tak sa pýtala na svoje DP .. a do svojho DP , MD ani PN nezapočítava do príjmov. Tak skludni hormon a poriadne čítaj čo píšem ....