Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
Dobrý večer,alebo ahojte 🙂 potrebujem poradiť ako každý kto sa v tom nevyzná:môj priateľ je na plnom invalidnom dôchodku a pracuje ale už od oktobra je na pn-ke čo bude potrebovať alebo aké tlačivá na podanie daňového?Daňoví bonus na deti nedostáva ked je na pn-ke tak mu to v zúčtovaní vrátia.....Ja vôbec nerozumiem tomu ☹
ešte by som sa rada spýtala: ak niekto dostane za celý rok cca 1300 eur a má 3 deti a nedostával na ne daňový bonus: písať deti v DP keďže mu nevyjde že na ne dostane spätne daňový bonus?
ešte otázočka: ak manželka mala vyšší príjem, že manžel si ju nemôže uplatniť na zníženie základu dane, treba ju tam písať v kolonke č.30 alebo nie? veľmi pekne ďakujem kto mi odpovie. 🙂
daňový bonus na deti si nemôže uplatniť ak dostal len 1300 eur za celý rok, takže ani deti netreba písať? a netreba dávať rodné listy
dobrý den, chcela by som sa opýtať, moja známa robila v roku 2012 iba v mesiaci január, potom bola až do konca roka na úrade práce......za mesiac január jej stiahli preddavky.....chcem sa spýtať, či si môže uplatniť nezdanitelnú časť na danovníka za celý rok, pretože ona tam má napísane iba okolo 303 eur......teraz nevie, čo má robiť, pretože základ dane jej vyšiel okolo 8OO eur a ked odpočútame tých 303 eur, dostaneme okolo 5OO a dan z týchto jej vyšla presne tá suma, ktorú jej stiahli ako preddavok na dan......ale ak by si uplatnila na celý rok, tak jej ten preddavok vrátia.......no nevie čo má robiť....bude velmi vdačná za radu...prajem príjemný večer
chcem sa opytat, ze ak si manzel na mna uplatnuje nezdanitelnu cast na manzelku a ja som mala nejaky prijem z dohody, tento prijem musim odratat z nezdanitelnej casti, ale ak som si sama platila zdravotne poistenie, mozem si z tohto mojho prijmu to poistenie odratat a tym bude ta nezdanitelna cast na mna vyssia? Napr. moj prijem 1000€, nezdanitelna cast 3644 -1000 € = 2644, no ak by som si mohla odratat zaplatene zdravotne poistenie 3644 - (1000-300 zdravotne) = 2944 nezdanitelna cast...Da sa to odratat alebo nie? dakujem.
@angua27 prosim ta, vypisujem ziadost pre manzela do prace k DP a neviem co mam napisat k zamestnavatelovi, kedze poberam len rod.prispevok, na UP nie som evidovana, nevies mi poradit? nie som ani na rodicovskej dovolenke vsak, kedze som predtym nepracovala? staci ked napisem, ze poberam rod. prispevok?
na danovom priznani v tlacive riadok 63 a 64 preplatok/nedoplatok dane je na vypocet zadane: r.54-r.55+r.57+r.59-r.61-r.62+45. Nechapem, co je to posledne cislo 45, chapem ze mam scitat a odcitat cisla na danych riadkoch ale pri cisle 45 nie je skratka r. ako riadok tak co to je to cislo 45? to mam k cislu, ktore mi vyslo po r.62, v mojom pripade -30 (EUR) prirat +45? To mi potom vyjde nedoplatok dane a ja som nezarobila ani nezdanitelnu cast a odvedenych som mala tych 30 € co mi malo vyjst ako preplatok 😕 Asi som osprostela ale co vyjadruje to cislo 45??? To len tak priratam 45 ked neviem co to znamena? Lebo ak by to bol riadok 45 tak chapem ale tam to r. nie je...
Ahojte,chcem poradit ako si urobit daňové priznanie, živnosť mám od 1.42012 Príjem za rok mám 8700 eur Náklady 2200 eur mám dve deti a manželku kt.bola do 11.5.2012 na MD a potom robila na dohodu.Nemôžem ísť cez paušal,prosím poradťe mi!ďakujem
@evita68 ahoj, nemáš náhodou skúsenosti zo zamestnaneckou prémiou??? robím v aplikácii eDane a keď tam všetko nahodím, v r. 44 mi vypočíta zamestnaneckú prémiu, ale potom mi vyznačí r.39 a keď to dvojkliknem, tak mi tam hodí 0, lebo vraj ak na r.44 je viac ako 0, tak potom r. 39 = 0... je to také divné... nevieš poradiť??
baby ked manzelovi robili dane v praci kedy nam pridu na ucet uz v marcovej vyplate????bolo by dobree lebo koncom januara im odovzdal vsetky potrebne papiere

ďakujem veľmi pekne za promptné odpovede 🙂