Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@editpiaf
@tatolu
Ahojte, chcela by som ešte objasniť jednu vec:
1. ako už bolo spomínané, nemocenské dávky(materské,očr,PN) a dávky sociálneho poistenia(rodičovský príspevok)
sú od dane oslobodené
2. ak si však manžel na teba uplatňuje nezd.časť, tak do vlastného príjmu manželky sa nemocenské dávky počítajú, ale rodičák sa tam nepočíta,
a ty si písala, že si na rodičáku, takže ten sa tam neráta a ak si bola nejakú časť roka 2012 na materskej(nie na rodičáku) , tak na to potrebuješ to potvrdenie zo Sociálnej poisťovne a to sa do príjmu ráta, ked si manžel na teba uplatňuje nezd.časť
A je dobré doložiť ešte aj potvrdenie o rodičáku, aby bol zdokladovaný zvyšok roka, je to tak lepšie.
tak ale ked podam B nič sa neudeje... .DDDDD (no lebo vidim že su tu rozpory... :P
@evita68 neboj sa, čítať som ešte nezabudla🙂 ja nikoho nemýlim a nestraším, hovorím len, že tak sme to radili daňovníkom a je to tak podľa mňa lepšie ako do A-čkového písať poznámku, vyplniť predsa B-čkové priznanie s nulami v časti pre Szčo zvládne predsa každý🙂 jedna vec je zákon, iné je prax
@jaja2613 vieš nehnevaj sa ... ale daniari vždy vedia všetko po funuse ... ked je dáka novinka ... až tá prax ukáže ako sa to má robiť ... a poradiť počas danového niečo nové je nemysliteľné ...
ale som mimo tému ... kus som sa nasrala na DU dnes .. že sú nekompetentný ale nedivím sa, ked tí pohlavári hore čosi schvália čo nedáva zmysel a ani hlavy ani päty ...
no, ja som chcela len poradiť, ale vidím, že radšej ukončím príspevky do tejto diskusie🙂
v praxi už nie som 4 roky, ale zákon som ovládala a vlastný som si teda nerobila, len hovorím, že je to tak v praxi lepšie, to je všetko. Ale toto by mala byť diskusia o tom poradiť niekomu, a nie sa tu predbiehať kto má pravdu, pravdu máme obidve, či podá A s poznámkou že nemala iný príjem alebo B s nulovými príjmami, môžu byť v podstate obe alternatívy, ja som len chcela poradiť, čo si myslím, že je lepšie🙂 aj podľa skúseností z praxe. Ale zrejme máš evita na daňovákov nervy, tak si to tu teraz vylievaš na mne🙂 ale v pohode, nič sa nedeje🙂
No ja osobne sa prikláňam k názoru @jaja2613 - ak má niekto živnosť, tak budú daňováci v prvom rade hľadať béčkové DP.
Ja som raz mala iba príjmy zo zamestnania a omylom som dala B namiesto A a na daňovom mi povedali, že je to v pohode.
Dôvodom na podanie daňového priznania typu B v prípade @molly28 môže byť poznámka na stránke daňového riaditeľstva: (citujem 🙂
Daňové priznanie je povinný podať aj daňovník, ktorému podľa zákona o dani z príjmov nevznikla povinnosť daňové priznanie podať, ak ho daňový úrad vyzve na podanie daňového priznania.
Ak dá priznanie B, tak tým nič nepokazí, ak podá A, tak sa môže stať, že neskôr bude musieť aj tak podať B. 🙂 (aj keď je to čiste teoretická možnosť v našich podmienkach)
ok, ešte mi to nedá, môj posledný príspevok:
nie je to žiadna volovina, DU kľudne môže vyzvať daňovníka ktorý podal priznanie typu A na podanie priznania typu B, ak bol v danom období registrovaný ako SZCO, to viem z praxe, aj som mala taký prípad, preto som povedala, že musí podať B priznanie, ale v podstate podľa zákona nemusí, ale vyhne sa tak zbytočným komplikáciám v budúcnosti, určite by nebolo nikomu príjemné, keby mu dodatočne po roku alebo dvoch vypisovali z daňového, že má podať priznanie typu B. 🙂
Ahojte baby....chcem sa spytat ako to mam spravit ked minuly rok som robila na dohodu pre Doveru zshlasena som bola cely rok tam.V tom doklade podla ktoreho sa robi danove su pisane len februar a december(mesiace kedy som dostala proviziu)ibaze uctovnicka vravi ze somnou vybabrali a musim napisat prehlasenie ze tie ostatne mesiace som bola dobrovolne nezamestnana aj ked som bola na dohode.Ako yo je vlastne??dakujem
@lili235111 ale podla mna nie daj do osobitnych zaznamov ze 1-12 dohoda pre Doveru provizia vyplatena len v II a XII, ty k danovemu priznianiu preukazujes len vsetky svoje prijmy nemusis dokladovat a kryt cely rok 😎
Ahojte, chcem sa spýtať, som na RD a prenajímam byt ako je to v prípade, ak nájomca neplatil nájomné a momentálne je to na súde. Mám si do príjmov uviesť aj tú sumu, ktorú mi ostali dlžní, alebo mám to rátať bez tej sumy, keďže som ju reálne nedostala? A ako je to s preplatkami a nedoplatkami za energie? Nedoplatky sa rátajú ako náklady a preplatky ako príjmy? Ak niekto viete, prosím, poradte🙂
ahojte vedel by mi niekto poradit či by nám malo byt niečo zo socialky vrátené?manžel je zivnostník a minulý rok mal 7 mesiacov odrobených na živnost okolo 5000 eur a potom 2500 eur mal odrobené čo nebol na živnost ale normálne na zmluvu ja som na rodičovskej a robila som na dohodu mesiac a pol

@jaja2613 na základe čoho toto tvrdíš, že musí ?