Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
Prepáčte, ak ste to tu niekde písali a sa opakujem. Idem si robiť daňové priznanie. Kedže ma po rodičovskej dovolenke nezobrali naspäť do práce a poberala som podporu v nezamestnanosti - tak podpora sa nedáva do daňového priznania? Stále to platí?
ahojte, potrebujem poradiť ohľadom DP. január - august 2012 som poberala materskú, v decembri som dostala výpoveď a v januári 2013 mi bolo vyplatené odstupné, ale je započítané do roku 2012. neviem, ktoré riadky mám vypísať v DP. je tu niekto ochotný mi pomôcť, prosím???
ahojte...kočky pani mi doniesla papier že ešte v januári bola živnostníčkou...a doniesla mi potvrdenie zo zdravotnej poisťovne a n druhej strane je napisané že ako žinostníčka zaplatila 138eur poistenie....tak som jej spravila danové priznanie B, príjmy zo žovnosti žiadne, výdaje len tá zdravotka plus príjmy za celý rok zo zamestnania...a teraz mi vyšlo že má nedoplatok na dani 0,04eur...čo viem tak to nemusí platiť, ale ona si to chce vyrovnať...číslo účtu daju na danovom úrade? lebo vždy som mala len preplatkových :D
@molly28 musí zaplatiť, ak chce venovať 2 % dane.. číslo účtu nedostala z DÚ? Veď to posielali minulý rok všetkým živnostníkom.. ak nedostala, tak na prednej strane DP zaškrtneš, že nedostala číslo účtu, oni jej ho pošlú a potom zaplatí..
Spýtam sa ale, aký mala základ dane zo zamestnania?
@juliettka18092010 začneš riadkom 32, 33 a potom pokračuješ, v riadkoch máš navigácie 🙂
@evita68 ďakujem 🙂
Prosím Vás poraďte, mi, robím manželovi DP a ja som bola celý rok na PN, a môj manžel nepoberal Danový bonus, ja som stále zamestnaná a danový bonus som predtým poberala ja, máme to v DP nejako zdokladovať?
áno, a manžel si ho môže v klude priznať v DP?
Áno, manžel si môže v DP daňový bonus na dieťa uplatniť.
Prosím Vás poraďte mi, takže čítala som si že ak nezarobím v roku 2012 viac ako 4716 €. Nebudem platiť SP od 1. 7. 2013, je to jedno koľko mesiacov som bola SZČO? Alebo sa táto suma delí medzi mesiace?
Ďakujeeem, veľmi si mi pomohla..
ahojte, prosím Vás poraďte mi, robím DP a mám otázku, v roku 2012 som bola zamestnaná a od novembra som na materskej, musím dokladovať zo SP obdobie poberania materskej v daňovom priznaní? alebo mám dať poznámku v odd. IX, že od novembra som na materskej?
@angua27 @zalka
ahojte maminky, už ste mi pár krát dobre poradili....tak vás chcem poprosiť ešte o jednu radu.
Som na rodič.dov. a prenajímam byt. Bavili sme sa pred časom o tom, že ak do neho investujem, tak si to môžem dať do výdavkov pri daň.priznaní. Ja som musela byt po poslednom podnájomníkovi dávať do poriadku, pretože bol zdevastovaný a tak si za min. dávam do výdajov napr. - omietku, kuchynský drez, plávajúcu podlahu....
Včera som však čítala takýto článok, kde píšu, že do výdajov sa môže dať iba réžia a ak si chcem uplatňovať výdaje napr. na rekonštrukciu, opravy, musím mať byt zaradený vo svojom obchodnom majetku....
Je to potrebné aj pri takých malých sumách, ako som mala ja?
Ani netuším, ako sa to zaraďuje do obch.majetku, čo musím všetko urobiť a či som byt nemala zaradiť do obch.majetku už počas roku 2012.
tu sú články o tom
http://financie.etrend.sk/osobne-financie/ako-p...
http://www.123peniaze.sk/dane/ako-zdanit-prenaj...
viete mi s tým pomôcť? Ja už mám daň.priznanie vyplnené a práve v pondelok ho chcem odniesť a teraz som natrafila na takéto info.... :(
@angua27 @zalka
kočky práve čítam ďalšie články a už som z toho jeleň :(
výdavky sú niečo iné ako odpisy....
pod&ľa tohto by som si mohla veci ako je drez, doska za kuch. linku, plávajúca podlaha (okrem omietky) dať do výdajov, pretože ide o zariadenie a nie o rekonštrukciu???
http://financie.etrend.sk/dane-a-odvody/danove-...
@marci1408 http://ekonomika.sme.sk/c/6640952/prenajimate-b...
vyberám z toho:
Čo daniari uznajú, čo nie
1. Nehnuteľnosť nie je zaradená v obchodnom majetku
•Ak je byt alebo dom osobným majetkom prenajímateľa – daňovým výdavkom je len výdavok na prevádzku tejto nehnuteľnosti.
•Energie – do daňových výdavkov patria poplatky za energie, plyn, vodné, stočné, odvoz a likvidáciu odpadu, takisto koncesionárske poplatky či poplatky za káblovú televíziu, alebo internet.
•Správa – započítať si môžete aj poplatky za správu bytového fondu, ale pozor, poplatky do fondu opráv si započítať nemôžete.
•Zháňanie nájomníkov – započítať si môžete aj náklady na zháňanie nájomníkov – náklady na inzerciu, odmeny realitnej kancelárii a pod.
•Zariadenie – patria sem aj náklady vynaložené na zariadenie prenajímaného bytu – napríklad nábytok – postele, stôl, stoličky a podobne či spotrebiče – chladnička, práčka a podobne. Pozor, pri vyššej cene (nad 1700 eur za ks) ich nemožno zahrnúť celé naraz, budú sa odpisovať postupne.
•Náklady na rekonštrukciu či drobné opravy si odpočítať nemožno.
2. Nehnuteľnosť je zahrnutá v obchodnom majetku
•Ak je nehnuteľnosť zaradená v obchodnom majetku, platí iný režim, odpočítať si možno viac.
•Rekonštrukcia – do daňových výdavkov možno zahrnúť takzvané technické zhodnotenie majetku – výmenu okien, dverí, podláh, kuchynskej linky či zasklenie balkóna. Ak takéto výdavky prevyšujú jednotlivo sumu 700 eur, mali by byť do základu dane zahrňované postupne vo výške daňových odpisov.
•Menšie opravy – odpočítať možno aj stierky či novú maľovku. Takisto aj drobné opravy.
•Zariadenie – takisto možno započítať náklady na vybavenie domácnosti nábytkom či spotrebičmi.
•Prevádzka – akékoľvek poplatky týkajúce sa prevádzkovania nehnuteľnosti by sa mali považovať za výdavok. Odpočítať teda možno poplatky za energie, poplatky do fondu opráv či poplatky správcovi domu, takisto energie, internet, káblovku, poistenie či daň z nehnuteľností.
•Hypotéka – uplatniť si možno aj úroky z hypotekárneho úveru, pozor, nie mesačnú splátku.
NEZABUDNI SI SVOJE VÝDAVKY UPRAVIŤ POMEROM K PRÍJMOM PO ODRÁTANÍ NEZDANITELNýCH 500 eur
Ak by si nehnuteľnosť zaradila do obchodného majetku, pri prípadnom predaji by si nebola oslobodená ďalších 5 rokov po jej vyradení od dane... takže moc sa to neoplatí
@evita68 si zlatá, ďakujem aj tebe 🙂
práve si tento článok v SME čítam....
takže ak nemám byt v obchodnom majetku a vymenila som v kuch.linke drez a položila novú pláv.podlahu, tak ide vlastne o rekonštrukciu 😒 a nemôžem si to dať do výdavkov.
Ak som kúpila nejaké zariadenie - napr. luster, skrinky, komody, tak si to do výdavkov dať môžem.
Suma sumárum, ak mi podnájomníci zdevastujú byt a budem musieť dávať nové omietky, novú kuch.linku....vymieňať okná....tak všetko ide z môjho vrecka ☹ ak chcem ďalej byt prenajímať. Je to v podstate zákon proti poctivým ľuďom, ktorí prenajímajú byt nie na čierno, ale poctivo platia dane ☹ ....ale tak je to so všetkým v tomto štáte...

@zalka ani sa to nedá nijak znížiť nejakými vydávkami .