Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@susy82 a mas staru dohodu ci novu s DU ... nova je od 1.1.2012
lebo ak mas novu tak uz nemusis ten kryci list dorucovat
ak mas staru tak kryci list treba do 5 dni , stacia aj poznamky vtedy neboj ved lehotu mas dodrazanu len nie je kompletne podanie
na DU zatial ani nebudu tusit ze uz mas podane vraj im to velmi pomaly prechadza
@angua27 ahojky ja by som potrebovala poradit prave som sa dozvedela ze do 15.2 dava rocne zuctovanie dani zamestnavatel a kedze som o tom nevedela tak som nic neriesila a teraz som tam volala a dozvedela som sa ze zamestnavatel nie je povinny mi nieco take oznamovat ze som si do toho 15.2 mala o to poziadat sama a ked som si nie vraj si mam dat danove priznanie za rok 2012 pracovala som v minulom roku len tri mesiace aj tak sa to musi dat alebo sa toto danove priznanie dava iba ak sa prekroci nejaka suma dakujeeeeem 🙂
@nikusik919 spravíš si DP typ A, ak tvoj príjem prekročil 1822,37 eur tak si povinná podať, ak bol nižší DP podávať nemusíš. Akurát ak ti boli stiahnuté preddavky na daň tak tie Ti vrátia späť ak podáš DP typ A .
Zamestnávateľ Ti mal poslať potvrdenie o zdaniteľných príjmoch ked si ho nepožiadala o RZD.
no to mi prisiel taky papier ako ked som robila niekde na dohodu
potvrdenie o prijmoch fyzickej osoby ...atd a prisli mi dva papiere od 5-10 meisaca to som bola na dohodu a tam mam uhrn zuctovanych a vyplatených príjmov 545 a druhy papier mam od toho isteho 10-12 vtedy som uz bola na TPP a tam je uhrn zuctovanych a vyplatenych prijmo 858,26 ako to mam teraz urobit. rata sa aj to co som bola na dohodu? A to je vlastne to tlacivku pre fyzicke osoby A
@zalka no to mi prisiel taky papier ako ked som robila niekde na dohodu
potvrdenie o prijmoch fyzickej osoby ...atd a prisli mi dva papiere od 5-10 meisaca to som bola na dohodu a tam mam uhrn zuctovanych a vyplatených príjmov 545 a druhy papier mam od toho isteho 10-12 vtedy som uz bola na TPP a tam je uhrn zuctovanych a vyplatenych prijmo 858,26 ako to mam teraz urobit. rata sa aj to co som bola na dohodu? A to je vlastne to tlacivku pre fyzicke osoby A
@nikuska919, pri príjmoch, ktoré si uviedla si podávať daňové nemusíš. nedosiahla si hranicu, od kedy je to povinné. ak Ti však boli strhávané preddavky na daň, tak ak podáš daňové, tak by Ti ich vrátili. vyplňuješ daňové Typ A, oba príjmy zrátaš a k daňovému priložíš kópiu týchto potvrdení od zamestnávateľa.
a áno, je to tak, zamestnávateľ Ťa nemusí upozorniť na to, že do 15.2. je treba podať žiadosť o ročné zúčtovanie. sledovať toto je povinnosť každého zamestnanca. 😉
@nikusik919 no spočítaš sumy z potvrdení ... riadok po riadku a vpíšeš do DP typ A ... a ako prílohu dáš kopie oboch potvrdení .
ahooj ja by som sa chcela spýtať: som zamestnana na RD. V roku 2012 som ešte v jabuari odpracovala 8 dní a potom som šla na MD. Má za mna zamestnávatel podat ročne zučtovanie, alebo som to mala urobit sama.
ok dakujem
Kočky kto mi vie poradiť započítava sa Očr u živnostníka do príjmu ???ďakujem za odpovede..
@zalka s tie sumy sa beru tie co su v tom prvom riadku toho potvrdenia o prijmoch fyzickej osoby zo zavislej cinnosti? Ten riadok uhrn zuctovaných a vyplatených prijmov?Ak ano tak mi to dava 545+858,26 to je nejakych 1403,26 tak to si nemusim davat DP vsak? A ked som ukoncila PP 12.3.2013 lebo firma isla do konkurzu tak buduci rok si to mam poziadat nech mi to daju do toho 15.2 ci ako ked budem nahodou u druheho zamestnavatela? Ci to bude potom robit ten druhy zamestnavatel
@nikusik919 no príjem máš taký, že nemusíš podávať DP... a čo preddavky na daň boli stiahnuté, tuším je to riadok č. 5 v tom potvrdení ... nepamätáím presne.
@nikusik919 ak si ale platila nejaké preddavky na daň, tak podaním DP si ich budeš nárokovať späť, ak si po marci nerobila, vyjde ti preplatok na dani
@nikusik919 jaaaj prepac, citam, ze az v 2013 si ukoncila PP
pamatate si presne je to 5 riadok tam su 0,00 v oboch a co je ta nezdanitelna cast na danovnika6 riadok tam mam kalendarne mesiace 5-10 a sumu nejaku ze 1822,32 a v tom druhom 10-12 a sumu 911,16
@zalka pamatate si presne je to 5 riadok tam su 0,00 v oboch a co je ta nezdanitelna cast na danovnika6 riadok tam mam kalendarne mesiace 5-10 a sumu nejaku ze 1822,32 a v tom druhom 10-12 a sumu 911,16
@nikusik919 tak DP podávať nemusíš, lebo žiadnu daň Ti nestiahli. To v 6 riadku je použitá NCZD ... to si nevšímaš.
@vikusjk jeminko ja som v tychto ekonomickych veciach jelen
@zalka super tak dakujem velmi pekne za pomoc som bola z toho zufala lebo ked som si predstavila ze pojdem teraz na danove a stravim tam pol dna pri tych frontach co su tam teraz joj
@nikusik919 hm... prečo fronty, by som vypísala doma a poslala poštou jaký problém 😝
no ved ja by som ani nevedela do ktoreho riadku co vypisat naposledy som to vypisovala asi pred 10 rokmi ked som brigadovala a chcela som vratit dan 😀
@nikusik919 ale prišla by si na to ... 🙂 ako to vypísať.
@zalka aj tak velme pekne dakujem 🙂 😵

ďakujem 🙂