Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
Kočky poradte mi 😉 Manžel si ide za mňa uplatniť daňovú úľavu... Minulý rok som bola celý na rodičáku. Na UPSVaR som si bola po potvrdenie o poberaní rodičovského a dali mi aj potvrdenie o poberaní rodinných prídavkov. Aj to treba dokladovať? Tiež sa to počíta do tej sumy 3559,30eur? Ak áno tak som to prešvihla o 5€ ☹ Ďakujem za radu...
ahojte, aj ja poprosim o radu a uz vopred dakujem za odpovede 🙂
Cely minuly rok som poberala len rodicovský. Zamestnavatel mi poslal tu ziadost o vykonanie rocneho zuctovania nech vypisem a posem spat. Ale naco, ked rodicovsky sa nezdanuje. mam to vypisovat a posielat zamestnavatelovi ci ako to je? Ved danove podavam len ked som mala zdanitelny prijem nie? Mam z toho riadny gulas 🙂
@jeiny podla mna mate prilis akcnu mzdarku 😀 😀 , ktora ma nieco zle nastavene v systeme a ked tlacila ziadosti, tak poslali aj tebe.... nevypisujes, nemas preco ziadat zamestnavatela o rocne zuctovanie, nakolko ako sama pises, nemala si iny prijem ako rodicovsky...(jedine, pocula som o zamestnavateloch, ktori vyplacaju 13.plat a vianoce odmeny aj zenam na materskej a rodicovskej 😉 ...ak si nieco take dostala, vtedy sa ti to zdanuje, cize mas zdanitelny prijem a podavas danove priznanie.)
@m_o_n_c_a_k @angua27 na dieta si manzel moze...ak mu to mzdarka nezaratavala uz ako sa dcerka narodila...odovzda mzdarke prefoteny rodny list dietata a ta mu v danovom odrata danovy bonus za mesiace august-december 2011
@maata12 Ahoj, podla mna sa rodičovsky prispevok nepočita do vlastneho prijmu manzelky, je to socialna davka nie? ani rodinné prídavky by sa tam nemali ratat. Ciže ak si nemala príjem zo záv činnosti alebo z dohody, tak muz si moze uplatnit na teba celu sumu.
@angua27 ahojky mam ešte otázku našla som tu pasku a mam tam medzi zrážkami napísané že rovná daň 184,76eur a prijem som mala za ten januar 788eur......tak to je ten preddavok čo si mi spominala?aby mi vratili?a ked ho budem teda podavat tak nemusim tam uvadzat tu matersku a rodicovsku?
@kajkape dakujem krasne :D
@barocka Materská a rodičovský príspevok nie je zdanitelný prijem, cize do tvojho danového sa to nedáva, len príjem zo závislej cinnosti.
@angua27 tiež by som chcela poprosiť o radu
Minulý rok som pracovala do marca potom som nastúpila na MD a v novembri na RD. Keďže som mala zmluvu na dobu určitú (do augusta) už nie som zamestnaná, je napriek tomu povinný môj zamestnávateľ za mňa urobiť ročné zúčtovanie?
Ak som to správne pochopila, keďže moje príjmy za tie 3 mesiace na zmluvu+dohodu boli 1655 mam nárok na vrátenie dane?
ďakujem veľmi pekne
ako si treba uplatnit dobrovolne nemocenské poistenie viete mi povedat???
@strakovakatka ano to viem ale ja sa pytam na to v tej vyplatnej paske ci je to ten preddavok dane
@kajkape
@strakovakatka Kočky ďakujem 🙂
Ahoj! Vedeli by ste mi poradiť. Minulý rok 5 mesiacov som pracovala, potom som bola na PN 2 mesiace a potom som poberala príspevok v nezamestnanosti. Čo všetko treba zahrnúť do daňového priznania? a aké potvrdenia treba priložiť???
A ešte dotaz: Otec predal ornú pôdu,mal za ňu príjem cca.2000€ ,Treba túto sumu zdaniť alebo ako to je.
Ďakujem
@kajkape no mala som to pracovny pomer na dobu určitu,a nedzanovalo sa mi to inde pokial viem,inde som nepracovala,no budem musiet s tym na danovy nech mi s tym poradia a kuknu na vyplatnu pasku.........a dan bola aka?uz si nepamatujem,lebo teraz je 19% ale minuly rok si nepamatam
fíha, pol dňa som tu neni a koľko otázok. tak poďme na to: 😉
@maata12, potrebuje manžel iba potvrdenie, že si bola na rodičovskom. rodinné prídavky nikoho zaujímať nemusia. babuľky, Ti povedali správne. manžel dokladuje tým potvrdením o poberaní rodičovskej iba to, že si celý rok bola na rodičovskej a nemala si zdaniteľné príjmy. 😉
@jeiny súhlasím s kajkape. akčná mzdárka. ak si nemala žiadny zdaniteľný príjem ako napísala, tak žiadosť nemusíš vyplniť.
@m_o_n_c_a_k, daňový bonus na dieťa si môže manžel uplatniť od septembra, keď sa malá narodila v auguste. nárok vzniká za každý začatý mesiac, kedy dieťa žije s rodičom v spoločnej domácnosti, to je jedna z podmienok. takže od septembra má nárok na bonus na obe deti. 😉 treba ten ofotený rodný list odovzdať mzdárke. 😉
@barocka, áno, daň, ktorú máš uvedenú na výplatnej páske, by mala byť tá, ktorú Ti strhli a teraz by Ti ju mohli vrátiť. a v roku 2010, aj 2011 bola daň z príjmov vo výške 19%. obávam sa však, že na daňovom úrade Ti moc neporadia. ale vyskúšaj. 😉
@jaroe, ak si Ťa chce manžel uplatniť vo svojom daňovom mal by mať od Teba potvrdenie z UPSVaR.
@dorka, do svojho daňového priznania zahŕňaš príjmy iba zo zamestnania. ak si Ťa chce uplatniť manžel na úľavu vo svojom daňovom, tam sa berú Tvoje príjmy zo zamestnania, PN aj podpora. k svojmu daňovému potrebuješ hlavne potvrdenie o zdaniteľných príjmoch, pre manžela budeš potrebovať aj potvrdenie zo sociálky o PN a z úradu práce o podpore.
čo sa týka otca, mal by uviesť v daňovom aj ten príjem z ornej pôdy. ale nie som si úplne istá. tam sú výnimky, ako napríklad, ak ju vlastnil viac ako 5 rokov tuším. napíš mi, prosím do IP, nech sa na to ešte pozriem. 😉
@angua27 ahoj, potrebovala by som pár rád ohladom dan. priznania,
ja som v r. 2011 bola na RD s tým že ma prepustili z práce a dostala som odstupné,
zamestnala som sa na dohodu s 50€ na mesiac tak som robila 11 mesiacov.Platím si aj
DNP.Manžel si na mna bude uplatnovat čiastku na manželku stým že si odpočíta to čo som zarobila ja.
ak si budem uplatnovat DNP musí si to tiež odpočítať? a ako sa uplatnuje to dobr. poistné?
dakujem za odpoved 🙂

@kajkape
@angua27 dakujem velmi pekne za radu. z týxto danovýx vecí som jelen 😀