icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

evita68
26. mar 2013

@mayka máš potvrdenie o príjme? koľko tam máš príjem a koľko preddavky dane?

mayka
26. mar 2013

@evita68 myslis od zamestnavatela? Mala som akurat za ten jeden odprac. den uvedene brutto 37,73 eur.
ostatne za zvysok roka je len rodicko, ocr, PN a podpora v nezamestnanosti.

evita68
26. mar 2013

@mayka a prečo nemáš preplatenú dovolenku, ktorá ti vznikla za obdobie materskej? si si ju vyčerpala medzi MD a RD?

ak si mala len také malé príjmy, a nemala si zrazený preddavky dane, tak DP nepodávaj, nemusíš

mayka
26. mar 2013

aha no preplatil mi dovolenku 4 dni - 160 eur. Uf na to som zabudla.

mayka
26. mar 2013

@mayka ale nic ine uz urcite od neho som nemala kedze PN-ku a OCR mi preplacala na ucet Socialna poi.

evita68
26. mar 2013

@mayka nejak málo 4 dni..
no ako som písala, kedže si nemala zdanit. príjmy nad 1822,37 eur, tak DP podať nemusíš..

mayka
26. mar 2013

@evita68 tak este som pozrela do spatne do papierov a za mesiac november mi poslal na ucet v cistom 143 eur (1 den odpracovany + prvych 10 dni PN) a za mesiac december 2013 mi poslal len preplatenu dovolenku tych 160 eur v cistom.
Potvrdenie o prijme nemam. Iba zapocet a potvrdenie na úcely davok v nezamestnanosti kde je vlastne uvedeny ten jeden odrobeny den. To ma zmiatlo. 😅

mayka
26. mar 2013

@evita68 hej len 4 dni. Tak mi to vypocitali ale je to mozne nakolko som dost dovolenky a PN-ku cerpala pocas tehotenstva zo zdravotnych dovodov.

evita68
26. mar 2013

@mayka myslíš, že ti dali dovolenku, ktorá vzniká počas MD čerpať dopredu, čiže pred MD?

mayka
26. mar 2013

@evita68 nad tych 1822 eur som zdan. prijem nemala . len som si nebola ista ci sa tam do toho prijmiu nezaratava aj rodicovske a podpora a PN-ka... Ale ak nie tak snad nebude problem .

evita68
26. mar 2013

@mayka nie, nezarátava

mayka
26. mar 2013

@evita68 no ono to bolo velmi narocne obdobie, lebo zomrel mi otec vtedy do toho a je dost mozne ze som cerpala dovolenky vtedy viac ako som mala narok a potom mi to nejako odratali. To uz nejdem zistovat lebo to nema vyznam. Poslala som aj ziadost na inspektorat nech to vsetko presetria ale zmietli to zrejme pod stol . Za ten jeden odpracovany den po nastupe po RD som zazila taky psychicky teror ze by som ani neverila ze sa to da. A len preto ze sa ma chcel zbavit a po dobrom to on nevie. No ale nei o tom som chcela. To je uz za mnou. 😀 😉

evelina30
26. mar 2013

Dobrý večer prajem, ak môžem aj ja by som Vás poprosila o radu. Jeden známy mal pol roka živnosť a pol roka bol v roku 2012 zamestnaný na pracovnú zmluvu. Na živnosť zarobil 850€, ostatné príjmy zo závislej činnosti boli asi 2400€. Jeho známa, účtovníčka, mu však urobila daňové priznanie, kde zarátala iba príjem zo živnosti a toto daňové priznanie už podala aj na DU. Zamestnávateľ mu zase urobil ročné zúčtovanie, kde však nezahrnul príjem zo živnosti. Samozrejme, že tá jeho účtovníčka mu zase do DP nezarátala príjmi zo závislej činnosti. Takto to asi byť nemá, že? Je potrebné urobiť nové dodatočné DP a podať ho ešte do 2.4.2013? Veľmi pekne ďakujem za Vašu odpoveď. Eva.

mayka
26. mar 2013

@evita68 velmi pekne ti dakujem. Ja som si to aj chcela sama vyplnit ale ako som otvorila to tlacivo zlakla som sa tych okienok. 😀 😀 😀 No spanielska dedina... 😀

evita68
26. mar 2013

@mayka tak potom ok..pekný večer

mayka
26. mar 2013

@evita68 aj tebe . Este raz vrela vdaka.

evita68
26. mar 2013

@evelina30 no nemal požiadať o RZD, kedže bola povinnosť podať DP typu B.. opravné DP treba podať do 2.4.

evelina30
26. mar 2013

@evita68 Ďakujem pekne ... 🙂

alenkalienka
Odpoveď bola odstránená
cigaretka5
27. mar 2013

@evita68 no ono teraz novinka , keďže cesky daňový úrad pýta doklad o zaplatení dane v zmysle zmluva o zamedzení dvojitého zdanenia. Chcú to aj slováci

evita68
27. mar 2013

@cigaretka5 mýliš sa, na SVK majú doklad o príjme z ČR, nič iné netreba dokladať

slavkasj
27. mar 2013

dobry deň,
ja by som sa chcela spytat na takuto vec: kamoške prišiel list oznamenie z daňoveho úradu, že jej bolo pridelené základné číslo účtu xy, atď. Smiem sa spýtať čo to asi znamená? Kamoška mala príjem za minulý rok cca 1200 eur za 4 mesiace, 6 mesiacov poberala dávku v nezamestnanosti cca vo výške 1200 eur a 2 mesiace bola bez príjmu. Preddavok na daň mala 55 eur, čo by jej mali vrátiť keďže mala príjem nižší ako odpočítateľnú položku. Preto by som chcela vedieť čo ten list asi znamená. Žeby mala zle napísané číslo účtu na vyplatenie?, keďže ten preddavok si chce dať vyplatiť na účet? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Ak je moja otázka nezrozumiteľná, opíšem ten list viac. ďakujem. 😒

bmmz
27. mar 2013

@slavkasj no danovy urad zasiela cislo uctu v pripade ze sa registruje zivnostnik aby vedel kam platit pripadnu dan alebe pri podani DP ak vznikne z neho nedoplatok ... tak nechapem preco jej ho zasielali ked ma ako vravite praplatok 😎

slavkasj
27. mar 2013

takže ak sa smiem spýtať ako to riešiť? zavolať do najbližšieho daňového úradu a spýtať sa na to?

zalka
27. mar 2013

@bmmz @slavkasj no mám pocit, že tento rok p ríde taký list už všetkým, treba to uschovať .. ako hovorí moja správkina dane .. ku rodnému listu, lebo toto číslo účtu čo pošlú bude naveky vekov ... ak by ste v budúcnosti mali napr. nedoplatky na dani aby ste vedeli kde to máte uhradiť ... takže žiadna panika, založiť list tak aby sa nestratil a nevšímať si.

slavkasj
27. mar 2013

@zalka ďakujem veľmi pekne, takže kamarátku upokojím. 🙂

zalka
27. mar 2013

@slavkasj rado sa stalo ... min. rok posielali firmám, a ako som pochopila správkinu dane tak postupne rozošlú všetkým.

cigaretka5
27. mar 2013

@evita68 kiež by som sa mylila, x klientov doklada potvrdenie o ZAPLATENI dane, ten na zaklade žiadosti danovnika, vyda FINA4NÍ ÚŘad v ČR. Možno je to špecifikum len našeho DU , ale pochybujem. Ono aj ked som robila danove priznanie cesleho nerezidenta na SK, tak aj on ziadal potvrdenie o zaplateni dane pre cesky financak . DU na SK to vydava do 30 dni od poziadania. a naprikad pre vynatie alebo zapocitane dane v Nemecku je potrebne dan zaplatit zo slovenskeho bankoveho uctu ...............

evita68
28. mar 2013

@cigaretka5 nechápem.. veď keď slovák pracuje v čechách, tak ked v čr podáva DP, tak musí mať potvrdenie z svk, že tu priznal podaním DP celosvetové príjmy.. tak ako by mohol dú na svk žiadať, že podal DP v czk, ked najskôr ho musí podať tu..

molly28
29. mar 2013

..ahojte kočky pri práci v írsku sa v danovom priznaní typ A vypisuju aj riadok 46 aj 49...mám pravdu?:D