icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

barocka
3. feb 2012

@angua27 ale ja som sa sekla lebo kedze som mala tu zmluvu do 27.1.2011 to znamena ze som mala prijem este vo februari teda to bol posledny prijem nie v januari a to tam bude urcite viac peniazkov no ten prijem tych 1779 alebo ako si pisala to aj tak nepresiahne ale preddavky mi urcite strhli

angua27
autor
3. feb 2012

@majolenka11, ak si manžel bude na Teba uplatňovať nezdaniteľnú čiastku, tak bude postupovať nasledovne od sumy 3559,30 odpočíta Tvoje príjmy znížené o DNP.
Ty si daňové budeš robiť podobne, Tvoje príjmy znížiš o DNP a tým Ti výde menší základ dane.

@barocka, do firmy by si mala poslať žiadosť písomne na predpísanom tlačive a to do 15.2. mali by Ti potom spraviť ročné zúčtovanie dane. alebo si vyžiadaš potvrdenie o zdaniteľných príjmoch a podáš si daňové sama. príjem Ti síce vyplácali vo februári, ale týka sa januára, takže príjmy si mala iba za ten jeden mesiac. a ak bol nižší ako tých 1779,- Eur, tak si daňové podávať nemusíš (resp. nemusíš žiadať zamestnávateľa o ročné zúčtovanie), keď Ti však strhli také vysoké preddavky, škoda je o ne prísť.

iffka2002
3. feb 2012

ahojte, ja by som sa chcela opytat, ako mam postupovat, ak:
poberala som rodicovsky prispevok z dovodu nepriazniveho zdravotneho stavu dcery (min rok v lete mala 4 roky)
a od januara do jula som zaroven pracovala a mala prijem. Od koho mam pytat potvrdenia atd?

angua27
autor
3. feb 2012

@iffka2002, budeš potrebovať potvrdenie o zdaniteľných príjmoch od zamestnávateľa a potvrdenie od UPSVaR o tom, že si bola na rodičovskej. do daňového si dávaš iba príjem zo zamestnania, potvrdenie z UPSVaR predpokladáš iba na zdokladovanie, čo si robila zbytok roka 😉

elli333
3. feb 2012

ahoj,chcela by som poprosiť o radu. v roku 2011 som do augusta pracovala,v auguste mi skončila pracovná zmluva a ja som potom bola na pnke až do materskej na ktorú som nastúpila v decembri. Chcem sa spýtať či si môže manžel v práci na mňa uplatniť nezdaniteľnú čiastku alebo mám podávať daňové iba ja???lebo u manžela by vyšla oveľa vyššia suma kedže dane platil vyššie

simonkato
3. feb 2012

Ahojte od januara min roka do marca som pracovala potom som bola do septembra pn a znovu od oktobra do decembra pracovala.Budem do danoveho potrebovat aj papier zo socialky ze som bola pn?

angua27
autor
3. feb 2012

@elli333, píšeš dosť všeobecne, takže Ti aj všeobecne poradím. ak si zarobila viac ako 1779,- Eur (iba príjmy z práce, nie PN), tak si musíš daňové podať aj Ty. ak Tvoje príjmy z pracovnej činnosti + PN boli nižšie ako 3559,30, tak si na Teba môže uplatniť daňovú uľavu aj manžel. a to aj vtedy, ak si Ty robíš daňové priznanie.

@simonkato, potvrdenie pre svoje daňové potrebovať nebudeš, stačí, ak priložíš čestné prehlásenie, že si v tom a tom období bola PN. môžu Ťa však dodatočne vyzvať, aby si doložila potvrdenie priamo zo sociálky.

simonkato
3. feb 2012

@angua27 dakujem tak im to tam hned dam nech s tym mam pokoj.

iffka2002
3. feb 2012

@angua27 dakujem za odpoved!

majolenka11
3. feb 2012

@angua27
angua27 @majolenka11, ak si manžel bude na Teba uplatňovať nezdaniteľnú čiastku, tak bude postupovať nasledovne od sumy 3559,30 odpočíta Tvoje príjmy znížené o DNP.
Ty si daňové budeš robiť podobne, Tvoje príjmy znížiš o DNP a tým Ti výde menší základ dane.

je potrebné manželovej ekonomke doložit doklady o zaplatní toho poistenia??? daju mi o tom potvrdenie na SP??? alebo treba vypisu z učtu? Berie sa aj moja podpora v nezamestnanosti do môjho príjmu a ako je to s uplatnením v manželovom dan. priznaní?
dakujem za odpoved

angua27
autor
3. feb 2012

@majolenka11, potvrdenie o platení DNP Ti v pohode vydá sociálka. stačili by aj výpisy z účtu, ale niektoré ekonómky, žiadajú to potvrdenie.
add podpora v nezamestnanosti - z pohľadu Tvojho daňového priznania sa do úvahy neberie, nie je to zdaniteľný príjem.
z pohľadu daňovej úľavy u Tvojho manžela sa podpora pripočítava do Tvojich príjmov. 😉

majolenka11
3. feb 2012

@angua27 vdaka si zlatá

maata12
3. feb 2012

@angua27 Ďakujem pekne 😉

m_o_n_c_a_k
3. feb 2012

@angua27 ok dakujem krasne

nelinka777
3. feb 2012

@angua27 ahoj chcem sa spytat a mozem si uplatnit danove priznanie z DNP za minuly rok ked som cely rok platila ale v decembri som cerpala z toho PN??? mam aj napriek tomu narok na vratenie dane???

angua27
autor
4. feb 2012

@nelinka777, ak si mala zdaniteľné príjmy (čiže si pracovala, alebo podnikala), DNP, ktoré si platila za rok 2011 si môžeš uplatniť na zníženie daňového základu. to, že si v decembri čerpala PN nevadí.

emogeon
4. feb 2012

@angua27 ja uz som sa to pytala ale teraz ked nelinka777 sa nato pyta tak skusim kedze som 100% odpoved zatial ndostala...to dnp si moze uplatnit manzel na znizenie dan. zakladu?..dakujem

angua27
autor
6. feb 2012

@emogeon, tak ako som Ti napísala už prvýkrát. mám od Teba príliš málo informácií na to, aby som Ti dala 100% odpoveď. takže sa budem opakovať. ak si si platila DNP a manžel si Ťa chce uznať vo svojom daňovom priznaní ako úľavu na dani, tak jednoduchý vzorec je: nezdaniteľná čiastka na daňovníka mínus Tvoje príjmy (mzda, príjmy z podnikania, materská, PN, podpora v nezamestnanosti,...) plus DNP, čo si si platila. maximálne si na Teba môže uplatniť čiastku 3559,30 Eur.
ak máš záujem o konkrétne riešenie, napíš mi konkrétne info do IP. 😉

marci1408
6. feb 2012

ahojte maminky, potrebujem poradiť v jednej veci. Môj manžel si uplatňuje daňový bonus za rok 2011 na môjho syna z prvého manžela, keďže ja nemôžem, pretože som na rodičovskej dovolenke a mám len pasívny príjem z prenájmu bytu. NA daň.úrade mi však poradili, že keďže sme manželia od 21.8.2010 a spolu teda žijeme odvtedy v spoločnej domácnosti, môže si tento daň. bonus uplatniť spätne dodatočným daň.priznaním aj za rok 2010. Len som sa zabudla spýtať, či si ho môže uplatniť už za celý mesiac august, alebo až od septembra do decembra 2010. Viete mi s týmto poradiť? Ďakujem pekne za pomoc 🙂

marci1408
6. feb 2012

....a ešte jedna otázočka....syn chodí ešte na základnú školu, musíme predložiť daň.úradu aj potvrdenie o návšteve školy alebo len jeho rodný list, náš sobášny list, prípadne aj čestné prehlásenie, že s manželom a teda s nami oboma žil odvtedy v spoločnej domácnosti?....ďakujem 🙂

angua27
autor
6. feb 2012

@marci1408, daňový bonus si môže uznať na Tvojho syna až od septembra 2010, keďže daňový bonus sa priznáva vždy k prvému dňu daného mesiaca.
a potvrdenie o návšteve školy je potrebné, ak syn už nespadá pod povinnú školskú dochádzku. čo Tvoj syn ešte spadá. priložiť treba kópiu rodného listu a sobášneho listu, myslím, že to čestné prehlásenie nebude treba.

katie233
6. feb 2012

Ahojte 🙂. Prosím vás o radu: ako máme postupovať pri vypracovaní daňového priznania, keď brat bol do 30.06.2011 zamestnaný v istej spoločnosti (zamestnanec), júl - september 2011 bol nezamestnaný a od októbra pracuje ako kuriér pre tú istú spoločnosť, ale pod iným depom a šéfom a hlavne na živnosť (živnostník). Ešte je tu problém, že nemá ešte pracovnú zmluvu :(. Ďakujem ;)

jankah77
6. feb 2012

Ahojte, potrebujem poradit, lebo uz mam v tom gulas....
Ide o manzelovo danove priznanie a DDP. Zmluvu mal podpisanu 1.12.2000, ale nie kazdy rok si uplatnoval ulavu (lajdak, ani nevie ci hej, az po nasej svadbe v r 2005 zacal uplatnovat urcite). Zmluvu zrusil 18.6.2010 (potrebovali sme peniazky). Potom znovu uzatvoril dalsiu 1.11.2010. (z nej si tiez uplatnil ulavu). Co sa tyka dodanenia DDP kvoli zruseniu, nechali sme to az na tento rok. Takze musime urobit sami DP. Len teraz neviem, ako urobit, ci vobec mame povinnost, alebo nie, lebo od 1.1.2011 sa zmenil zakon ohladom DDP.
Za vsetky rady vopred dakujem

euphoria
6. feb 2012

@jankah77
tak prave toto riesim aj ja, tiez musime tento rok dodanit manzelove zivotne poistky, napriek zmene zakona sa to podla usmernenia danoveho riaditelstva musi, kuk link

http://www.drsr.sk/drsr/slovak/uvitanie/aktuali...

musite si pozriet vsetky roky predtym, bez toho to nepojde, v akej vyske si ich uplatnil,zratat tie sumy a doplnit do prijmov v danoveho priznania..

angua27
autor
6. feb 2012

@katie233, ak brat pracuje ako živnostník, pracovnú zmluvu ani mať nebude. vzťah medzi ním a jeho "zamestnávateľom" sa upravuje podľa obchodného zákonníka.
postup pri daňovom priznaní, potrebuje potvrdenie o zdaniteľných príjmoch za január až jún. za obdobie, kedy bol nezamestnaný by bolo fajn priložiť k daňovému potvrdenie z úradu práce o zaradení a vyradení z evidencie. a za október až december berie do úvahy svoje príjmy zo živnosti. bude musieť vypĺňať tlačivo Daňové priznanie pre fyzické osoby Typ B, keďže má príjmy z podnikania. ak sa v tom vôbec nevyzná, radím osloviť účtovníka, ekonóma vo vašom okolí.

@jankah77, zmena zákona sa týka zrušenie DDP až od 1.1.2011, ak zrušil pred týmto termínom, musí, to čo si uplatnil ako zníženie dane za všetky roky späťne dodaniť.

jankah77
6. feb 2012

@euphoria dakujem...len kde zistit ktore roky si uplatnil? moze nam poskytnut zamestnavatel (stale robi u toho isteho) nejaky vypis, alebo tlacivo Rocne zuctovanie (doma mam len za posledne 3 roky)

angua27
autor
6. feb 2012

@jankah77, ak pracuje celý čas u jedného zamestnávateľa, je tam šanca, že by mu mohli povedať, za ktoré roky si uplatnil tú DDS. ak by nechceli poskytnúť tieto info, môžete sa obrátiť na manželov daňový úrad. za poplatok vám spravia výpisi z ročných zúčtovaní.

jankah77
6. feb 2012

@euphoria este som si pozerala tie tlaciva, teraz musi vlastne vyplnit to B? Som z toho tlaciva magor, A-cko som uz vyplnala raz ja, to nebolo take strasne. Kde v tom Bcku to vlastne mam zapisat? alebo to pripocitat ku zakladu dane? Alebo ako?

angua27
autor
6. feb 2012

@jankah77, vypĺňaš daňové Typu A, sumu zvyšujúcu základ dane (teda to čo si manžel predtým uplatnil) uvedieš na riadku 35 a v oddieli IX. uvedieš o čo sa jedná.

kp79
6. feb 2012

Ahojte, potrebovala by som aj ja poraditť som zamestnaná na HPP a platila som si celý minulý rok DNP. Chcela by som si uplatniť z DNP nezdaniteľnú čiastku. Zamestnávateľ mi to neurobí, že si to mám podať sama. Chcela by som len vedieť, ze aké tlačivo na to treba použiť? Ďakujem vopred za nejakú odpoveď🙂