icon

Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

zalka
7. feb 2014

@zuzu122 hrubá mzda - odvody = čiastočný základ dane - NCZD 3735,94 eur = základ dane*19% = da´ň ... a bud preplatok nedoplatok ...
a MD nie je zdaniteľným príjmom ty ho vo svojom DP neuvádzaš.

zuzu122
7. feb 2014

@zalka Dakujem velmi pekne, podla mna by ti mal konik za to co tu pre nas robis platit. pomohla si mi🙂))

zalka
7. feb 2014

@zuzu122 rado sa stalo 🙂

tiumen
7. feb 2014

žienky, keď sme sa s drahým brali v auguste, ja som bola do augusta študent a od septembra do 19.12. nezamestnaná a od 19.12.som na rodičovskej môže si o mňa manžel znížiť DP ?

zalka
7. feb 2014

@tiumen áno môže za 4 mesiace ... od septembra do konca roka

lenja01
7. feb 2014

@evita68 cize tie preddavky, co som platila v roku 2013, rata sa tam aj ten, co som platila v januari 2014 za december 2013? A ten nedoplatok poistneho, kt. som platila v roku 2013 za rok 2012 tam nemam odratavat? Dakujem

sonah
7. feb 2014

ahojte ja sa chcem spytať ked si budem robiť DOBROVOLNE danove priznanie,nakolko som na materskej a za minuly rok som odrobila iba dva mesiace a nepresiahla som sumu 1867,67 eura,tak do tych papierov dam tu hlavnu sumu 1867,67 eura? do ktoreho očíslovaneho riadku sa to vypisuje ,robila som si danove aj minuly rok ale ako zamestnanec a neviem či postup je rovnaky?? dakujem za radu....

sonah
7. feb 2014

@zalka materska a podpora sa rataju do prijmov? ved na stranke https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/dane/d... ,som si prečítala že nepodliehaju dani z príjmov,tak teraz som z toho somar ☹

evita68
7. feb 2014

@lenja01 písala som ti, že tie odvody, ktoré si platila v roku 2013.. čiže všetky PLATENÉ v roku 2013 🙂

evita68
7. feb 2014

@sonah dobrovolné DP je aké? 🙂
tvoj príjem je to, čo máš v potvrdení zo zamestnania...

lenja01
7. feb 2014

@evita68 dakujem, nebola som si ista

sonah
7. feb 2014

@evita68 to je take že ked som nepresiahla 1867 eura možem si podať to danove aj ked neni to moja povinnosť ale dan mi vratia našla som to na stranke finančnasprava.sk konkratne tento odsek :
Dobrovoľné podanie daňového priznania za účelom vrátenia daňového preplatku

Ak daňovník bol na materskej resp. rodičovskej dovolenke iba časť roka a časť roka poberal príjem zo závislej činnosti (t.j. zo zamestnania) na území Slovenskej republiky, z ktorého mu zamestnávateľ zrážal preddavky na daň, môže dobrovoľne podať daňové priznanie aj v prípade, že jeho celkový zdaniteľný príjem v roku 2013 nepresiahol sumu 1 867,97 €. V tomto prípade mu vznikne nárok na vrátenie zrazených preddavkov na daň. Daňový úrad mu vráti daňový preplatok na základe žiadosti o vrátenie daňového preplatku, ktorá je súčasťou daňového priznania.

Daňový preplatok sa vráti iba v prípade, že je väčší ako 3 €. Ak tento daňový preplatok je menší ako 3 €, nevzniká nárok na jeho vrátenie.

Informácie o vyplňovaní daňového priznania sa nachádzajú v časti Občania–Daň z príjmov–Daňové priznanie Informácie o spôsobe platenia dane sa nachádzajú v časti Občania–Daň z príjmov–Zaplatenie dane. Vzor vyplneného daňového priznania typu A a B sa nachádza v časti Občania–Daň z príjmov–Daňové priznanie

evita68
7. feb 2014

@sonah ja viem, kedy sa musí podať 🙂 ale je rozdiel medzi dobrovolným daňovým priznaním a dobrovolným podaním daňového priznania 🙂 vieš, my účtovníčky to vidíme trochu inak 🙂

sonah
7. feb 2014

@evita68 jááááj tak oki 🙂 len na tom tlačive čo si stiahnem z netu tak neni tam taka kolkonka čo by som zakrížikovala ako že je to dobrovolne,ako to mamvyznačiť na tom tlačive ?

evita68
7. feb 2014

@sonah nič také nikde nevyznačuješ.. je to normálne DP

sonah
7. feb 2014

dobre a do ktoreho riadku sa zadava ta suma 1867 eura? je tam ešte nejaky rozdiel vo vypisovani a ratani ako keby som si to vypisovala ako zamestnanec? ja som si to minuly rok podavala sama to danove aj ratala sama ako zamestnanec len teraz neviem aky je tam rozdiel ked som na materskej ,chapeš ma čo sa pytam? 😵

evita68
7. feb 2014

@sonah ale veď tá suma 1867,97 sa nikde nepíše !! som ti písala, že vlastne opíšeš tvoj príjem z potvrdenia o príjme zo zamestnania... nie je v tom žiadny rozdiel, stále priznávaš príjmy zo zamestnania, teda za tie dva odrobené mesiace..
DP podávaš preto, že ti bola stiahnutá daň predpokladám ..

sonah
7. feb 2014

@evita68 ano bola mi stiahnuta daň

sonah
7. feb 2014

@evita68 a danovy bonus na dieťa si uplatnujem ja alebo to spravia manželovi ?

evita68
7. feb 2014

@sonah musela by si zarobiť najmenej 2026 eur

sonah
7. feb 2014

aha takže to si uplatní manžel

sonah
7. feb 2014

@evita68 a ešte mam otazku:a ked som minuly rok zarobila za 2 mesiace (uhrn vyúplatených prijmov) 870,72 eur a potom som 2 mesiace poberala podporu a od 1.7.matersku mam šancu aby nam dačo vrátili ked si manžel na mna bude uplatnovať tu ulavu na manželku ?? rata sa do prijmovmaterska a podpora alebo nie,lebo na stranke o daniach som našla že niea iní vravia že ano tak ako to je ??

evita68
7. feb 2014

@sonah áno, aj materská, aj podpora, aj príjem zo zamestnania

sonah
7. feb 2014

@evita68 ved na stranke https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/dane/d... ,som si prečítala že nepodliehaju dani z príjmov,tak teraz som z toho somar ☹ či to platí prekoho ?

evita68
7. feb 2014

@sonah ježíííš, nepodliehajú zdaneniu, ked si ty podávaš DP.. ale pri posudzovaní nčzd na manželku sa rátajú do tvojich príjmov

sonah
7. feb 2014

@evita68 jáááááááááj no dobreeee už som v obraze 😀 ozaja teraz ma napadlo ked mi zamestnavatel poslal to potvrdenie vyznačuje sa tam na nom niekde že som bola aj PN? možno sa pytam totslnu kravinu,len že kolko mi vrátia z tej sumy 870,72 vedela by si mi povedať?

sonah
7. feb 2014

@evita68 prosím ťa ten prijem zo zamestnania jevlastne uhrn vyplatenych a zučtovanych prijmov ??pytam sa lebo si chcem zratať kolko mi víde ta suma ked prirátam matersku a podporu

evita68
7. feb 2014

@sonah veď to máš na tom potvrdení, koľko ti stiahli daní..
na tom potvrdení by malo byť aj koľko ti vyplatili náhrady príjmu pri PN a to sa tiež zarátava do príjmu pri nčzd na manžela

evita68
7. feb 2014

@sonah áno, pri nčzd na manžela zoberieš úhrn príjmov

sonah
7. feb 2014

@evita68 ako presne je to pn definovane,prosím ťa lebo ja to tam nevidim ....