Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
žienky, keď sme sa s drahým brali v auguste, ja som bola do augusta študent a od septembra do 19.12. nezamestnaná a od 19.12.som na rodičovskej môže si o mňa manžel znížiť DP ?
ahojte ja sa chcem spytať ked si budem robiť DOBROVOLNE danove priznanie,nakolko som na materskej a za minuly rok som odrobila iba dva mesiace a nepresiahla som sumu 1867,67 eura,tak do tych papierov dam tu hlavnu sumu 1867,67 eura? do ktoreho očíslovaneho riadku sa to vypisuje ,robila som si danove aj minuly rok ale ako zamestnanec a neviem či postup je rovnaky?? dakujem za radu....
@zalka materska a podpora sa rataju do prijmov? ved na stranke https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/dane/d... ,som si prečítala že nepodliehaju dani z príjmov,tak teraz som z toho somar ☹
@evita68 to je take že ked som nepresiahla 1867 eura možem si podať to danove aj ked neni to moja povinnosť ale dan mi vratia našla som to na stranke finančnasprava.sk konkratne tento odsek :
Dobrovoľné podanie daňového priznania za účelom vrátenia daňového preplatku
Ak daňovník bol na materskej resp. rodičovskej dovolenke iba časť roka a časť roka poberal príjem zo závislej činnosti (t.j. zo zamestnania) na území Slovenskej republiky, z ktorého mu zamestnávateľ zrážal preddavky na daň, môže dobrovoľne podať daňové priznanie aj v prípade, že jeho celkový zdaniteľný príjem v roku 2013 nepresiahol sumu 1 867,97 €. V tomto prípade mu vznikne nárok na vrátenie zrazených preddavkov na daň. Daňový úrad mu vráti daňový preplatok na základe žiadosti o vrátenie daňového preplatku, ktorá je súčasťou daňového priznania.
Daňový preplatok sa vráti iba v prípade, že je väčší ako 3 €. Ak tento daňový preplatok je menší ako 3 €, nevzniká nárok na jeho vrátenie.
Informácie o vyplňovaní daňového priznania sa nachádzajú v časti Občania–Daň z príjmov–Daňové priznanie Informácie o spôsobe platenia dane sa nachádzajú v časti Občania–Daň z príjmov–Zaplatenie dane. Vzor vyplneného daňového priznania typu A a B sa nachádza v časti Občania–Daň z príjmov–Daňové priznanie
dobre a do ktoreho riadku sa zadava ta suma 1867 eura? je tam ešte nejaky rozdiel vo vypisovani a ratani ako keby som si to vypisovala ako zamestnanec? ja som si to minuly rok podavala sama to danove aj ratala sama ako zamestnanec len teraz neviem aky je tam rozdiel ked som na materskej ,chapeš ma čo sa pytam? 😵
@sonah ale veď tá suma 1867,97 sa nikde nepíše !! som ti písala, že vlastne opíšeš tvoj príjem z potvrdenia o príjme zo zamestnania... nie je v tom žiadny rozdiel, stále priznávaš príjmy zo zamestnania, teda za tie dva odrobené mesiace..
DP podávaš preto, že ti bola stiahnutá daň predpokladám ..
aha takže to si uplatní manžel
@evita68 a ešte mam otazku:a ked som minuly rok zarobila za 2 mesiace (uhrn vyúplatených prijmov) 870,72 eur a potom som 2 mesiace poberala podporu a od 1.7.matersku mam šancu aby nam dačo vrátili ked si manžel na mna bude uplatnovať tu ulavu na manželku ?? rata sa do prijmovmaterska a podpora alebo nie,lebo na stranke o daniach som našla že niea iní vravia že ano tak ako to je ??
@evita68 ved na stranke https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/dane/d... ,som si prečítala že nepodliehaju dani z príjmov,tak teraz som z toho somar ☹ či to platí prekoho ?

@zuzu122 hrubá mzda - odvody = čiastočný základ dane - NCZD 3735,94 eur = základ dane*19% = da´ň ... a bud preplatok nedoplatok ...
a MD nie je zdaniteľným príjmom ty ho vo svojom DP neuvádzaš.