Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@liebling98 no možno baba s tým skúsenosť nemá, poviem pravdu máloktorý mzdár toto poradí... lebo sami nevedia... ani účtovníci dlhoročný... aspon ja som sa s tým stretla tak ...
a pri RZD naozaj by nárok nemala, ten má len ak podá to DP ...
@olifcek no tak potom niektorý nie sú ochotný huby otvoriť a poradiť ...
ale naozaj som stretla takých čo o tom nevedeli, a koľký mzdári netušia, že PP končí po šichte ... vidím to tu, ked babenky po RD chcú skončiť TPP a mať max. podpory... a koľký mzdári dokonca v štátnej správe nie sú schopný vyrátať správne nárok na dovolenku ak je baba na MD, RD, ... a doslova sa baby musia biť o tieto svoje nároky ...
takže asi poznáš len schopných ľudí, lebo ja som stretla aj neschopných ... a hlavne neochotných ...
posledný príklad za všetky prachy .. volal mi dnes bývalí kolega, mzdárka mu zabudla uplatňovať DB na deti, samozrejme ohradil sa, tak šéf jej kázal doplatiť DB za 4 mesiace, ale teraz jej nesedí kasa, tak rozmýšla ako von zo šlamastiky... ja by som vysvetlila, že sa to doplatí potom a vybavené ... aj chlap by bol spokojný i ona by mala menej roboty, šak chybička se vloudi .... ona nie, ona doplácala na čo nárok nemala a teraz je sprepáčením v sr.čkách a nevie ako von z toho ... a ja aby som vysvetlovala bývalému kolegovi, ako to najlepšie urobiť .. aby on škodný nebol a zase aby baba nemusela tie prachy do kasy zo svojho dať ...
Dobry den. Prosim nejaku osobku, ktora sa vie orientovat v daniach o radu. Je nutne v tejto situacii podavat danove priznanie? V roku 2014 manzel prenajal dom na ubytovanie stavebnej firme, ktora mu za to zaplatila 3180 eur. Za rok 2014 boli aj nejake vydavky. Dom je vo vlastnictve 5 osob - manzel, jeho 3 surodenci (jeden z bratov dosiahol plnoletost v maji 2014) a mama. Na danovom urade je zaregistrovany len manzel. Na fakturach a prijmovych listkoch je vedeny tiez len manzel. Je mozne rozdelit uvedeny prijem na 5 casti a tym padom nepodat danove priznanie?
@zalka @evitka68
ahojte dievcata, rada by som opat poprosila o radu. Som na RD, od septembra pracujem na pol. uvazok. Manzel si na mna v praci uplatnuje NP, v terajsom zamestani mi robia danove( uctovnicka vravela nieco o odpocitatelnej polozke na zdravot. poisteni?, ked som nezarobila vela.... ? ). Chcela som sa spytat, ked som minuly rok bola dva krat vo volebnej komisii, zevraj by mi mali vracat tiez nieco???? Ja som uz aj predtym bola v komisii a nikdy nic, ale zase ani som nikoho neziadala?Ako to je? Treba poziadat a koho? Neprihorsi mi to na tej odpocitatelnej polozke u mng? Dakujem vopred za radu.
PS.: radsej by som isla studovat nuklearnu fyziku ako uctovnictvo.Tieto veci neviem ani len do slovenciny prelozit, nieto este pochopit. Dakujem za Vase vzdelanie a sikovnost. Len Vas uz vzdy budem posluchat a nenecham sa ujst najvyssiu podporu a namiesto toho dostavat par supiek a potom nic. ☹
@zalka no hlavne mu to mali dat teray, v rocnom zuctovai :D
ale ano, mas recht... mzdarov, ktorych poznam, su skutocne velmi ochotni 🙂 ale v statnej sfere... tam toho vela nevedia... preco? nemusia... lebo kazdu cast robi ina osoba... tak naco sa vzdelavat? 🙂 ale nechcem hadzat vsetkych do jedneho vreca, to zas nie 🙂
@olifcek no len taký ma vedia vytočiť do nepríčetna, a štátna správa no je známa tým, že tam nič nevedia.
Príklad za všetky ... písal sa rok 2014, podávalo sa DP za rok 2013... na stránke fin. správy bol pekný článok o tom ako rozdeliť príjmy z prenájmu na dôchodcu, aby nepodával DP a neplatil dane. Povedala som o tom známej účtovníčke, lebo som poznala jeden jej prípad, kde by sa toto dalo využiť. Ona si síce prečítala článok na stránke fin. správy, ale utekala za správcom dane ( kamarát) , že či sa to tak dá urobiť. On prekvapený, vyvolával kade tade, kým zistil že sa to tak dá. A pritom to zverejnil jeho zamestnávateľ na svojej stránke. Fakt toto ma úplne presvedčilo, že množstvo ludí ( či ich poznám, nepoznám, mám rada alebo nemám ) v štátnej správe nie je schopné si niečo naštudovať a v čas poradiť.
@evatko tým, že si bola v komisii a nerobila si, tak sa ti daň vráti, potvrdenia daj mzdárke aby ich použila k urobeniu RZD.
A odpočitateľná položka na ZP sa týka toho roku, tj. ak požiadaš o túto položku, tak odvody do ZP ty aj zamestnávateľ za teba bude platiť nižšie alebo až nulové. Požiadala by som o túto odpočitateľnú položku v práci.
A mng. si môže uplatniť tvoju NCZD ale zníženú o príjmy ... príjem mzda + odmena za volby , a tiež si to môže uplatniť len za tie mesiace pomerne za ktoré si bola k prvému v mesiaci na RD. Takže ak si začala pracovať napr. 5.12. tak si môže uplatniť za 12 mesiacov ...
ak si začala pracovať 1.12. tak si môže uplatniť za 11 mesiacov ak si k 1.12. nebola už na RD, ak si bola tak si môže uplatniť za 12 mesiacov.
@zalka
Tu nezdanitelnu cast na mna chapem, to sme dolozili papiere zo socialky a moj prijem z prace. Aj tie mesiace chapem. A manzel vravel, ze uctovnicka mu povedala, ze tam ma aj papiere moje z tych volieb z komisie. ( robi na urade, cize uctovnicka si ich pripravila a dolozila. Len nechapem, ze teraz ju mam poziadat, aby mi cisto z tych prijmov za komisiu urobila danove???? To si vsetci , co boli minule v komusii podavali danove, ci robili danove sami? Pochybujem, ved tam je aj kopa dochodcov. Ako je mozne, ze o tom vsetci vedeli. Ze im vracali za kazde sedenie 7 Eur. Co je pre mna vyhodnejsie? Poziadat, ci nie? A to mam poziadat moju mzdarku v terajsej praci? A tie papiere o prijme z komisie si mam pytat na urade?som z toho jelen...
A teda tu odpocitatelnu na ZP nechapem. Akeho roku sa to tyka? Robim od 1.9. 2014. Pytala som sa, ci mi sparvi danove. Ona, ze ci mam aj nejaky iny prijem. Ja ze nie, ze len rodicak a to sa za prijem do DP nepocita. Tak vravela, ze ok, ze ked som nezarobila 308 Eur ( ???????) - zarabam v cistom 230 E (plus v decembri odmeny 60 ) tak mi vyjde odpocitatelna polozka na ZP... ci co? Je to tak? Ja ale neviem, ci som o nieco take pri nastupe do prace ziadala?
@evatko tak ešte raz ... tvoj príjem ... odmena za volby + plat v zamestnaní v roku 2014 nedosiahol 3803,33 eur v hrubom, preto ak dáš svojej mzdárke v práci potvrdenie o príjme za voľby tak ti urobí RZD ... a stiahnutú daň ti vrátia ...
aj dôchodcovia ak boli len na volbách a podajú DP tak dane im vrátia
Tvoj mng. si môže odrátať tvoju NCZD Zníženú o príjem v práci ( hrubá mzda ) a zníženú o odmenu vo voľbách ... takže tvoj mng. musí na úrade povedať ešte tvoj príjem ( hrubú mzdu a odvody do ZP a SP ) aby mu mohli správne uplatniť tvoju NCZD. To je jedna vec.
Tvoje DP je druhá vec ... ty daj mzdárke tie potvrdenia o volbách ... aby ti urobila RZD a vrátili ti dane za volby
a Tretia vec je odpočitateľná položka na odvody do zdravotnej poisťovne ... to je novinka platí to od 1.1.15 tak o to v práci požiadaj ak máš príjem menší ako 570eur v hrubom tak máš nárok na túto odpočitateľnú položku do ZP
Prosim Ta, toto som nasla na webe VSZP.
Tí zamestnanci, ktorí k 01.01.2015 už majú uzatvorený pracovný pomer, štátnozamestnanecký pomer, služobný pomer alebo obdobný pomer a majú nárok na OP pri výpočte preddavkov na poistné, sú povinní tento nárok oznámiť zamestnávateľovi prvýkrát do 25.1.2015
@zalka
@liebling98 svokra ma nárok na vrátenie dane
Ahojte,poradi mi niekto, ja som pracovala cely rok na dohodu, man si podat danove?
čisté mzdy môžeš vyplatiť z kasy
ahojte baby, ja som z dani uplny matej absolutne sa tomu nerozumiem. viete mi niekto poradit co mam spravit? ci mam podat danove alebo co?
cely rok 2014 som poberala rodicovsky prispevok dali mi aj papier na socialke. dalej v lete mesiac aj nieco som pracovala na dohodu dostala som len par eur aj odtial mi poslali papier potvrdenie o zdanitelnych prijmoch. potom este od konca novembra som zacala pracovat na dohodu tiez som dostala par eur lebo som bola v praci kazdu sobotu len cca 5 hodin odtial zatial papier nemam no mozem si vypytat.
dajme tomu ze mam uz vsetky 3 papiere teda potvrdenie zo socialky a poberani rodicaku a 2 papiere co som pracovala na doodu. co teraz? mam podat nejake danove? viem akurat len ze pri starsej dcerke zobral manzel papier zo socialky do prace a vratili mu pekne dane. poradite niekto? lebo fakt neviem co s tymi papiermi robit🙂 vdaka
@evita68 dakujem za info. a musim mu dat vsetky 3? cize zo socialky aj z tych 2 dohod?
no mne strhli dane ale bolo to asi len par ecek kedze velke vyplaty som nedostala tak sa mi to asi neoplati podavat. ja osobne to neviem podat a keby som si mala niekoho zaplatit tak sa mi to neoplati. teda emusim to dufam podavat, ci?

@evita68 Áno ďakujem. To som sa ja sekla.
Minulý rok jej vrátili 100€, tešila sa ako dieťa na Vianoce. A tiež jej tá baba vravela, že nemá na nič nárok.
Vďaka kočky, ste poklady @evita68 @zalka