Daňové priznanie a veci okolo neho
Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉
@petraas aj pár € je peniaz, vždy lepšie ako drôtom do oka. Daňové priznanie typu A je jednoduché, to zvládneš. Zbehni na daňový úrad pre tlačivo, preštuduj si ho. Neviem, ako je to inde, ale v BA pri podávaní daňového priznania sú tie pracovníčky ochotné pomôcť pri vypĺňaní. Len tam nechoď posledný marcový týždeň, vtedy je tam nátresk. Z tých potvrdení si sprav kópie, lebo ich bude potrebovať manžel, aby si mohol na Teba uplatniť nezdaniteľnú čiastku na manželku a aj Ty do svojho daňového priznania.
Dobrý deň!
Ak mám trvalý pobyt na území SR a poberám počas celého roka 2014 príjem zo závislej činnosti na území ČR mám povinnosť podať DP na Slovensku. Mojou otázkou je: Prečo MUSÍM podať DP a aký to má význam pre mňa (Ide o daňový preplatok resp. nedoplatok???). Čo sa stane ak DP vôbec nepodám. ďakujem
Ak máš trvalý pobyt na Slovensku si daňovník s nebomedz.daňovou povinnosťou a DP treba podať! V podstate pri výpočte dane sa môže použiť metóda vyňatia (§45 Zákona o dani z príjmov) a nezaplatíš na Slovensku ani euro, ale povinnosť si splníš! Taktiež ak máš viac ako 90% príjmov v ČR a máš deti nezabudni, že máš nárok na daňový bonus ako v ČR, ale aj na Slovensku si môžeš uplatniť -to je obrovská výhoda! Jediná podmienka je, že ten český si budeš musieť tu na Slovensku zdaniť, ale myslím, že aj tak nevýjde žiadna daň podľa toho ako som minulý rok vyplňala tlačivo 🙂
@zalka ja som jej na kusok papiera prepisala to, co si mi pisala par str. dozadu. Tri ! x si to precitala a potom, ze :" mozem si to prefotit?" Lebo, ze volala na danove a ze jej potvrdili jej verziu a ze RZD si musim spravit sama .... Tak som zas argumentovala ja, ze som volala manzelovi( naozaj som volala), nech vyzisti( po 2x) ako to je a jeho uctovnick opat potvrdila moju ( Tvoju 😉 ) verziu. Totalna kovbojka. Napokon povedla , ze to skusi, ze uvidi, co jej system vyhodi... Ze aby som nemala nedoplatok a este aj pokutu( ja sa tesim na par eur preplatku a ona na mna toto)
ahojte tak idem sa k vam informovat ci si moze mm dat napisat ulavu na dani ked som bola cely rok na RD jeho cisty prijem je okolo500€ viete mi napisat kolko by nam mali vratit? ci to sa takto neda? dakujem vam za kazdu odpoved 🙂
baby prosim vas, aj ja mam na vas otazku, niekto povedal priatelovi ze si musi podat aj danove priznanie za nehnutelnost ktoru nadobudol pocas roku, ako to je ano ci nie? a kde to treba a ako vybavit? a druha otazka, som na rodicovskej dovolenke, a od juna pracujem na dohodu - mesacne tak do 100€, mam si aj ja podat danove? vratia mi nieco? co vsetko k tomu potrebujem a kde to dostanem??? :-O
@lucinka37 tvoj priateľ musí podať daňové priznanie, keď nadobudol nehnuteľnosť, avšak to sa MUSÍ podať do 31.01., takže to už zmeškal...a ty NEMÁŠ POVINNOSŤ podať daňové priznanie, môžeš to urobiť dobrovoľne, ak ti bola nejaká daň z príjmu zrazená...zamestnávateľ ti vystavil úhrn preddavkov na daň?
@zalka @evita68
Dievcata, dakujem za rady a usmernenia. Mam uz poslednu otazku. Dala som vypoved v praci, kde som pracovala pred nastupom na retazovu rodicovsku. Plynie mi vypovedna lehota, zamestnavatel mi poslal papier, ze s vypovedou suhlasi a ze si mam do skoncenia VL vycerpat dovolenku. Ked som prisla s vypovedou do firmy, uctovnicka mi hned vravela, ze sef dovolenku nepreplaca. Tie dve uctovnicky mi radili, ze si mam nenapadne zistit, kolko dni dovolenky mi zostalo. Potom napr. keby mi zostalo 7 dni dovolenky ist do firmy 8 pracovnych dni pred skoncenim lehoty a vypisat si dovolenkovy listok a v podstate, to by mi mal preplatit... mam to tak spravit?
dobry den dievcata. i ja vas idem poprosit o radu. moze si manzel uplatnit ulavu na dani, ak som cely rok 2014 poberala rodicovsky prispevok a od januara do juna 2014 kompenzacny prispevok na opatrovanie dietata v celkovej sume 1400eur? dakujem vopred za radu
ahojte dievčatá, prosím o radu ak ste tu účtovníčky... v r. 2014 som 2 mesiace brigádne pracovala cez agentúru. na výplatnej páske hore mám vyrátanú daň, no dolu na páske mám daň 0... je potrebné aj v tomto prípade podávať daňové priznanie?
ďakujem...
@evita68 zabudla som dodať, že som ešte na rodičovskej dovolenke...na výplatnej páske /ak to tak možno nazvať/ sú vypísané odvody do zdravotnej poisťovne a dôchodkové poistene /to mi aj strhli/ ale vyslovene preddavok dane tam nemám, mám tam len mesačná daň, ktorá je v prvom stlpci vyčíslená určitou sumou, no v druhom je 0.
@evita68 ale vedľa týchto všetkých údajov je ešte jeden stlpček a tam mám vyčíslenú sumu len zdravotné a dôchodkové, inde mám nuly...
asi takto:
všeobecná ZP 322,40 12
dôchodkové poistné 322,40 22
poistné v nezam. 0,0 0
nezdan. časť na daňov. - 316,94 0
mesačná daň - 29,99 0
čistý príjem ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Baby, ktoré tomu rozumiete trochu viac. Za minulý rok som pracovala od januára do konca októbra, pričom od septembra som bola PN. Na potvrdení od zamestnávateľa mám napísané aj náhrada príjmu 286 eur. Zarátava sa aj PNka do daňového? Ak áno, do ktorého riadku to mám napísať, lebo to fakt nevidím nikde...

@evita68 a tie doklady mam dat manzelovi vsetky 3?
jeden doklad o prijme uz ma. tam to niekde vycitam ci sa mi to oplati?