icon

Daňové priznanie počas materskej

mandy29
4. jan 2012

Som na materskej od 27.marca. Bude mi treba papiere na danové priznanie ktoré podávam v práci.Môže si na mna manžel uplatniť danový bonus? aká je čiastka aby sa to oplatilo? Zvykne byť preplatok na dani ked je žena ma materskej?

alenkalienka
Odpoveď bola odstránená
deni73
7. mar 2013

Ahojte, ja som pracovala do 9.4.2012, potom som poberala materské do 1.12.2012 a v decembri už len rodičovské. Príjem zo zamestnania - 1472 €, preddavok 50 €. Okrem toho som mala príjem ako externá pracovníčka poisťovne vo výške 331 €. Musím podať DP? Ak áno. kde uvediem tie príjmy z provízie? ďakujem.

evita68
7. mar 2013

@deni73 nemusíš podať DP pre nízky príjem

kitty88
20. mar 2013

@evita68 ahoj, pozeram, ze sa vyznas v DP 😉 potrebovala by som poradit, v r. 2012 som bola zamestnana, od 29.7. na MD, vyplnam danove priznanie, len neviem, kde mam uviest sumu materskej - ktory riadok? prijmy zo zamestnania a vsetko okolo toho mi nerobi problem, podla potvrdenia od zamestnavatela sa mi to vyplnalo lahko 😉 len tu sumu vyplatenej materskej neviem kam uviest... dakujem 😉

kathy7337
20. mar 2013

@deni73
@evita68 deni sice nema povinnost podat DP,ale ak poda,vratia jej ten preddavok 50,- a to sa oplati

kathy7337
20. mar 2013

@kitty88 materska sa nikam nepise. Je to zdaneny prijem, socialna davka

evita68
20. mar 2013

@kitty88 materské sa v DP nepíše nikde

evita68
20. mar 2013

@deni73
@kathy7337 jasné, ten preddavok som zrejme prehliadla.. sorry

kitty88
20. mar 2013

@kathy7337
@evita68 dakujem 🙂

lelika
8. máj 2013

Dievčatá, viete mi poradiť?! Od januára 2012 som bola PN a na konci marca som nastúpila na MD. Daňové priznanie mi robila účtovníčka v zamestnaní . Vzniká aj v tomto prípade nejaký preplatok ?! 🙂 Lebo zatiaľ mi nič neprišlo... Ďakujem

jaduska
8. máj 2013

@lelika no ak si neplatila žiadne dane (čo z PN a materskej určite nie), tak ti nemá z čoho vzniknúť preplatok. Jedine, ak si mala pred PN-kou nejakú mzdu, či si bola na PN od 1.1.?

lelika
8. máj 2013

Nie, myslím, že to bolo až od konca januára, možno začiatok februára ...

lelika
8. máj 2013

@jaduska Nie, myslím, že to bolo až od konca januára, možno začiatok februára ...

jaduska
8. máj 2013

@lelika takže za január si dostala normálnu mzdu? nemáš výplatnú pásku? pozri, či ti bola zrazená nejaká daň z príjmu. Ak áno, tak by ti vznikol nárok na vrátenie dane.

petramarcelkova
10. sep 2013

ahojte žienky.Prosím neviete mi niekto poradiť ako to je ak žijem s priateľom no niesme zobratý a ja dostávam rodičovský príspevok mám požiadať o vrátenie daní?

evita68
10. sep 2013

@petramarcelkova Vrátenie komu? tebe? mala si okrem RP aj prjem zo zamestnania, alebo z podnikania?

Ak myslíš, či si na teba môže priateľ uplatniť nezdan. časť, tak nemôže, môžu si len manželia..

majusqa77
10. sep 2013

@petramarcelkova nie. ty si dan ziadnu predpokladam nezaplatila. a priatel si na teba nemoze

llienkal
30. dec 2013

ahojte mile damy.potrebovala by som pomoc-nemate niektora v rakusku niekoho kto vyplnuje papiere na dane,a vyzna sa v tychto veciach.no najlepsie niekoho profesionalneho .ak mate na neho kontakt poslite my ho dakujem 🙂

dominga1
11. jan 2014

@sympa1 ahoj, chcem sa spytat v manzelovej firme sa menil majitel. Predchadzajuci bol zadlzeny velmi a teraz ich ma druhy. Len sa nieco sepoce , ze firma mozno aj skrachuje firma. Aj vtedy mi vyplatia danove priznanie, ked som na materskej ?

sympa1
11. jan 2014

@dominga1 ano danove si treba podat, teda manzel si bude uplatnovat na teba..vyplaca to štat takze by nemal byt problem

janicka11
13. jan 2014

ahojte Prosim vedeli by ste mi poradit a pomoct?????nechapem tomu.od januara 2013 doaprila som bola na rodicovskej dovolenke z prvou dcerkou/ale kedze na druhu matersku som nastupila az 9.5 tak som si cerpala z prace( som zamestana nadobu neurcitu) dovolenku teda bolo to asi dva tyzdne.od toho 9. maja som uz na materskej az doteraz.Ako to bude orosim s danami?? Manzel normalne pracue stale je zamestnany a
aj pobera bonus na deti a tak chcem vediet ci si bude uplatnovat namna bonus/ci sa to oplati ci nam nieco vratia alebo ani nie??? alebo mal to niekto tak jak my?? ked je zena na rodicaku cely rok vratia peknu sumu ale takto nevim...

epelino
13. jan 2014

Ahojte, mozem sa spytat aj ja, ak mi niekto vie poradit? v roku 2013 som bola cely rok na RD, ale od oktobra som mala prijem aj na dohodu. mala som tam velmi nizky prijem, ale predsa nejaky.. moze sa mi nejaka dan vratit? mam si podavat danove priznanie ? dakujem velmi pekne.

evita68
13. jan 2014

@epelino ak ti bola daň strhnutá, tak áno..

epelino
13. jan 2014

@evita68 dakujem a musim podavat danove priznanie?

fezan
14. jan 2014

Ahojte, idem si sem po radu: 14.2.2013 som nastúpila na MD, počas MD mi skončil pracovný pomer na dobu určitú, od 9.10. som na RD, nemám žiaden iný príjem, mám si daňové priznanie robiť sama? Potvrdenie o príjme mi zamestnávateľ poslal s výpoveďou ☹ Bude aj mm potrebovať nejaké potvrdenia o tom, že som na RD ? A bude si môcť uplatniť na mňa bonus - či čo to je.

adina75
15. jan 2014

Prosím vás aj ja o radu,ako je to z daňovom ked som sama.Materskú som poberala do polovice febrara a ešte čerpala pár dní dovolenky.Bonus na deti som poberala predtým iba ja.Mam si ísť podať aj ja DP?

evita68
16. jan 2014

@fezan pozri na tom potvrdení o príjme výšku príjmu a či ti bola strhnutá daň.. ak bola, môžeš požiadať bývalého zamestnávateľa o ročné zúčtovanie dane, daň sa ti vráti..

či si bude tvoj manžel môcť uplatniť nezd. časť na teba, závisí od výšky tvojho príjmu.. zarátava sa tam aj materské..

evita68
16. jan 2014

@adina75 od febuára si na RD?

pri príjme z dovolenky ti bola strhnutá daň?

fezan
16. jan 2014

@evita68 ďakujem, DP si budem robiť sama.preddavky na daň boli strhnuté,takže sa mi niečo vráti. A chápem správne, že budem potrebovať potvrdenia - k svojmu DP a teda aj pre mm.?

evita68
16. jan 2014

@fezan k svojmu DP potrebuješ to potvrdenie o príjme..

pre manžela - nech sa spýta účtovníčky, niektoré vyžadujú potvrdenia, aj keď nemusia, lebo podľa zákona stačí, aby si to manžel uviedol v žiadosti o ročné zúčtovanie, ale niektoré účtovníčky žiadajú aj potvrdenia