icon

Daňové priznanie počas materskej

mandy29
4. jan 2012

Som na materskej od 27.marca. Bude mi treba papiere na danové priznanie ktoré podávam v práci.Môže si na mna manžel uplatniť danový bonus? aká je čiastka aby sa to oplatilo? Zvykne byť preplatok na dani ked je žena ma materskej?

alenkadado
23. jan 2014

@evita68 Dakujem tak už to chapem.

monika9694
23. jan 2014

@evita68 dobry vecer mohla by som a ja vas poprosit o radu ? Od roku 2011 som na RD v roku 2013 som od novembra do decembra pracovala na poste a zarobila som tam asi okolo 700 eur vzdy mi bola ztrhnuta dan .... mozem si ziadat o jej vratenie? a este jedna otazocka manzel je zivnostnik min. rok si nas v danovom obe odpisal moze aj tento rok ? Nevadi ,ze som pracovala ? lebo ak by si ma nemohol odpisat kvoli tomu ,ze si podam danove priznanie tak radsej si ho nepodam a dan nech sa mi nevrati . vobec sa v DP nevyznam tak neviem ako to funguje ....dakujem pekne za vas cas

evita68
23. jan 2014

@monika9694 ty si podaj DP, daň sa ti vráti.. alebo požiadaj poštu o ročné zúčtovanie dane...

to, že si ty podáš DP, resp. požiadaš o RZD nič nemení na tom, že si na teba môže manžel uplatniť nčzd..

monika9694
23. jan 2014

@evita68 skevele takze aj napriek tomu ,ze som pracovala si ma moze odpisat ...to ste ma potesila .... a este som sa chcela opytat ci potrebujem nejake potvrdenie aj zo socialnej poistovne o tom ,ze som na rodicovskej a ,ze som bola 3 mesiace prihlasena na socialnej poistovni do danoveho priznania ... treba mi take potvrdenie? a ak no mozte mi povedat ,ze ako sa to potvrdenie presne vola aby som netraposila na socialke ,ze sa neviem vykoktat co chcem ? dakujem

evita68
23. jan 2014

@monika9694 tykáme si 🙂
k tvojmu DP potrebuješ iba potvrdenie o príjme z pošty..
k manželoví - no, zo zákona netreba tiež nič, iba uviesť v žiadosti o RZD tvoj príjem.. ale niektoré účtovníčky vyžadujú doklady, tak nech sa manžel opýta, či to chce 🙂

monika9694
23. jan 2014

@evita68 on si robi danove sam len min.. rok ked odovzdaval mu na danovom povedala ,ze mal by tam mat aj potvrdenie ,ze som bola na rodicovskej ... tak preto som sa pyatala ci treba alebo nie tak super usetrila si mi cestu do socialnej ... prosim ta a mozem mi vysvetlit co znamena skratka RZD ? lebo hladaam ,googlim a nenasa som nic ... ☹ este mi mozeem poradit ci mozem pracovat pocas rod.dovolenky na pracovnu zmluvu ? nepridem o prispevok ?na nete som nasla ,ze mozem ,ale chcela by som to pocut aj od niekoho ineho ako od redaktorky zenskeho casaku

evita68
23. jan 2014

@monika9694 RZD - ročné zúčtovanie dane

2. môžeš

monika9694
23. jan 2014

@evita68 no tak dakujem za vysvetlenie tej skratky cervenam sa ako jablko ,ze to bolo take tazke na vylustenie ... dakujem pekne za tvoj cas a ochotu pomoct prajem pekny zvysok vecera ahoj

julls148
24. jan 2014

@evita68 veľmi pekne prosím aj ja o radu.... v 2013 som mala Dohodu od 1.1do konca marca, no na pn som bola od polovice februára do zaciatku materskej, čiže do polovice mája, potom som bola až do 1.1.2014 na materskej. Daňové si asi musím spraviť sama, keďže mi poslali tlačivo o zuctovani. Prosím, čo treba k tomu daňovému ešte priložiť a započítať do neho, aj niečo zo socialky. A manžel si môže uplatniť na mňa nczd a aj na dieťa? Asi som to napísala ako Talian..... každopádne ďakujem už len za prečítanie a pochopenie 😅

timejicka
24. jan 2014

Prosím vás o radu:aby si muž uplatnil na mna vrátenie daní potrebujem za minulý rok potvrdenie o poberaní príspevku za rodičovskú dovolenku a alebo ešte aj potvrdenie o poberaní rodinných prídavkov???dakujem veľmi pekne🙂

evita68
24. jan 2014

@timejicka nepotrebuješ z toho nič, manžel v žiadosti o ročné zúčtovanie čestne prehlási údaje o tebe..

evita68
24. jan 2014

@julls148 aké potvrdenie ti presne poslali... nie náhodou potvrdenie o príjme? ak áno, koľko tam je hrubý príjem a koľko strhnutá daň?
dieťa sa kedy narodilo?

julls148
24. jan 2014

@evita68 poslali potvrdenie o zdanitelnych prijmoch FO zo ZČ, o preddavkoch na daň, DB na vyzivovane dieťa za obd. 2013,narodila sa 25.5....

timejicka
24. jan 2014

@evita68 tak nakoniec som zistila potrebujem len potvrdenie o poberaní rodič.príspevku za rok 2013..

evita68
24. jan 2014

@timejicka zo zákona nepotrebuješ nič, len niektoré účtovníčky si to vyžadujú..tak jej to daj, keď chce 🙂

evita68
24. jan 2014

@julls148 a manžel si bonus na dieťa neuplatňoval? Lebo ty nemáš nárok, vzhľadom na výšku príjmu... ak manžel neuplatňoval, nech si požiada teraz o doplatok v ročnom zúčtovaní dane..

Ty si podaj daň. priznanie a tá daň sa ti vráti..

julls148
24. jan 2014

@evita68 nie neuplatnoval, a on môže uplatniť aj na mňa nčzd, žeby mu dačo za mňa vratili, alebo aj materská sa berie ako prijem .... a k daňovému musím dať prílohu o pn a materskej? zatiaľ dikes moc za čas a ochotu

evita68
24. jan 2014

@julls148
manžel môže, materská sa berie tiež ako príjem
k tvojmu DP iba potvrdenie o príjme z dohody

camie
24. jan 2014

ahojte chcem sa spyat od 7.1.2013 som bola na rizikovom PN, a od 29.5 2013na materskej , Dp si nemusim podavat a vratia mi pri zuctovani dane ci nie?

evita68
24. jan 2014

@camie tak asi ti nebudú mať čo vrátiť 🙂

lulu1988
27. jan 2014

Ahojte baby. Aj ja mám jednu otázku na tie ktoré sa vyznajú viac než ja. celý rok 2013 som bola na rodičovskej dovolenke a popri nej som pracovala na dohodu do novembra 2013. Od 12.12.2013 som zamestnaná na pracovnú zmluvu.musím si aj ja podávať daňové priznanie? Ďakujem za odpoveď

kika79
27. jan 2014

Ahojte🙂)chcem sa spytat, volali mi z prace, mam podat DP. poberala som mater. dovol. aj z DNPo do pol.aprila 2013 a potom uz len rod.prisp. treba mi potvrdenie z poistovne? ak podavam ja, manzel si na mna uz nemoze nic uplatnit,ak tomu dobre rozumiem?dakujem za info.

kika79
27. jan 2014

Alebo staci ak DP poda manzel a uplatni si nezd.cast na mna 3735,94 - MD za tie 3,5mesiaca?dakujem

majusqa77
27. jan 2014

@lulu1988 zalezi od prijmu, v podstate nemusis. ale ak si zaplatila nejaku dan sa ti oplati, lebo sa ti vrati

evita68
27. jan 2014

@kika79 ak si poberala iba materské a RP, tak DP nie je prečo podávať..

manžel si na teba môže uplatniť 3735,94 - materské, ktoré si prijala v roku 2013
jeho účtovníčka zrejme bude chcieť o tom doklady /aj keď zo zákona stačí sumu uviesť do jeho žiadosti o ročné zúčtovanie/

petka1701
29. jan 2014

@evita68 mozem sa spytat aj ja?? Manzel pracuje v zahranici cize neuplatnuje si na mna ani na drobca nic... Ja som v jan robila a od Februara do 17 marca na Pn a od 17 som bola na Md teraz RD... Teda do danoveho mi treba z niekade nejake potvrdenie? Bonus na dieta nam asi prepada ked mm si ho neuplatnuje ci? Velmi pekne dakujem..

evita68
29. jan 2014

@petka1701 aj ked pracuje v zahraničí, nárok na daň. bonus na dieťa má.. treba si uplatniť v daň. priznaní..

koľko si mala príjem zo zamestnania a boli ti strhnuté preddavky na daň?

anika142
4. feb 2014

Ahojte, chcela by som sa opytat, ja som bola na urade prace v podstate cely rok ako nezamestnana, ale 31.8 do dnes som na materskej dovolenke. Musim si podavat danove priznanie z prijmu? A moze si manzel na mna uplatnit dane? Dakujem pekne.

evita68
5. feb 2014

@anika142 ty DP nepodávaš..
manžel môže..

anika142
5. feb 2014

@evita68 dakujem pekne za odpoved.