Daňové priznanie počas materskej
Som na materskej od 27.marca. Bude mi treba papiere na danové priznanie ktoré podávam v práci.Môže si na mna manžel uplatniť danový bonus? aká je čiastka aby sa to oplatilo? Zvykne byť preplatok na dani ked je žena ma materskej?
@evita68
ahoj, vidím že radím o sto šesť, mala by som aj ja na teba jednu otazku
v r. 2013 od januara do apríla som poberala materské, potom od mája rodičovský príspevok
v auguste som sa zamestnala. Danové mi bude robit zamestnávateľ, chcela by som preto vedieť či
mu musím dokladovať aj príjem z materskej a z rodičovského príspevku.dakujem pekne za odpoved a čas.
@majolenka11 ahoj, nie, nemusíš
@evita68 dakujem pekne za odpoved
@evita68 ahoj, aj ja by som potrebovala radu, prosííím. V roku 2013 som bola od 1.1. PN a od cca polovice januára na MD (mala som ju vysokú, lebo som mala vyplácanú tú maximálnu), od konca septembra som na RD, od 1.10.2013 pracujem poproi RD na čiastočný úväzok s hrubým príjmom 218 eur, čo je v čistom 184 eur, manžel pracuje na hlavný pracovný úväzok, ale s platom na "papieri" 383 eur. Ako to máme teraz urobiť? mám si dať k nemu alebo si má urobiť každý sám? v robote mi pracovníčka zabudla dať vedieť, že robí ročné zúčtovanie, takže v práci som to už prešvihla. Ak mi vieš poradiť, ako by bolo lepšie tak, aby mi nejaká tá daň aj vyšla. Ďakujem ti veľmi pekne. PS: tie dátumy nie sú presné, ale približne je to tak 🙂
@evita68 Ahoj, mohla by som ťa ja ja poprosiť o radu? Od marca minulého roku som bola na MD, od októbra som na RD. Za január a február minulého roku som dokopy mala príjem cca 1200E v hrubom. V zamestnaní, kde som pracovala pred MD, mi skončila zmluva na dobu určitú počas MD, čiže už som v podstate nezamestnaná. Čo mám teraz urobiť? Mám si podať DP? Za tie 2 mesiace by mi mohli niečo vrátiť?... Ale keď už nie som zamestnaná, tak si ho zrejme musím urobiť sama, však?...... A manžel si môže na mňa niečo uplatniť? Ďakujem za odpoveď a prajem pekné dni. 🙂
@lauralaplant môžeš aj požiadať bývalého zamestnávateľa o ročné zúčtovanie dane do 17.2.
manžel si môže uplatniť 3735,94 - hrubý príjem + odvody - materská : 12 x počet mesiacov, kedy k 1. v mesiaci už bolo dieťatko 🙂
@evita68 Ročné zúčtovanie dane je ale niečo iné ako DP?
@lauralaplant Príjmy za rok sa dajú vysporiadať buď - podaním DP /robíš si sama/
alebo - ročným zúčtovaním, ktoré spraví zamestnávateľ
@evita68 Ďakujem 🙂. Už rozumiem.
potrebujem poradiť, ak som pracovala v roku 2013 - január, február, marec, potom do 12.10. som bola na MD a od 13.10. som na rodicovskej dovolenke. musim do danoveho priznania prikladat nejaké potvrdenia o mojich "dovolenkach", alebo staci ak len uvediem prijem za tie 3 mesiace a viac nic?
Aj ja by som sa rada poradila-len pre istotu, do 1.juna 2013 som bola na MD, odvtedy som na RD, musim aj ja nieco priznavat, alebo nejake papiere vypisovat?
no, mala som len materske a rodicovske. len som sa niekde docitala, ze aj materska je prijem, rodicovska uz nie, tak som si nebola ista. ale velmi pekne dakujem za radu.
@evita68 Ahoj, chcela by som ťa tiež veľmi pekne poprosiť o radu. Časť minulého roka som poberala materskú a potom rodičovské, čiže daňové by som podávať nemusela, ale od marca som spoluprenajímateľom bytu. Vypĺňam iba typ B a len veci týkajúce sa prenájmu? A ako je to prosím ťa s daňovým bonusom, resp. uplatnením nezdaniteľnej čiastky, keď môj manžel je dobrovoľne nezamestnaný a má príjmy tiež iba z prenájmov. Ďakujem

dobry vecer.poprosila by som o radu.v roku 2013 som robila na hlavny PP, 25.6. som nastupila na PN potom 16.9. na matersku.chcem sa spytat mam narok na zamestnanecku premiu za ten odrobeny polrok aj ked tam chyba tych 5 dni?dakujem...