icon

Daňový bonus a dorovnanie prídavkov z Rakúska: Ísť do toho?

lullyet
15. jan 2025

Dobrý večer vedel by mi niekto pomôcť ex priateľ v kuse otravuje s daňovým bonus ale na môj účet to dať nechce ani ja na jeho dnes prišiel s tým že by sa to dalo takto urobiť

Ex priateľ pracuje niekoľko rokov v Rakusku na stavbe nie celý rok niekedy 8mesiacov za rok inokedy len 7 mesiacov atd.. jeho príjem je okolo 2tisic výživné platí 200€

Že on by si vybavil daňový bonus by mal úľavu s výživného

A ja by som poberala dorovnanie k prídavkom k Slovenským

Máme tam 5rokov čo by sa dalo spätne vytiahnuť len by ma zaujímalo či do toho ísť

Koľko cca peňazí je za tých 5 rokov keďže nemá odobrené v kuse celých 12 mesiacov za daňový bonus a aké sú tam ďalšie príplatky k daňovému bonusu?

Ide toto že nechcem aby som ja so synom mala menej než on keďže okrem 200€ nekupuje malému nič ani Vianoce ,Narodeniny nič pošle 200€ a tam to hasne .Maly ma 5 rokov za 5 rokov mu nič nekúpil

kavasmliekom
16. jan 2025

@lullyet tie peniaze mu nepatria, tak to nerieš. Alebo rieš keď chceš. Odpoveď si dostala.

lullyet
autor
16. jan 2025

@kavasmliekom však už ani nebudem tak ako do teraz Ďakujem za vysvetlenie lebo som fakt netušila že aj pani čo to vybavuje chce to urobiť nelegálne no 🙂 ale zasa on tvrdil že v Rakusku to je inak ako na Slovensku a ja sa v tých veciach nerozumiem ale už som zasa ocosi múdrejšia

Lebo o tlačive že žijeme spolu v domácnosti nebolo v telefóne od pani ani reč to by asi všetko namna vysipali ak by som súhlasila 😀

pieksamaki
16. jan 2025

@lullyet je to normálne ze si ziadate do rovnanie...právny nárok mate....to sa skúmat nebude...ci zijete v spolocnej domacnosti je to pridavok na dieta.....ale neviem ci je možné 5 rokov spatne...v nemecku sa da uz iba pol roka spätne...takže na vašom mieste by som dala žiadosť hneď....alebo nejakej firme...ktorá vám to vyžiada... vyplýva ten narok z rakúskej pracovnej zmluvy....
K ostatnému sa neviem vyjadriť.....určite účelové to je....myslím ten danovy bonus....ale to myslel vas expriatel ako dohodu medzi vami...ak som správne pochopila....

vroni
16. jan 2025

@lullyet, za dobu, ktorú pracoval v Rakúsku máš TY!!! (nie on) nárok na dorovnanie do výšky rakúskych. Spätne za päť rokov. Za tie mesiace, ktoré v at pracoval, ak to boli aspoň tri mesiace roka. Legálne. Tam nie je podmienka spoločná domácnosť. Nevyplýva mu z toho žiadna uľava z výživného ani nič podobné. Nakoľko sú v At prídavky vyplácané prednostne k rukám matky, bez tvojho podpisu nemôže nič (áno, môže sfalšovať podpis. Ale legálne nemôže). Na daňový bonus nárok nemá, tam je podmienka spoločná domácnosť. Predpokladám, že to mala na mysli aj tá pani, co robí dane.

lullyet
autor
16. jan 2025

@vroni viem že dorovnanie pôjde mne ale on chce zato že ja dostanem dorovnanie Daňový bonus

lullyet
autor
16. jan 2025

@pieksamaki nemôžem to žiadať ja keďže nemá jeho zmluvu ani nič on jednoducho chce aby som ja dostávala dorovnanie a on Daňový bonus

lullyet
autor
16. jan 2025

@pieksamaki on dá zmluvu všetky potrebné veci tej pani vybaví mu po mojom súhlase dane a popri tom výbavy mne na môj účet dorovnanie

Aspoň tak som tomu pochopila

pieksamaki
16. jan 2025

@lullyet v prvom rade budete musieť spoluprácu....pretože rakúsky urad bez potvrdenia slovenského koľko pozeráš nedá nič.....a ty si matka....si na rodnom liste deti, on je otec, predpokladá sa ze komunikujete. ...v prospech deti, pracovnu zmluvu musi doložiť....je jedno ci tebe alebo úradu.....podľa popisu to dava robiť firme....

pieksamaki
16. jan 2025

@lullyet tej pani? Sak jasne, niekomu to posúva na spracovanie....ale ty žiješ s dieťaťom v domácnosti....takže tebe patrí pridavky, t.j. číslo účtu tam musíš uviesť ty.....svoje
S tým daňovým bonusom neviem

lullyet
autor
16. jan 2025

@pieksamaki lenže ten daňový bonus je že podmienka čo písala pani hore v spoločnej domácnosti a to je nelegálne a toto keď imschvalim tak mi vybavia dorovnanie z rodinného prídavku 🙈

vroni
16. jan 2025

@lullyet, ale daňový bonus predsa neschvaľujes ty ale daňový úrad. Ty môžeš tak maximálne dať potvrdenie, že daňový bonus nepoberas (ak ho teda nepoberas). Ďalej ťa to už zaujímať nemusí.

pieksamaki
16. jan 2025

@lullyet jaj. Ze on si to podmieňuje voci Vam....no neviem...ja by som to tiež nerobila.....ale je to na vás zvážení......

pieksamaki
16. jan 2025

@vroni asi mysli papier ze žijú v spoločnej domácnosti.......ze ten chce jej ex nechať podpisat

lullyet
autor
16. jan 2025

@vroni bože viem ale musím im dať súhlas a potom daňový úrad už schvaľuje žiadosť

vroni
16. jan 2025

@pieksamaki, Aha, tak to nie. Ale odhliadnuc od toho, na to dorovnanie má nárok, to by som žiadala. Žiadnu jeho zmluvu spotrebuje, Rakusania vidia, ktoré mesiace má odpracované.

vroni
16. jan 2025

A nevoslo teraz do platnosti, že nárok na daňový bonus zanika, ak je v hre príjem zo zahraničia? Som to tu kdesi čítala... (Neviem, pýtam sa)

mamaaja82
16. jan 2025

@lullyet prosim ta napis mi,ty mas z toho taky gulas,az to pekne nie je.Vysvetlim ti to.

pieksamaki
16. jan 2025

@vroni to áno...máš pravdu...to vidia v systéme....ale žiadať to dorovnanie by to mali.......narok na to majú....

kavasmliekom
16. jan 2025

@vroni ale on keď robí len v zahraničí, tak na daňový bonus zo zahraničia ma nárok, ak spĺňa podmienky.
Nemal by nárok, ak by bol zamestnanec na Slovensku a chodil by aj do zahraničia robiť.

kavasmliekom
16. jan 2025

Mňa zaujíma, ako ona zisti, kde robí jej bývalý, keď o ňom má len informáciu, že v rakúsku?
Možno v rozhodnutí súdu by bola adresa zamestnávateľa. Alebo na úrade práce, odkiaľ poberá rod.pridavky?
Ako sa také niečo zisťuje?
To potom aj môjho manžela bývalá si môže nárokovať na doplatenie do RP z krajiny, kde robí on? Bez jeho vedomia?

lullyet
autor
16. jan 2025

@kavasmliekom však toto lebo bez jeho zmluvy pracovnej alebo o jeho zamestnaní keď nic neviem tak nemôžem žiadať

keďže treba doložiť dokumenty teda aspoň všade čo som čítala bolo ze treba pracovnu zmluva ktorú mi on nedá

kavasmliekom
16. jan 2025

@lullyet a ako dlho tam pracuje? 5 rokov? V súdnom rozhodnutí nemáš jeho zamestnanie spomenuté?

lullyet
autor
16. jan 2025

@kavasmliekom on tam dlho pracuje aj 7/8 rokov ale medzi tým chvíľu robil na Slovensku keď nebola robota v rakusku na stavbe

vroni
16. jan 2025

@kavasmliekom, aha, áno, rozumiem.
K tomu zvyšku - minimálne v Rakúsku moze. Na RP má narok dieťa a nie otec, prečo by ho mala informovať? Zmluvu dokladat netreba, práve naopak, do znenia pracovnej zmluvy daňový úrad nic nie je. Čo treba je, je číslo sociálneho poistenia a adresu v at (ak má). Plus rodný list dieťaťa a potvrdenie z (tuším) UPSVAR, kedy a koľko vyplatili RP na Sk. A potom už len nervy z ocele, lebo schválenie trvá večnosť.

lullyet
autor
Autor odpoveď zmazal
stefi_k
16. jan 2025

@lullyet netreba ti jeho zmluvu, potrebujes len jeho cislo socislneho poistenia. Ale ak sa memylim, danovy bonus na tvoje dieta by mohol poziadat tu na slovensku aj tvoj terajsi partner na zaklade toho, ze zijete v spolocnej domacnosti a tym padom by ho nemohol ziadat ex.

svetlonos
16. jan 2025

@lullyet
čau mas poistenecke rakuske číslo toho tvojho exota? Veľmi rada sa ti na túto situáciu tu v AT opýtam! Na pridavky mas zo zákona narok, tam by si ty neurobila nič nelegálne, keďže on tu pracuje. V AT sú fakt lepšie pridavky.
Napis mi tvoje tel číslo do správy, zavolám ti. To ako to chce riešiť ta pani účtovníčka, sa mi teda nepozdáva.

kavasmliekom
16. jan 2025

@svetlonos ahoj, môžem sa opýtať, ak môj manžel by pracoval v rakúsku, môže si jeho bývalá žena uplatnit na dieťa RP tiež?
A keby niekto mal deti so 4 ženami, všetky môžu poberať RP? To sa mi nezdá.

vroni
16. jan 2025

@kavasmliekom, prečo by nemohli? Aký je rozdiel, či má jeden muž štyri deti so zakonitou manželkou alebo 4 x na spôsob Kollára, kam pôjdem, tam zasejem? (Pre štát, nebavime sa o morálke)

kavasmliekom
16. jan 2025

@vroni pýtam sa, lebo v Česku je to zase iné. Tam trebalo čestne prehlásenie, že žijeme spolu