Daňový bonus na manželku od 1.1.2011. Ako to bude?
ahojte, bol navrh na zrusenie danoveho bonusu na manzelku, ako je to , neviete? marne hladam na nete, ale ako to bude od 1.1.2011 som nenasla... dakujeeeem 🙂
a napr. tu je mylsím úplné znenie zákona o dani z príjmov č. 595/2003
http://www.zbierka.sk/default.aspx?sid=3&catego...
Gapa Ja by som sa chcela velmi pekne opytat, ked som od 15.01.2010 na materskej a potom od 29.7.2010 na RD, moze si mm uplaatnit danovy bonus na mna? co vlastne potrebujem zratat do mojho prijmu? Matersku aj RP aza tych 14 dni v januari som bola na PN, tak aj to??? A co treba dokladovat k danovemu priznaniu???? Dakujem
@svetlankat strana 16 https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/danove-priznanie-2/
dolozis kopie vsetkych dokladov, kde su prijmy... ak su prijmy aj z kapitaloveho majetku, tak vypisy z uctu....
Ahojte,tak ako to je?Dá sa uplatniť daňový bonus na manželku na RD,za rok 2010,alebo nie?
Nerozumiem tomu zákonu ☹
da sa uplatnit ak prijem na MD a RD nepresiahol sumu cca. 4016 €. Co v niektorych pripadoch moze. Napriklad u nas bola manzelka 5 mesiacov na MD + dostala ten prispevok po narodeni cca. 800 euro takze musime dobre spocitat ci to vyjde pod tu sumu tych 4016 €.
@andrejo nie cca 4016 (ak máš na mysli úľavu na manželku) ale suma 4025,70 a od tejto sumy sa odratáva len to čo bolo vyplatené SP, teda RD a ani príspevok po narodení nie, a príjem zo závislej činnosti, teda ak bola niekde zamestnaná
@zlatusik28 len doplním, od sumy 4025,70€ sa odpočítava materská dávka (v prípade, ak bola žena časť roku na materskej a zvyšok roku na rodičovskej dovolenke). Výslednú čiastku si manžel uplatní v danovom priznaní ako odpoč. položku na manželku.
no a prave preto si ja nemozem nic uplatnit lebo manzelka bola 5 mesiacov na materskej a zvysok na RD a vyslo to viac ako 4025. Az v 2011 budem moct.
@andrejo
Sklamem ťa, ale za rok 2011 si nebudeš môcť uplatniť úľavu na manželku, pretože to je tento rok naposledy ☹ čo sa to dá. A to za tých 5 mesiacov manželka mala na materskej príjem väčší ako 4025,70? To je ale potom super 😉
@papty ahoj... ak je zamestnanec, mal by požiadať do 15.2 svojho zamestnávateľa, mzdárke doručí potvrdenie o čerpaní tvojej materskej (to ti môže vybaviť aj manžel, ak ho splnomocníš, nemusí byť notárom overené). Ak si náhodou mala preplatenú v minulom roku nejakú dovolenku, tak to je tiež príjem, pravdepodobne takéto potvrdenie bude potrebné tiež doložiť.
Niektoré mzdárky si vyžadujú aj tlačivo potvrdenie o poberaní rodičovského príspevku. Niektorým stačí len rozhodnutie o priznaní rodič. príspevku. Počula som o jednom prípade, ked mzdárke stačili len výpisy z účtu a z toho si spočítala výšku materskej.... Záleží od toho, na koho natrafíš.
Snád som pomohla 🙂
Ale baby pozor, všetky tu hovoríte o daňovom bonuse na manželku, daňový bonus sa vypláca na deti a nie na manželku, na manželku si môže uplatniť manžel odpočitateľnú položku!
@zlatusik28 coze? 2011 sa nebude dať môcť uplatniť úľavu na manželku, pretože to je tento rok naposledy?? kde to je napisane?? Dakujem za kazde info
@zlatusik28 este mi napadlo.. ak som mala v roku 2010 vyplateny 13-ty plat plus rocne odmeny od zamestnavatela, zaratava sa aj toto? alebo je to prijem za rok 2009? (na MD som bola od dec 2009)
@cartridge áno ja som to zle nazvala, máš pravdu je to daňový odpočet na manželku. No ja neviem, dnes sa na to manžel pýtal svojej mzdárky a ona mu povedala, že netreba nič priniesť, to sa mi nejako nezdá - zrejme by som mala ísť na sociálku si vybaviť to potvrdenie, že som poberala len rodičovský príspevok, nerada by som prišla o tie prachy. čo poviete?

@kvietok23
velmi som ešte nehladala zmeny týkajuce sa zákona o dani z príjmov, no tu je schválené znenie
http://www.nrsr.sk/Default.aspx?sid=zakony/zako...
a nárok na odpočet na manželku sa postupuje podla starého zákona § 11 ods.3 (v r.2009-2010 sa postupovalo prechodne podla § 52g ods.1)
nárok na danový bonus na deti sa tuším nemení vid § 33.