Daňový úrad a vyplácanie daňového bonusu
Caute maminy. Dostali ste uz niekto z DU peniaze? Viem,ze maju na vypl.cas do konca maja,len ma zaujima ci uz sa to rozbehlo. Dakujem za info.
už dostal niekto danovy bonus alebo prerplatok 🙂
@kaingrid, petra123456789 - ak sa môžem spýtať = kto má a nemá nárok na daňový bonus?
ja ho nedostávam, lebo som na materskej, teda aspoň tak mi povedal zamestnávateľ, a vraj sa nedostáva, ani ak ostanem na rosičovskom do 3.r.
dakujem
@andreanova moze.si ho uplatnit iba jeden z PRACUJUCICH rodicov
@kaingrid no,to viem, ale vraj ked som na MD, nemam narok, a syn je z predosleho vztahu, tak ho manzel nemoze uplatnit, lebo nie je jeho otec?
@andreanova
Narok na danovy bonus: - vyživuje vo svojej domácnosti dieťa – vlastné, osvojené, manželky, v náhradnej starostlivosti, ktoré sa (podľa zákona o prídavku na dieťa) považuje za nezaopatrené podľa zákona o prídavku na dieťa,
Dosiahne "aktívne" zdaniteľné príjmy za zdaňovacie obdobie r. 2014 aspoň vo výške 2 112,00 eur a to
- z príjmov zo závislej činnosti (zo zamestnania), alebo z
- príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti. Okrem dosiahnutia minimálnej výšky týchto príjmov (2 112,00 eur) musí byť vykázaný i základ dane z týchto príjmov.
- vyživuje vo svojej domácnosti dieťa – vlastné, osvojené, manželky, v náhradnej starostlivosti, ktoré sa (podľa zákona o prídavku na dieťa) považuje za nezaopatrené podľa zákona o prídavku na dieťa,
- preukáže nárok príslušnými dokladmi (kópia rodného listu dieťaťa a potvrdenie o návšteve školy, ak sa pripravuje na povolanie štúdiom ,....)
zatiaľ neprišiel, ale vždy (teda mne 3x) mi prišiel iba v máji, nikdy nie skôr
@99zuka dakujem za info, mam to chapat tak,že si manžel môže uplatniť Daňový bonus na moje dieťa z predošlého vzťahu, o ktoré sa staráme? prečo mi potom personálna v mojej práci povedala, že dňom, ako nastupujem na MD (a ešte skor, ked som na marodke) mi narok na danovy bonus konci? a, že ho manžel u seba v práci uplatniť nemôže?? vraj, mohol by si iba na jeho vlastne dieťa.....a z tohto dovodu už ten danový bonus od oktobra nedostavam....ani manžel si ho preto neuplatnil v praci
@andreanova Ahoj, zapojim sa ak môzem😉. Pochopila si spravne. Manzel si môze uplatnit DB na dieta,ktire vyvhovava v spol.domacnosti. A preco ti to povedala-no to tazko povedat,mozno jej vedomosti nie su dostatocne v tejto oblasti. Ak teda manzelovi robili roc.zuctovanie dane z prijmu v praci mali mu DB uplatnit v nom a aj odpocit.polozku na teba.
@evittam, uff, ja som zaslala pisomne mail nasej personalnej, aby mi pisomne potvrdila, na co mam a nemam narok, odpoved mi dosla teraz rano s tym, ze pokial manzel nema osvojene dieta, nemoze si to uplatnit. uf, nevies, kto by mi mohol na moju otazku dat presnu odpoved? danovy urad, ze? tak tamnapisem az mi daju stanovisko, kt.potom dam nasej personalnej....
Nam danovy bonus došiel vždy v apríly po 20. v mesiaci a teraz mozeme cakat az v maji ☹ N adanovom nám povedali, ze nejdu ani podla abecedy ani podla toho kto odovzdal kedy.. jednoducho vraj tam maju velke kopy a idu podla toho ako su papiere na kope kopukadane, nejneskor vraj 7. maja by meniaze mali byt na ucte... skoda.... myslela som ze ked nam do teraz vzdy prislo v tomto čase, ze aj teraz sa na to mozeme spoliehat, no nie je to tak.
@andreanova zakon o dani z prijmov, §33 danovy bonus: ods. 2: za vyzivovane dieta danovnika, a to vlastne, osvojene, dieta prevzate do starostlivosti nahradzajucej starostlivost rodicov na zaklade rozhodnutia prislusneho organu a DIETA DRUHEHO Z MANZELOV, sa povazuje nezaopatrene dieta podla osobitného predpisu. to znamena, ze manzel si moze uplatnit danovy bonus na Tvoje dieta.
@andreanova sestra je rozvedena, zije s priatelom a maju uz dcerku.. a danovy bonus na chlapca si uplatnil jej exmanzel a prweposielal jej ho... ak si toto mala na mysli.. jej priatel si mohol uplatnit danový bonus len na svoje dieta.
@andreanova napiste si na www.financnasprava.sk tam mate kontakty aj formular, poriesia Vas individualne, to mate najlepsie
@andreanova Tak sa vykaslite na personalnu,nech si manzel vyziada len potvrdenie o prijme a spravi si danove sam. Len bohuzial tento rok -za minuly sa to uz neda.
@andreanova
možno pomôže aj toto: https://podpora.financnasprava.sk/678031-Podmie...
"Nárok na daňový bonus má každý daňovník , ktorý splní nasledovné podmienky:
Dosiahne "aktívne" zdaniteľné príjmy za zdaňovacie obdobie r. 2014 aspoň vo výške 2 112,00 eur a to
- z príjmov zo závislej činnosti (zo zamestnania), alebo z
- príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti. Okrem dosiahnutia minimálnej výšky týchto príjmov (2 112,00 eur) musí byť vykázaný i základ dane z týchto príjmov.
- vyživuje vo svojej domácnosti dieťa – vlastné, osvojené, manželky, v náhradnej starostlivosti, ktoré sa (podľa zákona o prídavku na dieťa) považuje za nezaopatrené podľa zákona o prídavku na dieťa,
- preukáže nárok príslušnými dokladmi (kópia rodného listu dieťaťa a potvrdenie o návšteve školy, ak sa pripravuje na povolanie štúdiom ,....)
Na uplatnenie daňového bonusu musí byť splnená podmienka, že limit 2 112,00 eur musí byť dosiahnutý buď z príjmov zo závislej činnosti alebo z podnikania. Ak daňovník dosiahol aj príjem zo závislej činnosti a aj príjem z podnikania nižší ako 2 112,00 eur, nevzniká mu nárok na uplatnenie daňového bonusu. Nie je možné urobiť súčet týchto dvoch príjmov."
@andreanova a teraz som si všimol, že to sem už dávala aj @99zuka, tak prepáčte, zbytočne to opakujem
@andreanova ahoj, môj manžel berie daňový bonus na môjho syna z prvého manželstva, aj keď ho nemá osvojeného, ale tento rok prvý raz. Bolo mi povedané, že má nárok iba vtedy,ak sme manželia celý rok. Predošlý rok sme sa brali v apríli, tak nesplnal podmienku, tak si uplatnil exmanžel, ale podľa zákona vraj by nemal,keďže nežije v jeho domácnosti, ale ekonómka nám povedala,že daňový úrad to neprešetruje, stačí ak je preukázateľne rodným listom jeho syn 🙂
@andreanova a ešte niečo, je živnostník, takže raz ročne...neviem ako to je, ak ho niekto poberá ako zamestnanec, každý mesiac...
ináč, aj na daňový bonus majú nejakú zákonom schválenú lehotu??? teda,že do koľko dní ho musia poslať?
dnes mi daňový bonus nabehol na účet, prvýkrát po troch rokoch mi to prišlo ešte v apríli (tesne)
(kraj Nitriansky)
Aj mne dnes nabehol danovy bonus... tak aj tento rok to stihli v aprily... tiez posledneho ale stihli.. inak mi chodil vzdy nejako okolo 20-25. apríla 🙂

@podolie953 https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/prisli-vam-uz-peniaze-preplatok-z-danoveho-priznania/