icon

Darí sa vám šetriť?

25. júl 2025

Doľahla na mňa frustrácia a taky smútok. Uvedomujem si, že zo svojho platu čoraz menej odložím. Už som dosť okresala výdaje, nekupujem už toľko oblečenia, kozmetiky. Začala som kupovať lacnejšiu kozmetiku, predtým som si kupovala bio. Oblečenie väčšinou už kupujem na bazáre. Veľmi narástli výdaje, ale plat sa mi zdvihol len o 40€. Cítim sa ako pes čo sa otáča za vlastným chvostom. Už ani nemám kde šetriť, veď to nie je život všetko počítať. Môžem si nájsť druhu prácu, ale mať dve práce a kde je odpočinok? Dve práce aby som mohla žiť, to mi nepríde ok.
Včera som dostala riadnu depku, lebo som musela niečo platiť a tie peniaze som si dlho šetrila a zrazu sú fuč. Nejaké úspory mám, ale žiadna sláva to nie je.
Viem, že mám byť vďačná, mám kde bývať aj čo jesť, ale to sú základne životne potreby. Nič viac. Nebaví ma takýto život. Vlastné bývanie nemám. Auto mám staršie.
Ako ste na tom vy? Darí sa vám šetriť alebo to máte ako ja?

Strana
z6
romino
26. júl 2025
@adreena

* záleží aké máš hodnoty, predstavy o živote, čo ťa robí šťastnou. Niekto je v depresii, že nemá na wellness v hoteli, ale napríklad mňa to absolútne nenapĺňa. Boli sme raz v živote s mužom a totálna nuda, nevedeli sme čo so sebou tam. Ja mám väčší wellness na záhradnej hojdačke s kávou v ruke a pohľadom na náš les. Takže tak.

@adreena 🙂 mna sa tiez raz na hotelovej recepcii prekvapene spytali, ze ci mi to stacilo, ked som do par minut z tych priestorov wellnesu bol uz aj vonku.

romino
26. júl 2025
@anonym_359596

Áno, dokázala by som ušetriť, ale môj muž všetko “rozhajdáka”, lebo je v jedle veľmi prieberčivý 🤪. Ale keby som žila sama, dokážem si našetriť, varila by som jednoducho a zdravo. Oblečenie mi stačí pár kvalitných kusov, ktoré kombinujem. Čo sa týka chémie a drogérie, som minimalistka, mám pár osvedčených výrobkov, ktoré sú kvalitné a lacné.
Strašným žrútom peňazí je staršie auto. Preto sa oplatí v konečnom dôsledku zobrať si úver a kúpiť nové. Servis máš prvé roky zadarmo a ušetríš na nižšej spotrebe.

@anonym_359596 servis je u noveho auta zadarmo ? nie nahodou len u premiovych znaciek, a teda auta za vela 10tisic ?

leonard1997
26. júl 2025

Tak ja neviem teda chcelo by to kompletný zoznam tvojich výdavkov od A po Z, potom ti možme poradiť kde ušetriť, ale aj z toho mála čo si napísala ty možem napísať že, máš kde šetriť :

1 : Predať auto, tým získaš peniaze za predaj, + sa ti znížia náklady na cestovanie. Cestovať sa dá aj MHD/vlakmi.

2 : Píšeš že si farbíš vlasy, čistíš plet, no moja zlatá mať nafarbené vlasy, mejkap a krémy na tvár naozaj nemusíš mať, dakedy toto ženy nemali a život išiel dalej. Budeš aj zdravšia ked si tieto jedy na tvár dávať nebudeš, a tvár oplachovať len čistou vodou a mydlom.
Inak napríklad na vode ja šetrím tak, že odchytávam dáždovu vodu + ja splachujem záchod až v noci. Ciže počas dna idem aj 6 krát na malú, no všetok ten moč spláchnem až večer. Tým ušetrím mesačne asi 10 eur na vodu....

Ešte možeš ušetriť tak že si budeš robiť doma vlastný chlieb, a nekupovať v obchode. Vyjde ta to tak 5 násobne lacnejšie....
Napíš čo jedávaš, a kompletné výdavky aké máš...

huxy
26. júl 2025
@leonard1997

Tak ja neviem teda chcelo by to kompletný zoznam tvojich výdavkov od A po Z, potom ti možme poradiť kde ušetriť, ale aj z toho mála čo si napísala ty možem napísať že, máš kde šetriť :

1 : Predať auto, tým získaš peniaze za predaj, + sa ti znížia náklady na cestovanie. Cestovať sa dá aj MHD/vlakmi.

2 : Píšeš že si farbíš vlasy, čistíš plet, no moja zlatá mať nafarbené vlasy, mejkap a krémy na tvár naozaj nemusíš mať, dakedy toto ženy nemali a život išiel dalej. Budeš aj zdravšia ked si tieto jedy na tvár dávať nebudeš, a tvár oplachovať len čistou vodou a mydlom.
Inak napríklad na vode ja šetrím tak, že odchytávam dáždovu vodu + ja splachujem záchod až v noci. Ciže počas dna idem aj 6 krát na malú, no všetok ten moč spláchnem až večer. Tým ušetrím mesačne asi 10 eur na vodu....

Ešte možeš ušetriť tak že si budeš robiť doma vlastný chlieb, a nekupovať v obchode. Vyjde ta to tak 5 násobne lacnejšie....

@leonard1997 ten bod 2 snáď nemyslíš vážne, hlavne s tým splachovaním záchodu 😱

leonard1997
26. júl 2025
@huxy

@leonard1997 ten bod 2 snáď nemyslíš vážne, hlavne s tým splachovaním záchodu 😱

@huxy myslím to smrtelne vážne, moč je sterilný, ked zostane v záchode pol dna vobec nič sa nestane. Mnohé chudobné rodiny to takto robia, predovšetkým však v Afrike, Azii, kde je voda nedostatkovým tovarom.

nafka0483
26. júl 2025
@leonard1997

@huxy myslím to smrtelne vážne, moč je sterilný, ked zostane v záchode pol dna vobec nič sa nestane. Mnohé chudobné rodiny to takto robia, predovšetkým však v Afrike, Azii, kde je voda nedostatkovým tovarom.

@leonard1997 Moc je sterilny len do momentu kym sa nedostane na vzduch a nezacne sa rozkladat.

huxy
26. júl 2025
@leonard1997

@leonard1997 moč nezostáva sterilný keď si ho už vymočil 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
Plus je to nehygienické, v zhromaždenom moči sa tvoria baktérie, plus to smrdí

leonard1997
26. júl 2025
@huxy

@leonard1997 moč nezostáva sterilný keď si ho už vymočil 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
Plus je to nehygienické, v zhromaždenom moči sa tvoria baktérie, plus to smrdí

@huxy
@nafka0483

Ano, pri rozklade moču sa može uvolniť amoniak, a iné dusíkaté plyny, len podstatné je to, že v tých pár litroch moču sa nachádza extrémne malé množstvo, takže ich výpary vobec nie sú pre človeka škodlivé. To by si musel mať zhromaždené hektolitre moču v sudoch v izolovanej nevetranej miestnosti, aby si z toho mal nejaký problém...
To malé množstvo baktérii zostane v záchode, to máš to isté ako ked prídeš z vonka, tak tiež nejaké baktérie si nalepíš na teniskách a donesieš ich domov... a myslím že si nedezinfikuješ topánky po každom vstupe dovnútra.... Proste všetko je to minimálne množstvo, ktoré nepredstavuje vobec žiadne zdravotné problémy

huxy
26. júl 2025
@leonard1997

@huxy
@nafka0483

Ano, pri rozklade moču sa može uvolniť amoniak, a iné dusíkaté plyny, len podstatné je to, že v tých pár litroch moču sa nachádza extrémne malé množstvo, takže ich výpary vobec nie sú pre človeka škodlivé. To by si musel mať zhromaždené hektolitre moču v sudoch v izolovanej nevetranej miestnosti, aby si z toho mal nejaký problém...
To malé množstvo baktérii zostane v záchode, to máš to isté ako ked prídeš z vonka, tak tiež nejaké baktérie si nalepíš na teniskách a donesieš ich domov... a myslím že si nedezinfikuješ topánky po každom vstupe dovnútra.... Proste všetko je to minimálne množstvo, ktoré nepredstavuje vobec žiadne zdravotné problémy

@leonard1997 ja by som ten smrad denno denne nechcela čuchať. Plus ako píšem, je to nehygienické, a to je fakt

trisha_r
26. júl 2025

@anonym_autor tak snáď na protesty proti vláde chodíš a nie len vypisuješ na nete 🤷🤷keď ťa dostali na psi tridsiatok

nafka0483
26. júl 2025
@leonard1997

@huxy
@nafka0483

@leonard1997 Skodlive nemusia byt ale moc teda zacne riadne smrdiet

siera_springs
26. júl 2025

@anonym_autor ahoj, na ten zubny strojcek odporucam Beatu Kosturovu v ruzinovskej poliklinike. Dokopy som za strojcek nedala ani 1000€ a perfektna je!

lenkasarka
26. júl 2025
@leonard1997

@leonard1997 tak kvôli 10 ušetrenýn eurám ani nesplachujes. Ja uz asi ničomu nerozumiem. Keď ti príde návšteva tak sa nehanbis že máš doma smrad po šťankach a ešte na to wc môže odbehnúť návšteva? Prepadla by som sa hanbou. Niektorí už ozaj nežijú len zivoria,lebo pre 5 centov by si dali prevrat aj koleno

lenkasarka
26. júl 2025
@lenkasarka

@leonard1997 tak kvôli 10 ušetrenýn eurám ani nesplachujes. Ja uz asi ničomu nerozumiem. Keď ti príde návšteva tak sa nehanbis že máš doma smrad po šťankach a ešte na to wc môže odbehnúť návšteva? Prepadla by som sa hanbou. Niektorí už ozaj nežijú len zivoria,lebo pre 5 centov by si dali prevrat aj koleno

Rozmýšľala som prečo moja kolegyňa smrdí ako tchor,ze ju cítiť aj na 5 metrov. A keď vidím jej vlasy chce sa mi grcat. Akoby tam chovala pavúkov a inú háveď. Tak uz asi rozumiem šetrí na vode,nesprchuje sa,neperie,nesplachuje a my ostatní to mame trpieť.

anonym_72f592
26. júl 2025

@anonym_autor Mňa zaujíma ku komu chodis v BA zubárovi keď riešiš strojček na zuby?

viera012345
26. júl 2025

@anonym_autor Donedávna som popri práci na čiastočný úväzok+CID+vdovský a sirotský dôchodok žila so synom si sumy, ktorú majú väčšinou ľudia len pre seba.To znamenalo satit, živiť a pokrývať výdavky syna/napr.cast peňazí na vodičák si zarobil sám, časť som mu doložila... zvaracsky kurz som platila ja,barmansky kurz tiež/a satit, živiť a pokrývať svoje náklady/ohľadom stravy len toľko,že sa musím stravovať gluten a lactofree/a samozrejme uhrádzať réžiu.Moznost šetriť nejaké veľké peniaze nebola, ale cez svoju banku som začala šetriť v programe "Dieťa plus,,po 20€.Niekomu sa to môže zdať smiešne,ale keďže po 3r.setrenia som mohla vyberať peniaze, neraz ma táto rezerva zachránila pri nejakom náhlom výpadku nejakého spotrebiča.V domácnosti som vymenila všetky žiarovky za šetrné,sprchovaciu hlavicu za nastaviteľnu, keďže kto má pubertiaka,vie ako dlho sa vedia sprchovať.Toaleta má krátke a dlhé splachovanie/určite nemusím vysvetľovať,že kedy sa ktoré používa/.Na ochranu a dezinfekciu práčky mi stačí ocot a soda Uteráky,utierky a osušky periem bez aviváže.Kuchynsky drez a priľahlý nerezový odkvapkavac cistim octom.Na riad kupujem kvalitný saponat, ktorý aj riedeny v pomere 1:4 je účinný.Varim doma takmer denne a to nie len preto, lebo pri mojich intoleranciach nemám veľmi na výber,ale aj preto,lebo je to lacnejšie ako keby si syn kupoval rýchle občerstvenie,či využíval donášku.Kurenie v zime púšťame s rozvahou: ráno zavriem radiátor, krátko intenzívne vetram a potom už len temperujem, keďže odchádzame z bytu.Po príchode domov radiátor na 2-2,5 lebo kým je človek v pohybe,je mu pri 20st.v byte príjemne,na spanie aj veľa a pri telke je vždy poruke deka.Ano,sú veci po ktorých túžim a lepšie roky už majú za sebou/napr.sedacka/, ale kvôli tomu sa nezadlzujem... ani kvôli Vianociam,ani kvôli dovolenke/keď už spomínam Vianoce a iné sviatky,syn má síce dobrý apetít ,ale pri chystani jedál vždy myslím na to,že aj na sviatky má človek len jeden žalúdok a aj ten by chcel mať aj po sviatkoch ok.

poleva
27. júl 2025
@viera012345

@anonym_autor Donedávna som popri práci na čiastočný úväzok+CID+vdovský a sirotský dôchodok žila so synom si sumy, ktorú majú väčšinou ľudia len pre seba.To znamenalo satit, živiť a pokrývať výdavky syna/napr.cast peňazí na vodičák si zarobil sám, časť som mu doložila... zvaracsky kurz som platila ja,barmansky kurz tiež/a satit, živiť a pokrývať svoje náklady/ohľadom stravy len toľko,že sa musím stravovať gluten a lactofree/a samozrejme uhrádzať réžiu.Moznost šetriť nejaké veľké peniaze nebola, ale cez svoju banku som začala šetriť v programe "Dieťa plus,,po 20€.Niekomu sa to môže zdať smiešne,ale keďže po 3r.setrenia som mohla vyberať peniaze, neraz ma táto rezerva zachránila pri nejakom náhlom výpadku nejakého spotrebiča.V domácnosti som vymenila všetky žiarovky za šetrné,sprchovaciu hlavicu za nastaviteľnu, keďže kto má pubertiaka,vie ako dlho sa vedia sprchovať.Toaleta má krátke a dlhé splachovanie/určite nemusím vysvetľovať,že kedy sa ktoré používa/.Na ochranu a dezinfekciu práčky mi stačí ocot a soda Uteráky,utierky a osušky periem bez aviváže.Kuchynsky drez a priľahlý nerezový odkvapkavac cistim octom.Na riad kupujem kvalitný saponat, ktorý aj riedeny v pomere 1:4 je účinný.Varim doma takmer denne a to nie len preto, lebo pri mojich intoleranciach nemám veľmi na výber,ale aj preto,lebo je to lacnejšie ako keby si syn kupoval rýchle občerstvenie,či využíval donášku.Kurenie v zime púšťame s rozvahou: ráno zavriem radiátor, krátko intenzívne vetram a potom už len temperujem, keďže odchádzame z bytu.Po príchode domov radiátor na 2-2,5 lebo kým je človek v pohybe,je mu pri 20st.v byte príjemne,na spanie aj veľa a pri telke je vždy poruke deka.Ano,sú veci po ktorých túžim a lepšie roky už majú za sebou/napr.sedacka/, ale kvôli tomu sa nezadlzujem... ani kvôli Vianociam,ani kvôli dovolenke/keď už spomínam Vianoce a iné sviatky,syn má síce dobrý apetít ,ale pri chystani jedál vždy myslím na to,že aj na sviatky má človek len jeden žalúdok a aj ten by chcel mať aj po sviatkoch ok.

@viera012345 aj my odkladame po 20 eur obom deťom od narodenia🙂dnes maju 14 rokov...Naskladala sa za ten čas krasna suma

anonym_7e390d
27. júl 2025
@anonym_064e17

Predať auto,ak nemáš rodinu tak to je zbytočné ,využívajú bus,vlak MHD alebo si kúp bicykel .a urobiť revízie peňazí. Nemáš dráhy paušál ? Ja mám kredit,platím dve eurá mesačne a wifi je skoro všade ak náhodou potrebuješ. Alebo iné veci, ja si zapisuje vydavky a vidím ako hospodárime a tie zje to všelijaké keďže ako rodina ktorá vlastní dom ,tak tie peniaze idú kade tade . Ale ušetrím každý mesiac aspoň. 200 eur a aj investujem
A hľadať lepšie platenú prácu, sa ľahko povie ťažšie urobí,hlavne ak človek žije v regióne kde máme moc na výber a aj tak ,to tá musia vybrať z tých xy ľudí do ich firmy

@anonym_064e17 predat auto? To ma prekvapilo.. auto ti dáva vela slobody. Si chorá sadnes do auta a ideš k lekárovi. Neviem si predstaviť v bolestiach čakať na bus.. plus setri cas. Ja bývam v dedine kdd neni ani obchod. Bez auta by som neprežila a ano viem. Je to finančne náročné.

nelka93
27. júl 2025

Zatiaľ darí. Mesačne odkladame 500 eur, plus investujeme. Ale teda nemáme deti zatiaľ a bývame vo svojom, nie v podnájme.

romino
27. júl 2025
@anonym_7e390d

@anonym_064e17 predat auto? To ma prekvapilo.. auto ti dáva vela slobody. Si chorá sadnes do auta a ideš k lekárovi. Neviem si predstaviť v bolestiach čakať na bus.. plus setri cas. Ja bývam v dedine kdd neni ani obchod. Bez auta by som neprežila a ano viem. Je to finančne náročné.

@anonym_7e390d autor prispevku, pokial viem, zije v BA s velkou sietou MHD. Vyrazny rozdiel.
A kolkorazy ze uz len mladsi clovek (ako autor), konci za rok s velkymi bolestani a musi ist rychlo do nemocnice ?
V tych vynimocnych pripadoch v tej BA moze volat taxik, namiesto kracat na MHD zastavku (soferovat sam vo velkych bolestiach clovek asi by tiez nedaval). Za cenu len rocneho PZP na auto, ma viacero jazd taxikom v zalohe, keby nieco.

nikdenikto
27. júl 2025

Ešte mi napadlo, ak ťa sociálna práca tak napĺňa, že sa jej nechceš vzdať ani za cenu nižšieho ziviotneho štandardu, skúsila by som hľadať prácu v súkromnom zariadeni, tam môže byt plat kúsok vyšší. Ak nechceš opustiť vôbec svoju terajšiu prácu mozes sa tam vracať ako dobrovolnicka 😉 keď budeš mať čas popri novej práci

silviaab
27. júl 2025

@anonym_autor ano je to strasne..mne sa nechce verit kolko treba platit vsade..hroza..ja ani na dovolenky nechodim nikde,saty v sekaci....a setrit dnes?z bezneho platu? NEEXISTUJE!

viera012345
30. júl 2025
@poleva

@viera012345 aj my odkladame po 20 eur obom deťom od narodenia🙂dnes maju 14 rokov...Naskladala sa za ten čas krasna suma

@poleva Presne tak.Raz som sa o podobnej forme šetrenia bavila s neterou, ktorá žije ledva od jednej výplaty k druhej a sťažovala sa,ze nemá ani na vianočné darčeky.V dobrom som jej spomenula,ze aj pri odkladaní malej sumy/ved človek 20€ minie aj horšie/sa da tvoriť malá rezerva a človeka nezaskocia mimoriadne výdavky/aj keď o tom, že sa patrí mame a krstniatku niečo darovať vedela dopredu/. Vysmiala sa mi,ze co to je 20€...

poleva
30. júl 2025
@viera012345

@poleva Presne tak.Raz som sa o podobnej forme šetrenia bavila s neterou, ktorá žije ledva od jednej výplaty k druhej a sťažovala sa,ze nemá ani na vianočné darčeky.V dobrom som jej spomenula,ze aj pri odkladaní malej sumy/ved človek 20€ minie aj horšie/sa da tvoriť malá rezerva a človeka nezaskocia mimoriadne výdavky/aj keď o tom, že sa patrí mame a krstniatku niečo darovať vedela dopredu/. Vysmiala sa mi,ze co to je 20€...

@viera012345 ja si to velmi chvalim🙂

anonym_65d3e0
Odpoveď bola odstránená
Strana
z6