Darí sa vám šetriť?
Doľahla na mňa frustrácia a taky smútok. Uvedomujem si, že zo svojho platu čoraz menej odložím. Už som dosť okresala výdaje, nekupujem už toľko oblečenia, kozmetiky. Začala som kupovať lacnejšiu kozmetiku, predtým som si kupovala bio. Oblečenie väčšinou už kupujem na bazáre. Veľmi narástli výdaje, ale plat sa mi zdvihol len o 40€. Cítim sa ako pes čo sa otáča za vlastným chvostom. Už ani nemám kde šetriť, veď to nie je život všetko počítať. Môžem si nájsť druhu prácu, ale mať dve práce a kde je odpočinok? Dve práce aby som mohla žiť, to mi nepríde ok.
Včera som dostala riadnu depku, lebo som musela niečo platiť a tie peniaze som si dlho šetrila a zrazu sú fuč. Nejaké úspory mám, ale žiadna sláva to nie je.
Viem, že mám byť vďačná, mám kde bývať aj čo jesť, ale to sú základne životne potreby. Nič viac. Nebaví ma takýto život. Vlastné bývanie nemám. Auto mám staršie.
Ako ste na tom vy? Darí sa vám šetriť alebo to máte ako ja?
Ja tiez kukam,kolko ludi musi extra setrit na elektrine,vode a takychto doslova zakladnych veciach.Ale tiez to nechapem,pretoze takto nezijeme.Mame fotovoltaniku,mame vodu zo studne,plyn mame v bombach mimo domu.Teplu vodu mame zase z trubicoveho solarka.Vsetko sme robili tak,aby sa tie investicie aj vratili v podobe nemusime setrit a takto extremne sa obmedzovat v zakladnych potrebach.
Realne sme 3 hypo dali do 1,z 1450 klesli na 1130eur.Mne zvysili plat z 950eur na 1600 a viac eur,muzovi tiez zvysili hoci sa mu znizil danovy bonus ale teda o moc neklesol.A ktomu som na rd,takze mi chodi aj rodicak.No ja som nesla do prace preto,ze musim ale preto,ze som chcela.A po rodicaku ozaj nemusim mat hlavu v smutku,ze kde a ako.Ale slovo musim,ozaj nemam rada ale slovo chcem,takze si to budem musiet v hlave trochu upratat,a zacat nejako inak uvazovat.
@anonym_autor Možnosti riešenia:
1. Na istý čas odchod za prácou do inej krajiny
2. Nájsť si inú, lepšie platenú prácu v BA
3. Ak pracuješ v meste výmena auta za MHD
4. Zdieľaný nájom, samostatná izba vo väčšom byte (sám som žil do 35 rokov takto hoc nie na Slovensku)
5. Nájsť si ďalšiu prácu na čiastočný úväzok
Áno ceny išli hore, všetci to cítime, každý z nás sa s tým nejak musíme vysporiadať. Držím palce aj tebe 🙂
@lalala94 No tak tu si dala fakt parádnu radu. Nájsť si partnera. A ak náhodou ten vzťah po rokoch padne, autorka bude tam kde dnes, len ešte s dvoma deťmi k tomu. Paráda. Áno, aj to tu denne na koni čítame.
@abbey1 panebože. 🙄 Áno, áno, posielam ju teraz na všetky zoznamky, aby si rýchlo niekoho klofla. 🙄 Ja som jej žiadnu radu nedala a nedávam jej ani pseudoriešenia typu nájsť si inú prácu, pretože to, čo robí jednoducho robiť niekto musí a nemôžu sa teraz všetci z tohto sektora spakovať do iných profesií. Dala som jej podľa mňa to, čo potrebovala - pochopenie. Nič iné s touto situáciou neurobí.
...rady od najväčšej hrdinky,ktorej sa na Slovensku žije najlepšie,ako nikdy doteraz ... zabite ma😄 nechápem jedno, prečo potom takýto ľudí tu podchvíľou bedákajú,depkujú...z čoho majú potom tie depresie, keď im je ,ako sa všade prezentujú "sveta žiť a sú najšťastnejšie osoby na zemi... mám v tom zmätok 😄
@abbey1 panebože. 🙄 Áno, áno, posielam ju teraz na všetky zoznamky, aby si rýchlo niekoho klofla. 🙄 Ja som jej žiadnu radu nedala a nedávam jej ani pseudoriešenia typu nájsť si inú prácu, pretože to, čo robí jednoducho robiť niekto musí a nemôžu sa teraz všetci z tohto sektora spakovať do iných profesií. Dala som jej podľa mňa to, čo potrebovala - pochopenie. Nič iné s touto situáciou neurobí.
@lalala94 Super podpora. Buď ďalej nespokojná, lebo i tak s tým nič iné neurobíš. Ty by si bola vďačný pracovník na pánskom. Vlastne ty si vďačný pracovník k montážnej linke, do sociálnych služieb a tak. Veď vie kto musí tú prácu robiť, a v podstate i keby neplatili, treba ju robiť. 🙂
Vieš, ono pomáhaťudim a aj robiť charitu sa dá i keď človek myslí i na vlastné potreby. A áno, pokiaľ budú ľudia ochotne robiť i za málo peňazí, tak prečo by niekto vlastne ponúkal viac?
Pochopenie je super vec. Všetci ho máme. Všetci by sme v podstate chceli viac za svoju prácu.
Ženy sa tu snažili napísať z vlastných skúseností, kde možno ušetriť, čo možno urobiť, aby sa jej finančná situácia časom zlepšila. Lebo ver či nie, na dôchodku jej nikto nájom nezaplatí.
...rady od najväčšej hrdinky,ktorej sa na Slovensku žije najlepšie,ako nikdy doteraz ... zabite ma😄 nechápem jedno, prečo potom takýto ľudí tu podchvíľou bedákajú,depkujú...z čoho majú potom tie depresie, keď im je ,ako sa všade prezentujú "sveta žiť a sú najšťastnejšie osoby na zemi... mám v tom zmätok 😄
@miskakyska koho myslis ?
@anonym_240198 šetríme.nie preto že musím finančné,ale preto že chcem.je čoraz väčšie sucho,šetriť vodu hoc aj zo studne je dobré riešenie a nie žiadna nutnosť. Si prečítaj koľko.ludi v týchto suchých hoc má studňu v nej majú málo vody. A šetriť energiami je tiež vhodné, však čoraz viac energie ako ľudstvo míňame ,a solar ti toľko energie nevyrobí, a hlavne nie cez zimu. A také baterky asi nemáš, a pochybujem že máš cez zimu nízku spotrebu energie ako cez leto. Práve naopak.
Ja tiez kukam,kolko ludi musi extra setrit na elektrine,vode a takychto doslova zakladnych veciach.Ale tiez to nechapem,pretoze takto nezijeme.Mame fotovoltaniku,mame vodu zo studne,plyn mame v bombach mimo domu.Teplu vodu mame zase z trubicoveho solarka.Vsetko sme robili tak,aby sa tie investicie aj vratili v podobe nemusime setrit a takto extremne sa obmedzovat v zakladnych potrebach.
Realne sme 3 hypo dali do 1,z 1450 klesli na 1130eur.Mne zvysili plat z 950eur na 1600 a viac eur,muzovi tiez zvysili hoci sa mu znizil danovy bonus ale teda o moc neklesol.A ktomu som na rd,takze mi chodi aj rodicak.No ja som nesla do prace preto,ze musim ale preto,ze som chcela.A po rodicaku ozaj nemusim mat hlavu v smutku,ze kde a ako.Ale slovo musim,ozaj nemam rada ale slovo chcem,takze si to budem musiet v hlave trochu upratat,a zacat nejako inak uvazovat.
@anonym_240198 chápem správne že platíte hypo 1130€?
Ahoj, úplne ťa chápem. Nie si v tom sama. Môžeme sa na to spolu pozrieť a nájsť riešenie. Venujem sa finančnému poradenstvu a rada ti pomôžem nastaviť rozpočet alebo nájsť nové možnosti. Napíš, keď budeš chcieť.
@anonym_240198 šetríme.nie preto že musím finančné,ale preto že chcem.je čoraz väčšie sucho,šetriť vodu hoc aj zo studne je dobré riešenie a nie žiadna nutnosť. Si prečítaj koľko.ludi v týchto suchých hoc má studňu v nej majú málo vody. A šetriť energiami je tiež vhodné, však čoraz viac energie ako ľudstvo míňame ,a solar ti toľko energie nevyrobí, a hlavne nie cez zimu. A také baterky asi nemáš, a pochybujem že máš cez zimu nízku spotrebu energie ako cez leto. Práve naopak.
@anonym_064e17 ano to mas pravdu,aj u nas su studne,co cez leto nemaju vodu a teda som bola velmi prekvapena,lebo mi tento problem naozaj nemame,voda normalne tecie cely rok.Ano fotovoltanika vystaci cez leto uplne perfektne ale cez zimu je to horsie,co mas tak 3m v roku.A uz v prvy rok sme to pocitili na vyuctovani elektriny,preplatku.
@anonym_240198 chápem správne že platíte hypo 1130€?
@mateson2004 ano nemame to na 30rokov,ale 20r a je vtom aj poistka 99eur na smrt,invaliditu a pnku na muza.Ale nechal si aj klasicku zivotnu.
@anonym_240198 ale či sa ti to oplatí v horizonte 20 rokov o tom.pochybujem. tiež sme nad tým.premyslali a zas až taká super investícia s vysokou návratnosťou to nie je ,nie tie ich vypočítané že za 7rokov sa mi to splatí a zvyšok už zarábam ale reálna navratnost. A navyše časom výkonnosť klesá .
A buď rada ale šetriť vodou je naozaj na mieste,hlavne keď sú takéto suché zimy,a leta ,takže kľudne sa vás tiež o pár rokov moze týkať problém s nedostatkom vody v studni
Ty si bohuzial nemozes dovolit robit socialnu pracu. Keby si mala muza, ze to mozes robit za nizky plat ako hobby, nepoviem nic. Je to potrebna praca, ale realita je aka je a rozumny clovek mysli aj trochu na seba. Je to vramci psychickeho zdravia. Treba proste zmenit pracu. Zahranicie mozno. Aj ked sa ti to nepaci, nic ine tu nie je. Zohnat kredit za 5€ namiesto 12€ ti nijako nepomoze. Sorry
Bola tu taka tema kolko zarabate. Mozno tam najdes inspiraciu. Verim, ze aj casnicka v AT sa ma financne lepsie podla toho
@anonym_240198 ale či sa ti to oplatí v horizonte 20 rokov o tom.pochybujem. tiež sme nad tým.premyslali a zas až taká super investícia s vysokou návratnosťou to nie je ,nie tie ich vypočítané že za 7rokov sa mi to splatí a zvyšok už zarábam ale reálna navratnost. A navyše časom výkonnosť klesá .
A buď rada ale šetriť vodou je naozaj na mieste,hlavne keď sú takéto suché zimy,a leta ,takže kľudne sa vás tiež o pár rokov moze týkať problém s nedostatkom vody v studni
@anonym_064e17 my sme to brali vcase ked nebola taka draha,teda chvilu potom bol z toho buuum a cena isla hore.Akonahle teraz elektrina pojde hore,tak je rychlejsia navratnost.Ale popravde nam ani o tu navratnost neslo,skor o to,ked cez burky vypnu prut,aby sme svietili.To ucel plni.
@anonym_064e17 my sme to brali vcase ked nebola taka draha,teda chvilu potom bol z toho buuum a cena isla hore.Akonahle teraz elektrina pojde hore,tak je rychlejsia navratnost.Ale popravde nam ani o tu navratnost neslo,skor o to,ked cez burky vypnu prut,aby sme svietili.To ucel plni.
@anonym_240198 no v reále možno tak 20 a viac rokov , anie ako oni sľubujú že 7 rokov. A navyše asi máš baterku čo celkom predraží celkový systém no. A svietiť aj keď pôjde búrka 😂trochu drahý špás,my máme svetlo kempingove a čelovky,účel plní, a zvyšok nám v čase búrky netreba . ale tak keď ste spoko ,tak nech, pre mňa zbytočná investícia ktorá sa nevyplatí vôbec
Jednoznačne predať auto. Auto viem pochopiť, keby si bývala na dedine a musíš dochádzať a prestupovať, prípadne chodí málo spojov. Ale v BA chodí mhd každú chvíľu a všade. A nevšimla som si, či si písala, v akom type podnájmu bývaš, na tom sa dá tiež ušetriť. Pokiaľ nemáš rodinu, nájsť lacnejší zdieľaný byt a podobne. To sú veľké položky. Žiť pod svoju úroveň - jednoducho tak sa dá ušetriť. Založiť sporiaci účet, poslať tam mesačne cojaviem aj len 20€ a tváriť sa, že nejestvujú. A skúsiť vyžiť a čarovať zo zvyšku. Teraz kým si slobodná a bezdetná, sa to dá, dá sa ešte všelijako uskromniť, s deťmi to je horšie. A že tá nebaví taký život - záleží, ake
* záleží aké máš hodnoty, predstavy o živote, čo ťa robí šťastnou. Niekto je v depresii, že nemá na wellness v hoteli, ale napríklad mňa to absolútne nenapĺňa. Boli sme raz v živote s mužom a totálna nuda, nevedeli sme čo so sebou tam. Ja mám väčší wellness na záhradnej hojdačke s kávou v ruke a pohľadom na náš les. Takže tak.
@lalala94 Super podpora. Buď ďalej nespokojná, lebo i tak s tým nič iné neurobíš. Ty by si bola vďačný pracovník na pánskom. Vlastne ty si vďačný pracovník k montážnej linke, do sociálnych služieb a tak. Veď vie kto musí tú prácu robiť, a v podstate i keby neplatili, treba ju robiť. 🙂
Vieš, ono pomáhaťudim a aj robiť charitu sa dá i keď človek myslí i na vlastné potreby. A áno, pokiaľ budú ľudia ochotne robiť i za málo peňazí, tak prečo by niekto vlastne ponúkal viac?
Pochopenie je super vec. Všetci ho máme. Všetci by sme v podstate chceli viac za svoju prácu.
Ženy sa tu snažili napísať z vlastných skúseností, kde možno ušetriť, čo možno urobiť, aby sa jej finančná situácia časom zlepšila. Lebo ver či nie, na dôchodku jej nikto nájom nezaplatí.
@abbey1 ,, A áno, pokiaľ budú ľudia ochotne robiť i za málo peňazí, tak prečo by niekto vlastne ponúkal viac?” Ty žiješ na Slovensku? Lebo každý kto tu žije vie, že práca v sociálnej oblasti je dlhodobo platovo poddimenzovaná a toto je systémový problém, ktorý tu vznikol za všetky tie roky, kedy sa na to kašlalo. Tak ako tu chýbajú napr. učitelia. Čiže sorry, toto fakt nie je o ľuďoch.
,,Ženy sa tu snažili napísať z vlastných skúseností, kde možno ušetriť, čo možno urobiť, aby sa jej finančná situácia časom zlepšila. Lebo ver či nie, na dôchodku jej nikto nájom nezaplatí.” Myslíš ušetriť tak, že si dobije kredit za 2€ na mesiac alebo teda pôjde robiť niečo úplne iné? Tak to sa bude o rok topiť v peniazoch. Nebuď na smiech. 😂 Na predošlej strane som čítala jednu fajn radu, nech skúsi cez víkendy brigády v Rakúsku aspoň kým nenašetrí na 20% základ k hypotéke. Ok, to beriem ako fajn odporúčanie a dočasné riešenie. Ale tie koňovské reči o zmene práce na lepšie platenú mi už idú hore krkom. Omiela sa to v každej jednej pracovnej téme, pritom toto fakt nie je univerzálne riešenie, lebo niektoré slabo platené profesie (ako je aj autorkin prípad) sú jednoducho potrebné a hlavne pre spoločnosť dôležité. Len žiaľ nedocenené.
@abbey1 ,, A áno, pokiaľ budú ľudia ochotne robiť i za málo peňazí, tak prečo by niekto vlastne ponúkal viac?” Ty žiješ na Slovensku? Lebo každý kto tu žije vie, že práca v sociálnej oblasti je dlhodobo platovo poddimenzovaná a toto je systémový problém, ktorý tu vznikol za všetky tie roky, kedy sa na to kašlalo. Tak ako tu chýbajú napr. učitelia. Čiže sorry, toto fakt nie je o ľuďoch.
,,Ženy sa tu snažili napísať z vlastných skúseností, kde možno ušetriť, čo možno urobiť, aby sa jej finančná situácia časom zlepšila. Lebo ver či nie, na dôchodku jej nikto nájom nezaplatí.” Myslíš ušetriť tak, že si dobije kredit za 2€ na mesiac alebo teda pôjde robiť niečo úplne iné? Tak to sa bude o rok topiť v peniazoch. Nebuď na smiech. 😂 Na predošlej strane som čítala jednu fajn radu, nech skúsi cez víkendy brigády v Rakúsku aspoň kým nenašetrí na 20% základ k hypotéke. Ok, to beriem ako fajn odporúčanie a dočasné riešenie. Ale tie koňovské reči o zmene práce na lepšie platenú mi už idú hore krkom. Omiela sa to v každej jednej pracovnej téme, pritom toto fakt nie je univerzálne riešenie, lebo niektoré slabo platené profesie (ako je aj autorkin prípad) sú jednoducho potrebné a hlavne pre spoločnosť dôležité. Len žiaľ nedocenené.
@lalala94 ....a čo by si jej ty poradila teda? Nech ma dve roboty od nevidím do nevidím,aby sa úplne zodrela? Len aby mohla povedať,že robí prácu,ktorú tiež niekto musí robiť? A žiť bude kedy? Užívať si zarobené peniaze bude kedy? Až keď vypovie zdravie a potom bude ešte vo väčších srajdach?
@lalala94 ....a čo by si jej ty poradila teda? Nech ma dve roboty od nevidím do nevidím,aby sa úplne zodrela? Len aby mohla povedať,že robí prácu,ktorú tiež niekto musí robiť? A žiť bude kedy? Užívať si zarobené peniaze bude kedy? Až keď vypovie zdravie a potom bude ešte vo väčších srajdach?
@doriiis a o tom to presne je. Nemusí to robiť. Keď ju to neuživí a nie je spokojná, tak holt šľachetné gesto musí ísť bokom. Toto je práca, ktorú si môže dovoliť robiť človek, ktorý na to má, nie človek, ktorého má živiť. Bohužiaľ.
@doriiis a o tom to presne je. Nemusí to robiť. Keď ju to neuživí a nie je spokojná, tak holt šľachetné gesto musí ísť bokom. Toto je práca, ktorú si môže dovoliť robiť človek, ktorý na to má, nie človek, ktorého má živiť. Bohužiaľ.
@tiezjedna .....nechápem tento spasiteľsky syndrom niektorých.
@lalala94 Áno, žijem na Slovensku. A predstav si, dokonca som v školstve začínala. Ja som jej meradlá dobíjať si kredit za 2 eura. To ani netuším, či sa taka suma dá.
Čo si jej teda poradila ty?
Koľko jej to tvoje pochopenie pomôže na psychike? Víkend? Či aj po najbližšej výplate.
Nie, ani v sociálnej sfére sa nemusí zidrat za minimálnu mzdu.
Rovnako máš predavačky, ktoré zarobia minimálnu a potom také, ktoré majú mzdu veľmi slušnú.
Ona je pravdepodobne mladá žena bez akýchkoľvek záväzkov. Preto práve teraz môže skúsiť robiť sociálnu prácu, ale tam, kde ju trochu slušne uživí. Aj v tej sfére sa platy pohybujú od minimálny až po veľmi veľmi slušné..
Moja znama zije v Brne a fungovala v zdielanom byte naozaj dlho mala uz po 35tke ked sa spoznala s partnerom a po roku zacali byvat spolu. Ona bola spokojna, casom si vzala druhu pracu a tu robila 2x tyzdenne ako brigadu, casom si kupila byt na hypo v Brne a ten prenajimala
@zmrzlinka8 Ja na normálnom bicykli celý rok.
@abbey1 bicykluješ v snehu v daždi?
Aj keby mi z výplaty neostal ani cent na odloženie ani to by ma nedonutilo bicyklovať v snehu,alebo v daždi do prace.
Áno, dokázala by som ušetriť, ale môj muž všetko “rozhajdáka”, lebo je v jedle veľmi prieberčivý 🤪. Ale keby som žila sama, dokážem si našetriť, varila by som jednoducho a zdravo. Oblečenie mi stačí pár kvalitných kusov, ktoré kombinujem. Čo sa týka chémie a drogérie, som minimalistka, mám pár osvedčených výrobkov, ktoré sú kvalitné a lacné.
Strašným žrútom peňazí je staršie auto. Preto sa oplatí v konečnom dôsledku zobrať si úver a kúpiť nové. Servis máš prvé roky zadarmo a ušetríš na nižšej spotrebe.
@anonym_autor minulý víkend sme boli na grilovacku a stretla som tam mladú kočku má 21 a študuje na VŠ. Pýtala som sa jej, kam ide na dovolenku, tak vravela, že ide až v septembri, keď budú lacnejšie pobyty, že aj napriek tomu, že má inzeráty na prácu, ťažko je šetriť. Robí opatrovateľku ak niekto potrebuje cez víkend postrážiť deti či starých ľudí, chodí umývať okná, upratať byt a ešte v drogérke má smeny. Až mi jej bolo ľúto, že nevie, kam skôr skočiť. Možno keby si mala podnajomnicku, nejakú brigádu občas v nákupnom centre....
Keď si sama, nerozumiem, preco sedíš doma. Si v EU, kde je otvorený pracovný trh. So sociálnou prácou ta privítajú všade. Aspoň na pár rokov, kým si nasetris.. vôbec by som neváhala..
@anonym_autor chápem som sama na deti a takto žijem aj ja a mám.dve práce ušetrené nemám už vôbec nič .
Mam vysokú školu a vôbec nič sa nezmenilo.
Je to hrozne .
Život pracujúcej matky
Do plaču xy krát .

@anonym_064e17 uz ju vidím, ako na skútri či elektro biku ide do práce aj po daždi a snehu.
@zmrzlinka8 Ja na normálnom bicykli celý rok.