icon

Dedičstvo a dlhy

22. aug 2025

Dobry den, prosim vas, al ma niekto skusenosti, poradite mi? Mame takuto situaciu v rodine. Sme dvaja surodenci, mame oboch rodicov, ktori maju byt (bsm) a maju na viacerych uctoch vacsie financne obnosy. Otec ma vlastny ucet, na ktorom mam ja a mama disponentske prava, ma este dalsi ucet, ktory pouzivaju obaja s mamou, ale pisany je na otca, tam nemam ja ziadne prava. O dalsich uctoch neviem, ale je mozne, ze ma este nejake vedlajsie ucty.
Mam brata, ktory ma v opatere jedno dieta, byvaju spolu. Viem tiez o tom, ze ma aj druhe dieta, prebehli urcite sudy ale dieta ho v rodnom liste nema zapisaneho ako otca. Viem o tom, ze nas otec na tohto vnuka poati za mojho brata vyzivne uz par rokov, kedze mam pristup k jeho uctu.
Brat ma stale dlhy, neustale si zoberie nejaku pozicku, ktoru nedokaze splatit, ma exekutorov a po case, ked jeho problemy vyplavaju na povrch, splatia to za neho rodicia, samozrejme to, o com vedia.
Moja otazka je nasledovna. V pripade, ked nasi rodicia obaja umri alebo umrie len jeden z nich a cast dedicstva prejde na mna a brata, povedzme ze tu uz nebudu obaja a zdedime byt na polovicu. Moze exektutor na tento byt siahnut a dat ho do drazby ked budem mat v ramci dedicstva zdedenu polovicu aj ja? Pokial sa nestihneme vyplatit alebo ho nestihneme odpredat. Ako to vobec funguje?
Myslim, ze moji rodicia si nie tak celkom uvedomuju stav veci, stale mi hovoria, ze to nemam riesit, ale mne nejde o majetok, mne ide o to aby som sa kvoli nemu nedostala do problemov aj ja. Mam vlastny zivot a rodinu a nemam cas ani naladu chodit do sudoch, kvoli tomu ze ma dlhy a nema financnu gramotnost.
Ako aa takato situacia vobec riesi ked tu uz nebude ani jeden z nich, pripadne len jeden z nich a je mozne este za ich zivota prepisat cast nehnutelnosti na jedno jeho dieta (to, s ktorym zije) s tym, ze rodicia budu mat na byt dozivotne pravo byvania? Pokial nebude mat jeho priznany syn 18 rokov, tak ci tak bude disponovat s jeho majetkom on. Moze exekutor siahnut aj na majetok jeho syna?
Ja sa v tychto veciach vobec nevyznam. Ale potesilo by ma aspon to, aby jeho “priznany” syn nieco zdedil a neostal s holou eitou kvoli tomu, ze jeho otec je nezodpovedny clovek. Co sa tyka druheho syna. Ja toho chlapca nepoznam, cize aom ho do tejto situacie nezahrnula a vlastne, nema oficialne otca na rodnom liste a ani sud to neurcil (viem ze tam prebehli nejake sudy).

Stretol sa niekto s podobnou situaciou prosim?
Dakujem za vsetky rady k veci. Moralizovanie a obdobne komentare riesit nebudem, kazdy ma nieco a tato situacia je ore mna cele roky dost taziva aj bez cudzieho moralizovania a sudenia. Dakujem.

autor
22. aug 2025
@lukbe

Najlepšie niečo prepísať, darovať za ich života na teba, s právom dožitia, pokiaľ viem, dá sa to. Škoda, ze o tom nechcú hovorit a urobiť to.

@lukbe ano o tejto moznosti viem, ved mohli by nam to darovat snad aj pol na pol, mne a vnukovi s tym ze na byt bude tarcha s dozivotnym pravom dozitia.

reela
22. aug 2025
@deti95060810

my sme mali dedičské konanie vysporiadané za 3 m od úmrtia rodiča. teraz sa nečaká dlho tak ako kedysi .

My sme v rodine mali 2 dedicske konania pred cca 2 rokmi a trvalo to v oboch pripadoch cez rok.

maranco
22. aug 2025

Ako ti už písali, exekútor môže a musí siahnuť na zdedený majetok ktorý zdedí tvoj brat, či už je to časť domu, alebo financie na účte.
Ak by aj možno stihol predať/prepísať svoje zdedené dedičstvo na svoje dieťa, takáto účelová zmluva by bola zrušená.
Ak starý rodičia darujú nejaký majetok vnukovi, do toho je exekútora nič.

maba123
22. aug 2025

V tomto pripade je najlepsie , aby sa brat vzdal dedicstva formalne, no neformalne by si mu vyplatila 1/2 ceny bytu, a co s tymi peniazmi urobí, to uz nebude tvoj problem, exekutor nemoze siahnut na nieco co formalne nevlastni, cize pokial nieje doriesene dedicske, exekutor nemoze nic , lebo to nieje este jeho majetok

maranco
22. aug 2025
@maba123

V tomto pripade je najlepsie , aby sa brat vzdal dedicstva formalne, no neformalne by si mu vyplatila 1/2 ceny bytu, a co s tymi peniazmi urobí, to uz nebude tvoj problem, exekutor nemoze siahnut na nieco co formalne nevlastni, cize pokial nieje doriesene dedicske, exekutor nemoze nic , lebo to nieje este jeho majetok

@maba123 ak by sa vzdal dedičstva tak časť bytu pripadne jeho synovi, ak mu ona vyplatí 1/2 bytu a nebude jeho celým vlastníkom k čomu to bude?

pribinak
22. aug 2025
@anonym_autor

@pribinak najkomplikovanejsie na tom je, ze mama o tom dietati ani nevie. Ja viem o tom preto, ze som sa s bratovou byvalou poznala a viem ze bola tehotna. Nemusia mat spravene ani geneticke testy a vidim ze maly je nasa rodina. Chcela by som to odkomunikovat s otcom ale sama neviem ako. Cau oci, hrabala som sa ti v ucte, zhodou nahod mi očko uslo na tento konkretny vypis, povedz mi o tom viac. Posielala som ocinovi peniaze na ucet a kedze mame spolocnu banku, chcela som si skontrolovat ci mu prisli. Mam v aplikacii moj aj jeho ucet a pozrela som si to cez jeho. Proste automaticky som isla do jeho uctu a potom som nasla toto.

@anonym_autor však povedz pravdu, stretla si Janu a videla si malého
Mama by to mala vedieť, lebo prekvapenia po pohrebe bývajú kruté

lienka.7
22. aug 2025

@anonym_autor pokial ma tvoj hrať exekúciu, zdedí byt a bude ho chcieť predat, tento predaj je neplatný, nakoľko ide o poškodzovanie veriteľa. Inak je to aj trestný čin. Už tu bola podobná diskusia, kedy zdedila autorka podiel a byt previedla rodine. Cize ano, dotkne sa to aj teba. Pokial budeš chcieť byť, musíš vyplatiť za brata exekúciu.

123profil321
22. aug 2025
@balerina2025

@ibrunova to bude zlej krvi na strane brata. nie je darovacia zmluva napadnutelna? za ziadnych okolnosti?

@balerina2025 rodičia ho môžu vydediť pre dlhy

123profil321
22. aug 2025
@adabise683

@anonym_autor aha..super informacia, popozerame to ..ideqlne by bolo kebyze to najskor cele zdedi mama ...nech tam moze v klude dozit ak by odisiel otec prvy

@adabise683 pri dedičskom konaní môžu dediči odsúhlasiť, že celý podiel padne jednému z nich, resp. sa dohodnúť komu čo pripadne...

balerina2025
22. aug 2025
@123profil321

@balerina2025 rodičia ho môžu vydediť pre dlhy

@123profil321 ale podla zakona neexistuje 100 percentne vydedenie, ci hej? jasne ze v takomto pripade by to asi bolo najrozumnejsie, no nepozname ich vztahy v rodine, a takisto kebyze sa taketo nieco udeje, ako sa zachova brat. prave pri dedeni sa ukazuje ako vlastne funguju vztahy. a peniaze su fakt svina. ale vacsinou sa rodiny rozhadaju. to je vlastne to posledne co by si jeden rodic prial, smutne.

123profil321
22. aug 2025
@maranco

@maba123 ak by sa vzdal dedičstva tak časť bytu pripadne jeho synovi, ak mu ona vyplatí 1/2 bytu a nebude jeho celým vlastníkom k čomu to bude?

@maranco tak, jednoducho brat sa vzdá dedičstva a pripadne synovi. Len pochybujem, že brat si uvedomí prospešnosť toho, že sa vzdá dedičstva

123profil321
22. aug 2025
@balerina2025

@123profil321 ale podla zakona neexistuje 100 percentne vydedenie, ci hej? jasne ze v takomto pripade by to asi bolo najrozumnejsie, no nepozname ich vztahy v rodine, a takisto kebyze sa taketo nieco udeje, ako sa zachova brat. prave pri dedeni sa ukazuje ako vlastne funguju vztahy. a peniaze su fakt svina. ale vacsinou sa rodiny rozhadaju. to je vlastne to posledne co by si jeden rodic prial, smutne.

@balerina2025 existuje - ale len v konkrétnych prípadoch - dieťa sa o rodiča nezaujímalo, má dlhy, alebo je vo väzení pre veľmi závažný čin

balerina2025
22. aug 2025
@123profil321

@balerina2025 existuje - ale len v konkrétnych prípadoch - dieťa sa o rodiča nezaujímalo, má dlhy, alebo je vo väzení pre veľmi závažný čin

@123profil321 aj napriek tomu ze nie je spisany zavet sa moze , ak sa dieta s rodicom nestretavalo, vydedit ci musi byt aj zavet? u nas notarka toto vobec nespmenula.

123profil321
22. aug 2025
@balerina2025

@123profil321 aj napriek tomu ze nie je spisany zavet sa moze , ak sa dieta s rodicom nestretavalo, vydedit ci musi byt aj zavet? u nas notarka toto vobec nespmenula.

@balerina2025 musí byť závet alebo listina o vydedení

https://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-k...

balerina2025
22. aug 2025
@123profil321

@balerina2025 musí byť závet alebo listina o vydedení

https://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-k...

@123profil321 dakujem

maranco
22. aug 2025
@balerina2025

@123profil321 keď brat nevie finančne fungovať a je nezodpovedný nemáš žiadnu istotu že sa vzdá dedičstva
zase ak byt prepíšu na sestru aj keď budú mať právo doživotného bývania nemajú istotu že sestre neprepne a nepregembluje byt alebo nenarobí tiež dlhy

rovnako aj keď byt prepíšu na sestru, brat môže tento darovaný byt žiadať započítať do dedičstva a celý zvyšok dedičstva (peniaze na účtoch) dostane on, hoci by to pravdepodobne bola menšia škoda ako keby dostal pol bytu

@balerina2025 závet a vydedenie sú 2 veci musí byť písomne ako samostatný dokument, alebo ako súčasť závetu, nestačí že v závete len určí komu koľko a na syna "zabudne" vtedy má nárok na polovicu toho čo by dostal pri dedení so zákona

123profil321
22. aug 2025
@maranco

@123profil321 keď brat nevie finančne fungovať a je nezodpovedný nemáš žiadnu istotu že sa vzdá dedičstva
zase ak byt prepíšu na sestru aj keď budú mať právo doživotného bývania nemajú istotu že sestre neprepne a nepregembluje byt alebo nenarobí tiež dlhy

rovnako aj keď byt prepíšu na sestru, brat môže tento darovaný byt žiadať započítať do dedičstva a celý zvyšok dedičstva (peniaze na účtoch) dostane on, hoci by to pravdepodobne bola menšia škoda ako keby dostal pol bytu

@balerina2025 závet a vydedenie sú 2 veci musí byť písomne ako samostatný dokument, alebo ako súčasť závetu, nestačí že v závete len určí komu koľko a na syna "zabudne" vtedy má nárok na polovicu toho čo by dostal pri dedení so zákona

@maranco v podstate nie, že zabudne. Musí tam uviesť dôvod prečo ho vydedil. A musí to byť zákonný dôvod.

A keď darujú byt za zaživota, môžu uviesť aj dôvod, vzhľadom na jeho dlhy nebude môcť darovaciu listinu napadnúť

123profil321
22. aug 2025

Ale zišlo by sa tu aj slovo právnika, @draik. Lebo aj mne už sa stalo, že som sa pomýlila

adabise683
22. aug 2025
@123profil321

@adabise683 pri dedičskom konaní môžu dediči odsúhlasiť, že celý podiel padne jednému z nich, resp. sa dohodnúť komu čo pripadne...

@123profil321 aha, tie zaujimava informacia....dakujem

123profil321
22. aug 2025
@adabise683

@123profil321 aha, tie zaujimava informacia....dakujem

@adabise683 ja som toto tiež nevedela donedávna. Viem to z niwkoho rozprávania. Dohodnúť sa treba ale priamo na dedičskom a tam sa to všetko spíše a podpíše. Ale myslím, že to tu aj bolo v jednej diskusij spomenuté.

anonym_e56862
22. aug 2025

Skus zatlačiť na rodičov, ze ak jednému z nich sa nieco stane- podiel brata bude zaujímať exekútora, a kto ho vyplatí? Ty? Alebo ten druhý rodič bude musieť vyplacat svoj vlastný byt aby neprišiel o strechu nad hlavou, to chcú? Lebo momentalne je situácia skutočne takáto!
Ohladom toho výživného, aby bol zapísaný do RL musel by si zaplatit DNA testy, čo predpokladám ze nebolo v jeho zaujme a je mu to jedno keď sa nezaujíma. Ale keď o tom dedko vie, tak platí za svojho nepodareného syna kvôli vlastnému svedomiu. Osobne taký podobný pripad poznam ze stari rodičia platia dobrovoľne aby sa malo vnúča lepšie

anonym_5ad4bc
22. aug 2025
@123profil321

@maranco tak, jednoducho brat sa vzdá dedičstva a pripadne synovi. Len pochybujem, že brat si uvedomí prospešnosť toho, že sa vzdá dedičstva

@123profil321 vzdanie sa dedičstva nie riešenie, nakoľko v uvedenom prípade ide o ukracujúci úkon a veritelia brata by sa mohli dovolávať neúčinnosti právneho úkonu

123profil321
22. aug 2025
@anonym_5ad4bc

@123profil321 vzdanie sa dedičstva nie riešenie, nakoľko v uvedenom prípade ide o ukracujúci úkon a veritelia brata by sa mohli dovolávať neúčinnosti právneho úkonu

@anonym_5ad4bc hmm, vlastne asi áno 🤔 asi by to bolo rovnaké, ako keď dlžník narýchlo daruje byt

ahhola
22. aug 2025

Ked sa poznas s jeho byvalou a vies, ze bola tehu a "deculo je vase" aj bez testov, co vasa matka vobec nevie, to je bratova matkac1., ci 2.,? od jeho synov, napadlo mi, ked dobre vychadzaju a je to pristupna, rozumna zena, ze by ho dotacila situaciu riesit, t. j zosumarizovat, kde vsade zatal sekeru a kolko to tak hodi do minusu... Tatko v dobrej viere teba ukracuje, ked na bratove dieta posiela peniaze,rovnaku sumu, to iste ma dat tebe a nie, ze ty sa este hambis s nim o tom debatovat. Ries to cim skor, napr. 1/2toho bytu tebe a lo 1/4 jednemu krpcovi a 1/4 dtuhemu. Exe si najde inu zranicu🏠. Tym, ze su vasi majetni, sa brat rozdarebacil a tuneluje ich, az na spik. Tatko nech na bracha zatlaci, ze pokial sa nezamestna, 🛑vydrziavaniu.

hellwant
22. aug 2025

Otazka, nie je mozne to tak urobit, ze ocenil by sa po dedeni dom, pri dohode by bol pritomny exekutor, ona by vyplatila bratovi polku, druha polka domu sa prepise na nu. A ma cely dom? A za kolko ho uz ona preda je jedno. Môze si na vyplatu zobrat hypo na jej byt ak sa im da, ci navysit hypo a potom preda nehnutelnost a zmaze hypo.A môze jej byt jedno, ci to pokryje jeho vsetky dlhy. Uz nech si ten sikovnicek riesi zbytok sam.

autor
22. aug 2025
@balerina2025

@balerina2025 z moralneho hladiska to nedopadne dobre, v akomkolvek pripade. Chapem, ze by kazdy chcel dedit a ma na to pravo bez ohladu na to, aky to je clovek a co by s dedicstvom urobil.
Ale z logickeho hladiska, ten, kto nevie hospodarit s peniazmi ich hned prehajdaka a ked nie tak peniaze vezme exekutor a dlznik ostane s nicim. Keby si splati dlh a potom uz do toho nikdy nepadne, v poriadku, ale nepredpokladam tento scenar, kedze sa to deje roky a neprislo k naprave.
Syn, ktoreho ma a ku ktoremu sa nehlasi, je mi ho luto, ale ma aspon mamu, ktora sa o neho stara a neskor by si mohol narokovat na dedicstvo, aj ked neviem ake, kedze brat nic nema. Syn, s ktorym zije a ku ktoremu sa hlasi by mohol mat aspon trosku lepsi zivot, neviem si predstavit situaciu, ze rodicia umru a co s nimi bude. Aj keby vnukovi previedli polovicu bytu, neviem ako by sa brat o ten byt financne staral. Pripadne, keby sme ho predali a kupi si za polovicu sumy nieco mensie, plus na splatenie dlhu. Ja tiez nemam hotovost na to, aby som ho hned vyplatila a skutocne sa mi nechcu riesit tieto opletacky, mam svoj pohodlny zivot a deti a ja sa zadlzovat nechcem.

Samozrejme, ze ak by mi aj nepreplo a nepregamblovala by osm byt, brat sa bude citit ukrivdeny.

autor
22. aug 2025
@hellwant

Otazka, nie je mozne to tak urobit, ze ocenil by sa po dedeni dom, pri dohode by bol pritomny exekutor, ona by vyplatila bratovi polku, druha polka domu sa prepise na nu. A ma cely dom? A za kolko ho uz ona preda je jedno. Môze si na vyplatu zobrat hypo na jej byt ak sa im da, ci navysit hypo a potom preda nehnutelnost a zmaze hypo.A môze jej byt jedno, ci to pokryje jeho vsetky dlhy. Uz nech si ten sikovnicek riesi zbytok sam.

@hellwant aj keby sa to takto mohlo a dalo, ja nemam teraz v hotovosti 100 tis, povedzme, aby som ho vyplatila a hypoteku mi nikto neda, ja som na materskej s detmi. 🙂 a od muza nebudem ziadat aby vyplacal nejaku inu nehnutelnost alebo aby si so mnou bral hypoteku, on pracuje, tak mozno by nam cosi dali, ale museli by sme mozno zalozit nas byt a ja to nechcem.

autor
22. aug 2025
@ahhola

Ked sa poznas s jeho byvalou a vies, ze bola tehu a "deculo je vase" aj bez testov, co vasa matka vobec nevie, to je bratova matkac1., ci 2.,? od jeho synov, napadlo mi, ked dobre vychadzaju a je to pristupna, rozumna zena, ze by ho dotacila situaciu riesit, t. j zosumarizovat, kde vsade zatal sekeru a kolko to tak hodi do minusu... Tatko v dobrej viere teba ukracuje, ked na bratove dieta posiela peniaze,rovnaku sumu, to iste ma dat tebe a nie, ze ty sa este hambis s nim o tom debatovat. Ries to cim skor, napr. 1/2toho bytu tebe a lo 1/4 jednemu krpcovi a 1/4 dtuhemu. Exe si najde inu zranicu🏠. Tym, ze su vasi majetni, sa brat rozdarebacil a tuneluje ich, az na spik. Tatko nech na bracha zatlaci, ze pokial sa nezamestna, 🛑vydrziavaniu.

@ahhola dieta c.1 a c.2 maju rozdielne matky, otca maju spolocneho, mojho brata. S byvalou sa poznam, ale rozisli sa v zlom, pohadali sa, ona ho podvadzala, on neveril, ze to je jeho dieta, ona nechcela, aby bol on zapisany ako otec. Neviem preco sa takto postavila k veci, mozno nevedela, kto bude otec.
Vidis, takto som nad tym ani neuvazovala a ni mi to nenapadlo, ze vlastne mna otec ukracuje, ale neviem ci plati zo svojho alebo ziada od brata tie peniaze a posiela to len zo svojho uctu, ale zas, na co by robil taketo zbytocne ukony? Neviem, budem sa musiet pozbierat a vylozit karty na stol a porozpravat sa o tom s otcom.

hellwant
22. aug 2025
@anonym_autor

@hellwant aj keby sa to takto mohlo a dalo, ja nemam teraz v hotovosti 100 tis, povedzme, aby som ho vyplatila a hypoteku mi nikto neda, ja som na materskej s detmi. 🙂 a od muza nebudem ziadat aby vyplacal nejaku inu nehnutelnost alebo aby si so mnou bral hypoteku, on pracuje, tak mozno by nam cosi dali, ale museli by sme mozno zalozit nas byt a ja to nechcem.

@anonym_autor vsak ano museli by ste zalozit vlastny. Sice nechapem ten strach niektorych pred hypotekou, hlavne ak vas kryje druha nehnutelnost, ale ok, hlavne aby ste vy boli spokojní. Ale mnohonasobne by sa vam to vratilo. Ak hovoris 100000, tak napr. Dom ma teda 200 000 v tej oblasti hodnotu. Aj keby ste ho za 150 000 predali pod cenu, ste 50 k v pluse. Samozrejme, neviem, ci sa to tak da.

autor
22. aug 2025
@ahhola

@ahhola ale on je zamestnany, ja som im to hovorila cely zivot, chodili mu za zadkom a zametali za nim problemy a nenaucil sa sam zit. Nechali by ho raz tak, dostal by sa na ulicu, exe by mu siahol na vyplatu, mal by problem sa zamestnat v buducnosti a prisiel by za nimi s prosikom, aby ho zachranili a mozno by sa trochu aj spamatal…tymto konanim sa nicomu nenaucil a bude sa na nich spoliehat, akoby boli nesmrtelni.