Dedičstvo a dlhy
Dobry den, prosim vas, al ma niekto skusenosti, poradite mi? Mame takuto situaciu v rodine. Sme dvaja surodenci, mame oboch rodicov, ktori maju byt (bsm) a maju na viacerych uctoch vacsie financne obnosy. Otec ma vlastny ucet, na ktorom mam ja a mama disponentske prava, ma este dalsi ucet, ktory pouzivaju obaja s mamou, ale pisany je na otca, tam nemam ja ziadne prava. O dalsich uctoch neviem, ale je mozne, ze ma este nejake vedlajsie ucty.
Mam brata, ktory ma v opatere jedno dieta, byvaju spolu. Viem tiez o tom, ze ma aj druhe dieta, prebehli urcite sudy ale dieta ho v rodnom liste nema zapisaneho ako otca. Viem o tom, ze nas otec na tohto vnuka poati za mojho brata vyzivne uz par rokov, kedze mam pristup k jeho uctu.
Brat ma stale dlhy, neustale si zoberie nejaku pozicku, ktoru nedokaze splatit, ma exekutorov a po case, ked jeho problemy vyplavaju na povrch, splatia to za neho rodicia, samozrejme to, o com vedia.
Moja otazka je nasledovna. V pripade, ked nasi rodicia obaja umri alebo umrie len jeden z nich a cast dedicstva prejde na mna a brata, povedzme ze tu uz nebudu obaja a zdedime byt na polovicu. Moze exektutor na tento byt siahnut a dat ho do drazby ked budem mat v ramci dedicstva zdedenu polovicu aj ja? Pokial sa nestihneme vyplatit alebo ho nestihneme odpredat. Ako to vobec funguje?
Myslim, ze moji rodicia si nie tak celkom uvedomuju stav veci, stale mi hovoria, ze to nemam riesit, ale mne nejde o majetok, mne ide o to aby som sa kvoli nemu nedostala do problemov aj ja. Mam vlastny zivot a rodinu a nemam cas ani naladu chodit do sudoch, kvoli tomu ze ma dlhy a nema financnu gramotnost.
Ako aa takato situacia vobec riesi ked tu uz nebude ani jeden z nich, pripadne len jeden z nich a je mozne este za ich zivota prepisat cast nehnutelnosti na jedno jeho dieta (to, s ktorym zije) s tym, ze rodicia budu mat na byt dozivotne pravo byvania? Pokial nebude mat jeho priznany syn 18 rokov, tak ci tak bude disponovat s jeho majetkom on. Moze exekutor siahnut aj na majetok jeho syna?
Ja sa v tychto veciach vobec nevyznam. Ale potesilo by ma aspon to, aby jeho “priznany” syn nieco zdedil a neostal s holou eitou kvoli tomu, ze jeho otec je nezodpovedny clovek. Co sa tyka druheho syna. Ja toho chlapca nepoznam, cize aom ho do tejto situacie nezahrnula a vlastne, nema oficialne otca na rodnom liste a ani sud to neurcil (viem ze tam prebehli nejake sudy).
Stretol sa niekto s podobnou situaciou prosim?
Dakujem za vsetky rady k veci. Moralizovanie a obdobne komentare riesit nebudem, kazdy ma nieco a tato situacia je ore mna cele roky dost taziva aj bez cudzieho moralizovania a sudenia. Dakujem.
@anonym_autor vsak ano museli by ste zalozit vlastny. Sice nechapem ten strach niektorych pred hypotekou, hlavne ak vas kryje druha nehnutelnost, ale ok, hlavne aby ste vy boli spokojní. Ale mnohonasobne by sa vam to vratilo. Ak hovoris 100000, tak napr. Dom ma teda 200 000 v tej oblasti hodnotu. Aj keby ste ho za 150 000 predali pod cenu, ste 50 k v pluse. Samozrejme, neviem, ci sa to tak da.
@hellwant ja ten byt nechcem, je prilis velky, je v povodnom stave a budem musiet vyplatit brata, prerobit ho alebo cosi a este sa zaviazat hypotekou, ked mame nasu hypoteku skoro splatenu a vravim, som na materskej, dostali by sme nizsiu ciastku alebo prilis velku splatku. Dnes su nehnutelnosti prilis drahe a my chceme, aby mali nase deti normalny zivot a nejaky standard.
Samozrejme, vssetko sa da predat aj pod cenu. Keby sme to chceli predat za lepsiu sumu, musime sa zas o to starat a liat do toho peniaze, kym sa to nepreda.
Byt by ste predali a rozdelila sa s exekútorom, zvyšok peňazí ak by nejaký ostal by dostal brat.
Len ak to chceš mať spravodlivé mala by si do dedičstva započítať všetky splátky bratových dlhov, ktoré otec vyplatil zaňho a o toľko menej by malo pripadnúť bratovi, ale neviem či na to exekútor pristúpi.
Rovnako aj keby celý byt darovali rodičia tebe tak on môže požadovať to započítať do dedičstva a zvyšok (peniaze na účtoch) by išlo už len jemu.
@maranco neviem ci by som sa doratala, keby sme mu mali vsetko zapisat a ci to ma otec vsetko zosumarizovane, ved to su roky…
Byt by ste predali a rozdelila sa s exekútorom, zvyšok peňazí ak by nejaký ostal by dostal brat.
Len ak to chceš mať spravodlivé mala by si do dedičstva započítať všetky splátky bratových dlhov, ktoré otec vyplatil zaňho a o toľko menej by malo pripadnúť bratovi, ale neviem či na to exekútor pristúpi.
Rovnako aj keby celý byt darovali rodičia tebe tak on môže požadovať to započítať do dedičstva a zvyšok (peniaze na účtoch) by išlo už len jemu.
@maranco aby sme sa nedostali do situacie, ze si budeme ratat kazdu hlupost, mne zaplatili skolu a vydavky na nu (tj ubytovanie, cestovanie, knihy, skripta), jemu zaplatili dlhy a to nema zmysel toto ratat podla mna, lebo kazda strana zacne vytahovat nieco.
@hellwant ja ten byt nechcem, je prilis velky, je v povodnom stave a budem musiet vyplatit brata, prerobit ho alebo cosi a este sa zaviazat hypotekou, ked mame nasu hypoteku skoro splatenu a vravim, som na materskej, dostali by sme nizsiu ciastku alebo prilis velku splatku. Dnes su nehnutelnosti prilis drahe a my chceme, aby mali nase deti normalny zivot a nejaky standard.
Samozrejme, vssetko sa da predat aj pod cenu. Keby sme to chceli predat za lepsiu sumu, musime sa zas o to starat a liat do toho peniaze, kym sa to nepreda.
@anonym_autor ale pod cenu sa väčsinou da rychlejsie ptedat. Ale ano ak treba aj opravovat chapem. Ja len aby si nemala viac problemov s inym typom riesenia a budete v strese este viac. Drzim palce a tteba ak sa da aj tie dlhy odcitat, lebo vlastne on ma viac z dedicstva. Myslim, ze to vie a vyuziva to.
Ešte aby si nedopadla ako tu jedna písala, že má vyše 30 ročného nezamestnaného brata ktorého rodičia obskakujú, chystajú mu aj raňajky predtým ako utekajú do práce a očakávajú že sa oňho sestra postará keď sa pominú.
Ona má bývanie s manželom, tak "nepotrebuje" nič dediť a chudáčik synáčik o neho sa treba postarať.
@maranco aby sme sa nedostali do situacie, ze si budeme ratat kazdu hlupost, mne zaplatili skolu a vydavky na nu (tj ubytovanie, cestovanie, knihy, skripta), jemu zaplatili dlhy a to nema zmysel toto ratat podla mna, lebo kazda strana zacne vytahovat nieco.
@anonym_autor ale skolu by aj jemu platili, ty nemôzes zato, ze nestudoval.
@anonym_autor ale pod cenu sa väčsinou da rychlejsie ptedat. Ale ano ak treba aj opravovat chapem. Ja len aby si nemala viac problemov s inym typom riesenia a budete v strese este viac. Drzim palce a tteba ak sa da aj tie dlhy odcitat, lebo vlastne on ma viac z dedicstva. Myslim, ze to vie a vyuziva to.
@anonym_autor no ak je brat aky je, pri dedeni to nedopadne vztahovo dobre, ci tak alebo onak. On v tom bude vidiet zas len-, ze sa situacia vyriesila a nenamakal sa : A mam zas dlhy splatene, naco sa starat. Zivot je v pohode. Zas nabere dalsie.