icon

Delenie financií vo vzťahu

lolamia3
31. máj 2018

Ahojte, chcela by som sa opýtať na Vaše skúsenosti s delením financií vo vztahu. S priateľom žijeme spolu v podnájme cca 2 roky, sme zamestnaní, zarábame dobre, on približne o štvrtinu viac. (Vek po 30tke).Všetko platíme na pol, prípadne rozratavame, podľa toho, kto čo dal do košíka v obchode. Radšej by som bola, keby sme sa napríklad striedali, ale on tvrdí že chce vedieť koľko minul. Čítala som tu zopár diskusií týkajúcich sa nešťastných mamičiek na materskej, ku ktoré sa sťažujú, že takýto model u nich pretrváva, aj na MD. Pritom som narazila aj na vety typu: uz ked sme ešte randili, sama som si platila lístok do kina, nechápem, že som vtedy nevidela jeho vzťah k peniazom. Moja otázka je, či ste niekto najskôr fungovali pol na pol (presne) a po narodení dieťaťa alebo svadbe partner nemal problém sa s (jeho) financiami podeliť.

dilino
31. máj 2018

my to máme tak že žijeme spolu už 14 rokov pokiaľ som chodila do práce tak sme mali každy svoje peniaze s tým že sme platili všetko na polku aj nedoplatky ale ked bol preplatok ukazal mi koľko bolo papiere a toľko polku mi vrátil nazad stravu sme kúpovali tak že raz ja raz on veľmi nám pomaha aj jeho mama čo sa týka stravneho a ked sa nám žiaľ po chybe lekára narodila dcérka ťažko postihnuta som s ňou doma 10 rok opatrujem ju nikdy by sme ju do ústavu neodložili tak už samozrejme mám menej ale vždy sa to da tak teraz máme každy svoj účet ale aj spoločne peniaze pre dcérku kde on jej dáva výživne nakoľko nie sme manželia a ja tiež tam dávam opatrovateľske to čo tam je to je čisto iba na dcérku pre ňu na plienky špeciálnu stravu, rehabilitácie, hygienu atd a ja si tiež niečo ušetrim tak to použijem na seba najradšej mám na ňom vetu ked povie že a čo šetriš kúp si všetko načo máš chuť nikdy nekričal že nekúpuj si to je to drahe nemáš nato nepracuješ v živote som to odkedy sme spolu od ňeho nepočula takže ak deli fináncie teraz to si treba vysporiadať ked budete mať dieťa a ostáneš doma tak čo ked bude držgrošiť radšej si to premysli ako dalej a hlávne sa o tom porozpravajte je to veľmi dôležite a my sa kôli peniazom nehádame a hypoteku na celý dom si kúpil za slobodna si plati on takže je to dôležite o finánciach si hovoriť nakoľko neskôr to môže byť problém.

juliet86
1. jún 2018

@lolamia3 tak sa zamysli ze preco mu to neveris a rozpravaj sa s nim dalej

terezka1947
1. jún 2018

@lolamia3 byvali sme spolu az ako manzelia...cize vsetko zacinali pomyselnym MY a Nase spolocne....neriesili sme,ze moje,tvoje...

miadi
1. jún 2018

Nebola by som s takym chlapom co by este veci z košika delil na moje a jeho. Ved to čo ste spolubyvajuci? Zaraba o trosku viac ako ty ale je asi držgroš a teraz chceš riskovat mat snim dieta ? 2roky nie je až taka strata ked ten vztah zabališ neviem kolko mas rokov ze po 30+ tak do 40 stihaš uplne iny krasny život žit s chlapom čo ti bude oporou kym budeš na materskej .. ak je teraz skúpi tak časom to bude ešte horšie ked nedopraje tebe tak mysliš že dieta nieco zmeni? Aby si nebola uplna chudera pri nom nasratom ze bude musiet platit aj za teba najomne jedlo .. narodenie dietata je velka radost ale aj stres je to velka zmena pre vztah a $ budu posledna vec ktoru budes chciet riešit. Treba to mat poriešene už teraz..Ak snim chce ostat vyskušaj nejaku zmenu už teraz. Aspon ten spolocny nakup by Mohol zaplatit ved ratam ze tam mas deodorant vlozky ruž a nie MK kabelku v tom košiku tak ho nezruinuješ

laska201
1. jún 2018

Veru toto rieste uz teraz.Mne muz nedovolil ani pivo mu kupit je to proste gentleman a ked som sa ho pytala preco tak odpoved bola bolo mu to trapne aby mu zena platila.este pocas chodenia sa ma sam pytal ci chcem nejake peniaze az mam aj ja co si v penazenke.A ako nahle sme zacali spolu zit proste mi vsetky peniaze daval do ruky.Ja som doma tak vsetko od financii riesim ja.Jedine co ho necham platit je vecera.Nechodimi po krcmach takze natankovat chodime opet spolu svaciny si berie z domu.Jemu je blbe si kupit aj tu blbu kavu v robote za 20centov to mu vzdy hovorim ze nech si ju proste kupi nech toto neriesi ved je na nocnej.Taketo delenie do centa je uz velky vykricnik pozor.Mna muz na rukach nosi a vsetko co si zmyslim mi splni.

dai
1. jún 2018

@laska201 🙂 toto zase pride divne mne... to akoby si mamina bola pre svojho muza🙂 ale pocujem to casto v sr ze muz odovzdava vyplatu zene a dostava akoby vreckove.
Ale aj to dokazuje ze kazdemu vyhovuje nieco ine- partneri si musia najst svoj modus operandi

laska201
1. jún 2018

@dai no videl to doma tak mu to vobec neprislo divne a ja ked mam cas a som doma tak seky chodim platit ja na postu.Muz ani nema kde minat ide do prace a domov a opet vsetko riesime spolu.Vyberame povie napr.v stavebninach co vsetko mu treba a ja to len kartou zaplatim.Ani moc hotovosti doma nename ale kartu od uctu mam ja.

dai
1. jún 2018

@laska201 hej...asi zalezi aj od stylu zivota- moj muz ma casto pracovne obedy, ci stretnutia s klientmi mimo kancelarie, musi chodit na rozne oslavy - neviem ako by som mu doma kontrolovala ci pridelovala peniaze ( s jankom chodi do lacnej s kubkom ale do drahej restauracie🙂) a takisto od neho ocakavam ze nebude kontrolovat ci si aj tu mk kabelku nekupim ked mi raz prevedie peniaze na ucet pokial som na rodicovskej - je to niekde o vzajomnej dovere ale aj o poznani kedze viem ze pre nas oboch je rodina na prvom mieste a ani jeden z nas nas neprivedie do financnych problemov - a myslim ze ked to je takto v domacnosti tak je uplne jedno ci peniaze drzi muz ci zena ( aj ked teda ja som za urcitu financnu slobodu pre oboch partnerov )

stvura
Odpoveď bola odstránená
timilv
1. jún 2018

My sme si pred svadbou delili energie+ platby za byt na polovicu a stravu alebo iné veci do bytu sme riešili štýlom, že raz zaplatil jeden a raz druhý... Rovnako to bolo keď sme išli do kina, na kávu, výlety, atď... V živote sme si nedelili nákup, že toto si si dal Ty do košíka a toto ja... Teraz keby dám ja maslo, tak ja ho zaplatím a jem ho iba ja?
Pred svadbou sme mali obaja dosť slušný príjem, cca rovnako vysoký. Teraz keď mám rodičovský, tak máme dva účty- na jeden chodí rodičák a môj príjem, ktorý mám popri rodičáku- toto ide na hypotéku za dom a ostatné veci okolo bývania, paušály, poistky,... a druhý kde chodí manželov príjem je na bežné míňanie, nákupy, výlety 🙂 neriešime vôbec, že toto sú Tvoje a toto moje peniaze. Obaja máme prístup k obom účtom.

laska201
1. jún 2018

@dai ja mam v plane napr.moju vyplatu neriesit ta bude na predcasne splatenie hypo teda polka a polka sa vrazi do domu este nam treba dost toho hlavne dvor.Takze dalsi zrut preto chuda muz z roboty a doma do dalsej roboty.momentalne som si vymyslela pod altanok dlazbu tak ma muz o robotu postarane znova

solinkarka
1. jún 2018

Nie sme manzelia ale peniaze mame spolocne...z jeho financii sa platia vsetky mesacne vydavky a s mojich ide strava, osatenie atd takze sme v podstate vyrovnany

vyhuelka
1. jún 2018

my sme pred svadbou žili z platu mojho teraz už muža kedže ja som bola vysokoškoláčka a on zárobkovo činný, prispieval mi na knihy, veci čo som potrebovala, benzín, proste všetko.... teraz máme dva platy, jeden plat chodí na účet a tam šetríme a z jedného žijeme.... napr dovolenku sme platili z ušetrených peňazí, neviem si predsvatviť deliť v obchode nákup, podľa mňa je to dosť vtipné....

zdenka67
1. jún 2018

my sme este pred svadbou fungovali tiez tak, ze raz kupil jeden, raz druhy, ak jednemu nevychadzalo, druhy mu pomohol, absolutne sme to neriesili, kupili sme dom, hypo a vydavky na dom, sme podelili dvomi, kedze prijem mame cca ten isty, teraz sme uz manzelia a ostali sme pri tom istom, kedze ja moj ucet rusit nechcem, nakolko tam mame este sporiaci, ale absolutne neriesime, co kto kupil, kedy kupil, proste to berieme ako nase peniaze, a nebolo inak ani pred manzelstvom, baby na toto si fakt davajte pozor, lebo kamoskin frajer napriklad vsetko do centu skoro rozrataval, kupil byt a teraz ona u neho byva a vyhraza sa jej, ze je to jeho byt, tak sa bude spravat podla toho, ako jej on povie, s peniazmi tiez tragedia, radila som jej odist, ale nepohodli sme sa, uz nie sme kamosky :D o to ale nejde, treba naozaj bacha na taketo veci, nie je to sranda, ak ma problem s financiami teraz, bude mat casom este horsie

dai
1. jún 2018

@zdenka67 tak pre mna napr. Ta kupa bytu bol taky rozhodujuci moment - ak predsa so mnou planuje rodinu a aj nie sme este manzelia tak byt musi byt rovnako moj ako jeho - jedno kolko penazi kto do neho da... a kedze muz s tym nemal problem tak som niekde vedela ze ani v buducnosti problem mat nebude ked bude musiet tahat on... keby mi vtedy povedal ze byt kupuje on na seba a ja mam u neho byvat tak spolu urcite nie sme ...

zdenka67
1. jún 2018

@dai ano, tam bolo viacej faktorov a ona si ich uvedomit nechce, takze tazko 🙂 kazdy sme si strojcom vlastneho stastia 🙂

carrot_apple
1. jún 2018

my tiež fungujeme 50/50, ja mám svoj účet- on svoj, ja svoj príjem a on svoj,ja platím zo svojho účtu polku nájomného-on zo svojho, keď mi chýba, dá mi jeho kartu a platím.. a nevidím problém v ničom, vie koľko minie a kde a ja tiež a vieme presne koľko prejeme,koľko dáme na benzín,na dieťa, keďže si každý odkladá bločky a na konci mesiaca si sadneme spolu a porozprávame sa...nemôže mi nič vykrykovať ako to chlapi zvyknú-psychicky vydierať ženy, že ich živia, ono... ak raz chlap nepochodpí,že žena nezarába menej ako on lebo sú manželia a ich celkový príjem po vydelení dvoma je rovnaký...tak ťažko ťažko bude taký vzťah fungovať...ak je niekto iba vo vzťahu bez manželstva tak by malo ísť všetko 50/50 aj keď podľa úradov ste druh a družka a ste posudzovaní spoločne...z tohto pohľadu by to tak nemalo byť ale malo by to byť tak,že ste si finančne rovní,...akonáhle sa stávate rodinou ste posudzovaní podľa úradov ako rodina, bez ohľadu na to či ste manželia-takže váš celkový príjem je pre vás celkovo ako pre rodinu a nie že on má 800 a ty 500e...to by potom ako bolo? ženy by mali iba deti bez peňazí a muži iba peniaze bez detí!!!! ak si kúpite posteľ kúpite si ju oddelenú? keď si kúpite práčku: jeden týždeň perie on a druhý ona? keď si kúpite gauč tak on sedí iba napravo a ona iba naľavo?a toto preto,že žena menej zarába? žena nikdy nezarába menej, nech si chlap priráta za každú hodinu minimálne 3e za každú činnosť ktorú robí keď príde z práce a chlap uvidí, že možno donesie žena domov 500e mesačne ale+ učenie s deťmi+žehlenie, varenie, hranie s deťmi..za to všetko by chlap musel zaplatiť dákej inej žene aby jeho žena mohla zarobiť viac a by jej to vykrykoval a v konečnom dôsledku je to to isté s tým, že ochudobňuješ svoje deti tým,že niesú s matkou!!!!

titla
1. jún 2018

My sme spolu žili 3 roky pred svadbou. Tiež zarábajúci 30-tnici. Byt bol manželov, kúpil ho ešte pred tým, ako sme sa spoznali. Hypotéku platil výlučne on. Na nájomné som mu prispievala – platila som cca polovicu. Veľké výdavky, ako dovolenka, nábytok a tak sme platili na polovicu. Veľké víkendové nákupy raz platil jeden, potom druhý. Drobný nákup rovnako. Večere, kino, divadlo platil zväčša muž, ale aj ja niekedy. Okrem tých veľkých výdajov sme nikdy presne nepočítali kto čo zaplatil. Od zásnub uvažujeme o peniazoch ako o „našich“ peniazoch. Po svadbe sme si síce každý nechali svoj účet a máme niektoré platby podelené – jeden platí hypo, jeden nájom, ... – ale je to preto, aby sme mali prehľad. Ale berieme to tak, že všetky peniaze, ktoré zarobí on alebo ja sú „naše.“ Zatiaľ sme sa zhodli na tom, že nám vyhovuje viac mať dva účty, ale keď príde na situáciu, že môj príjem sa obmedzí na rodičovský príspevok, situáciu znova prehodnotíme a možno sa rozhodneme mať len jeden.

sspeed_cs
1. jún 2018

my sme spolu zacali zit na intrakoch po 2 mesiacoch chodenia. nakupovali sme jedlo spolocne a nejaka delba tam bola (samozrejme boli sme nezarabajuci studenti). Vedel ze som z chudobnej rodiny tak vzdy minimalne 2/3 nakupu platil on pretoze som nechcela, aby ma uplne zivil atd tak som ciastocne prispievala. po skole tak nejak logicky sme dosli na to ze naco mat rozdelenu kasu, je to hlupost ked spolu zijeme. Koncila som o rok skor a ja som chodila do prace, (teraz už) manzel do skoly a kasu sme uz vtedy mali spolocnu. Ale nikdy sme neutracali za hluposti (utracame len za konicky ktore mame rovnake). Ucet mame jeden spolocny a kazdy ma svoju kartu. Ale neviem si predstavit s niekym dlhodobo zit, mat spolocnu domacnost a delit si jedlo v kosiku toto je moje a toto tvoje to si zaplat sama, alebo pracku, umyvacku kupovat tak ze kazdy plati polovicu...

lentilka46
1. jún 2018

My sme spolu zacali tiez na vyske, ked sme si spolu varili,tak raz platil jeden,raz druhy, ked sme sa isli spolu najest tiez raz jeden,raz druhy alebo sme zaplatili spolu, kto kolko mal. Po vyske som ja byvala v podnajme, ondoma s rodicmi, ked bol u mna, prispieval na nakupoch na jedlo. ja som mala stavebne sporenie, zvysila sa rocna splatka a ja som mu to medzi recou spomenula,ze to z platu nedam a nebudem mat plnu statnu premiu..vtedy povedal, ze on mi tam mesacne tiez moze posielat, tak ja som si davala 70 a on mi posielal 50, neskor sme to zvysili,aby sme mali nasporene co najviac..ked sme kupili byt, ale neboli sme este zobrati a on este byval aj v byte aj u rodicov, peniaze sme uz mali akoby spolocne, vzdy sme sa dohodli,co sa ide varit, na nakupy sme chodili spolu, platili spolu z vyclenenych penazi na domacnost

bubatko
4. jún 2018

Baby toto je fakt tazka tema. A vzdy asi bude, pokial bude platit, ze zena je zavisla od muza. Bohuzial vo vacsine pripadov aj stale je. Ak sa niekto vytesuje z toho, ze za nu vsetko plati muz, akeho dobreho muza ma, tak je to len sebaklam. Sebaklam preto, lebo stale ide o situaciu zavislosti na muzovi. Potom je to uz len o stasti, ci niekto natrafi na muza, co je ochotny vsetko financovat alebo nie. Ak vsak niektora bohuzial nenatrafi na muza, ktory je ochotny vsetko financovat (nemusi to byt zly muz, proste je nejako nauceny/vychovany z domu a/alebo ma nejaku povahu), tak ma problemy. A zase len preto, ze je zavisla na muzovi. Nezda sa mi fer vyvysovat sa len preto, ze za niekoho vsetko plati muz. Nie kazda ma take "stastie", resp. nie kazdy to povazuje za "stastie". Treba byt v prvom rade aspon ako-tak nezavisla (samozrejme pokial nejde o zdravotne problemy alebo ine objektivne dovody, kedy zena nemoze byt aspon ako-tak nezavisla). Nezavislost prinasa slobodu a ak je potom vas manzel/partner nahodou drzgros, tak sa da nad tym mavnut rukou a pousmiat. Niekedy je to proste taka povaha, nie je to hned nejaky zly clovek. Ak si niekto mysli, ze je na tom super, pretoze vsetko plati muz, tak prajem aby to tak aj zostalo, resp. nezostali len oci pre plac, lebo vselico sa stava.

zyzu
4. jún 2018

my sme to mali priblizne pol na pol pred dietatom, potom to uz jednoducho neslo,aj ked som cely rodicovsky pracovala na ciastocny uvazok ... zacal mi manzel posielat peniaze podla potreby (z mojho uctu sa platila hypoteka) az po preposielani penazi z jedneho uctu na druhy a spat podla splatok a minania, sme sa rozhodli mat spolocny ucet. Takze kazdy miname z jedneho uctu a ak sa chystaju vycsie vydavky tak sa obaja musime tomu prisposobit. Mame aj setriaci ucet,kde posielame peniaze kazdy mesiac do rezervy. Tiez si neviem predstavit fungovat ako predtym, zabezpecujem domacnost a nakupy pre syna. Su mesiace ked miniem viac - treba topanky, vetrovku a nejake kruzky, exkurzie - to su neocakavane platby a nemusim riesit ci mi manzel posle peniaze alebo nie. Jednoducho zijeme v jednej domacnosti a hospodarime spolu. Manzel ma konicky,ktore obcas idu do penazi a su mesiace kedy minie viac,ale neriesime to - jednoducho raz on a raz ja 🙂

rybka16
4. jún 2018

Keď sme ešte neboli manželia a bývali sme spolu v prenajatom byte, nájom a nákupy potravín sme si delili napoly, podobne sme si napr. platili napoly dovolenku. Inak také, že kino, večera a podobne raz pozval jeden, inokedy druhý, podľa nálady. Po svadbe sme si zliali všetko na jeden účet a peniaze sú spoločné bez ohľadu na to, kto koľko zarobí, kto koľko nakúpi a tak ďalej.

stvura
Odpoveď bola odstránená
laska201
4. jún 2018

Hm rozmyslam ako to je s tou zavislostou a nezavislostou na muzovy ked obaja maju prioritu cim skor splatit hypo a nemat ju az do dochodku.Pretoze ak sa s muzovho platu vsetko plati kompletne a zena vidi vyplatu len vo forme sms ako peniaze pribudaju tak stale je zena zavisla?No vsetko ide do rodiny ci muzova ci zenina vyplata.

santeema
4. jún 2018

@lolamia3 neviem, toto je v nom asi zakodovane a nezmeni sa to. ja som chodila kedysi s podobnym typkom a drzalo ho to stale a isiel mi tym poriadne na nervy po case. ja som nikdy nebola typ, aby mi chlap vsetko kupoval, ale bolo mi to v niektorych situaciach trapne, ked sme si to platili vsetko na polku. teraz je to uplne inak, partnera ani nenapadne mi dat daco platit a este aj deckam kupi, co treba. je to ovela kludnejsi zivot.-)

jarmila1977
4. jún 2018

Som vydata 21rokov a od zaciatku mame spolocny ucet...podelene to mame takto...jeden mesiac ma napr.manzel kartu od uctu a stara sa o vsetko potrebne...ucty..nakupy a tak....ja dostanem vreckove a na co ho pouzijem,je moja vec....na buduci mesiac sa vymenime...ja dostanem kartu a staram sa o chod domacnosti a on dostane vreckove a ma volno 🙂 je sice pravda,ze detom oblecenie alebo na vylety sa chodilo vacsinou vtedy,ked som bola pri peniazoch ja 😀 😀 😀 😀 ale na tom sme sa len doberali...predsa muzi kupia len to najzakladnejsie a zeny aj naviac....nam sa to osvedcilo a fungujeme takto dodnes 🙂

siska53
4. jún 2018

@lolamia3 nie,nikdy sme takto nefungovali, nemal.problem ma.pozvat,zaplatit,akurat dovolenky sme platili tak,ze kazdy svoju cast,to som na tom trvala ja.

rheia27
4. jún 2018

Sme manzelia skoro 12 rokov a od zaciatku mame 2 ucty. Ale neriesime moje - tvoje. Jednoducho keby sa nahodou jednemu z nas nieco stalo, tak banka ten ucet zablokuje a aby ten druhy nebol bez penazi.

vroni
4. jún 2018

@bubatko, nuz, pokial chcem zostat nejaky cas doma a starat sa o deti, tak musim ratat s tym, ze na cas moj prijem vypadne. To dieta je tak muzovo ako moje, je jeho psou povinostou a nie dobrou volou postarat sa aj financne. Len by zeny nesmeli byt potentovane zo svojho uzasneho hrdinu a tvarit sa hrozne “samostatne“. Lebo mat na muza naroky sa nenosi, zena taha sichtu doma, sichtu v robote a este je hrda, aka je samostatna. A potom na co mi je doma ten trud? Aby som mala po kom prat oprdene trenky a dokazovala susedam svoju zensku cenu? No kychala by som aj na susedy aj ma toho poseru doma. Chlap sa ma ako taky aj chovat a nie byt lakomy predmet do vitriny. Len raz by chlap chcel delit nakup, v tom okamihu by mal privlastok byvaly (ja kludne nakup zaplatim sama, ak prave nema prachy, to mi vobec nevadi, ale delit sa chce len lakomec)