icon

Depresia z cien nehnuteľností

25. dec 2021

Priznávam sa chytá ma depresia a bezmocnosť keď vidim ceny nehnuteľností a domov. Sme mladá rodina (22,25) s jedným dieťaťom. Žijeme u svokrovcov, kde mozme byt dokedy chceme no nie je to tu vobec dobre. Chceli by sme stihnúť odísť kym syn pojde do skoly. Priebežne pozerám ceny pozemkov, domov a bytov no je mi z toho do placu. Pod 200tisic nie je skoro vobec šanca. Odkiaľ ma preboha človek nabrať take peniaze? (Jasne, hypotéka na ktorú ti treba 20 ci kolko % zo sumy - ale kde ich nabrat?) Ako je mozne že si môžu ľudia dovoliť tak hrozne drahé nehnuteľnosti? Ako ste na tom vy? Je mi z toho fakt strasne, pripada mi nemožné osamostatniť sa a neverím že sa jedného dňa dočkám :(

olivia1425
26. dec 2021

@chadkroeger prosim? Co som napisala neslusne?

kengurica
26. dec 2021

Treba najskôr zhodnotiť svoje možnosti. Mám takýto príjem. Z toho dokážem ušetriť x € (ak platíte svokre "pekné peniaze", tak viete, že tie by mohli ísť na splátku hypo. No a takmer každá banka má na nete hypo kalkulačku, kde môžeš získať predstavu. Ak tú predstavu o sume, ktorú by ste mohli získať, je na rade výber nehnuteľnosti. A podľa toho si to "ušijem" na mieru môjho budgetu. Ak treba, upustím z nárokov na veľkosť, alebo lokalitu, alebo vek, alebo hocičo, čo treba. Tak to je...

zuzka148
26. dec 2021

@mamula20 teraz sme riešili v banke úpravu úroku. Celkom nás potešil, tak sme dali fix na 5 rokov. A presne toto hovorila poradkyňa, že 1-2 roky a úroky pôjdu dosť hore. Dá sa to odsledovať podľa vývoja v USA. My by sme tiež radi raz dom, ale teraz určite nie. Je nám dobre aj v byte. Teraz ide veľa ľudí mimo svoje možnosti, lebo to v banke vyjde. Ale keď sa časom úroky zmenia, aby bolo na splátky.. Radšej sa uskromniť a časom sa uvidí.

dianaana
26. dec 2021

Ahoj, na Orave stoji 3 izbovy byt max 120.000 Eur. Dvaja maznelia s normalnym prijmom takuto hypoteku bez problemov dostanu, pokial zalozia predmetny byt a este jednu nehnutelnost, napr.rodicovsky byt/dom.
Tak nenariekaj, kontaktuj nejakeho financneho poradcu, on ti poradi.

babylove77
26. dec 2021

Nechápem že všetci jej tu píšete akoby bola hrozne náročná a sibnuta za to že si myslí že tie ceny sú také vysoké .ja osobne si myslím že pri týchto cenách je to obrovský problém pre normalne zarábajúcu rodinu si zaobstarať bývanie .my sme to najstastie stihli kým boli ceny nízke ,inak by sme mali smolu .veď tie ceny sú ozaj neskutočne ..
Ale ozaj treba asi hľadať niekde kde sú byty lacnejšie ,ak sa dá.niekedy to ale nejde keď máte deti a treba s nimi pomáhať od rodiny

liljana
26. dec 2021

Aj za socializmu sa cakalo na byt 10-15 rokov, ak niekto nedostal podnikovy byt. Preto ta tolko ludi teraz vracia do reality, ze ma niekto 23 rokov a uz si mysli, ze ma "narok" na byvanie vo svojom. Mas taky narok, aky si urobis.
Aj ked byt stoji 200k, vzdy sa da obstarat byvanie aj lacnejsie. Na Orave, ci v inych chudobnejsich regionoch kupit pozemok, alebo zdedit,..., Ked klesnu ceny materialov, zacat stavat svojpomocne a postavit za 50-60k pekny bungalov. Alebo muz robit do zahranicia ako vsetci ostatni.
Alebo zdedit po jednych, ci druhych rodicoch. V jednom potom byvate, druhe predate a potom este budete stastni za vysoke ceny nehnutelnosti.

samanta44
26. dec 2021

@liljana neviem kde si nabrala že Orava je chudobný kraj.mozno niekedy teraz si tú prácu nájde každý a príď sa pozrieť aké baráky tu všade stoja taktiež je Orava turisticky veľmi založená takže si vedia ku všetkému ľudia ešte privyrobiť , samozrejme nie každý to tak má

liljana
26. dec 2021

@samanta44 Praca na Orave po rozpade druzstiev nie je. Najma v dedinach dalej od Namestova - Rabca, Polhora, Or.vesele,... Vacsina muzov robi murara na tyzdnovky.
Domy su tam pekne, lebo na ne zarobili na tyzdnovkach, stavali sami za cenu materialu a pomahala cela rodina. A na dedine to bola/je otazka prestize, kto ma krajsi, ci vacsi dom.

diamand2326
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
26. dec 2021

pod 200 000 eur kúpiš byt aj v BA, tak neviem čo ty pozeráš. Pozeráš vysnívaný dom? treba sa vrátiť do reality. Na ten budeš mať (keď sa budeš snažiť) neskôr. Na začiatok sa treba uskromniť. Kukaj v prvom rade 1 - 2izbové byty.
Aj my sme sa uskromnili na začiatku a postupne sme išli do väčšieho a ešte väčšieho. Keby som si na seba hodila na začiatku hypotéku na vysnívaný domček, tak neviem kde by sme boli.

liljana
26. dec 2021

@diamand2326 Presne. 15-20 rokov dozadu hypoteky neboli. Ludia nasetrili, pozicali rodicia, kupili maly byt. Obaja pracovali, dosetrili, byt vymenili za vacsi a v 35tke boli vo svojom. Dnes si kazdy pozrie fb, kde ma kazdy velky dom, tri auta a chce to iste z jedneho platu uz v 20tke, mamicka ma byt samozrejme k tomu doma, nepracovat a starat sa o deti. A k zivotnej urovni patria samozrejme dve dovolenky pri mori, jedna lyzovacka rocne, auta, iphony pre kazdeho v rodine, vratane psa,.... 🙂 A potom ma kazdy depresiu ...

kengurica
26. dec 2021

No len tak zo srandy som hodila do hypo kalkulačky SLSP orientačne. Ak by ste mali obaja prijem 1500€ (1000€ priateľ, 500€, a to som riadne podhodnotila, ak začneš pracovať), hypo na 30 rokov ( vy ste mladí, dajú vám aj na dlhšie), pri splátke 450€ (čo predpokladám že priateľ dáva pri väčšej polovici zo slušného platu "svokre" viac, ale samozrejme k hypo sa musia prirátať ostatné výdavky na bývanie). No a dostali by ste hypo cca 140.000€, za čo kúpiš 3i v Senci, kúsok od BA. KDE JE PROBLÉM ??????

sasa1310
26. dec 2021

@kengurica problém je tých min. 20 % našetrených. čiže v tom prípade čo si dala dajme tomu okolo 25 000 eur v hotovosti

sasa1310
26. dec 2021

@liljana akože neboli hypotéky pred 15-20 rokmi? 😀jasné, že boli.

diamand2326
Autor odpoveď zmazal
liljana
26. dec 2021

@sasa1310
Prave rozsirenie lacnych hypotek vyhnalo ceny nehnutelnosti tak vysoko
https://banky.sk/61448-sk/historicky-vyvoj-hypo...
Historický vývoj hypoték na Slovensku
Viete, že prvá hypotéka bola na Slovensku poskytnutá v roku 1998 a najnižšie úroky boli 13,5%? Pozrite si zaujímavosti o tom, ako sa hýbali úroky, výška hypotéky i ceny nehnuteľností.

prvá banka, ktorá začala poskytovať hypotéky na Slovensku bola VÚB banka
úroková sadzba sa začínala od 13,5 %, dnes sa začína od 0,5% p.a.
priemerná výška hypotéky bola 22 000 eur, dnes je 84 000 eur
hypotéku ste vybavili za 1 mesiac, dnes vám ju schválnia aj za 2 dni
preferovaná fixácia úrokovej sadzby bola 1 rok, dnes je to 5 rokov

sasa1310
26. dec 2021

@diamand2326 ale kdeže. Bolo to tak ako teraz. Akurát nebol úrok 1 % ale okolo 8 %

sasa1310
26. dec 2021

@liljana 1998 je 15 - 20 rokov? Ja som mala prvú hypotéku pred 18 rokmi a viem presne koľko sme mali úrok, 7,5 % A nie, nebolo to výnimočné. Všetci naokolo brali bežne hypotéky

kengurica
26. dec 2021

@sasa1310 tak, spotrebák ( platy som úmyselne podhodnotila), požičať od príbuzných a splácať im(rodičia, svokra), alebo došetriť. Neviem, aké veľké je dieťa, ale kým pôjde do školy, zrejme 4-5 rokov, kým bude dieťa chodiť do škôlky, bude pracovať aj matka, a ak si dajú cieľ, nevidím to nereálne.

jazernica
26. dec 2021
Používateľ jazernica je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od jazernica.

Je to naozaj dosť ťažké pri dnešných platoch..naozaj ak ste nededili pozemok, alebo nemáte si možnosť postaviť na dedine, alebo na babkinej zahrade, všetko sa odvíja od príjmu. 200 tis.stale nie je neviem čo, aj v menšom meste kúpite za to niekedy ledva holodom..ale už aj na dedinách sú domy riadne drahé, zbytočne veľké, z časti neprerobene..staré technológie, zbytočne metre štvorcové čo predstavuje náklady navyše. Ideál je nový dom s 3 spálňami, menší si neviem predstaviť ani s jedinacikom...riešením pre mladých je dráhy podnájom, budú na to odkázaný pokiaľ sa nebudú stavať sociálne byty...kto nemá na prenájom, tomu ostáva už len žiť viac generácií v jednom dome.

sasa1310
26. dec 2021

@kengurica spotrebák je síce fajn zobrať, len netreba zabúdať, že tých 25 000 eur v spotrebnom úvere je zabijak. Tam sú neporovnateľne vyššie úroky a netreba zabúdať aj na dobu splácania, ktorá je pri takej vysokej sume dosť krátka. Takže kľudne sa im môže stať, že reálne spotrebák budú mať porovnateľnú splátku ako na hypotéke. Takže nie je to tak jednoduché pre toho, ktorý nemal čas ešte ani začať šetriť hotovosť pri kúpe nehnuteľnosti.

liljana
26. dec 2021

@sasa1310 na jednej strane sa tvari kazdy, ze ved zobrat hypoteka a kupa bytu je brnkacka. Zaroven sa kazdy stazuje, ze nehnutelnosti su vysoko. Lebo lahka hypoteka, byt si kupi kazdy bez cakania, Ale nie je tolko nehnutenosti v ponuke, aby pokryli tolko zaujemcov o kupu na dlh. Preto idu ceny neustale nahor.

kengurica
26. dec 2021

Keby za 4 roky odložia jej plat, našetrilo by sa. Otázne je, ako sa zmenia ceny🤔
Tak potom znížiť narok. 1i na začiatok, alebo ďalej od BA, alebo zvýšiť príjem.

sasa1310
26. dec 2021

@liljana ceny idú preto nahor, lebo inflácia stúpa. Každý kto mohol investovať peniaze, investoval do nehnuteľností. Na účtoch sa momentálne neoplatí mať vyššiu sumu. Jedine v nehnuteľnostiach

xiaomi_
26. dec 2021

ešte môžte požiadať o uver aj zo SFRB

janula2511
26. dec 2021

Ja by som tak nepozerala na novostavby.

zmrzlinka2021
26. dec 2021

@mamula20 je kopec ludi, co kupuju nehnutelnosti bez hypotek. Minimalne v BA este nie je vykopana ani "jama" bytovky a polovica bytov je uz rozchytana. Dopyt je silny a su ludia, co tie peniaze maju a byty kupuju

zmrzlinka2021
26. dec 2021

@autorka
Neviem, kde sledujes cenove ponuky, ale napr pezinok - velikansky trojizbak 166 tis. EUR https://www.nehnutelnosti.sk/4561875/vyhodna-pr...

Cize ziadnych 200 litrov. Pises, ze manzel zarobi krasne, cize hypo vam v pohode daju. Ty skoncis skolu a tiez nastupis do prace, cize ak manzel ma v cistom 2 tis., ty zarobis dajme tomu tisicku, z 3 tisic dokazete aj platit hypo, aj krasne zit.