icon

Depresia z cien nehnuteľností

25. dec 2021

Priznávam sa chytá ma depresia a bezmocnosť keď vidim ceny nehnuteľností a domov. Sme mladá rodina (22,25) s jedným dieťaťom. Žijeme u svokrovcov, kde mozme byt dokedy chceme no nie je to tu vobec dobre. Chceli by sme stihnúť odísť kym syn pojde do skoly. Priebežne pozerám ceny pozemkov, domov a bytov no je mi z toho do placu. Pod 200tisic nie je skoro vobec šanca. Odkiaľ ma preboha človek nabrať take peniaze? (Jasne, hypotéka na ktorú ti treba 20 ci kolko % zo sumy - ale kde ich nabrat?) Ako je mozne že si môžu ľudia dovoliť tak hrozne drahé nehnuteľnosti? Ako ste na tom vy? Je mi z toho fakt strasne, pripada mi nemožné osamostatniť sa a neverím že sa jedného dňa dočkám :(

kengurica
26. dec 2021

@zmrzlinka2021 s 2000€ by som neratala, keď "väčšiu polovicu"dajú svokre za bývanie....zrejme jej nedávajú 1000€

baskustek
26. dec 2021

@liljana presne tak, v dnešnej dobe fb, instagramu, kde obdivujeme luxusné domy, ktoré prezentujú celevrity typu Ivanka Gáborík a spol. (na ich dom sa mimochodom pozerám každý deň z okna môjho officu a zostáva mi len snívať ďalej), aj tu je zopár takých mamičiek, čo sa rady pochvália a očakávajú pochvalné komentáre..my obyčajní smrteľníci máme potom len depky, pritom realita je úplne niekde inde. Kedysi sa ľudia takto neporovnávali a ľahšie sa žilo (aj šťastnejšie).

zmrzlinka2021
26. dec 2021

@kengurica napisala ze pekne zarobi, od toho som sa odvijala.
Napr. sikovni remeselnici na slovensku vraj bezne tolko zarobia a aj viacej. Internet je plny prikladov, kde bagrista zarobi pomali 4 litre a clovek so "pseudo" vysokou skolou fičí na 700 v cistom

zmrzlinka2021
26. dec 2021

@baskustek a pani gaborikova nie je obycajnym smrtelnikom?

baskustek
26. dec 2021

@zmrzlinka2021 určite vieš, ako som to myslela, tak načo rýpať 😉

zmrzlinka2021
26. dec 2021

@baskustek praveze nechapem, pretoze ona je uplne rovnaka zena ako si ty, peniaze predsa nerobia z nikoho nadcloveka.

kengurica
26. dec 2021

@zmrzlinka2021 tak áno, pojem "pekne zarobiť" je dosť "ničnehovoriaci", pre každého je to iná suma.
Ja som sa zase odpichla od toho, že "väčšia polovica platu ide svokre", tak keby jej dávali 1000€, tak je to dosť ehmmm.. nerozumné, pretože za to by si krásne bývali sami. Tak pokiaľ ten príjem neobjasní autorka témy, môžme sa len domnievať.

sasa1310
26. dec 2021

@baskustek ale prosím ťa. V BA majú obyčajní smrteľníci drahší byt ako je veľa pána G z TN. Naschvál nepíšem I. G. nakoľko tá vila je tipujem výlučne v jeho vlastníctve

evica17
26. dec 2021

tak my sme pred polrokom kupili dom v dedine pri d. Kubine na orave, a 90 000 cena. Ciastocne prerobeny, velky pozemok. Cena dnes by bola vyssia, ale zas nie 200 000. Treba sa uskromnit, novostavby, pripadne pozemok a stavat, to je pre zacinajucu rodinu s dietatom dost vysoka suma. Satrsi domcek a postupne prerobit.

vivi76
26. dec 2021

Na začiatok byt stačí. Ja som kupovala ešte minulý rok v NR 3- izbový kompletná rekonštrukcia do 100 tis.,takže na Orave to nemôže byť drahšie.Nie je potrebné vždy skladať 20 % z ceny nehnuteľností,je možne pri hypotéke zložiť len 10%z ceny nehnuteľností,i keď je pravda ,že to bolo na výnimku zo strany banky. Ale je to stresujúce obdobie, držím palce.

evica17
26. dec 2021

@canany tak my ked sme byvali v dvojizbaku, tak jedna izba detska- ta vacsia. Druha spalna, aaj obyvacka dokopy. Urcite by som nemala jednu izbu len akp obyvacku kvoli navstevam, uplne zbytocne to je.

zmrzlinka2021
26. dec 2021

@evica17 Len prerabka ta vyjde na 100-120 tis EUR, ak chces aby bola slusna a nie "pozliepana". A kvoli modle "mat dom" zit cely zivot v biede, lebo toto treba spravit, hento treba spravit + idealne vyhnat manzela do zahranicia, vsak on cas a vztahy s detmi a manzelkou nepotrebuje, ma "skype"... je skro velke minus pre rodinu.
Co poznam ludi, dnes uz starsie pary, tak vobec nehodnotia celozivotne prerabanie domu ako nieco pozitivne - bavime sa o ludoch s priemernymi prijmami a s detmi.

evica17
26. dec 2021

@zmrzlinka2021 tak kazdy podla svojich moznosti preraba. Ako my prerabame, ale vieme ze nebudeme mat luxus alebo tak ale budeme mat iba tak na co mame a postupne. Nepotrebujem hypermoderny dom.
A ano, mat dom alebo hocco ine, a za cenu toho ze muz bude v zahranici by som.nechcela. Radsej sa uskromnim. A poznam vela rodin kde chlapy su za hranicami , alebo chlapy maju dve roboty a tie zeny si uzivaju vdaka tomu vyssi zivotny standard, ale ked si predstavim ze deti nevidia otcov skoro vobec, a manzelka nebuduje vztah s muzom, co sa im.na dochodku moze vypomstit bo nebudu spolu vediet vychadzat, tak by som sa rpzhodne uskrmnila, zlavila z narokov.
A my sme mali statsie, vela sme si nasetrili este pocas mojej skoly, ked sme v podnajme byvali (rodina, 100 eur mesacne), kedy sme z nasich platov dokazali usetrit aj 1500 eur mesacne a viac.

evica17
26. dec 2021

@zmrzlinka2021 a prerabka nas vysla asi 20 000 aj s novym.nabytkom. Svojpomocne sme si.robili

mamka34
26. dec 2021

@sasa1310 podmienky boli veľmi prísne. V tom roku sme my, ako manželia, nedostali hypotéku a o 20 rokov neskôr ako samozivitelka s deťmi a mizernym príjmom som dostala.

sasa1310
26. dec 2021

@mamka34 áno musel byť príjem. My sme dostali bez problémov 100 % hypoteku

liljana
26. dec 2021

Asi nevhodna otazka. Mas 22 a jedno dieta. Uz si predtym pracovala? Lebo ak si doteraz ani nezavadila o pracu a nariekat s "depresiou" na sietach, ze nemate vlastne byvanie? Samo od seba nic z neba nespadne. Treba si trpezlivo pockat a medzitym zabrat. Ak sa budete snazit, vsetko casom pride.

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
baskustek
26. dec 2021

@sasa1310 tým chceš povedať, že Gáborík je nejaký priemerne zarábajúci človek? Neviem, či si bola u nich na návšteve a či vieš, v akej štvrti v TN ho majú, ale nejaký ten miliónik to zhltlo zaručene. Je mi jasné, že v BA sú aj drahšie byty, ale určite nie pre priemerne zarábajúcich ako ty píšeš. Preňho by nebol problém si tú vilu postaviť aj tam, ale predpokladám, že chcel zostať tu, keďže tu vyrástol. A ešte k tej poznámke na Ivanu, pokiaľ viem, tak sú zobratí, takže keby aj bolo veľkej láske koniec, idú podľa bsm fifty- fifty 😉

sasa1310
26. dec 2021

@baskustek nie, myslela som to tak, že v tej hodnote má v BA veľa ľudí také nehnuteľnosti, a nemajú potrebu sa s nimi vystatovať. A to sa bavím o bytoch v BA, a nie o vilách či rodinných domoch.
V Ba za rovnaké povšimnutie možno stojí vila Hrbatého, ktorú vidia všetci bratislavčania z nám. Slobody. A nikoho to nezaujíma, ani nevedia možno, že to je jeho. Rozhodne má oveľa vyššiu hodnotu. Ale tu nik nerieši
ten môj komentár... to ma len tak napadlo, že v BA sú iné hodnoty. Čo ty ústa otváraš nad ich vilou, v BA v tej hodnote majú ľudia obyčajné byty v novostavbách. Napr. taký 3izbovy byt novy v centre mesta nad 600 000 eur nezariadený.
Stačí kuknúť ceny bytov vo Vydrici. Tam kúpiš nezariadený BYT za tvojich spomenutých mil. eur

sasa1310
26. dec 2021

@baskustek a k tomu fifty fifity, vilu mal ešte pred svadbou nie, ak sa nemylim. Tak žiadne fifty fifty

diamand2326
Autor odpoveď zmazal
baskustek
26. dec 2021

@sasa1310 nie, predtým bývali v byte. Ten dom si postavili až potom. Aj tak by to bolo jedno, ona už s holým zadkom nezostane tak či tak.

sasa1310
Autor odpoveď zmazal
zuzliq
26. dec 2021

@zmrzlinka2021 neuraz sa, ale toto sú presne tie komentáre a poznámky, čo nútia ľudí ísť nad svoje pomery. Prečo by niekto nemohol mať pozliepanú rekonštrukciu za omnoho menej peňazí? Veď dom je na bývanie, nie na predvádzanie sa. My sme kupovali starý dom a rekonštruovali po častiach, aj svojpomocne, už s deťmi. Ale je to náš milovaný dom, sme tu šťastní. Teraz kupujeme byť ako investíciu a máme stavebný pozemok. Ale nás pozliepaný starý dom neopustíme, nech si myslia o nás, čo chcú. Proste pomaly ďalej zájdeš, všetko má svoj čas.

elementissa
26. dec 2021

No mali ste smolu, nemali ste finančne gramotných rodičov, ktorí by mysleli na vašu budúcnosť a investovali peniaze odkedy ste boli deti, aby ste mali na štart do života. My sme tiež nemali. Ale mali sme jeden byt, ktorý mama prepísala na brata, ona ostala žiť v dome po starých rodičoch a nás musel brat vyplatiť. Vďaka tomu sme si v 22 rokoch kúpili vlastné bývanie (obaja sme študovali a zároveň pracovali, žiadne žúrky, žiadny študentský život.) Pekne sme obaja robili na plné úväzky v obchooch a vybavili sme si služby tak, aby sme stíhali školu. Zase netreba sa tváriť, že VŠ je nejaké terno, kde sedíš od rána do večera. Rozvrh sme si volili na začiatku každého semestra a mala som semestre, kde som bola v škole 2 dni z piatich, síce som začala o 9:00 a skončila o 17:00, zvyšných 5 dní som mala v týždni voľno a stíhala som robiť, pracovala som na 7 dňovej prevádzke, v treťom ročníku už ako vedúca, začínala som ako najspodnejšia predavačka. Ale samozrejme, obchod bol len dočasné riešenie počas VŠ, no v tretiaku sme sa zobrali, na svadbu sme nedostali ani cent, ale ani sme nepotrebovali. Keď majú dvaja vysokoškoláci bez záväzkov, bývajúci v jednej izbe v shareovanom byte 1800- 2000€/mes, tak vedia krásne našetriť za 3 roky. Ale samozrejme nám pomohlo, že ma vyplatil brat. Takže sme si kúpili 4i byt, rozlohou ako trojizbak, ale funkčnosť je nad rozlohu a my sme minimalisti čo sa týka nábytku a zariadenia. Stál nás 150.000€. 40.000 sme dostali z maminho bytu, 10.000 sme mali nasetrenych. Hypo sme vzali 100k. No a dnes, po 5 rokoch a všetkých prerabkach a úpravách, vzhľadom na lokalitu, dispozíciu, rozlohu atď má byt hodnotu cca 270.000 a ďalšiu veľkú rekonštrukciu budeme robiť budúci rok, keď zrefinancujeme hypo. Takže byty a domy sú dnes super biznis a každým rokom stoja viac a viac a naberajú na hodnote. Pre predávajúcich je to výhoda, pre kupujúcich až tak nie. Potrebujete 20% z ceny nehnuteľnosti alebo mať ešte jeden dom v zálohe, ktorý má vyššiu hodnotu a môžete ho založiť, takže hypo na váš byt bude max 80% z hodnoty založenej nehnuteľnosti. Zabudni na dom, to je už len pre bohatých alebo tých, čo podedili. Ale orientuj sa na väčší byt, lebo pri raste nehnuteľností, aj keď budeš vždy predávať so ziskom, nebudeš musieť mať taký zisk, aby ti vykryl tých 20-30% na väčšiu nehnuteľnosť. Zamerajte sa kľudne na dačo staré, zrekonštruujete postupne časom. Hlavne aby niečo bolo. A dovtedy choďte do podnájmu. Budete mať súkromie a chladnejšiu hlavu. Hlavne žiadne ďalšie dieťa a ty rýchlo do roboty. Ak chcete dostať hypo, musíte robiť obaja, dieťa vám znižuje priemer a za dieťa sa odpočítavajú navyše základné náklady na život. No načasovali ste si to blbo, ale hold, hráte s kartami aké máte. Držím palce

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
vlcik1
Odpoveď bola odstránená
baskustek
Autor odpoveď zmazal
baskustek
26. dec 2021

Autorka, v tvojich 22 rokoch som sa počas mojich vysokoškolských štúdií delila o prenajatý 2-izbový byt s ďalšími 5-timi spolužiačkami a bola som rada, že som mala na nájom. Na dieťa som ešte nemala ani pomyslenie. Všetko prišlo postupne až tak cca o 10 rokov neskôr a stále sa niekam posúvame. Podľa máš vzhľadom na svoj vek dosť nereálne očakávania. Tiež nám svokrovci ponúkali, aby sme bývali s nimi, majú veľký dom a mali by sme celé poschodie pre seba. Ale som rada, že som to odmietla a radšej si zobrali hypotéku na byt v meste a máme všetko po ruke.