Depresie z cien
Vždy som bola žena ktora plánovala všetky výdajky, už 4-5 rokov mám domáce učtovnictvo a podstivo pisem všetky výdaje a prijmy. Ale ako zvládnuť dnešne ceny? Idem do obchodu, planujem nákup, pozerám letáky, mám papier čo mám kupiť a zaplatim za malý nákupný košik 40 -50 eur, nič extremne nekupujem. Prijem mám dobrý ako slobodná matka, aj hypotéku platim relativne nizku 250 eur, ale zakaždim z obchodu pridem naštvana, mám nervy že zase tie ceny išli hore. Ja už nechapem že bežni človek ako gazduje v dnešnej dobe, som frustrovaná, že robim čo je mojich silách a je to tažsie a tažsie.
Nie si jediná..Aj ja prskam..ďakujeme pán Fico,dúfam že si vo vile v hr dobre oddýchnete za dobré odvedenú pracu
No tak niečo robíš asi zle.. koľkokrát do mesiaca ideš na nákup 50eurový? Áno, je všetko drahšie, a ešte aj bude, ale tak keď my prežijeme štyria z 1200e, z ktorých dám vyše 400eur na poplatky tak sa to musí dať aj v iných rodinách. A to máme všetko, syry, šunky, ovocie, často pečiem nejaký koláč, po novom ešte aj synovej priateľke bezlepkové koláče a to bezlepková zmes stojí 6,50 kilo...
@tairyx neverím že z takej sumy vyzijete 4a ešte aj poplatis...buď máš záhradu a sliepky,alebo si zamlcala jeden príjem..alebo nekupujes deckam handry net paušál školné poplatky strojček zubára očného atď atd
@hankab ja to mám do prace cca 20km a 20km spať. Občas idem priamo spojom občas prestup do 5min a s kartou na buš ma stojí cesta mesačne 50€
@anickaaa6aaa mas stastie na dobre spojenie. My by sme obaja cestovali z dediny do dediny cez mesto. Prestup v meste, cakanie na spoj vyse hodiny a nasledne este 20 min peso do prace. Na každodenne dochadzanie nepredstavitelne. Vstavala by som o 4 rano a prisla domov o 7 vecer.
@tairyx neverím že z takej sumy vyzijete 4a ešte aj poplatis...buď máš záhradu a sliepky,alebo si zamlcala jeden príjem..alebo nekupujes deckam handry net paušál školné poplatky strojček zubára očného atď atd
@katty123456 no oblečenie kupujem len čo je nutné, to je pravda. Okuliare nekupujeme. Veď to nemusí každý kupovať, ak dobre vidí, k zubárovi tiež nechodíme každý mesiac, iba raz ročne na preventívku a keď niečo treba- plombovať alebo trhať, tak sa to neplatí celé, niečo hradí aj poisťovňa. Takže to sa ešte celkom dá. Na krúžky nechodia, to je pravda, ani nechodili, len v rámci školy, a tie sú zadarmo. Internet máme 7eur mesačne, kredit im kupuje otec, takže áno, je to trošičku skreslené. Aj oblečenie niekedy zafinancuje otec, ak chcú niečo výnimočné.
@katty123456 ale v podstate máme šťastie, že nemusíme kupovať strojčeky a podobné veci, to by sa z toho príjmu určite nedalo... čiže ak má niekto takéto výdavky, čo ja chvalabohu nemám, tak je to určite o držku. Musím priznať, že to mi nenapadlo, takéto výdavky, keďže sa ma to netýka.
@katty123456 no oblečenie kupujem len čo je nutné, to je pravda. Okuliare nekupujeme. Veď to nemusí každý kupovať, ak dobre vidí, k zubárovi tiež nechodíme každý mesiac, iba raz ročne na preventívku a keď niečo treba- plombovať alebo trhať, tak sa to neplatí celé, niečo hradí aj poisťovňa. Takže to sa ešte celkom dá. Na krúžky nechodia, to je pravda, ani nechodili, len v rámci školy, a tie sú zadarmo. Internet máme 7eur mesačne, kredit im kupuje otec, takže áno, je to trošičku skreslené. Aj oblečenie niekedy zafinancuje otec, ak chcú niečo výnimočné.
@tairyx v 1200 más aj vyživne?
Ano, v tom je uz aj vyzivne.
Ale fakt idu ceny potravin nadalej hore ? Pred 1-2 rokmi som si vsimol, ok, jasne, slo to skokovo.
Ale fakt idu dalej hore ?
Ja vnimam ze par veci ako mliecne vyrobky, olej a pod. aj korigovali mierne nazad.
Fakt uprimne , mne sa nezda ze by za posledne mesiace som si pri nakupoch vravel, ze sakra, zase vsetko podrazelo.
No čo si občania SR zvolili...to majú...resp. "väčšina". Ďakujem aj nevolicom. Len pre informáciu, kto ma problém s matematikou. Spočítavajú sa len volené hlasy a z toho sa robia percenta, čiže keď niekto nejde voliť pomôže tomu čo ma najviac hlasov....momentálne Hranolovi.
Ale fakt idu ceny potravin nadalej hore ? Pred 1-2 rokmi som si vsimol, ok, jasne, slo to skokovo.
Ja vnimam ze par veci ako mliecne vyrobky, olej a pod. aj korigovali mierne nazad.
Fakt uprimne , mne sa nezda ze by za posledne mesiace som si pri nakupoch vravel, ze sakra, zase vsetko podrazelo.
@romino káva,sirup,sladené vody,bonboniéry čokolády...a takto môžem pokračovať ďalej... denno denne všetko stúpa...saláma,šunky,syry...chlapec asi si nebol dlho v obchode,lebo tie vysokohorské prirážky sú neprehliadnuteľné
@romino ano. Sladkosti isli neskutocne hore za posledny rok. To, co predtym stalo 0,49€ teraz stoji 0,90. Maso islo hore. Aj pecivo, syry, jogurty ani nevravim. Chodime na nakup do tesca a vsetko, co sme dovtedy (cca 1-2 roky dozadu) kupovali za bežnú cenu maju teraz ako “clubcard cenu” - ale zasadne iba kazdych X tyzdnov. Cize vacsinu mesiaca kupujem potraviny o 20-30-40% drahsie, lebo prave nie su pod clubcard akciou.
@romino káva,sirup,sladené vody,bonboniéry čokolády...a takto môžem pokračovať ďalej... denno denne všetko stúpa...saláma,šunky,syry...chlapec asi si nebol dlho v obchode,lebo tie vysokohorské prirážky sú neprehliadnuteľné
@miskakyska kava - dlho sa hovori o velkych neurodach, a z toho prameniace zvysovanie cien. Ale realne zeby dako dramaticky narastla ? Take tie nescafe 200g, dlhe roky stali v akciach 3.70 - 4e. po tych skokovych narastoch tusim okolo 5.
Kadejake zrnkove 1kg, vidim v kuse v akciach za 12-16e.
Sirupy, sladke vody, ...neviem, nekupujem.
Bonboniery tiez dako nie. Ale furt vidim tie akcie, 5 balenie tofifee, 6.50e.
Ved to tolko stalo aj pred rokmi.
Mozno 6, nie 6.50.
Merci tusim byva v akciach okolo 4e.
Pred tymi skokovymi narastami 3.30
No proste ja fakt nevidim po tom skoku pred 1-2 rokmi dalsi a dalsi rast,
a uz fakt nie "denno-denne"....preboha, vies co by to bolo a aky narast chudoby by tu bol ?
@tairyx najlacnejší net aj s tv mame30e moje decká nemajú net v tel len doma a vonku využívajú wifi free,handry kupujeme v kilovke v nedeľu,ale dcéra má strojček kt máš zatiaľ stal cez3000 e okuliare každý rok ona aj ja,sem tam kaz,našťastie dentálnu znova poisťovne obvovili,cesta dcéru do skoly40e lebo dochádza,neplytvame,nevyskakyjeme..ale do 1200e by sme sa nezmestili len byť mame200/nás vlastný+30pl El/a to ešte oproti susedom platíme malo,30sponinany net...buď rada že nemáš spomínané výdavky typu lekárky,,autorka môže mať a preto píše...a stravu pod 600e mesačne nedáme a to.kupujem privátne značky typu kauf Tesco...
@miskakyska kava - dlho sa hovori o velkych neurodach, a z toho prameniace zvysovanie cien. Ale realne zeby dako dramaticky narastla ? Take tie nescafe 200g, dlhe roky stali v akciach 3.70 - 4e. po tych skokovych narastoch tusim okolo 5.
Mozno 6, nie 6.50.
a uz fakt nie "denno-denne"....preboha, vies co by to bolo a aky narast chudoby by tu bol ?
@romino ani ja nekukupem, robím v obchode a mám dosť..ver mi...o chvíľku budeme žiť z lásky 😆
@romino ano.rožtek klesol..je po 0.11_0.12c..nik však neje rožky celý mesiac..SAMOZREJME že zranica dražie!!neustále!to len hranol a spol mali.plnu hubu ako zastropuju 10zakl potravín!avšak ani jeden obchod nie je povinný dotovaf stravu keď vzápätí dajú transakcnu daň,pripl za prácu,zdrazia benzín atď atd
Mozno 6, nie 6.50.
@romino jasné..aj benzín lacnie...takže káva nezdrazela no?tak nesca gold stala pred rokom 4e teraz 9v akcii keď kupis1+1..uz sa preber konecne
Mozno 6, nie 6.50.
@romino aj je
@romino ano.rožtek klesol..je po 0.11_0.12c..nik však neje rožky celý mesiac..SAMOZREJME že zranica dražie!!neustále!to len hranol a spol mali.plnu hubu ako zastropuju 10zakl potravín!avšak ani jeden obchod nie je povinný dotovaf stravu keď vzápätí dajú transakcnu daň,pripl za prácu,zdrazia benzín atď atd
@katty123456 u nás najlacnejší 13 centov 😀
Mozno 6, nie 6.50.
@romino 5 balenie toffifee za 6,50? Nakupujes v Poľsku? Lebo toffifee u nas roky rokuce stalo 1,99. Minuly rok v lete isla cena na 2,99 (alebo 2,89, neviem uplne presne). Hod mi link na ten obchod, kde maju 5-balenie za 6,50€. Pojdem si ho kupit.
Os kedy som prestal jesť sladkosti a piť pivo tak neminame tak veľa na stravu cca 300€ mesačne 4 clenna rodina. Ale na druhú stranu vajcia a mäso nekupujeme máme od rodičov zadarmo
Mozno 6, nie 6.50.
@romino nescafe nie je káva.
Ale áno všetko išlo neskutočne hore, sirup v akcii stojí 2.79, ale áno možeme piť aj vodu.
Os kedy som prestal jesť sladkosti a piť pivo tak neminame tak veľa na stravu cca 300€ mesačne 4 clenna rodina. Ale na druhú stranu vajcia a mäso nekupujeme máme od rodičov zadarmo
@michal711 300 eur za mesiac pre 4 členov? Deti nejedia ovocie,? Zeleninu? Joghurty? Čarujete, sice moji rodičia už nežiju.
@romino 5 balenie toffifee za 6,50? Nakupujes v Poľsku? Lebo toffifee u nas roky rokuce stalo 1,99. Minuly rok v lete isla cena na 2,99 (alebo 2,89, neviem uplne presne). Hod mi link na ten obchod, kde maju 5-balenie za 6,50€. Pojdem si ho kupit.
@hankab v Lidli 6,69e tento týždeň..dnes končí akcia ..
@michal711 mäso a vajcia sú najdrahšie!a o ovocie zelenina skoro rovnako
@hankab v Lidli 6,69e tento týždeň..dnes končí akcia ..
@miskakyska čo je v akcii nie je normálna cena..nenakupis si predsa tisíc do zasoby
@miskakyska čo je v akcii nie je normálna cena..nenakupis si predsa tisíc do zasoby
@katty123456 reagujem na toffife...
Ja teraz skusam vydrzat tyzden bez obchodu, aj bez pekarne proste bez akehokolvek obchodu. A da sa to. Naozaj "vyzereme" vsetko z chladnicky. Otvorim ju a podla toho jeme co tam je. Tym padom som obmedzila vyhadzovanie, a aj financne je to lepsie. Ale niekedy naozaj hladam na nete co by som vymyslela, aky recept..ake jedlo..... v spajzi samozrejme mam zasoby a aj v mraznicke- takze to neni otom ze nemame co jest, len chladnicke prisposobim jedlo aby zostala ozaj ze prazdna....Inak aj ja sledujem akcie napisem si, porovnam. Ale muskm povedat naozaj kupujem a sledujem len akcie. Avsak! Mas uplnu pravdu ceny stale idu hore. A ked nieco neni v akcii tak to uz odmietam kupovat lebo extremna cena a hlavne extremne rozdiely.

@balerina2025 viem, ze toto ti nijako nepomoze, ale zavidim 🫣 my obaja dochadzame do prace autom, lebo busom by to boli 4hod denne. Praca vzdialena ja 19km a muz 23. Mesacne precestujeme cca 250-300€. Je to masaker.
Autorka, tie ceny potravin su jeden velky des. Cca 8r dozadu, ked som byvala sama, ma tyzdenny nakup stal cca 25€. Pri 30-35€ som si uz nadavala, ze utracam na hluposti. Teraz vybehnem cez tyzden iba dokupit pecivo a nieco, co sme cez vikend zabudli. Vikendovy nakup 120€ a cez tyzden za veci, ktore odnesiem v 1 ruke dalsich 25€. Pamatam si ze este cca 3r vzad kuracie prsia v tescu stali 3,50€. Dnes 8€. Pomaly budeme davat viac penazi za stravu ako za byvanie. A to pozerame na ceny. Keby sme nepozerali, tak je to aj dvojnásobok.
@hankab ja to mám do prace cca 20km a 20km spať. Občas idem priamo spojom občas prestup do 5min a s kartou na buš ma stojí cesta mesačne 50€