Deti a migračná kríza

eva8
22. aug 2016

Dobrý deň. Na Slovensku sa blíži začiatok nového školského roka 🙂 Rada by som zistila, či a ako vplýva migračná kríza a celková politická situácia v Európe a vo svete na myslenie detí a tínedžerov na Slovensku, poprípade v iných krajinách. Či máte skúsenosti, ako informácie z médií ovplyvňujú vzťah a správanie sa "bielych" detí k deťom inej farby pleti alebo iného vierovyznania v škole a mimo nej... a ako sa to prejavuje. Ďakujem za vaše názory, poznatky. Snáď táto téma trošku pomôže k zamysleniu sa, že migrácia sa týka nielen samotných migrantov a ich detí ale aj nás a našich detí. Ďakujem za každý príspevok. Prosím, aby aj ostré názory boli písané bez vulgarizmov, resp. osobných urážok, narážok. Vopred sa ospravedlňujem za to, že v téme nebudem nostop, ale budem ju priebežne sledovať a reagovať.

pribinak
22. aug 2016

nazor a pohlad na ludi inej pleti, to najviac ovplyvnia rodicia doma, az potom skola a ucitelia

eva8
autor
22. aug 2016

možno sa niekedy deti, hlavne v počiatkoch puberty keď sa hľadajú, snažia zviditeľniť rôznym spôsobom a v súčasnosti sa na nich informácie valia z rôznych strán a aj to ovplyvňuje ich správanie a rodičia to v návale práce a povinností ani nemusia zachytiť...

sissy27
22. aug 2016

@eva8 ja svoju dcéru vediem k tomu, že farba pleti, pôvod, či vierovyznanie človeka nie je dôležité... dôležité je, ako sa ten človek chová.

eva8
autor
22. aug 2016

Tieto správy
http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/402767-bomb...
následne:
http://www.tvnoviny.sk/zahranicne/1838178_drama...
mi pripomenuli "príhodu" z minulého šk. roka, keď sa po teroristických útokoch a po príhodách s migrantami pýtal starší spolužiak v škole na chodbe mladšieho "miešančeka": "Kde máš bombu?" Čo sa budú pýtať tento šk. rok po prázdninách?

adsumus
22. aug 2016

@eva8 nič sa nebudu pýtať, deti na rozdiel od dospelých oddeluju tých, čo páchaju zločiny a tých, čo nie. Tie deti, ktoré naočkuju dospelí, že iná farba je zlá, budu vyrývať, provokovať a zadrapovať.

katarinamarkova
22. aug 2016

@eva8 malinké deti absolútne neriešia či je niekto čierny, či biely či hovorí po slovensky čo hotentotsky či inak, či je niekto malý, či veľký........riešia to, či je dobrý, zlý.
väčšie deti, puberťáci sa správajú k ľuďom tak ako im ich povaha a výchova hovoria.
deti treba odmalinka vychovávať k tomu, že ľudia sa delia na dobrých a zlých, nie na čiernych - bielych, domácich - migrantov.

katarinamarkova
22. aug 2016

@eva8 ........rodičia to v návale práce a povinností ani nemusia zachytiť...........
hlavnou prácou rodiča má byť vychovať dieťa správnym smerom, k tomu patrí aj usmerniť ho v tom, že nie všetko čo vidí a číta, tv, pc, net......je realita, pravda nemenná.......vysvetliť základný princím fungovania JPP- jedna pani povedala 🙂
o to viac v akej dobe dnes naše deti chtiac - nechtiac žijú, že zdrojom kadejakých pofidernych info, nie je len knižnica, ale info sa na nich valia od rána do večera odvšadiaľ.

sardinka335
22. aug 2016

@eva8 máme skusenost z Piešťan kde sa uz neda ,,chodit,, nakolko deti moslimov, arabov alebo koho su tam lietaju na bicykloch ako šarkani, bez dozoru, robia si čo chcu, vražaju do ludi a ich spravanie moze sposobit vazny uraz. V čase ked sme tam boli sme sa snazili byt pozornejší resp.všimat si viac čo sa okolo nas deje a predvidat nakolko sa to da, vyhybali sme sa roznym hlučikom týchto hostí, ktorý tam vykrikovali a spravali sa ,,divne,,. Zial je to uz Piešťanska realita a my nestojime o problémy, uraz. Ale boli sme aj v zahranici pred nedavnom - Turecko, Cyprus a stretli sme mnoho velmi milých ludi.

maminuska
22. aug 2016

@sardinka335 Piešťany su už jedna katastrofa , bohužiaľ. Ešte však horšie je to v českých Tepliciach , zažila som len nedávno .

maminuska
22. aug 2016

@katarinamarkova no ja by som to tak ideálne nevidela ,malé deti sú všímavé a vidia kto má akú pokožku ... len to je také ich konštatovanie, to je černoško , ten má ale šikmé očkálen s tým rozdielom že oni do určitého veku neriešia politiku , kriminalitu ...no a tu by som od tohto bodu s tebou súhlasila, všimnú si že je čierny, oranžový , žltý a až potom nastupuje dobro a zlo .

katarinamarkova
22. aug 2016

@maminuska ja to vidím takto ideálne:
- ak je niekto jednoducho naučený vidieť ako podstatné práve to, aký ten človek je - dobrý- zlý, tak vidí v prvom rade to.
ja keď sa na hockoho pozriem vidím najprv ako sa dotyčný správa a len akosi pomimo idú detaily ako farba pleti, veľkosť nosa, kučeravosť vlasov, to či jedna noha ruky chýba, či je navyše.
malé deti sú na tom rovnako, samozrejme vidia, že je niekto černoško, ale je to pre ne detail asi ako,že ich mama má o 20cm menej ako suseda, a ich ocko o 60kg viac ako sused, alebo že ich pes chodí bez oka, je to dobrá mama, dobrý ocko, milý psík.
vačšie deti si už názory utvárajú trošku inak, ten ich detský pohľad môže skresľovať prísun info - a práve tu ide o to ako oni tie info spracujú, čo im tie info dajú, ako ich v hlave roztriedia, zaradia - tu platí čo som písala vyššie, úloha rodiča.

maminuska
22. aug 2016

@katarinamarkova ako ktoré deti .... deti ktoré vyrastajú v homogénnom prostredí alebo v takom kde je iných rás pomenej si takúto vec všimnú ako prvú . A nie je na tom nič neobvyklé ani rasistické, len skonštatujú že je čierny alebo žltý . A následne nastupuje dobro a zlo .
Príklad s mamou je trocha iný , lebo maminy sú rôzne, štíhle, chudé , tučné , vysoké a teda to je pre nich známa " odchýlka " a preto to vôbec neriešia.
Staršie deti sú formované rodičmi , médiami a zas nerobila by som z nich len pasívnych prijímateľov výchovy a informácii, aj oni myslia a dozrievajú . ˇAle ani rodičia by nemali idealizovať a podávať skreslené informácie v rámci politickej korektnosti ... hovoríme o ale už o starších deťoch .
Príklad... Nebudem tvrdiť že v černošských alebo latinskoamerických štvrtiach je bezpečne keď to tak nie je a nedoporučím svojmu synovi sa tam pohybovať v neskorých večerných hodinách .

katarinamarkova
22. aug 2016

@maminuska áno oni to či je niekto čierny vidia, ale malé deti to ako zásadnosť pri určení, či niekto bude terorista alebo nie neberú! jednoducho je to pre nich, ak s tým neboli v kontakte zaujímavá odchýlka.
tak isto sa chovajú keď prvý krát zbadajú uja ,,trpaslíka,, alebo žirafu.
pamatám si keď som prvý krát videla černocha čierneho ja.......mala som cca 10 rokov? v žiadnom prípade ma nenapadla otázka - je to zlý človek? je to vrah? je to terorista? jediné čo som sa mamy spýtala bolo - prečo je ten čierny ujo taký vysoký? 🙂

katarinamarkova
22. aug 2016

@maminuska práve preto máme svoje deti naučiť príjmať a spracovávať informácie správne!
kto z nich robí pasívnych príjmateľov 🙂
od začiatku hovorím a aktívnom spracovavaní prijmaných info - ide len o to,že aj rodič vie dieťa od malička usmerniť a učiť ako dané info spracovať, čo si z povedaného zobrať, to, že jedna veta sa dá chápať milion spôsobmi atd atd atd.

sardinka335
22. aug 2016

@katarinamarkova ja nechapem čo sa nam tu snazis nakukať o tejto nočnej hodine. 😀 Holt aj moje deti vedia, ze nie kazdy moslim je terorista ale kazdy terorista je moslim. Boja sa ciganov, narkomanov a zbytočne nejdu na miesta vyskytu podozrivých indivíduí na nasom sidlisku. Alebo vedia, ze napr. pri Pentagone napr. zvyknu ,,obtazovat,, decka, okradnut....tak nebudem hovorit detom, ze ved ,,snad su tam aj dobry ludia,, tak nemajte strachy ...ano, verím ze su tam aj dobrý ludia, ale holt skusenost je taka, ze tam netreba zbytočne chodit a provokovat a tvarit sa, ze tam je nejaka komunita ,,svatých,,. No nie je...

katarinamarkova
22. aug 2016

@sardinka335 vidim že v takejto nočnej hodine už fakt nie každý chápe 🙂
kde tu prosím hovorím o tom, že treba deti posielať do pentagonu a vysvetľovať im, že tam sú aj dobrí ľudia? 🙂 🙂 🙂
no nikde
hovorím o tom, že treba deti naučiť rozlišovať info a info, že to, čo si myslia o tmavom človeku, čo prvý krát stretnú v nákupnom centre vieme ovplyvniť aj my.
ale budiš.....skús prečítať ráno 🙂

sardinka335
22. aug 2016

Neviem furt mi to zavana nejakou sociálnou korektnostou... 😀 holt tak to je, nie s kazdym si človek rozumie. Ja len reagujem na tvoje tvrdenie citujem : odmalinka vychovávať k tomu, že ľudia sa delia na dobrých a zlých, nie na čiernych - bielych, domácich - migrantov.....
Tak ja hovorim - uvadzam ako priklad, ze aj v Pentagone su iste dobry ludia, ale v noci sa tade radšej motat nebudem...takze tvoje delenie na dobrých a zlých je velmi všeobecné a ked ho rozmením na drobné tak zistíme ze si na ludoch musime všimat viac ako len to či sa nam zda ,,dobry,, alebo zly,,.

abbey1
22. aug 2016

@sardinka335
@maminuska Kočky, ja teda žijem v Piešťanoch už 42 rokov, s dcérou som v meste každý deň, ale nikdy som nemala najmenší problém s arabským obyvateľstvom. Stretáme ich občas i na ihriskách,a le ich deti sa nikdy nesprávali inak ako "naše" deti. Teda väčšina detí je na ihrisku vychovaných, niektoré občas blbnú, tak slušne upozorním bez ohľadu na národnosť. Žiadne čudné správanie som nepostrehla. Ale tak je pravda, že každý vidí, čo chce.
Na Pešej zóne majú i mnohí Piešťanci prejsť pešo. Osobne som sa tade nikdy neviezla a to som cyklista na 90%. Malé Arabčatá tam behajú, ale robiť z toho tragédiu? Aspoň by konečne mohla mestská polícia začať pracovať a nielen vysedávať kade tade na kávičke.
No, ale možno každá hovoríme o iných Piešťanoch. Ja o Piešťanoch, ktoré poznám od narodenia, ktoré v lete vždy boli plné Arabských návštevníkov, ale ich počet naozaj nestúpa a ni ich správanie nevnímam inak. V detstve sme im roky prenajímali dom a mám len pekné spomienky. Táto " Démonizácia Piešťan" je smiešna.

katarinamarkova
22. aug 2016

@sardinka335
vychovávať k tomu, že ľudia sa delia na dobrých a zlých, nie na čiernych - bielych, domácich - migrantov.....
áno stojím si za týmto 🙂
samozrjeme v pentagone bude 1% dobrých a slušných ľudí - preto tam ani ja dobrovoľne nemusím 🙂 ale keď to 1% stretnem v meste, kľudne s ním aj pokecám aj ruku mu podám.

jasné, že si musíme všímať aj iné veci 🙂 ale ak zistím, že je niekto zlý je mi totál jedno či je biely, pekný, bohatý. ak je niekto dobrý je mi totál jedno akú má pleť vyznanie.

sardinka335
22. aug 2016

@abbey1 možno tato demonizacia je smiešna...ja som len neni zvyknuta, ze do nas narazi ,,ich,, dieta bicyklom cele vrehotane ani mu ani bu a tvari sa, ze sa nič nestalo. Rodičov tam asi nema lebo nikto nič, ale koho to vlastne zaujima....Moj muz je po 3 operaciách kolena, posledny štep chrupavky ma za drahe tisice eur 😉 ktore si platil ako samoplatca, a nasledna udržiavacia liečba injekciami - 1 injekcia 250 eur....takze asi sme precitliveny no...to iste v penzione Diana...,,ich,, deti ako naprogramovane roboty tam skaču na trampoline, naše deti tam stoja ako ,,dementi,, a čakaju kym sa 2 deti doskaču, 10 minut, 15 minut, 30 minut a chodia tam ze kedy budu moct oni ist skakat. Nechcela som tam robit ,,bordel,, ale nepačilo sa mi to. Akoby to bolo ,,ich,,. Ja som zvyknuta na to, ze tam niekde opodial je rodič, ktory svoje deti usmerni, priadne povie aby sa deti prestriedali, tak ako to urobim ja ked vidim ze moje deti skaču a ine deti čakaju...
Asi sme mali smolu ...a to vyhukovanie po ulici...no ako čvarga. Cest vynimkám.

abbey1
22. aug 2016

@sardinka335 Vieš, ja stále hovorím, že ľudia a obzvlášť deti, sa správajú tak, ako im dovolíme. Stačí, aby majitelia napr toho penzionu slušne upozornili. Alebo i vy hostia. To nie je o vytváraní konfliktu. Skáču dlho? Požiadam, aby teraz pustili moje dieťa, ak nepomôže, obrátim sa personál. Iste, sú temperamentnejší, ale rovnakú kopu takto sa správajúcich detí je i našej národnosti.
Vieš, ja tu denno denne vidím, ako sa ľudia nechávajú strhnúť tou nenávisťou. Mestský policajt neskutočne vulgárne nadával cca4 ročnému chlapčekovi na bicykli. Po slovensky. :( V bufete na Araba hnusne po slovensky jačala a tykala mu predavačka, lebo sa nevedala dorozumieť po anglicky koľko aké nanuky chce. Iste, jeho chyba, že si dovolil niečo po anglicky pýtať. Alebo nedávno vybili okná podnikateľovi inej národnosti, ktorý tu podniká a žije cca20 rokov. Lebo k nemu chodia na Kebab Arabi,...
To sú pohľady z druhej strany, kam až tá odkukaná a podnietená nenávisť môže zájsť.
Kamarátka ich tiež nemusí a keď sme nedávno sedeli na Lodenici a pozdravila sa nám Arabská staršia žena, neodzdravila jej. Ja sa snažím správať slušne, a to isté očakávam od človeka oproti mne a je mi úplne jedno, akej je národnosti.
Ale chápem aj teba, s tými bicyklami je to tam pestrejšie. Ale vieš, čo je sranda? Na Fb Piešťanci písali o dušu, ako treba zatočiť s tými deckami na bicykloch a zároveň chceli spisovať petíciu, aby sa po Pešej zóne zrušil zákaz a bicyklovania, alebo aby sa aspoň Piešťanci nepokutovali. To som už fakt nechápala, či sa smiať alebo plakať. Pešia zóna o dĺžke pár metrov tam a pár sem a oni majú problém zosadnúť z bicykla. 😉

maminuska
23. aug 2016

@abbey1 ty tam žiješ a ja tam chodím , priamo na kupeľný ostrov a aj do centra. Ak s niekde stále, zmenu nevnímaš pretože plynie pomaly , to je ako s priberaním , ten kto je s tebou ani si nevšimne že si nejaké to kilečko pribrala, ale zrazu ta niekto vidi po roku a on "vidí " že si sa nejak zaokrúhlila.
Takže tým že tam nežijem , ale tam chodím v určitých časových rozostupoch tak tie zmeny možno vnímam inak ako ty. A teda pre mňa nie je nemožné si nevšimnúť kričiace lietajúce deti na bicykloch a na kolobežkách , ktoré sa doslovne o teba obtierajú nehovoriac o tom že do 16 ročného syna minule 8 ročné dieťa doslovne vrazilo , rodičov nebolo .., strkanie na preliezačkách pokiaľ po nom hrubo nezhúkneš, niekedy mám pocit že len to na nich platí .
A samotný kúpeľný ostrov... daj si kávu v kongresovom centre v sukni 5 cm nad kolená a tričku s krátkymi rukávmi , ked oproti tebe sedí moslimka celá zahalená , teda okrem tváre a gáni na teba alebo vás , skutočne fajn pocit .

To je však nič oproti českým Tepliciam . To už som si aj ja myslela že to média a " islmofobi " preháňajú , ale vidieť na vlastné oči ma presvedčilo že je to presne tak alebo ešte horšie. Všade samí Arabi , park narvaní , deti po psoch hádžu kamene, všade papierky , porozhadzované fľaše od koly ....krik , hluk , kolobežky .

abbey1
23. aug 2016

@maminuska No že na teba gani zahalena moslimka, to už ani netreba komentovať. Keby som ja riešila, kto kde na mňa zagani. 🙂=

maminuska
23. aug 2016

@abbey1 🙂 myslím že sme obidve pochopili podstatu .

eva8
autor
23. aug 2016

Ďakujem vám za reakcie.
Ja mám takú skúsenosť, že deti kým sú malé naozaj sa nehrajú s deťmi podľa pôvodu, výzoru aj keď im to padne do očí, no vtedy sa skôr pýtajú, nevadí im „farba“, pôvod, podvedome sa správajú ako rodičia. Vo veku okolo 5-tich rokov a viac už začínajú vedome kopírovať rodičov, citlivejšie vnímajú reakcie okolia, môže padnúť prvá nevhodná poznámka...
Práveže ja som spozornela pri reakcií detí druhého stupňa ZŠ až minulý šk. rok, keď sa troška vyhrotila situácia v Európe. Tie staršie deti sa už pýtali toho „miešančeka“, možno len "zo srandy", ale pýtali sa nevhodne, možno v novom šk. roku sa už nebudú.
Keď by som porovnala deti rovnakého veku v triede na druhom stupni min. školský rok a v období spred piatich rokov, vidím rozdiel čo sa týka napr. reakcií i na obyčajne prečítaný text. Povinné čítanie „Povesti spod Sitna“ Obdobie tureckých výbojov. Predtým to deti vzali bez poznámok (možno sa zamysleli nad tým, či by kvôli láske vykopali studňu, zamerali sa na romantiku) Teraz – „Tí moslimovia sú debili“ , „Alahu akbar“ (zamerali sa na vojnu?) Teda z toho usudzujem, že vplývajú udalosti, ktoré sa dejú v Európe aj na deti školského veku a tínedžerov. Tínedžeri zas cítia aj s obeťami útokov, ale aj s tými, ktorí utekajú pred vojnou., tiež diskutovali medzi sebou a názory mali rôzne. Tieto staršie deti si už vytvárajú svoje vlastné názory, nemusia sa zhodovať s názormi rodičov. Ale ako tu bolo veľmi dobre napísané, rodičia zohrávajú dôležitú úlohu

abbey1
23. aug 2016

@maminuska Podstatu som pochopila. Ale to čo popisuješ, sa deje bez ohľadu na národnosť, na ihrisku, v kaviarni i na tej Pešej zóne.

maminuska
23. aug 2016

@abbey1 nedeje v takom rozsahu . Tam kde vstúpi arabská mentalita tak tam je hluk , krik a iné spôsoby, iná výchova detí resp. nevýchova z nášho pohľadu. Takéto niečo nezažiješ ani v Trenčíne, ani v ZA a ani na tých ihriskách . A ak sa dieťa správa nepatrične tak ho normálny rodič z nášho pohľadu usmerní , lebo to je normálne, v Pieštanoch nikto nikoho neusmerňuje tam tie deti behajú ako neprizorné , strkajú na preliezačkách bez dozoru a rodič často ani v nedohľadne. A ak aj je nezasahuje . Je to v podstate pravidlo u nich .
No a čo sa týka tých českých Teplic , tam je to rovnaké a ešte horšie ... lebo zas tam je prítomnosť arabských ľudí vo veľkom množstve+ tam je ešte prítomný bordel po nich , niekedy by som doslovne povedala že svinčík čo po nich ostane. Prejdi sa v Brne po námestiach , žiadne bicyklujúce deti bezohľadne narážajúce.
Hovoriť o tom že všade sa to deje ...ano všade, len niekde je to skôr výnimka a inde je to normálna vec.

sardinka335
23. aug 2016

@abbey1 v takej miere sa to určite nedeje. Ja bezne chodim na ihriska v BA a zriedka zažijem, ze by nejake deti boli bez dozoru ako bezprizorne lietali na bicykloch alebo sa o nas obtierali a vyslovene obťažovali. Tam to vyslovene ,,nemá pána,,. Čize je tam citelny rozdiel medzi spravanim domacich a spravanim arabov....
Samozrejme moze sa stať ze do mna niekto narazi alebo drgne ved stava sa to je jasne ale toto je ine - bezohladne a sebecke spravanie s usmevom na tvar, ved ja ked niekomu nechtiac ublizim tak ma to mrzi, zastavim sa, omluvim proste je tam to ,,ludske,, ale toto nie...toto ťa ,,sepali,, a ide preč. Ach, škoda reči...
V hoteli ta ani pri vstupe nepozdravi zahalena moslimka, len oči jej kukaju - mne je to neprijemne a celkovo to vyvolava neprijemny pocit, ze nevidim toho človeka ako takeho.
Proste prerastli im tam cez hlavu a ja sa len obavam toho, ze toto potieranie problémov a stale bedakanie kompetentných ako ,,sa neda,, a my nič nemozeme, nezmozeme a nemame paky ako vyjednat poriadok a slušnost a jedneho dna vyvrcholí tým, ze pride niekto kto ten poriadok a pravo vymoze, dostane hlasy od frustrovaných ludi a skončí na čele krajiny .....tak ako Hitler, zial...len to bude uz velmi zle. Proste zase sa čaka kym problémy narastu do takých rozmerov, ze to uz bez nasilneho a neprijemneho riešenia zial nepojde.

abbey1
23. aug 2016

@maminuska
@sardinka335 Tak v tomto sa nezhodneme. Naozaj mám skúsenosti aké mám. A tvrdenia, že na mňa zazerala žena v hábite, alebo mne vadí, že ona ho má oblečený, to je ako riešiť, že tá či oná nosí nevhodní mini a podobne. S dcérou som na ihrisku denne a na miestach, kde sa vyskytujú i deti tejto národnosti, a naozaj som nezažila, že by sa správali horšie, ako tie "naše slovenské". Nepochopím vaše ponímanie tohto stavu. My v ich krajinách beháme v plavkách a mini sukniach, ale oni už len z princípu tu vadia v ich odeve.
A že nezvládneme ich správanie? No, kto im čo dovolí, to má. Roky u nás bývali v podnájmoch v letnej sezóne, ale ja nemám žiadne negatívne spomienky, okrem ich iného ponímania poriadku, ale aj to bolo a je rôzne od človeka k človeku.
Fakt ma udivuje, že vy ste za pár dní v našom meste na ihrisku zažili viac ako my, ktorí sme tam denno denne. Ale mám i ja takú kamarátku, ktorej vadia už len zdiaľky, keď ich vidí. A nedokáže ani na ten pozdrav odpovedať. takže je to občas asi obojstranné.
Ale to sme sa už asi vzdialili od témy deti a migračná kríza. Lebo my tu momentálne riešime bežné dovolenky týchto ľudí v našej krajine, ktoré tu vždy boli a sú. A v tom zmenu nevidím.

maminuska
23. aug 2016

@abbey1 My v ich krajinách beháme v plavkách a mini sukniach, ale oni už len z princípu tu vadia v ich odeve.

V ktorých krajinách ? Po uliciach , v centre mesta Kábuli , Omán, Jemen si ideš len tak mini, alebo v plavkách alebo myslíš Tunis, Egypt kde si v plavkách a mini akurát tak v uzavretých rezortoch ? Pretože skutočne neviem o ktorých krajinách hovoríš, možno asi len o SAE. Držíš manžela za ruku v ich krajinách, pobozkáš ho ...?

Za pár dní sme nezažili viac ako ty, len to vidíme v tých rozostupoch , žijeme v iných mestách kde nie sú prítomní arabskí hostia , tak ten rozdiel jednoducho vnímame a to značne.