icon

Digitálny žiak

maminuska33
1. mar 2023

Dobrý večer.Včera v správach dávali,že štát prispeje 350 eur na notebook alebo tablet pre deti,aby sa mohli cez net učiť.Ma to názov digitálny žiak.Kto všetko vlastne má na to nárok?

matabb73
2. mar 2023

@enka81 registrovať sa treba. https://digitalnyziak.sk/ziaci/

maminuska33
autor
2. mar 2023

Neviete niekto prosím,či tam treba zadať adresu ktorú mám na občianskom,alebo môžem aj adresu kde bývame momentálne?

enka81
2. mar 2023

@matabb73 ďakujem

matabb73
2. mar 2023

@maminuska33 skús zavolať na infolinku.

staleja
2. mar 2023

Prosim vás týka sa to na 8 rocnom gymply 1-kov alebo 5-kov?

maminuska33
autor
2. mar 2023

Neviete ešte niekto keď mám príjem len ja 805 eur a manžel nie,že ktoré poličko mám zaškrtnúť?Či to že hmotná núdza alebo že nepresahuje 60% medialu?

matabb73
2. mar 2023

@maminuska33 podľa mňa to druhé. Nevieš kde je tá tabuľka, v ktorej je napísaný ten príjem podľa počtu členov rodiny? Včera som to videla v TV, ale neviem to nikde nájsť.

matabb73
2. mar 2023

@staleja skôr piatakov keďže tí sú vo veku prvákov na stredných školách.

akiana
2. mar 2023

@gabriela2952 V kazdej spolocnosti funguje princip, ze sa dava viac ludom v hmotnej nudzi. To je take slovenske, zavidiet aj chudobu, len preto, ze chudobne decko dostane 350€ na zakladne pomocky.

maminuska33
autor
2. mar 2023

@matabb73 neviem kde to je vôbec

simca06022011
2. mar 2023

Ti co vravíte ze týmto prvákom nie, tak prečo? Ďalšie roky nebudú študenti? Ja som to pochopila tak ze každý stredoškolák na začiatky strednej, v prvom ročníku príspevok dostane. Čiže spravodlivé to bude. Ti iste potrebujú pc viac ako deti na základnej. Aj keď.. keď s ana to pozerám to sa budu skôr hrať a lietať po nete ako učiť. Ale to uz necháme na iných nech posúdia :D

gabriela2952
2. mar 2023

@akiana ja chudobu nikomu nezávidím, ale ak ma domácnosť zárobok viac ako cca 800€ tak už to dieťa nárok na to nemá. Čiže keď zarobím s rodinou 1000€, tých 350 € by tiež asi bodlo pri toľkých výdavkoch 🙂
A za to ze niekto sa proste vie zariadiť tak to nedostane lebo si dokáže zarobiť aj sam?
Pretože ako vieme veľa rodín v hmotnej núdzi je preto ze chcú 🙂.. Nehovorím ze všetky!

akiana
2. mar 2023

@gabriela2952 Ano, neviem si predstavit nic krajsie, ako hmotnu nudzu. Ten pocit, ked si mozes vybrat, ci zaplatis elektrinu, alebo si kupis par rozkov. Predstav si tu slobodu. Ze mi to nenapadlo uz davno, asi dam vypoved, prestahujem sa naspat na Slovensko a budem zit z 300€. Parada.

Ano, ked zarobis 1000€, tiez to nie je ziadna slava, ale tu ide skor o to, ze ak uz je nejaky rozpocet na pocitace pre deti, skor pojde tym, ktori to potrebuju najviac. Slovensko ekonomicky nie je na urovni Svajciarska, nie su prostriedky na to, aby 350€ dostal kazdy.

gabriela2952
2. mar 2023

@akiana keby všetci robili tak ako môžu, tak by tých 350 € išlo naozaj iba tým co to skutočne potrebujú.

akiana
2. mar 2023

@gabriela2952 Ja si skor myslim, ze keby bolo menej rozkradnute a prehajdakane na referenda a kampane, ale to je na inu debatu. Proste je tak ako je, teda nevidim problem v tom, ze niektore deti dostanu a ine nie.

maminuska33
autor
2. mar 2023

A ešte niekto neviete náhodou,či tam kde sú informácie o ziskový,či aj tam treba dať telefónne číslo,či stačí len tam kde sú rodičia?

slniecko5
2. mar 2023

@simca06022011 nie. Prváci iba tento školský rok, ďalšie roky iba hmotná núdza.
Asi potrebujú minút EU peniaze na tento rok🤷🏼‍♀️.

hipuska
2. mar 2023

@akiana no dobre, tak prečo to je potom na žiaka? Prečo to nie je na rodinu? Veď čo ja poznám hmotnú núdzu to sú viacpocetne rodiny. Toto podľa mňa nie je spravodlivé.. ak by dali 1 príspevok na rodinu.....mohli zdvihnúť hranicu a dať viacerým rodinám . Keďže už zjavne online vyučovanie nehrozí, mohli byť vo viacerých rodinách "digitálny" A v konečnom dôsledku, som zvedavá na štatistiku.. za aké peniaze budú nakupovane, resp.kolko si budú doplácať....

simca06022011
2. mar 2023

@slniecko5 aha, ja som vidila ze pre rok ..., ale ja som to pochopila tak, ze ti prvaci ktori su v tom roku prvaci. AKo aktualne. CIze o rok by to zmenili. Nejak som nezachytila nikde, ze by to malo byt jednorazove. AK ano, tak je to mrzute, ale zase, je mi to milsie ako tie peniaze rozhajdakat inde... nech z toho aspon tie deti nieco maju, aj ked ta suma nie je ziadne terno, cize rodica doplatia ak budu chciet riadny pocitac.

matabb73
2. mar 2023

@simca06022011 Remišová vravela, že pre stredoškolákov by to malo byt každý rok, takže by časom mali všetky deti na stredných školách. Keďže idú voľby, ťažko povedať čo bude po nich, ale toto riešenie by sa mi zdalo fajn, lebo väčšina stredoškolákov tie notebooky aj potrebuje.

nikaj
3. mar 2023

Vôbec to nefunguje

katka700
3. mar 2023

@maminuska33 Baby som jediná komu to pripadá ako maximálny o**b? Príjem domácnosti nesmie byť viac než tých 810 v čistom? Takže rodina čo zivori z 811 už nemá nárok?
Netvarme sa že za 350 sa dá kúpiť kvalitný notebook, pred rokom sme kupovali nižšiu triedu stál 750. Teraz už určite stojí viac. Lenže tá chudobná rodina nebude mať na to aby doplatila 400+ eur.
Vyhrajú zase odrbavaci s čiernymi príjmami

enka81
3. mar 2023

@katka700 presne nad tym som sa tiez zamýšľala, dali podmienky, ktoré ma nb splnat a zmestiť a do 350 €? Nemožné. A tí, ktorych sa to bude týkať, co sa tyka nizkeho prijmu, asi tazko najdu 250€ navyše, aby nieco schopné zohnali. Mozno sa to podari len tym prvakom.

niekto2hy
3. mar 2023

@enka81 Tam pisu aj tablet s klavesnicou.

miki1987
3. mar 2023

@mira0611 presne aj ja som to študovala pregooglovala a nič nenašla. 😊 Tak ďakujem,že sa to tu preberá. 😊

hiro
3. mar 2023

@katka700 "Netvarme sa že za 350 sa dá kúpiť kvalitný notebook, pred rokom sme kupovali nižšiu triedu stál 750. Teraz už určite stojí viac. Lenže tá chudobná rodina nebude mať na to aby doplatila 400+ eur."
Nuz tablet za 350 bude velmi dobry. Notebook az tak nie ale vsak ta chudobna rodina (a hlavne ta ktora na to nedosiahne) hadam nebude kupovat novy slaby NB za 350 ked na to nema ale kupi velmi dobry repasovany za zlomok ceny. Na webe je X firiem ktore predavaju par rokov stare firemne notebooky ktore stali povodne dost nad 1000€ a repasovane ich predava po 200-300€:
https://www.techsavers.sk/notebooky? - mas este aj 2 rocnu zaruku, Tu mas napriklad X manazerskych notebookov - lahke rychle vykonne, ziadne "plastaky":
https://www.techsavers.sk/hp-elitebook-840-g3-c...
https://www.techsavers.sk/dell-latitude-5490-co...
https://www.phc.sk/c/notebooky-laptopy/?view_st...
https://www.phc.sk/p/33517/lenovo-thinkpad-x1-c...

hipuska
3. mar 2023

@hiro no, to asi ťažko. Nakoľko si budeš môcť kúpiť počítač iba od určitých predajcov, ktori sa zaregistruju. A ti budú mať určite prirážku na cene. Takže to pôjde tak , že budú brať tie Pc na splátky a znova začarovaný kruh

hiro
3. mar 2023

@hipuska Ved to ze za tu sumu budu predrazene biedne zariadenia... Skorej to je pre predajcov ako pre ludi. Ale mame kolko? 500 milionov minut do konca roka? Tu na toto pojde zo 60 milionov, tie dalsie sa minu mozno este horsim sposobom...

enka81
4. mar 2023

@hiro v tomto mas pravdu, repasovane sa daju zohnat, ale tam sa neda vyuzit tych 350€, kedze rok vyroby musi byt 2022, aspon tak som pochopila.

duratlicka
4. mar 2023

@katka700 Ja som SZČO, s notebookom pracujem každý deň, stál menej ako 350€ a funguje perfektne. Na zoom a office to deťom úplne stačí.