Digitálny žiak
Dobrý večer.Včera v správach dávali,že štát prispeje 350 eur na notebook alebo tablet pre deti,aby sa mohli cez net učiť.Ma to názov digitálny žiak.Kto všetko vlastne má na to nárok?
Mňa by zaujímalo, ako do toho prijímu domácnosti zarátajú živnostníka. Podľa obratu - nezmysel, podľa čiastočného základu dane- ešte väčší nezmysel.
Ja by som len rada vedela, čo bude fungovať na ntb za 350 eur.🤦
@alenah31 nevies, do prijmu sa rataju aj detske pridavky, sirotske a pod? Je fuk kolko deti je v rodine, na rodinu prijem 810 ked sa prekroci, tak uz smola?
@najjulinka je fuk koľko detí v rodine, ak sa príjem prekročí tak áno - nárok nie je pokiaľ nemáte prváka na SŠ - tí majú nárok všetci. Čo všetko sa počíta do príjmu sa určuje zrejme ako pri jednorázovej pomoci, ktoré sa vyplácala počas mimoriadnej situácie - tam sa rátalo všetko. AJ tento projekt je niečo podobné - treba sa pozrieť na ich stránku resp. však požiadajte ak nárok nebude tak zamietnu - vyskúšať treba🙂.
@najjulinka maximalny príjem je rôzny podľa počtu členov domácnosti. Keď to prezentovali, tak som v TV videla tabuľku, kde boli tie sumy uvedené. Na nete to neviem nájsť. Tiež si nie som istá, či tam spadáme, tak som sa registrovala a uvidím, či niečo z toho bude. Prinajhoršom napíšu, že nemáme nárok.
@najjulinka presne tak a to si myslim, ze mnohi, kolki si ho aj tak nemozu dovolit bohuzial do tej skupiny nespadnu lebo prekrocia limit o par €
@mira0611 Registrácia na webovej stránke www.digitalnyziak.sk bude dostupná do 30. júna 2023. Uplatnenie príspevku je možné v ktorejkoľvek z dostupných predajní zapojených do projektu, a to do 31. októbra 2023. Ak spĺňate požiadavky, tak to stíhate🙂
@duratlicka no podľa toho, čo čítam: parametrom je výška príjmov, ktoré domácnosť získala v posudzovanom období, do ktorých sa započítava hrubý ročný príjem, dôchodok, príspevky na deti, sociálne dávky a iné príjmy, ktoré domácnosť v posudzovanom období získala. Prípadne sa skúste informovať prostredníctvom mailu alebo Call centra...
My máme 4 deti zverené sudom,a le tak, že manžel dve a ja dve. Jedno dieťa poberá sirotské, každe dieťa ma peniaze zo socialky a ja som s najmladším na rodičáku momentálne. Ono je to sice prijem domacnosti,a le kedže oni sebe papierovo navzajom nie su ničím (nie su to biologickí surodenci), tak jedno dieťa nemože dotovať druhé, či ako to nazvať. Aj ked sme riešili raz davno kompenzacie na jedno dieťa, tak prijem ostatných detí sa nezapočítaval do prijmu. Lebo čisto teoreticky jedno dieťa by mohla dostavať vysoke sirotske,a lebo vysoke výživne od žijuceho biol.rodiča a predsa nemožu sa tieto peniaze použiť na "cudzie" dieťa.
No skusim asi podať žiadosť. Ako sa tam dokladuje prijem? Resp. možem podať na 2 deti, na jedno moje a na jedno manželove.
Nechapem prečo to nenapišu zrozumitelne čo sa do prijmu rata a koho všetkeho prijem sa rrata....
@najjulinka zaregistruj sa a uvidíš. Ja tiež neviem, či máme nárok, lebo je to nejasné, ale tiež som dcéru zaregistrovala. Posudzuje sa príjem domácnosti, nie deti jednotlivo.
Teraz som pozerala na stránku digitalnyziak.sk a je tam v sekcii rodičia už uvedená tá tabuľka 60% medianu, koľko maximálne môže byť príjem rodiny podľa počtu a veku členov.
@miki1987 Ahoj, skús pozrieť na https://datacomp.sk/
alebo zavolaj na Call centrum +421 (0) 232 284 466
snáď povedia aj nejaký zoznam predajní, tiež hľadám🙂
@matabb73 aj pri ťzp kompenzaciach sa posudzuje prijem domacnosti,a le zaroven do domacnosti nepatria tie "cudzie" deti.. . to len aby nebolo čosi jednoduche a lahke v tomto štate. 😀
@najjulinka Môžete tam skúsiť aj zavolať a informovať sa. Ale ako niekde bolo písané predtým, tak na rodinu sa rátal príjem do 810 EUR, aby bol nárok.
Prípadne by vás mohli posudzovať zvlášť s každým dieťaťom. Vy, manžel a vždy jedno dieťa, nakoľko rátam, že vás a manžela budú posudzovať vždy spolu, nakoľko ste členom rodiny a vždy j tomu jedno dieťa.
Čie ak vás príjem, manželov príje a príjem jedného z detí bude nižší spolu ako tých 810 EUR, tak by to mali uznať.
Ale ak máte rodičovský, rodinné prídavky, manžel má asi nejaký príjem, možno aj daňový bonus ak pracuje, dieťa máte nejaký príspevok, tak neviem či to už nebude viac ako tých 810 EUR. Ale skúste si to takto porátať a ak by bola šanca že máte nárok, tak sa zaregistrujte.
@clovekoj nie je to tak ako píšeš. Posudzuje sa domácnosť a maximálny príjem podľa počtu členov a ich veku. Takže, nie je pre každú domácnosť 810 Eur. My sme traja nad 14 rokov a je to niečo cez 1000 Eur. Na stránke je uvedená tabuľka, kde je uvedeny ten maximálny prijem podľa počtu členov domácnosti a ich veku. Nemôžu si deti podeliť keď žijú v jednej domácnosti. Budú sa posudzovať spolu.
@matabb73 kde je tá tabuľka prosím?

@duratlicka uplne suhlasim,, mala som rozpisany podobny prispevok,,zmazala som, ho, fakt by ma zaujimalo ake programy, pouzivaju Vase deti na projekty na ZS....
@hiro ,,, tiez projektovo pokryvam celu ZS ... deti robia nadpriemerne projekty,,, a s prehladom by to zvladal standratny pocitac 350+/-€....