Robert Fico a jeho strana Smer-SD patria dlhodobo medzi najväčších zadávateľov reklamy na platformách Meta – teda Facebook a Instagram. Verejne dostupné údaje potvrdzujú, že do politickej reklamy investujú mesačne tisíce eur, pričom cieľenie je presne mierené. Na koho? Na svojich voličov.
A práve tu sa začína zaujímavá súvislosť.
Projekt „Digitálny žiak“, v rámci ktorého štát prispieval stredoškolákom na notebooky, skončil. Nepokračuje. Naopak, nový projekt „Digitálni seniori“ dostal zelenú a aj poriadny balík – 41 miliónov eur z Plánu obnovy. Seniori nad 65 rokov po päťtýždňovom školení dostanú tablet zadarmo a k tomu ešte aj dátový balík na celý rok. Štát ich tak naučí nielen narábať s internetom, ale im rovno poskytne nástroj aj pripojenie.
Digitálne zručnosti sú dôležité – o tom niet pochýb. Ale zaujímavé je, koho sa štát rozhodol vzdelávať a kedy.
Prieskumy dlhodobo ukazujú, že voličská základňa Roberta Fica je stabilná a najmä staršia. Ľudia, ktorí menej čerpajú informácie z oficiálnych médií a častejšie sa spoliehajú na reťazové správy, televíziu alebo Facebook. A práve na Facebooku ich oslovuje ten istý politik, ktorého vláda im teraz zabezpečí techniku aj pripojenie.
Mladí si zariadenie musia zabezpečiť sami. Starším ho kúpi štát. Z jednej skupiny sa peniaze stiahli, do druhej sa investujú milióny. Zároveň ruka v ruke rastie objem reklamy, ktorú Smer-SD cieli práve na túto vekovú kategóriu.
Je to len náhoda, alebo veľmi dobre premyslený plán, ako ešte viac upevniť vplyv na svoju cieľovku?
Smerácke trolie farmy sú fakt. A takto majú istotu, že sa ich reklama dostane k ich cieľovke.
aj Mečiar mal svoje babky-demokratky. Ostáva už len dúfať, že tento jeho klon bude čím skôr nasledovať jeho politický osud
Každá jedna strana ovplyvňuje svojich potenciálnych voličov... škoda, že sa vždy rozpráva iba o dôchodcoch. Veľa z tých dôchodcov ani nechce, nepotrebuje manipulovať s tabletom a prenechávajú to na svojich potomkov.
Konkretne moji rodicia sa na toto pytali a ked chcete vediet, tak v TN kraji nemaju zatial ludi na tie skolenia. Cize Podla mna a rodicov to pojde tak nejak do kosa, nakolko to realne nema kto robit. Navyse oni cakali nejaky lepsi kurz, ale tak nejsou lidi. Rodicia nie su fans Fica a ani ziadnej tejto cvargy. Su to inteligentni ludia, ktori maju stale prehlad a nepotrebuju postovat o tom ako nejake kamene z Ruska ozivia vodu ( lebo taketo sprostoti im par ludi vie posielat)
Veď, pokiaľ viem, schválila to este minulá vláda. Ci je to práve to najlepšie, neviem...a nie, v ziadnom prípade nevolim pána F 😎
Podľa mňa je to pre seniorov dobre, mladý si skôr zarobí na brigáde ako senior, ktorý už má kadejaké zdr.starosti a moze to byt pre neho obohacujuce vyhľadávať si rôzne informácie. A v rodinách s deťmi v teens veku majú v každej domácnosti minimálne 1- 2 notebooky. Treba aj aktivnych starcekovcov podporiť.
Nie je to projekt z roku 2021/22?
Však toto je Remišovej projekt, prosím ak chcete kydať na túto vládu aspoň si overte fakty a kydajte na to čo je reálne.
Neviem, ako ti Digitalni seniori funguju... zaregistrovany moj otec aj svokra - okamzite, ako sa dalo. Rok je tomu? Viac? A nic sa nedeje. Ani skolenie, ani tablet.
@simsalabim pomaly sa to rozbieha, tam bol problém s tými tabletami Huawei že boli zazmluvnené a bol tam problém s tým, že Huawei už nepodporuje aplikácie, ale teraz začali sa rozbiehať znova-asi už majú iné tablety. Na stránke sú aj nejaké infolinky, nech si svokra a otec zavolajú a zistia či v ich meste niečo bude alebo prípadne či nebude v nejakom inom im blízkom meste že by išli tam ak majú záujem.
@simsalabim moji rodicia prave vcera kurz ukoncili. Prihlasili sa nedavno.
@mandzula tak to je fakt divne. V akom meste?
@marsmykkok - BA
anonym Inak seniori ti prekážajú že dostanú čo celý život robili a platili dane, ale že koľko išlo do osád a skončili v záložniach alebo rozbité to neprekáža https://emefka.sk/typicka-slovenska-blamaz-roms...
@danica2711 never tomu. Teraz sú babky demokratky ich dcéry a potom my 🤣.
@simsalabim okres Ziar nad Hronom. Ono to mas podobne ako s digitalnym ziakom, niekomu to schvalovali pomaly rok a nam do par dni.
Aj moja mama to nedavno absolvovala. Bola medzi ludmi, cosi sa naucila, dostala data a tablet. Facebook nema, ale ona si pozera recepty, nieco o zahrade a tak. Sama by si to nekúpila.
Aj moja mama to absolvovala nedávno, tablet dostala lenovo, aj s fóliou a obalom. Naučili ju ho ovládať. Upozornili na nebezpečenstvá... Tie podvody, že syn zrazil a potrebuje peniaze. Pekne ich naučili na čo majú si dať pozor. Za každý raz dostala brožúru s vysvetlením, taky návod na internet. Mam pocit, že jej to ozaj pomohlo v digitálnych zručnostiach.
Ešte čaká na dáta od orangu.
A prihlásila sa hneď na začiatku kedy bola ministerka remisova. A až teraz sa to spustilo u nás v okrese.
@simsalabim nech otec vola... Ja som volala v decembri povedali ze už pomaly začnú kurzy u nás a vo februári mame začal kurz končila v marci.
1x týždenne 2 hodiny. Dokopy 5t. a v posledný deň im dali aj tablety domov. Celých 5t na nich sa učili.
Som chcela obal kupovať a aj to dostali.
@tetapetra no veď ja len tak nesmelo dúfam... veeeľmi nesmelo, pretože si o našich spoluobčanoch nerobím žiadne ilúzie
@marsmykkok nasi zistovali a nic nove, pada to aj na tych lektoroch. Plus za mna velmi dolezite skolenie ohladom podvodov na internete, messengeri, rozne pochybne kontakty, nech babky neposlu 30tis nejakemu vagabundovi, co sa predstavi ako ubohy syn Roba Kazika. Tato kriminalita je velmi rozsirena. Ked uz chcu ludom nieco dat do ruk, tak v prvom rade bezpecnost. Rovnako ako rozne linky akoze od posty, DHL… ja som rodicov vycvicila, ale kolko dalsich nema sajnu a doveruje.
@kiki68 https://www.digitalniseniori.gov.sk/caste-otazky/ Kopírujem Pre každé školenie je pripravený tematický rozsah výučby, ktorý napomôže zvládnuť účastníkom zorientovať sa v digitálnom svete.
Pre zvládnutie bezpečnej a plnohodnotnej práce s digitálnym zariadením sú pre účastníkov školení pripravené nasledujúce okruhy vzdelávania:
Základy práce s digitálnym zariadením
Vyhľadávanie informácií
Komunikácia online
Informačná bezpečnosť
Doplňujúce školiace materiály
Teda preberá sa tam aj tá bezpečnosť. Mama chodí, ale bola zatiaľ len 2 krát, ale Facebook sa neučili zatiaľ a podľa mňa ani nebudú (to podľa mňa pre generáciu 50 plus sú tieto sociálne siete zložité-poznám starších ľudí aj čo internet ovládajú, deti im FB pomohli založiť, ale používať ho nevedia) Zatiaľ preberali na prvej hodine ako zapnúť a vypnúť tablet, nastaviť hlas, vyhľadávať hlasom, na druhej ako fotiť, robiť video, vymazať fotku, písať na klávesnici a vyhľadávať cestovné poriadky-teda také praktické veci, nie Facebook, Instagram a podobné.
@marsmykkok je to projekt financovany z EU to v prvom rade. A v druhom rade aky vplyv ma na to Remišova ked nie je vo vlade? 😃 Tento projekt a vsetky ostatne zlodejiny su iba a vylucne v rukach tych, ktori su pri moci, okradaju, robia sebe ksefty a nam hanbu a skody uz vyse rok a pol. A v neposlednom rade konsoliduju peniaze od ludi SMEROM do svojich vreciek 😉
@larinka552 asi že ho remisova vymyslela...
@larinka552 Remišová daný projekt spustila https://www.zmos.sk/mid/536720/zlepsit-digitaln... A zase reálne ktorý projekt z peňazí EU ľudom reálne pomohol? Detto obnov dom, jedno aká je vláda, ale proste chudobnejší človek tú byrokraciu nedá, nemá peniaze zaplatiť agentúru čo mu pomôže s vybavovaním, nemá desiatky tisíc aby projekt zrealizoval a čakal že RAZ mu žiadosť schvália a vyplatia peniaze. To tiež čo poznám ľudí čo to využili tak ľudia čo by si to vedeli aj zaplatiť a nemajú hlboko do vrecka a len využili, že to môžu mať skoro zadarmo a prerábku by robili keby aj dotácie nedostanú...
@zalka dobre, remisova ho ,,vymyslela". A koho mame vo vlade teraz? Kto to cele vedie teraz?
@marsmykkok neide o to ktory projek ludom realne pomohol. Z eurofondov sa financuje hlavne doprava, nejake projekty v skolach, regionalny rozvoj (lavicky, parky, cesty) Ide o to, ze preco vytahovat Remisovu ked ta nie je vo vlade uz takmer 2 roky a teda nema na to vplyv. Rozhodnutia co, kolko a komu su vylucne v rukach sucasnej kolacie. Ako sme videli, ked sa im chce, vedia si pekne navysit platy, schvalit dozivotne renty aj v skratenom konani. Nove ministerstvo, nakupy vladnych limuzin, uplne zbytocne nove polepy polic. aut, lety vladnym specialom hore dole 😉 A veselo konsolidujeme 😉 Takze ano, toto su fakty a je to realne kydat na nich, kedze vsetko maju vo svojich ruach. Ja uz som alergicka na lebo Matovic, lebo Remisova.
@larinka552 no pokračujú, na ten projekt boli vyčlenené prostriedky z fondu obnovy... Tak ako stavajú napr u nás nemocnicu z fondu obnovy. Tam boli dané veci a nemôžu zrušiť, a mama čakala reálne viac ako 2 roky kým vyskolili lektorov u nás, lebo to nerobia cudzí. Sú to ľudia z mesta.
Niekto spomínal, že Trenčín sa nechytá, tak ak ste zdatne a viete školiť tak sa viete prihlásiť a školiť seniorov.
@zalka dakujem za info 🙂
@larinka552 Ty si asi volička Matoviča že? Tak teda ja ho úprimne nemusím, rovnaké zlo ako väčšina, Remišovú zase ako čo, niekedy má aj dobré názory. Ale stále trvám na tom čo píšem vyššie, tento projekt aspoň pomôže nejakým seniorom čo urobili pre štát dosť. Poviem ti príklad moja mama, ona to neovládala, mala 2 roky dozadu zlomeninu a aby jej ušiel čas, skúšala som jej dať svoj tablet a naučiť ju na tom , ale nejako to nešlo. A teraz ked vidí že aj ostatní to vedia a proste učí sa to systematicky, v skupine, tak aj s mojou pomocou že to skúša už aj doma tak už vie zapnúť, vypnúť tablet, urobiť fotku, vyhľadať hocičo na internete, teda urobila riaden pokrok a to ešte nemá za sebou ani polovicu školenia. Ale to, že Matovič rozdával osadníkom, to je čistý populizmus a vyhodené peniaze a robil to len preto, že má medzi osadníkmi veľa voličov. Na to netreba ani vysokú školu ani strednú, len zdravý rozum, aby vedel že tie tablety skončia v záložniach alebo zničené kedže si nič nevážia. Ak už chcel pomôcť tejto menšine, skôr nejaký projekt pre deti a študentov a možno pre všetkých, nejaké centrá kde by tie tablety a notebooky boli aj s internetom a mohli by tam osadníci chodiť, či deti sa učiť alebo dospelý hľadať prácu a tak. Ale to by si nezískali tým hlasy osadníkov, tak radšej takto vyhodili peniaze do vzduchu, nech ich môžu založiť a mať na cigarety alebo alkohol...
@marsmykkok A ty si ficovolicka? Lebo to by bolo horsie 😃 Nie, v poslednych volbach som nevolila Matovica.
V principe s tebou suhlasim, je to dobra vec pomoct dochodcom, naucit ich robit s tabletom, v dnesnej dobe je to priam nevyhnutnost.
Ale je ocividne, ze tato vlada si kupuje dochodcov na ukor rodin a mladych ludi, ktorym berie. Priklanam sa k tomuto:
,,Projekt „Digitálny žiak“, v rámci ktorého štát prispieval stredoškolákom na notebooky, skončil. Nepokračuje. Naopak, nový projekt „Digitálni seniori“ dostal zelenú a aj poriadny balík – 41 miliónov eur z Plánu obnovy. Seniori nad 65 rokov po päťtýždňovom školení dostanú tablet zadarmo a k tomu ešte aj dátový balík na celý rok. Štát ich tak naučí nielen narábať s internetom, ale im rovno poskytne nástroj aj pripojenie."
Sama som bola pred (vyse) desatrocim studentom, najprv SŠ, potom VŠ a uz vtedy bolo nevyhnutne potrebne mat k studiu notebook alebo aspon pocitac, bez toho sa realne nedalo ani studovat, kedze materialy a vsetky informacie boli online. O to viac je to potrebne pre studentov v dnesnej dobe. Preto mi to pride nefer. Student potrebuje ten notebook na studium viac nez dochodca, ktory si pozera recepty, zahradku a spravy.
Jasne vtedy ten Digitalny ziak nevysiel ako mal, nebolo to premyslene a dotiahnute do konca najma v tych zaostalych osadach. Im netrebalo nic davat, ved oni ani hajzel doma nemaju. To bola casta chyba u Matovica, nezvladnutie situacie, amaterizmus. Ale deje sa to stale, aj Ficovcom by sa to dialo, len to vedia lepsie obkecat a zahrat do autu, resp. prehodit vinu na niekoho ineho.
Samozrejme, je to jeho politická kampaň za naše peniaze. Stačí si prečítať niečo o jeho reklame, napríklad tu: https://www.newschool.sk/pravda-o-ficovom-faceb...