icon

Diskusia o zubných benefitoch: Rozhovor Braňa Závodského na Exprese

18. apr 2024

Kto má záujem o pohľad z viacerých strán na zrušenie benefitov na zuby, nech si vypočuje dnešný rozhovor Braňa Závodského na Exprese.

autor
19. apr 2024

@mima1608 tazko povedat, vcera som zachytila, ze ludia zacinaju rusit terminy, co je pochopitelne, mnohi sa zrejme napriklad tej hygieny vzdaju a budu riesit uz len akutne kazy.

fido69
19. apr 2024

@mima1608 Ja si pamätám časy, keď mi to zubárka robila vrámci preventívky 😉

fido69
19. apr 2024

@tinkavvv Teraz pozerám aktuálny cenník zubnej hygieny tých "drahších" zubárov
Schill Dental Clinic - od 70€ (nie je bližšia špecifikácia)
Dental Care Dr. Rosa - 69€ (základ/zubný kameň), 79€ (rozšírená s pieskovaním) a 89 (komplex s inštruktážou)

Takže zubná hygiena za 100€ a viac je úplne mimo misu. 😉

autor
19. apr 2024

@fido69 ak si napriklad pacient s paradentozou, tak ti ta stovka bude este malo.

mima1608
19. apr 2024

@autorka, ono zas tá hygiena, ak sa doma poriadne staráš o zuby, tak to moc ani nepotrebuješ. Ale veľa ľudí nepoužíva ani medzizubné kefky, ústne sprchy a podobne. Mne naposledy škrabala zubný kameň z dvoch zadných zubov a potom mi prepieskovala zuby a platila som 40e, takže toho pieskovania sa ja asi aj vzdám 🫤

@fido69 no to si ja veru nepamätám 🙊

autor
19. apr 2024

@mima1608 ono ti to az tak celkom pravda nie je, pokial nemas 100 % rovny chrup, ja mam napriek noseniu strojceka drobne prekryvy zubov a tam sa beznymi kefkami, nitami ani jednozvazkovou kefkou proste nedostanem.

zuzanka.zuzu
19. apr 2024

@fido69 v dently v ba sa platí 120e

lienka.7
19. apr 2024

@zuzanka.zuzu to sa teraz chvalis ci sťažujes? Lebo mi to z tvojho príspevku nie je uplne jasne

zuzanka.zuzu
19. apr 2024

@lienka.7 nepísala som tebe, reagovala som na konkrétny príspevok konkrétneho užívateľa o cenách dentálnej hygieny v ba

kristiii
19. apr 2024

@fido69 mne to robí môj zubár v rámci preventívky dodnes.

mima1608
19. apr 2024

@autorka, áno, aj ja mám krivé zuby, i napriek strojčeku (vrátili sa mi a nepomohol ani nočný potom) a práve preto mi dr odporučila ústnu sprchu. Skús. Ja som minulý rok na dentálnej nebola, lebo som čakala dcérku a nezniesla by som, keby sa mi tam hodinu niekto vŕta. Teraz po dvoch rokoch som mala ten kameň na dvoch zuboch len, takže očividne naozaj pomáha.

autor
19. apr 2024

@mima1608 dik za odporucanie, skusim.🙂 A mozno by sa oplatila uz aj daka domaca pieskovacka.🙂

tinkavvv
19. apr 2024

@fido69 ano, schill od 70 do 160. Blanc od 100eur.
Tym chcem len povedat, ze nie vsade stoji hygiena do 50eur. Tym sa ani nestazujem, ani netvrdim, ze tam chodim ja.
https://www.blancdental.sk/cennik

zuzanka735
21. apr 2024

@fido69 Každá poisťovňa hradí zubnému lekárovi, ktorý má uzatvorenú zmluvu s poisťovňou výkon N03. Je to odstránenie zubného povlaku a kameňa. Výkon sa vykazuje 1x za pol rok a vykazuje sa po častiach. Každá poisťovňa prepláca tento výkon, ale nie v rovnakej sume. Najviac tento výkon hradí VŠZP. Teda 7,25€ za 1 sextant. Takže 7,25 x 6 = 43,50. Keď si dobre rozkliknete aplikáciu tak to tam aj nájdete. Ale nájdete iba tú sumu 7,25€. Ale vykazuje sa to cez systém krát 6. Dôvera a Union hradia o nejaké 2 eurá menej. Bohužial v naších podmienkách dentálny hygienik nemôže mať zmluvy s poisťovňou. Momentálne tieto výkony spadajú pod zubára. Taktiež poisťovňa hradí výkon N11 čo je lokálna fluoridácia a inštruktáž. Tento výkon hradí do 18 rokov dieťaťa je to vo výške cca 30 €. Nie je dentálna hygiena ako dentálna hygiena. Súkromná dentálna hygienička, ktorá robí na seba tak ona z poisťovne nedostane ani cent. Je závislá na klientovi/pacientovi. Zubný lekár, ktorí má zmluvu s poisťovňou tak ten dostane 1x za pol roka peniaze od poisťovne a ešte aj od pacienta. Takže ak nejaká súkromná DH má sumu 50 eur tak je to úplne primeraná suma. Do vybavenia dala cez 50 000 tisíc eur a je chúďa odkázaná čislo len na pacientov. Zubný lekár, ktorí ma poisťovne a vykáže si odstránenie zubného kameňa a povlakov cez poisťovňu dostane cca 43 eur z poisťovne a ešte si zoberie 40-50 niekto možno viac od pacienta. Bohužiaľ, je to tak a je to pravda a je to smutné. Benefity mali ponechať a zrušiť výkony zubným lekárom. Podotýkam zubný kameň by sa mal odstraňovať v celom chrupe a nie iba dole na predných zuboch...ako ešte niektorí lekári takto DH robia.

autor
22. apr 2024

@zuzanka735 Ďakujem za super vysvetlenie, potvrdilo sa mi, že naša neznalosť z nás robí rukojemníkov v rukách zubárov, bavíme sa, samozrejme, o tých zmluvných, u nezmluvných je to o inom, tí majú právo na cenotvorbu, akú len chcú. Keď si vezmem, že môj zubár odo mňa zoberie za DH 70 € a k tomu mu poisťovna vyplatí 43,5 €, tak za necelú hodinu práce, zarobil fakt krásne. A ešte ako to majú, sviniari, marketingovo krásne vymyslené, keď ponúkajú akože výhodný balíček - odstránenie povlaku a kameňa (to teda majú zaplatené 2x) a pieskovanie.

lilienlilu
22. apr 2024

Svine zasa nás obrali o ďalšie peniaze a je mi úplne jedno kto čo hovorí/ 240e je celkom fajn suma a ak sú v rodine deti staršie tak za každé +120/ takže to naozaj veľmi pomáhalo si myslím. a už bolo avizované krátenie prorodinného balíčka čiže daňový bonus . gratulujem a ďakujeme sme pre nich iba hovná nič iné. Ak nerozprávajú o súdoch a prokurátoroch tak o dôchodcoch a slová ako matka rodina dieťa v slovníku nenájdu!

zuzanka735
22. apr 2024

@mima1608 Súkromný zubný lekár a aj dentálna hygienička nemá zmluvy s poisťovňami. Im nič štát ani poisťovňa nepreplatí!!! Suma 50 eur je úplne adekvátna ich výkonu. V cene je zahrnuté prístrojové, nástrojové vybavenie, nájom, energie, cena práce, licencie atď... Nástrojove a prístrojove vybavenie na hygienu nie je lacná záležitosť. Zrusenie benefitov ovplyvní činnost niektorych sukromnych hygieniciek, lekárov, lebo aspoň poisťovňa Union a Dôvera preplácali Benefit na zuby do výšky 80% zo stanovenej sumy poisťovní. VŠZP sukromníkom nepreplatila nič, teda žiaden benefit a to len preto, lebo nemali zmluvu s poisťovňou. To čo je hradené z verejného zdravotného poistenia je verejne dostupné. Lekárom, ktorí majú zmluvy s poisťovňami tak dentálna hygiena ako taká je preplatený úkon poisťovňou, ale zahrňuje iba odstránenie zubného povlaku a kameňa. Pozor na to kameň môže byť nadďasnový, ale aj podďasnový. Ten podďasnový pacient nevidí. Aby sa zistil tkaniva sa musia detailne vyšetriť a tento kameň sa nedá často krát odstrániť za hodinu!
Len na otvorenie očí... cena sukromného dentálného hygienika a sukromného zubného lekára je úplne v pohode cena. Ten kto na tom zarába je lekár, ktorý má zmluvy s poisťovňami. Ten si dá sumu 50 eur (to zaplatí pacient) a ešte mu poisťovňa preplatí cca 40 eur. Takže on má 90 eur od pacienta!!! Ak pochopíte význam hygieny tak zubného lekára ani nepotrebujete na opravu zubov ale iba na preventívnu prehliadku.

mima1608
22. apr 2024

@zuzanka735 a dôvod prečo reaguješ na mňa? Ja som nikde nenapísala, že chodím súkromnému zubárovi, lebo takému nechodím. Moja má normálne zmluvy so VŠETKÝMI poisťovňami a len pre tú srandu králikov som pozerala tržby jej kliniky za minulý rok a prekročili 260 tisíc eur! Preto som povedala, že dentálnej sa napríklad ja asi aj vzdám, lebo toto je proste nehorázne.

autor
22. apr 2024

Aktualny mail od VsZP - Ministerstvo zdravotníctva SR navrhlo po konzultácii s Ministerstvom financií SR revíziu výdavkov v benefitoch všetkých zdravotných poisťovní. Od 1. 5. 2024 všetky tri zdravotné poisťovne pristupujú k zrušeniu benefitov na zuby a dentálnu hygienu. Ušetrené finančné prostriedky budú presunuté na úhradu inej potrebnej zdravotnej starostlivosti.
Takze nie ministerstva rozhodli, ze to budu prave zubne benefity, rozhodli sa tak poistovne.

tinkavvv
22. apr 2024

Vsak ale stat im na to nevycleni financie, tak jasne, ze sa poistovne rozhodli ich zrusit.

autor
22. apr 2024

@tinkavvv podla informacii v rozhovore boli benefity vyplacene z poistenia, ktore povinne odvadzame, stat na ne nedaval nic navyse.

tinkavvv
22. apr 2024

No vsak tieto peniaze zaplatime statu my a z toho spolufinancovali benefit. Teraz tieto "nase" peniaze presmeruju inam.

autor
22. apr 2024

@tinkavvv problem je vsak v tom, ze prave tie zubne benefity boli hlavnym margetingovym tahom, ako v septembri ziskat novych poistencov, je teda absolutne neferove, aby prave tieto benefity v maji zrusili.

zuzanka735
22. apr 2024

Ale stale poistovne nechali pre zubných lekárov vykon N03 u dospelého a N11 u dieťaťa. Čo je vlastne dentálna hygiena (teda aspoň časť dentálnej hygieny) N11 je výkon, ktorý hradí poisťovňa 2x za rok, teda každého pol roka dospelákovi. Je to odstránenie zubného kameňa a povlaku za jeden sextant a to je 7,25€ (sextant je časť z celého chrupu, takže 32 zubov/6 = cca 5 zubov. Za 5 zubov dostane lekár 7,25€ x 6 je 43,50€.) N11 je výkon pre deti do 18 rokov. Je to inštruktáž a fluoridácia. Cena od rôznych poisťovní je rôzna. Najviac ponúka VŠZP a to je cca 28 eur. Dôvera a union ponúka 24 eur. Všetko sa dá pozrieť vo vašej aplikácii. Keď si dáte moje zdravie a výkony, tak tam vám napíše cenu vyšetrenia/ošetrenia. Len ten kto toto nesledyje tak to nevie... keď sa to tak vezme, tiež je to benefit. Súkromník nedostane nič!!! Len tú sumu od pacienta a to si všetko kúpil sám a sám si zháňa klienta. Ten čo má poisťovne má istotu, lebo má pridelený obvod. A toho pacienta pošle na DH, lebo je to dôležité mať dobrú hygienu pri plombovaní. Ale nevypýta si 15-20 €, ale vypýta si 50 a viac....

lienka.7
22. apr 2024

V prvom rade si treba pozrieť piatkovú reláciu Pozrime sa na to, a nie tu hned nadávať a vypisovat hovadiny a polopravdy. Poisťovne veľmi dobre vedeli, že tento benefit zrušia a zamerne klamali. Po ďalšie, hradili to z povinného ZP, co taktiež nemali. To vás ale tiež asi netrápi. Benefit je totižto niečo, čo ti ma poisťovne poskytnúť navyše, nie zaplatit z PZP. Potom ze nie sú peniaze na iné, ze? Ale na ich zisk, to je vždy, co? Tak si tu dalej nedávajte hlavne, že o tom viete veľké gulove👌🤦‍♀️👎

mima1608
22. apr 2024

@lienka.7 aj mne to príde ako vykalkulované od poisťovní. Benefit ich zrejme stál veľa peňazí, tak radšej ho zrušili a takto to zaobalili.

autor
22. apr 2024

@lienka.7 suhlasim s tebou, obabrali ludi tym, ze ludi zlanarili na nieco, co potom zrusili, plus ako pises, vyplacali to z penazi, ktore by na to urcene byt nemali. A este aj svinsky zazracne naraz zrusili rovnaky benefit.

mima1608
22. apr 2024

@autorka, museli zrušiť všetky. Si predstav, že jedna by zrušila a dve nie. Veď to by bol brutálny odliv pacientov od tej, ktorá to ruší.

autor
22. apr 2024

@zuzanka735 Toto mi, prosim, vysvetli - stale poistovne nechali pre zubných lekárov vykon N03 u dospelého a N11 u dieťaťa. Čo je vlastne dentálna hygiena (teda aspoň časť dentálnej hygieny) N11 je výkon, ktorý hradí poisťovňa 2x za rok, teda každého pol roka dospelákovi. Je to odstránenie zubného kameňa a povlaku za jeden sextant a to je 7,25€ (sextant je časť z celého chrupu, takže 32 zubov/6 = cca 5 zubov. Za 5 zubov dostane lekár 7,25€ x 6 je 43,50€.) N11 je výkon pre deti do 18 rokov. Je to inštruktáž a fluoridácia. Cena od rôznych poisťovní je rôzna. Najviac ponúka VŠZP a to je cca 28 eur.
Nerozumiem, co je tych 43,5 a potom 28 € - ktoru sumu dostane lekar od poistovne? A ako je to v pripade, ze ma zmluvny zubar u seba hygienicku? Vtedy zrejme na zmluvu pracuje aj ona, nie? Alebo je to individualne?

autor
22. apr 2024

@mima1608 ved presne to je to svinstvo - kartel.