Do akej finančnej situácie priviesť dieťa?
S priatelom obaja pracujeme, mame sa dobre ale je to vdaka tomu, ze mame dva prijmy. Zijeme v hlavnom meste, naklady su vysoke. Zacinam premyslat nad tym, ze my si vlastne ani nemozeme dovolit mat dieta. Ked jeden z nas prestane pracovat a vypadne prijem, pocitime to. Biologicky sme uz za vrcholom reprodukcnej schopnosti, no stale by sme teoreticky vedeli pocat dieta. Bojim sa buducnosti a toho ako by sme to zvladali, ked uz teraz je vsetko drahe a mesacne odlozime menej nez v minulosti. Mame nieco nasetrene ale neviem kolko realne stoji mat dieta a kolko penazi potrebujeme na ten 1-2 roky, pripadne vlastne este aj neskor kym bude chodit do skolky. Nemame sa zle, zarabame celkom dobre ale napriek tomu mam tuto uzkost, ze ci to budeme vediet zvladat bez prilisneho obmedzovania. Neviem sa rozhybat.
@anonym_autor mať dieťa nie je povinnosť. Z tvojich prispevkov vyplýva, že ty dieťa nechceš kvôli tomu, že po ňom túžiš, ale kvôli tomu, lebo už by sa aj patrilo. Pozeraj sa na to s otvorenou mysľou a predstav si, či dokážeš najbližšie roky obetovať dieťaťu, nie len vrámci komfortu, ktorý máš nastavený, ale aj kvôli tomu, že dieťa môže a nemusí byť aj náročné. A buď hlavne uprimná sama k sebe.
a neda mi este sa nevyjadrit k tolko omielanej rodicovskej obete a vzdavani sa komfortu.. pre mna nebolo na materstve absolutne nic, v com by som si pohorsila, alebo sa musela nejak enormne obetovat.. to zivot pred rodicovstvom bol ovela vacsia obeta a sebazaprenie, v zmysle, ze som si nemohla dovolit byt sama sebou, ale musela sa prisposobovat standardom spolocnosti.. takze pre niekoho moze byt zivot s detmi aj polepsenim, resp. konecne dostanim sa do normalneho stavu
ak niekto vnima materstvo ako obetu a nutne vzdanie sa komfortu, tak potom ozaj treba zvazit, ci fakt tie deti chcem a preco vobec nad nimi uvazujem.. nie je to povinnost..
Z toho čo píšeš si myslím, že ohľadom finančnej stránky sa obávať nemusíte a finančne by ste to zvládli. Takže na tvojom mieste toto vypustím z hlavy a pátram po iných odpovediach - tým nevravím, že financie nie sú dôležité, sú! ale vo vašom prípade sú podľa mňa prioritné skôr iné otázky - naozaj chcem mať dieťa? Prečo? Je to u mňa skôr niečo čo vyplynulo z veku, resp. z pocitu, že je najvyšší čas alebo je to niečo čo vychádza naozaj z úprimnej túžby? Atď. Atď. Skrátka pátrať skôr po tom, či vlastne to dieťa do života chcete. Lebo mne to z napísaného skôr príde ako že ste spokojní so životom, ktorý máte teraz a otázku detí riešiš skôr z "asi by sme mali mať" energie. Je úplne OK nemať dieťa, nech je dôvod akýkoľvek. Ale súhlasím s jedným komentárom - že treba byť k sebe úprimný.
@anonym_5246dc Ty si nechapava? 😀 Hned v uvodnom prispevku pisem, ze mame uspory. V dalsom som napisala, ze 10k je suma, ktoru mam na beznom ucte, tym padom to ani nepovazujem za uspory. Tie su samozrejme vyssie. Prosim ta, predtym nez sa nabuduce vyjadris sa skus aspon trochu dostat do kontextu.
@anonym_autor tak chces to dieta, ci nechces? To je uz len o Tebe. Lebo bezne tu zeny nemaju take uspory, ako mas Ty a deti maju a ani nefnukaju, ako je vsetko drahe a musia sa uskromnit. Lebo to je o tom, ci v tom vidis zmysel alebo nie. Ak dieta pre Teba znamena len zataz a ze Ta o nieco pripravi, tak pre jeho dobro ho radsej nemat.
@luccys wtf??? Kde som napisala, ze to je jediny dovod? Autorka premysla nad dietatom, tak je vela aspektov, ktore moze zohladnit pri rozhodovani.
@anonym_77a5e1 Citujem:"Ale hlavne, majte to dieta, nasa krajina vymiera a na nas nebude mat kto pracovat."
Prosim ta, tato krajina je uplne stratena a kolaps dochodkoveho systemu nastane daaaavno pred tym, nez pojdes do dochodku ty.
A okrem toho, mat dieta preto, aby nejaka pani XY mala dochodok, to by pre mna nebol ani dovod c.358.
Ale to v podstate ani nie je pokles standardu, len sa veľa vecí príchodom dieťatka zmení, v tomto prípade by to finančne vyšlo, pre malé dieťa nie je potrebné až tak veľa peňazí, ale uvedomiť si, že ak chce mať dieťa, tak tomu niečo obetuje, ale zase niečo získa (svoje dieťa) a treba tomu aj roky prispôsobiť, lebo veľa mladých žien to odkladá a to sa tiež môže vypomstiť.
@anonym_autor otázne je, že keď si predstavíš svoj život bez všetkých tých veci, ktoré sú dnes tvojim štandardom, či by si to zvládla. A to nehovorím ešte o starostlivosti o dieťa. Niektoré ženy majú oveľa menej financií a ich túžba po dieťati je ajtak neprekonateľná. Ty podľa mňa nie si pripravená mať dieťa. Je to naozaj obrovska zmena.. ak je niekto zvyknutý na pohodlný život tak to s tebou moze psychicky riadne zamávať. Lebo materstvo ani zďaleka nie je to, co sa napríklad prezentuje na sociálnych sieťach. Je to síce krásne, ale náročné.
@anonym_742ad0 To ako vyznieva nadpis je len tvoje subjektivne vnimanie. Nadpis je "Do akej financnej situacie priviest dieta?". Co konkretne implikuje hranicu zivotneho minima?
@anonym_autor no ty mas tu situaciu velice nadstandardnu. Takze ten nadpis k zvysku tvojich prispevkov vyzera absurdne. Akoby si mala tisicku v cistom a ziadne uspory, a obavas sa. Ty sa nemas co obavat, po financnej stranke, ale to ostatne, to je u Vas dolezitejsie. Moji starki mali prve dieta pocas druhej svetovej. Co myslis, aky standard mali? 🤔.
Takze ak sa napriek tomu, ze Ti tu zeny tvrdia, ze sa mas az moc dobre a dieta si dovolit mozes v pohode, stale obavas, tak problem je niekde inde ako v peniazoch.
Plánuj tak že ekonomika pôjde už len dole, ste finančne zabezpečený dieťa finančne zvládneš, budeš sa musieť uskromniť a niektoré veci oželieť. Skôr nebudeš mať na nich čas ako peniaze.
Mala by si začať s posunutím vášho vzťahu z priateľa na manžela a potom riešiť dieťa.
@anonym_autor financne by ste to zvladli, o tom sa nemusime ani bavit. Ale ty ani trosku nie si pripravena mat dieta. Keby si ho naozaj chcela, tak nic z tohto tu nepises. Ked zena tuzi mat dieta tak sa nezamysla nad tym ze si uberie zo svojho standardu, ze nebude moct ist na dovolenku, ze nebude chodit do restauracii atd. Nic z toho nie je pre tu zenu dolezite. Lenze ty si ocividne nastavena uplne inak a peniaze su skor len taka vyhovorka. Nie je povinnost mat dieta.
Plánuj tak že ekonomika pôjde už len dole, ste finančne zabezpečený dieťa finančne zvládneš, budeš sa musieť uskromniť a niektoré veci oželieť. Skôr nebudeš mať na nich čas ako peniaze.
Mala by si začať s posunutím vášho vzťahu z priateľa na manžela a potom riešiť dieťa.
@anonym_8e884c Je to tak, pri dieťati na niektoré doterajšie aktivity nezostane čas, ale zase to netrvá tak dlho, žeby sa to nedalo zvládnuť.
Keď čítam takéto príspevky, často rozmýšľam, aké vzťahy s rodičmi mali ich autori a či pre nich rodina nie je niečo viac ako materiálne zabezpečenie. Keby som si mala vybrať medzi dovolenkou a tým, že niečo kúpim dieťaťu, vždy si vyberiem dieťa.
Niekedy mám pocit, že sme zvláštna generácia, akoby nám to najcennejšie unikalo kvôli strachu z nedostatku materiálnych vecí. Rozumiem obavám z financií, ale rodina a deti sú podľa mňa hodnota, ktorú sa nedá úplne prepočítať na peniaze.
Keď čítam takéto príspevky, často rozmýšľam, aké vzťahy s rodičmi mali ich autori a či pre nich rodina nie je niečo viac ako materiálne zabezpečenie. Keby som si mala vybrať medzi dovolenkou a tým, že niečo kúpim dieťaťu, vždy si vyberiem dieťa.
Niekedy mám pocit, že sme zvláštna generácia, akoby nám to najcennejšie unikalo kvôli strachu z nedostatku materiálnych vecí. Rozumiem obavám z financií, ale rodina a deti sú podľa mňa hodnota, ktorú sa nedá úplne prepočítať na peniaze.
@anonym_3a8247 ale to co je najcennejsie to si kazdy urcujeme a vyberame sami-nikto nema patent toto ucit pre vsetkych ostatnych ludi. Mozno pre autorku je to zit taky zivot aky zije doteraz, s partnerom, a kvoli tomu by nemala byt oznacena ako "zvlastna" generacia
Kalkulujes, o co vsetko by si prichodom dietata prisla. Ale mat dieta nie je len ostracani. Dieta prinesie vela pozitivneho, co sa ani peniazmi neda vyjadrit.
@anonym_3a8247 ale to co je najcennejsie to si kazdy urcujeme a vyberame sami-nikto nema patent toto ucit pre vsetkych ostatnych ludi. Mozno pre autorku je to zit taky zivot aky zije doteraz, s partnerom, a kvoli tomu by nemala byt oznacena ako "zvlastna" generacia
@anonym_d70cf4 Možno je otázne, nakoľko si tieto veci naozaj vyberáme sami a nakoľko je to aj dôsledok toho, čo nám v mladosti chýbalo. Keď sme vyrastali, často nebolo toľko možností, takže je prirodzené, že to dnes chceme doháňať, napríklad cestovať, zažívať nové veci. Aj ja som mala podobné myšlienky, ale mala som šťastie veľa precestovať už počas vysokej školy a postupne si uvedomiť, čo má pre mňa akú hodnotu.
Hodnoty sa totiž ľuďom časom menia a niekedy človek až neskôr zistí, čo je preňho skutočne dôležité. Pri rodine je problém, že keď si to človek uvedomí neskôr, už nemusí mať dostatok času na to, aby si ju vytvoril.
@anonym_autor s dietatom sa v pohode dostanes do nákladov na tych 300€ mesacne, ak pojdes do značkového oblecenia mozno 500€. Ak to teda chces v cislach. Ked pride skolka, zalezi ci sukromna alebo nie. Tam mozes byt pri sume na naklady tych 1000€ mesačne. Detto skola a tak. Nic hrozne. Dieta nie je ani tak financne narocne ako mentalne a casovo narocne. Je to proste iny level a uz ti nebude patriť tvoj zivot ako si ho zila.
@anonym_77a421 Dakujem za info. Ten pripevok zial nepokryje ani len moju hypo 😀 Presne toho sa bojim, ze ako to budeme zvladat, ked nas mesacny prijem klesne doslova o niekolko tisic eur mesacne dlhodobo na 1-2 roky. A to vlastne ani neviem ci po tomto case budem vediet pracovat znova naplno. A tiez si nebudem vediet dovolit veci, ktore su pre mna aktualne standard a vonkoncom nehovorim o nechtoch ani botoxe.
@anonym_b719b4 30-35 mame obaja.
@anonym_autor Prepáč, ale fňukať, že kvôli dieťaťu nebude na botox? Ako chápem, že je fajn mať určitý štandard, ale snáď máš určité priority v živote.
Chyba je rozmýšľať cez peniaze
A to je zlý začiatok
Ako si napisala nemate sa zle,tak čo ešte treba?
Strach, že budeš musieť viac zamakať,inak si to zorganizovať?alebo z vysokých nákladov ukrojiť pre dieťa?a veď pre koho ineho? všetko sa dá
Dieťa nepotrebuje bohatstvo ale milujúcu rodinu a to nič nezaplatí
@anonym_autor
No vidis v Afrike taky problem nemaju
@anonym_autor nie kazdeho stoji dieta a celkovo zivot rovnako takze to je tazko odpovedat ... financne na to nie ste zle, moznosti vratit sa k praci su takmer vzdy a potom by si zase vedela zarabat a platit jasle ci opatrovatelku ... takze otazka je ci vobec deti chcete ... na to si musite odpovedat vy dvaja s partnerom ... zivot sa s dietatom meni, to je fakt ale nie k horsiemu (ak teda clovek nemusi riesit existencne problemy) ... a ten cas straveny s dietatom, to ma uplne inu hodnotu ... nie kazdy to vie ocenit ... casto je to otazka dobrej organizacie a postoju k tomu, co aktualne clovek riesi ... prisposobovat sa dietatu treba, ale nevravela by som o obmedzovani ... je to o nastaveni seba a fungovania svojej rodiny ... vela stastia pri rozhodovani 🙂
@anonym_autor Prepáč, ale fňukať, že kvôli dieťaťu nebude na botox? Ako chápem, že je fajn mať určitý štandard, ale snáď máš určité priority v živote.
@abbey1 Keby si si prispevok precitala s porozumenim, tak by ti doslo, ze botox absolutne neriesim, doslova som napisala ze vonkoncom nie botox. Nikdy som nijaky nemala. Fakt je take tazke pochopit pisane slovo?
@abbey1 Keby si si prispevok precitala s porozumenim, tak by ti doslo, ze botox absolutne neriesim, doslova som napisala ze vonkoncom nie botox. Nikdy som nijaky nemala. Fakt je take tazke pochopit pisane slovo?
@anonym_autor Čítala som, čítala. Všetky tvoje príspevky. Riešiš hlúposti. Buď dieťa chceš alebo nie. Vy máte slušné príjmy a ty riešiš, či áno dieťa, lebo peniaze , lebo úroveň.
Mať dieťa nie je povinnosť. Je fajn mať finančnú gramotnosť. Avšak ty to preháňaš do iného extrému.
Pochopila som, že teba sa botox netýka. 🙂
@maminkadeticiek Je to suma, ktoru mam na beznom ucte. Pre mna to ale nie je suma, ktora by bola postacujuca na 2 roky fungovania. Samozrejme pocitam aj s financiami od partnera ale primarne sa chcem spoliehat sama na seba.
@anonym_autor Tak hadam financovat bude muz a toto je len dorovnanie.Ako je hadam jasne ze zena na materakej pokial muz nenosi mesacne minimalne 5000 sa musi trochu uskromnit.A ak nie,tak neplodte.
@diablikovci Mesacne sa da okresat pokojne aj 1-2tisic, v tom nie je problem, mame kopu vydavkov, ktore su len pre radost a vobec nie nutnost. Ja sa skor obavam toho, ze nebudem vediet generovat prijem.
@anonym_559019 Pisem v uvode, ze 1-2 roky.
@anonym_autor nechapem ako vam slapu eserocky obom, ked dokazete 2000 okresat vydaje na blbosti a bojite sa mat dieta kvoli financiam😃🙈
Ak mas arok na matersku polroka, mozesxdat dieta do jasiel a ty nadalej pracovat. Alebo najst opatrovatelku.
@anonym_77a421 Dakujem za info. Ten pripevok zial nepokryje ani len moju hypo 😀 Presne toho sa bojim, ze ako to budeme zvladat, ked nas mesacny prijem klesne doslova o niekolko tisic eur mesacne dlhodobo na 1-2 roky. A to vlastne ani neviem ci po tomto case budem vediet pracovat znova naplno. A tiez si nebudem vediet dovolit veci, ktore su pre mna aktualne standard a vonkoncom nehovorim o nechtoch ani botoxe.
@anonym_b719b4 30-35 mame obaja.
@anonym_autor akú tvoju hypo? Vy nemáte spoločnú hypotéku, či každý máte svoju nehnuteľnosť? Buď kopete ako tím, alebo nebudete mať nič. Vek máte taký akurát ešte, tak ho nepremrhaj. Ak sa dieťa vydarí, tiež môže byť investíciou (v dobrom myslím). Každá sme sa museli nejakým spôsobom zrieknuť svojho štandardu kvôli deťom. K tomu patrí zhoršenie podmienok na pracovnom trhu pre matku s deťmi. Práca ti beztak nikdy nenahradí deti a rodinu, ale finančne to nespravodlivé je.
Počítaj príspevok 500€ plus 60€ prídavky a daňový bonus cca 100€ mesačne. Plus pri narodení dieťaťa dostaneš nejaké peniaze už neviem koľko to je či 1000€ kočíkovné. Prajem všetko dobré, nech sa zadarí.
@anonym_autor nechapem ako vam slapu eserocky obom, ked dokazete 2000 okresat vydaje na blbosti a bojite sa mat dieta kvoli financiam😃🙈
Ak mas arok na matersku polroka, mozesxdat dieta do jasiel a ty nadalej pracovat. Alebo najst opatrovatelku.
Dakujem za reakcie, nevedela som si predstavit s akou nasetrenou sumou ludia zvycajne planuju pocatie dietata, kedze som sa doteraz nad tym nikdy nemusela zamyslat.
@natalka13 Tak to okresanie je take, ze keby bolo treba, tak viem prezit aj bez trenera v gyme, viem prestat chodit na plavaren, mozem skrtat kaviarne, restiky, avokado na veceru a podobne veci, bez ktorych sa clovek zaobide a teoreticky minat len na nevyhnutne minimum ale naco ked nemusim? Ta polrocna materska ma predlokladam tiez nejaky strop ako napriklad PN ci podpora a tiez je to len na par mesiacov, pochopitelne. Ako chapem, ze to vyzera tak, ze sa toho bojim neopravnene ale pre mna je to uplne legitimny strach.
@anonym_autor akú tvoju hypo? Vy nemáte spoločnú hypotéku, či každý máte svoju nehnuteľnosť? Buď kopete ako tím, alebo nebudete mať nič. Vek máte taký akurát ešte, tak ho nepremrhaj. Ak sa dieťa vydarí, tiež môže byť investíciou (v dobrom myslím). Každá sme sa museli nejakým spôsobom zrieknuť svojho štandardu kvôli deťom. K tomu patrí zhoršenie podmienok na pracovnom trhu pre matku s deťmi. Práca ti beztak nikdy nenahradí deti a rodinu, ale finančne to nespravodlivé je.
Počítaj príspevok 500€ plus 60€ prídavky a daňový bonus cca 100€ mesačne. Plus pri narodení dieťaťa dostaneš nejaké peniaze už neviem koľko to je či 1000€ kočíkovné. Prajem všetko dobré, nech sa zadarí.
@anonym_b719b4 Nemame spolocnu hypo, kazdy mame svoj byt
@anonym_b719b4 Nemame spolocnu hypo, kazdy mame svoj byt
@anonym_autor tak je to jasné kde dávaš peniaze. Jeden byt dajte do prenájmu a v druhom bývajte.
Poviem ti to jednoducho, čo tu baby toľko krát povedali. Ak máš výplatu v tisícoch, suma 10- tisíc je pre teba pomaly nič, tak ak nedokážeš ísť na materskú/ rodičovskú s dieťaťom bez toho, aby si si znižovala štandard, tak si len finančne negramotná. Rezervu máš zjavne v desiatkach tisícoch. Čoho sa bojíš, naozaj? Väčšina ľudí nemá rezervu žiadnu alebo maximálne pár tisíc. Určite majú aj iné štandardy a výdavky ako vy ale ty máš ozaj slušnú rezervu, slušný základ si momentálne našetriť na ten čas s dieťaťom doma. Chlap sa má vtedy postarať. Nehraj sa na hrdinku, že musíš sa postarať sama o seba. Zaplať svoju hypotéku a hotovo. Dieťa by bolo vaše spoločné a ty si tá, čo je s ním doma. Úplne pochopiteľné, že bude domácnosť z väčšiny hradiť muž. Bez problémov to zvládneš, keby chceš. Len mám taký pocit, že ani moc nechceš.

@anonym_autor Jaj moja zlata, jediny kto sa tu prisiel "vygrcat" si ty sama. Vypisujes, ze mas usetrene a v dalsom prispevku napises, ze malo, len na beznom ucte. Sama si protirecis.
Dostala si tu kopec rozumnych odpovedi. Ocakavat, ze ta tu budu podporovat zeny, ktore s detmi ziju z ovela nizsich prijmov je smiesne. Zijes zrejme uplne v inej dimenzii, nikdy si nebola v drogerii a nevidela ceny plienok a ani nepoznas nikoho v okoli, kto ma deti, aby si videla aky maju standard. A ano, tym, ze si tolko cestujete, lebo vsak mozte, posielate stovky eur kadetade po zbierkach - vyhadzujes peniaze von oknom. Nerobis si efektivne zabezpecenie na horsie casy, nesetris si adekvatne.
Ved to je uplne smiesne co tu riesis. Z celeho toho si tu ani raz nespomenula svojho partnera ako sa k tomu stavia on. S nim si to prioritne ries. Co tu akoze od zien cakas?
@anonym_5246dc Ty si nechapava? 😀 Hned v uvodnom prispevku pisem, ze mame uspory. V dalsom som napisala, ze 10k je suma, ktoru mam na beznom ucte, tym padom to ani nepovazujem za uspory. Tie su samozrejme vyssie. Prosim ta, predtym nez sa nabuduce vyjadris sa skus aspon trochu dostat do kontextu.