Dobrovoľné nemocenské poistenie od 1.2.2012
Ahojte, prosim Vas neviete mi niektora z Vas poradit. Od 1.5.2011 si platim doprovolne nemocenske positenie (DNP) v maximalnej vyske, kvoli materskej lebo som doktorandka. Treza som tehotna a termin porodu mam 22.2.2012. Ako to teraz bude s platim, ked od 1.2.2012 vlastne zanika DNP. A ako to bude potom s mojou materskou? Dnes som sa bola pytat, ale ze oni este sami nevedia 😒 lebo ten zakon je novy. Vlastne 270 dni mi uplnie vo februari a potom je nejaka ochrana lehota 8 mesiacov. Mozem prestat teraz platit, alebo ako? nemate prosim nejake skusenosti s tym? Dakujem 🙂
Caute baby, prosim poradte. Ja si tiez platim DNP od 25.feb.2011 a chceli by sme dalsie len zatial sa nam nezadarilo i ked v maji uz som i bola tehotna ale bol to mrtvy pold tak sme museli chvilu pockat. A ak by som ostala tehotna este teraz v january tak narok na zvysenu matersku by som myslim mala, ale ak sa nepodari tak sa chcem opytat ci s tych penazi co som tam dala nejaku cast by nevratili?. zatial dakujem 🙂
@xenia23 oni nevratia nic, to je dobrovolne poistenie. To mas tak, ako keby si si platila poistku na dom, ale kedze by sa roky nic nestalo, teda ziadna zivelna pohroma ani nic podobne, chcela by si tie peniaze od poistovne naspat 😒 Jedina moznost, ako prist aspon k casti "investovanych" peniazkov je dat sa vypisat. No bacha, pre narok na PN tam plati len tusim 7 dnova (alebo 8?) ochranna lehota, takze najneskor koncom prveho februaroveho tyzdna.
@lalia2 Ahoj neviem ti toto poradit, obratila by som sa asi na socialnu poistovnu. Oni ti urcite budu vediet povedat ci si splnila podmienku alebo nie. Urcite viem ze narok na materske ma zena len po odpracovani 270 dni. Skuma sa to pocas 2 rokov. Nechcem ti hlupo pradit takze radsej nepisem.
@lalia2 ked. si 18.5. 2011 nastupila na tu marodku v podstate to bolo 14 dni po prihlaseni sa na DNP ? predtym si DNP pocas predchadzajucich 2 rokov neplatila? Pretoze ak tomu dobre rozumiem. 4.5.2011 si sa prihlasila na DNP z maximalneho vymeriavacieho zakladu a 18.05. si nastupila na marodku, cize narok na marodku z DNP ti nevznikol (soc.poistovna ti z DNP nevyplaca ziadne peniazky) a ty si DNP prestala platit kedze si marod. Ale podla toho co viem, tak povinnost neplatit poistne vznika iba vtedy ak ti z toho poistneho vznikol narok na davky, cize marodku. Ak si teda neplatila cely ten cas tak ti vlastne matersku vyplatit nemaju z coho. Pretoze tych 270 dni musis mat uhradenych v poslednych 2 rokoch ale zaroven sa musi splnat podmienka 26 tyzdnov nepretrziteho platenia ku vzniku naroku. Napr. platis si DNP 271 dni a potom nastupis na marodku, vznikne ti narok na davku a tak nemusis platit. Marod mozes byt myslim maximalne rok, po roku uz marodku nevyplacaju , potom nastupis na matersku a dostanes matersku z maxima aj ked si napriklad posledne 4 mesiace uz neplatila, ale predtym si mala zaplatenych 270 dni a zaroven 26 tyzdnov vkuse ku vzniku naroku na davku. Samozrejme mozem sa mylit. Sak uvidis, ked pojdes vybavovat matersku. Drzim palce aby som sa mylila
@indys hej, ja som sa prihlásila na DNP hneď ako som zisitla, že som tehu, a splnila by som tých 26 týždňov. Ale mala a mám rizikové tehotenstvo, bola som na začiatku v nemocnici a lekár mi vypísal PN. No a keď som bola v soc. poisť. tak mi povedali, že to platiť nemusím... Som sa ich trikrát pýtala, či budem mať aj tak nárok, lebo že radšej to budem platiť aj tak, len aby som ten nárok mala. Predtým som mala platených 270 dní, takže by to bolo ok. No oni mi stále tvrdili, že to platiť nemám a keď pozreli do PC, tak som tam mala preplatok (akože od toho 18teho do 31vého). TAkže môže byť pravda to čo píšeš, asi to tak bude. Aj keď v kútiku duše dúfam... A nevieš akú materskú by som teda dostávala? Aká je minimálna? Teda dúfam,ž e na ňu mám nárok, keďže som v posledných 2 rokoch bola zamestnaná. A marodku dostávam z minima, presne ako píšeš...
@lalia2 materska 34 týždňov 60% denného vymeriavacieho základu (zjednodušene predošlej hrubej mzdy). Cize ak si mala minimalnu hrubu mzdu, posielam ti link na stranku kde je kalkulackam tam si das len svoju hrubu mzdu a vyhodi ti to.
http://ekonomika.sme.sk/kalkulacky/vypocet-mate...
Baby ja si od roku 2006. Napadla ma taká vec,ak by som sa zajtra odhlásila z DNP - platím si len z minima- môžem sa v ten istý deň nahlásiť aj na maximum - teda podám odhlášku lebo nechcem platiť minimum ale dám prihlášku lebo chcem platiť to maximum - môžem takto platiť ešte po starom alebo už nie?
@xenia23 PN je myslím prvé tri dni 25% a od štvrtého 55%. Na PN môžeš byť ale oveľa dlhšie 😉
OČR je 55% od prvého dňa, ale najviac 10 kalendárnych dní no a samozrejme týka sa najmä detí, takže ti ju potvrdí detská doktorka 😉
No a doteraz ti PN neovplynila výšku materskej. Takže ak máš nárok z DNP na max. materskú, to že pôjdeš predtým na PN ti nič na tom nezmení.
No ale neviem sa vyjadriť k februáru. Ja idem na materskú teraz v januári, tak som to prestala sledovať 😉
Baby tu je to pekne rozpisane ohladom zmien DNP od 1.2.2012 myslim ze je to napisane dostatocne zrozumitelne a kazdy si tam moze najst ten svoj pripad
S účinnosťou od 1. februára 2012 nastávajú nasledovné zmeny v dobrovoľnom nemocenskom poistení, ktoré majú priamy vplyv na posudzovanie nároku na nemocenské dávky:
1. U dobrovoľne nemocensky poistených osôb, ktorým zanikne zo zákona dobrovoľné nemocenské poistenie k 31. januáru 2012 a od 1. februára 2012 využijú kombináciu dobrovoľného sociálneho poistenia sa toto poistenie bude posudzovať ako nepretržité (bez prerušenia nadviaže na pôvodné dobrovoľné nemocenské poistenie). V oblasti nemocenských dávok to bude znamenať, že im nevznikne nové rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu a podmienka 26 týždňov sa sleduje od začiatku pôvodného dobrovoľného nemocenského poistenia
2. Dobrovoľne nemocensky poisteným osobám, ktorým zanikne zo zákona dobrovoľné nemocenské poistenie k 31. januáru 2012 a od 1. februára 2012 nevyužijú kombináciu dobrovoľného sociálneho poistenia, bude od 1. februára 2012 plynúť ochranná lehota. Táto ochranná lehota bude 7-dňová. Výnimku budú tvoriť prípady, ak dobrovoľné nemocenské poistenie zanikne poistenkyni v období tehotenstva. Takejto poistenkyni bude plynúť 8-mesačná ochranná lehota. Ochranná lehota zanikne, ak v priebehu jej plynutia vznikne nové nemocenské poistenia (dobrovoľné alebo povinné).
3. U dobrovoľne nemocensky poistených osôb, ktorým zo zákona nezanikne dobrovoľné nemocenské poistenie k 31. januáru 2012 ale až po dosiahnutí 270 dní dobrovoľného nemocenského poistenia (prípadne skôr, ak podajú odhlášku) a opätovne sa nasledujúcim dňom po jeho zániku prihlásia na kombináciu dobrovoľného sociálneho poistenia, dobrovoľné nemocenské poistenie nebude nepretržité (nenadväzuje na pôvodné dobrovoľné nemocenské poistenie). Z uvedeného dôvodu im od vzniku nového dobrovoľného nemocenského poistenia vzniká nové rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu a podmienka 26 týždňov sa sleduje od začiatku nového dobrovoľného nemocenského poistenia.
4. Dobrovoľne nemocensky poisteným osobám, ktorým zo zákona nezanikne dobrovoľné nemocenské poistenie k 31. januáru 2012 ale až po dosiahnutí 270 dní dobrovoľného nemocenského poistenia (prípadne skôr, ak podajú odhlášku) a opätovne sa bezprostredne po jeho zániku neprihlásia na kombináciu dobrovoľného sociálneho poistenia bude od zániku dobrovoľného nemocenského poistenia plynúť ochranná lehota. Táto ochranná lehota bude 7-dňová. Výnimku budú tvoriť prípady, ak dobrovoľné nemocenské poistenie zanikne poistenkyni v období tehotenstva. Takejto poistenkyni bude plynúť 8-mesačná ochranná lehota. Ochranná lehota zanikne, ak v priebehu jej plynutia vzniknú nové nemocenské poistenia (dobrovoľné alebo povinné).
teda ak som spravne pochopila...este sa daju vyuzit vyhody DNP...
platim si DNP z minima (cca 14 eur) k 31.januaru to bude dlhsie ako 270 dni...teoreticky by mi malo k 1.feb zaniknut ak sa neprihlasim na cely balik poisteni...
lenze ja posledny januarovy tyzden podam odhlasku z poistenie a den neskor sa prihlasim na nove DNP z maxima (cca 50 eur)..takze budem platit este po starom...a odo dna prihlasenia na nove DNP sa mi pocita novych 270 dni...teda mam cas priblizne do oktobra aby sa mi podarilo otehotniet...a ak ano od oktobra mi plynie este 8 mesacna ochranna lehota...teda ak by som sla na rizikove musim pockat 26 tyzdnov aby som mohla vyuzit nove DNP z maxima...ak by som sla skor ako pred 26 tyzdnom...tak sa mi PN na rizikovom bude este pocitat zo stareho DNP teda z minima ale materske uz z maxima. pochopila som to spravene??? dakujem za odpovede
@xenia23 ano nemusis si platit novy balicek,pretoze v pripade tehotenstva je ochranna lehota 8 mesiacov od ukoncenia poistenia az po nastup na materskau dovolenku (nie porod ale nastup na MD). Ak by si si od februara platila cely balicek tak by sa ti to pocitalo ako by sa ti to ako jedno poistenie, ale ty to uz nepotrebujes lebo si v ochrannje lehote. Ked som pozerala kolko sa plati pri baliku s maxima tak som dostala sok je to 996,62 € mesacne. Pri baliku z minima to je 119,45€ . Takze tak. Dufam, ze som pomohla.
@xenia23 och prepac, ja som si myslela, ze si uy tehotna. Ak nenastupis do 8mich mesiacov na matersku, tak nic z tych peniazkov neuvidis. V tom pripade, ak sa ti nepodari otehotniet hned tak, aby si nastupila do 8-mich mesiacov na matersku dovolenku od 31.01.2012, tak sa ti oplati zrusit a znova zalozit. Tak budes moct platit dalsich 270 dni od zalozenia noveho poistenia a po spleneni lehoty, ti poistenei automaticky zrusia, ale od toho datumu mas dalsich 8 mesiacov na nastup na matersku.
@xenia23 ak sa teraz odhlasis a znova prihlasis na druhy den do konca januara, tak nebudes platit po novom, ale len po straom, teda cca 50€ mesacne na nemocenske a mozes tak platit 270 dni, kedze toto je nove poistenie. Ak by si sa ale prihlasila az vo februari, tak by si uz platila po novom cely balik cca 350€. Ak by si si nedala nove DNP este po starom a nastupila by si na MD po ochrannej lehote (8 mesiacov od ukoncenia DNP teda od 31.01.2012) mala by si narok iba na RP (ak ti na zaklade ineho poistenie nevznikne narok na MD-teda zo zamestnania). Ak si ale zalozis nove DNP este v januari a otehotnies, tak podla mojich informacii (dufam ze su spravne) musis mat zaplatenych 26 tyzdnov z max. VZ a tak ti vznikne narok na max. matersku, pretoze potrebujes mat 270 dni za posledne dva roky , ale 26 tyzdnov trvale platenych z posledneho poistenia. No vyhoda toho je, ked si nanovo zalozis DNP este v januari , ze ak sa ti nepodari najneskor vo februari otehotniet este stale mas moznost platit z novo zalozeneho DNP az 270 dni a stale este mas dalsiu 8 mes. ochrannu lehotu po ukonceni DNP. Takze aj keby si otehotnela hned 01.02.2012 a mas uz zalozene nove DNP, tak zaplatit tych 26 tyzdnov z Max. VZ ti myslim si stoji za to, lebo riskovat ze otehoteniem, neotehotniem a prist o vsetky € nieje sranda. Verim, ze pomoze a ze som to napisala zrozumitelne

@nicky007 Veru ano, najradsej by som hned rodila, ale mala sa akosi neponahla 🙂 dakujem.